Wszystko już było...

Tutaj dyskutujemy ogólnie na tematy związane z nową moda czyli noszeniem rajstop przez facetów.

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

tom49
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Wszystko już było...

Post autor: tom49 » 11 lis 2007, 22:06

Witajcie, pamiętam czasy kiedy były u nas rajstopy męskie. Sporo facetów je nosiło ale pod spodnie w zimie.
Ja też takie miałem i nawet mój ojciec w takich chodził w zimie. Potem jako? zniknęły, a pojawiły się kalesony rajstopkowe.
Były jednak za grube i w pomieszczeniach było w nich za gor?co. Wtedy zacz?łem zakładać w zimie rajstopy damskie. Przeważnie te cienkie 15-20 den :D
Tomek
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 11 lis 2007, 23:37

No wła?nie. I dlaczego wymarło?? Ale nie ma tego złego. Wraca i to szybciej niż by?my mysleli. latam po internecie ci?gle, szukam i znajduję coraz więcej materiałów, artykułów i wypowiedzi. A wogóle jak widzę ile facetów zaczyna się do tego przyznawac,że nosi rajstopy to szok. Dzieki Tom,ze tu zawitałe?. Mam nadzieję,ze będzie nas tu więcej. Od razu mówię,ze nie chce powtarzać Nylonomani. Tu ma byc miejsce tylko dla facetów co nosz? i chc? nosić rajstopy, dla których jest to normalny aczkolwiek ważny element ubioru. Forum to powstało z inicjatywy odwiedzaj?cych Kafeterię ;)
rajtek1

Post autor: rajtek1 » 12 lis 2007, 10:47

Witam.
Pozdrawiam tom49,zmieniłem Rajtek3 na rajtek1,musiałem ponieważ kto? logował się za mnie i było na mnie.My?lę że teraz mogę spokojmie pisać.
Pozdrawiam
vento
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: vento » 12 lis 2007, 15:42

Witam
Ja tez tutaj sie znalazlem.Bylem kilka dni na forum Nylonomania ale zostalem stamtad usuniety bez uprzedzenia za napisanie prawdy o dyktacie i cenzorskich zapedach niektorych administratorow.
Witam tutaj Wszystkich i mam nadzieje,ze bedzie nas tutaj wciaz przybywac.
Pozdrawiam
Vento
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 12 lis 2007, 17:30

No witamy. Też mamy taka nadzieję,ze będzie nas tu więcej. na pewno mogę zapewnić,że takich dyktatorskich praw nie bedzie.
vento
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: vento » 12 lis 2007, 20:29

Txs Kasior!
Bylem na Twojes stronce w yahoo.No masz talent.Fajne fotki tam umiesciles.
tom49
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: tom49 » 14 lis 2007, 19:00

rajtek1 pisze:Witam.
Pozdrawiam tom49,zmieniłem Rajtek3 na rajtek1,musiałem ponieważ kto? logował się za mnie i było na mnie.My?lę że teraz mogę spokojmie pisać.
Pozdrawiam
Witaj Rajtku, dzięki za pozdrowienia. Napisz co? na tym forum :D
Tomek
tom49
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: tom49 » 14 lis 2007, 19:21

Z racji wieku, pamiętam czasy, kiedy chłopców w okresie wiosenno - jesiennym ubierano w spodenki i rajstopki. Sam też tak chodziłem. Mam takie stare zdjęcie, które w wolnej chwili wstawię na forum. Normalne też było noszenie rajstop pod spodnie w zimie przez chłopaków w podstawówce, nawet w 5- 6 klasie. Mnie takie ubieranie przerwała babcia, kupuj?c mi kalesony. I tak chodziłem, w tych kalesonach do momentu pojawienia się w latach 70 męskich rajstop. Tak jak pisałem noszone je tylko w zimie pod spodnie. A mnie nadal kręci zestawik : szorty i rajstopki :D
Tomek
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 14 lis 2007, 22:05

A mnie tak co? chodziło po myslach... znaczy.. czasem jakie? przebłyski miałem,ze niby mojego ojca w rajstopach widziałem jak byłem mały, ale nie bardzo mi się chciało w to wierzyć. teraz jak o tym napisałes to mysle,że może też to nosił. Który to byl rok mniej więcej ?? ja jestem 74. Mogłem co? pamiętac ?
Awatar użytkownika
phman.plwro
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: phman.plwro » 15 lis 2007, 00:27

Kasior daj spokój

Normalni Phmani tyle nie żyj?

