Hmm a jak to się robi, bo nie wiem jak się do tego dobrać?kasior pisze:lub przez wi-fi jak masz.Radziu pisze:Można też przez kabel w sumie.
To i owo komórkowo...
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- anipoki
- ModTeam
- Kontakt:
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Przez WiFi, to nie takie "hop siup" - najprościej jest chyba utworzyć połączenie Ad Hoc na komputerze poprzez Panel sterowania -> Sieć -> WiFi i połączyć się komórką z utworzoną siecią - oczywiście w telefonie trzeba mieć włączone udostępnianie danych.
Najprostszym sposobem bezprzewodowego przesyłania zdjęć jest założenie konta w serwisie społecznościowym Google Plus i instalacja dedykowanej aplikacji Google+ w telefonie, w ustawieniach tej aplikacji można ustawić aby każde wykonane zdjęcie telefonem były od razu wysyłane na nasze konto Google+ i Picasa - zdjęcia nie są widocznie publicznie.
Drugim równie łatwym sposobem jest Dropbox - serwis który udostępnia darmowo 2GB w chmurze, czyli dostajemy miejsce na serwerze gdzie możemy trzymać swoje pliki. Wielkim plusem i główną ideą tego serwisu są aplikacje dzięki którym możliwa jest synchronizacja plików między kilkoma urządzeniami np. komputerem i telefonem. Przykład: instalujemy Dropbox'a na komputerze i telefonie, wybieramy na komputerze folder który ma być synchronizowany z chmurą, dzięki czemu mamy dostęp do plików z tego folderu poprzez aplikację na telefonie oraz przez przeglądarkę internetową na swoim koncie Dropbox. Działa to również odwrotnie, np. w telefonie wybieramy plik który dodajemy do Dropbox'a i po chwili mamy go na swoim komputerze. Rozwiązanie dobre jeśli posiadamy pakiet internetowy w telefonie lub WiFi w domu, ponieważ synchronizacja odbywa się poprzez połączenie internetowe.
Ja osobiście korzystam z drugie rozwiązania czyli z Dropbox'a.
Powyższe "rozwiązania" są opisanie na podstawie własnych doświadczeń telefonu z Android'em.
Najprostszym sposobem bezprzewodowego przesyłania zdjęć jest założenie konta w serwisie społecznościowym Google Plus i instalacja dedykowanej aplikacji Google+ w telefonie, w ustawieniach tej aplikacji można ustawić aby każde wykonane zdjęcie telefonem były od razu wysyłane na nasze konto Google+ i Picasa - zdjęcia nie są widocznie publicznie.
Drugim równie łatwym sposobem jest Dropbox - serwis który udostępnia darmowo 2GB w chmurze, czyli dostajemy miejsce na serwerze gdzie możemy trzymać swoje pliki. Wielkim plusem i główną ideą tego serwisu są aplikacje dzięki którym możliwa jest synchronizacja plików między kilkoma urządzeniami np. komputerem i telefonem. Przykład: instalujemy Dropbox'a na komputerze i telefonie, wybieramy na komputerze folder który ma być synchronizowany z chmurą, dzięki czemu mamy dostęp do plików z tego folderu poprzez aplikację na telefonie oraz przez przeglądarkę internetową na swoim koncie Dropbox. Działa to również odwrotnie, np. w telefonie wybieramy plik który dodajemy do Dropbox'a i po chwili mamy go na swoim komputerze. Rozwiązanie dobre jeśli posiadamy pakiet internetowy w telefonie lub WiFi w domu, ponieważ synchronizacja odbywa się poprzez połączenie internetowe.
Ja osobiście korzystam z drugie rozwiązania czyli z Dropbox'a.
Powyższe "rozwiązania" są opisanie na podstawie własnych doświadczeń telefonu z Android'em.
-
- Dyskutant
- Kontakt:
To zależy co kto woli. Dla mnie np. wygodniej jest po prostu przeciągnąć kilka plików (mp3, doc) do folderu Dropbox'a na komputerze i po chwili je mam na telefonie. Ale np. jeśli chodzi o skopiowanie większej ilości zdjęć z telefonu to pewnie wygodniejsze, a na pewno szybsze będzie podłączenie telefonu do komputera lub przełożenie karty pamięci do czytnika - ja przekładam kartę do czytnika, bo nigdy nie chce mi się iść po kabel do szuflady. :)
Radziu w jakiej sieci masz telefon - abonament / karta?
Radziu w jakiej sieci masz telefon - abonament / karta?