;-)
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 18 lis 2007, 00:37

Tak jak zauważył Tom - męskie rajstopy w latach siedemdziesi?tych przynajmniej w bloku socjalistycznym były dobrze rozpowszechnione. Mało kto pamięta że wła?nie przełom lat 60-70 to okres gdy upowszechniać zaczęły się spodnie dla pań. W drugim rzucie poszły rajstopy dla facetów, tylko o ile to pierwsze stało się norm?, o męskich rajstopach mało kto wspomina. Największe zasługi w rozpowszechnianiu tej nowej mody miało DDR, produkcja, eksport na cały blok ustrojowy, do?ć szeroka reklama (w trochę innym stylu niż ta dzisiejsza - artykuły w prasie, zdjęcia, wypowiedzi w mediach). Co ciekawsze wtedy gdy rajstopy męskie były czym? normalnym, traktowałem je jako zwykłe ubranie - bez emocji. Bardziej kręciły mnie ubranka jak najbardziej dziewczęce - piżamka w kwiatuszki z falbaneczk?, różowe majteczki z serduszkiem i misiem i t.p. A ponieważ braki w zaopatrzeniu były znaczne - ubierali człowieka w co było dostępne :). Rajstopy spodobały mi się dopiero wówczas - gdy praktycznie wyginęły ze sklepów. No cóż - choć jeden plus minionego ustroju :)
tom49
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: tom49 » 27 lis 2007, 19:04

Przesyłam obiecane zdjęcie :-D
Załączniki
Tak było kiedyś.jpg
Tomek
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 27 lis 2007, 23:20

Tom - stare dobre czasy :). Pamiętam zdjęcie starszego brata od komunii - wszyscy chłopcy byli w krótkich spodenkach i białych bluzeczkach, część w białych podkolanówkach ale większość (widocznie było zimno) w białych rajstopkach.
Sam pamiętam jak buntowałem się gdy w przedszkolu kazali pomykać w samych rajstopach - jak na to były krótkie spodenki to już było O.K. Zresztą do dziś na rajstopach dziecięcych nie ma zaznaczonej płci jak to jest w przypadku wyrobu dla dorosłych :). Spotkałem się wręcz z rajstopami w samochody, pająki czy z wymalowanymi kościami jak u kościotrupa - wydaje się że raczej dla chłopców :-) .
natan747
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: natan747 » 08 sty 2008, 18:55

W dzieciństwie do 11 roku życia musiałem chodzić na zajęcia do ogniska baletowego. Oczywiście byłem nielicznym z chłopców i do tego, trzeba było chodzić w rajstopach i body. Buntowałem sie strasznie. Ale teraz wspominam to bardzo miło.
Awatar użytkownika
kamil
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: kamil » 08 sty 2008, 22:08

Bo tak to już jest,wszystkie wspomnienia z dzieciństwa wspomina się bardzo miło,i chętnie do
nich wracamy,nawet gdy w tamtym okresie może nie były dla nas miłe tak, jak to teraz
oceniamy.
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 02 kwie 2008, 21:53

Tom49 - czy znasz do dziś, czy wiesz co się działo z twoją towarzyszką ze zdjęcia? Jeśli tak - czy pamięta to zdjęcie, ewentualnie jak zareagowałaby gdybyś jej je pokazał?
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 03 kwie 2008, 12:04

natan747 pisze:W dzieciństwie do 11 roku życia musiałem chodzić na zajęcia do ogniska baletowego. Oczywiście byłem nielicznym z chłopców i do tego, trzeba było chodzić w rajstopach i body.
To jednak chyba była przesada ze strony organizatorów. Rajstopy to rozumiem, bo wygoda i przyjemność, ale body jest nie dla chłopców bo przy pochyleniach i przysiadach może zbytnio ugniatać jądra, a to moze zaszkodzić zdrowiu.
Nie mogły być na rajstopach normalne szorty?
tom49
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: tom49 » 03 kwie 2008, 19:24

Danon pytał się mnie:

Tom49 - czy znasz do dziś, czy wiesz co się działo z twoją towarzyszką ze zdjęcia? Jeśli tak - czy pamięta to zdjęcie, ewentualnie jak zareagowałaby gdybyś jej je pokazał?

Otóż moja koleżanka ze zdjęcia mieszka w Lublinie. Ostatnio widziałem się z nią w lipcu ubiegłego roku. Nie wiem czy ma też to zdjęcie. Na tematy rajstopkowe nigdy nie rozmawialiśmy...
Tomek
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 03 kwie 2008, 19:48

A czy ona oglądając to zdjęcie wogóle zwróci uwagę na rajtuzy? Kobiety inaczej patrzą na fotki dzieci.
Obrazek
tom49
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: tom49 » 03 kwie 2008, 20:32

Nie wiem czy Ona zwróci na to uwagę. W tamtych czasach taki strój był czymś normalnym :-D
Kiedyś moja córka, widząc to zdjęcie, śmiała się. Spytała: to ciebie tak kiedyś rodzice ubierali?
No cóż, różnica pokoleń...
Tomek
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 03 kwie 2008, 22:37

papa_smerf pisze:.......body jest nie dla chłopców bo przy pochyleniach i przysiadach może zbytnio ugniatać jądra, a to moze zaszkodzić zdrowiu.
Nie mogły być na rajstopach normalne szorty?
Otóż Papciu trochę nie masz racji (twierdzę tak z doświadczenia). Wszystko zależy od tego jaki jest rozmiar body i z jakiego jest zrobione materiału. Dobra gatunkowo lycra wytrzyma każde wygibasy bez uciążliwego nacisku na jądra, po prostu dostosuje się kształtem tak jak dostosowują się rajstopy. Ja używam body zamiast podkoszulek - są o tyle wygodniejsze, że podtrzymują rajstopy, i nawet te niezbyt dopasowane utrzymują na miejscu bez tendencji do zsuwania się.
Radziu

Post autor: Radziu » 05 kwie 2008, 10:28

Potwierdzam słowa Danona, ja również stosuję body zamiast podkoszulek, a latem zamiast tshirtów i jakoś zdrowy jestem. Pozatym to faktycznie pomaga utrzymać rajtki na miejscu, a na zimę jest o tyle wygodniejsze, że nie wychodzi ze spodni, dzięki czemu mam cały czas zakryte plecy i brzuch.

A na lato takie body z microfibry, przylegające do ciała jak druga skóra jest bardzo wygodne, daje poczucie chłodu, bo microfibra jest bardzo przewiewna, dobrze wchłania pot i szybko schnie.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 05 kwie 2008, 17:22

A mieliście już w życiu zapalenie jąder? Chyba nie, bo wolelibyście ich już więcej nie uciskać :-D Chyba, że znacie body męskie z koszyczkiem?

Wracając de tematu, to jak sądziecie, dlaczego zaprzestano ubierać chłopców w rajtuzy?
Obrazek
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 05 kwie 2008, 18:42

papa_smerf pisze:A mieliście już w życiu zapalenie jąder?
ja miałem jednego i wiem co to jest. Nie zycze nikomu.. ból straszny. I prawdopodobnie mogę miec mniejszą płodność przez to.
Awatar użytkownika
kamil
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: kamil » 05 kwie 2008, 21:45

Papo-Smerfie pytasz dlaczego przestano chłopców ubierać w rajtuzy? Odpowiem tak : Nie przestano. Jest to jeden z mitów,jakich pełno w Polsce.
ODPOWIEDZ