-
- Dyskutant
- Kontakt:
-
- Dyskutant
- Kontakt:
A plik który ściągałeś na komórkę był już wgrany w pełni do chmury? Bo możliwe, że zacząłeś go ściągać na komórkę zanim on się wgrał do chmury, a wgrywanie mogło chwilę trwać. :)
Sprawdziłem teraz u siebie, wgrałem plik 5.2 MB na dropbox'a z kompa (wgrywał się jakieś 3 min), a na komórkę przez WiFi pobrał się w ~30 sekund (w domu mam łącze 16mb/s).
P.S. Prośba do moderatora o przesunięcie powyższych postów do nowego tematu (np. Telefony, internet, aplikacje) do działu "Na każdy temat"
Sprawdziłem teraz u siebie, wgrałem plik 5.2 MB na dropbox'a z kompa (wgrywał się jakieś 3 min), a na komórkę przez WiFi pobrał się w ~30 sekund (w domu mam łącze 16mb/s).
P.S. Prośba do moderatora o przesunięcie powyższych postów do nowego tematu (np. Telefony, internet, aplikacje) do działu "Na każdy temat"
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Dzięki Kacper.
Ten dropbox jest genialny. Mamy takie pliki z ważnymi sprawami, które często aktualizujemy, raz żona, raz ja. Dropbox jest jak zmapowany dysk, a raczej katalog (w systemie jest widoczny jako praktycznie zwykły katalog), dzięki temu program jest łatwy w użyciu. Zmiany wprowadzone na jednym komputerze są widoczne natychmiast nie tylko na komórkach, ale i na każdym komputerze na którym sobie to skonfiguruję, wystarczy że komputer będzie podłączony do Internetu. Świetna sprawa.
PS. Doktorku, wydziel z tego offtopa osobny wątek.
Ten dropbox jest genialny. Mamy takie pliki z ważnymi sprawami, które często aktualizujemy, raz żona, raz ja. Dropbox jest jak zmapowany dysk, a raczej katalog (w systemie jest widoczny jako praktycznie zwykły katalog), dzięki temu program jest łatwy w użyciu. Zmiany wprowadzone na jednym komputerze są widoczne natychmiast nie tylko na komórkach, ale i na każdym komputerze na którym sobie to skonfiguruję, wystarczy że komputer będzie podłączony do Internetu. Świetna sprawa.
PS. Doktorku, wydziel z tego offtopa osobny wątek.
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
No już piszę co ja robię.Radziu pisze:Hmm a jak to się robi, bo nie wiem jak się do tego dobrać?kasior pisze:lub przez wi-fi jak masz.Radziu pisze:Można też przez kabel w sumie.
Widzę,ze masz też androida więc ściągasz z marketu ES File Explorer i już.
Z komputera widzieć nie będziesz komórki, ale będziesz widzieć komputer w komórce dzięki temu możesz sobie pliki z komy przesyłać. Kopiuj -> Wklej i gotowe
Kiedyś podłączałem kabel, teraz już go nie używam w zasadzie bo wszystko kopiuję poprzez ten File Explorer. ;)
Jak podłączam telefon przez usb, to pyta czy na komputerze zainstować pccompanion, wkońcu się zgodziłem. Okazuje się że jest tam międzyinnymi menadżed plików, gdzie można wybrać sposób połączenia, usb, bluetooth, WiFi. Tyle że nie mam karty WiFi w kompie, a przez router chyba się nie da. W przyszłym tygodniu podjadę do sklepu, kupię karte to się przekonam jak to działa.
- anipoki
- ModTeam
- Kontakt:
Radziu jak masz wolne USB z tyłu w kompie to nie lataj po sklepach tylko kup na Alledrogo kartę Wi-fi USB TP Link w standardzie n. Ja kupiłem taką za 32zł + 6zł przesyłka, ale sprzedawca był chyba z Wawy, to możesz sobie wybrać odbiór osobisty.
Karta śmiga jak złoto, chociaż jej nie używam za często, bo kompa mam na kablu a netbook ma wbudowaną.
Kupiłem ją w sumie po to, że jak robię komuś kompa to wpinam kartę i aktualizuję system, a sieć mam zabezpieczoną po mac'u, więc nie musiałbym kombinować z wprowadzaniem nowej karty
Karta śmiga jak złoto, chociaż jej nie używam za często, bo kompa mam na kablu a netbook ma wbudowaną.
Kupiłem ją w sumie po to, że jak robię komuś kompa to wpinam kartę i aktualizuję system, a sieć mam zabezpieczoną po mac'u, więc nie musiałbym kombinować z wprowadzaniem nowej karty
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
-
- Dyskutant
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt: