Część majteczkowa

Tutaj dyskutujemy ogólnie na tematy związane z nową moda czyli noszeniem rajstop przez facetów.

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

Jaką lubicie część majteczkową ?

Wzmocniona (tzw bakserki)
7
14%
T-band
7
14%
bikini - kwiatek
7
14%
biodrówki
4
8%
całkowicie przeźroczysta bez wzmocnień
13
27%
bezszwowa
11
22%

Liczba głosów: 49
dr.pantyhose

Część majteczkowa

Post autor: dr.pantyhose » 02 gru 2008, 14:23

Proponuję dyskusję o wadach i zaletach części majteczkowej rajstop. Często od tej częsci zależy komfort noszenia rajstop gdyż ta częśc podtrzymuje wszystko.

Podstawowe typy to:

- część majteczkowa wzmocniona o zmniejszonej przejżystości. w kształcie bokserek. Popularna w tanich rajstopach.
- część majteczkowa ze wzmocnieniami w kształcie litery T czyli tak zwana T-band. Pogrubiony materiał tylko w okolicy szycia i pasa.
- całkowicie bez wzmocnień i całkowicie przeźroczysta w tej okolicy. Widać jedynie szwy.
- część majteczkowa z wzorem w kształcie stroju kąpielowego bikini wydłużająca nogi. Przeważnie są to wzory w kształcie kwiatków z przodu jak i z tyłu rajstop w kształcie trójkąta. Spotkałem też rajstopy z tym "kwiatkiem" tylko z tyłu na pośladkach.
- częśc majteczkowa typu biodrówki o małej części majteczkowej z szerokim i grubym pasem przytrzymującym. Zastosowanie do spodni czy spódniczek biodrówek.

- część majteczkowa cała przeźroczysta czałkowicie bez wzmocnień i szyć. Tzw bezszwowe. Np Rajstopy Wolford Fatal 15

http://www.wolfordboutiquelondon.com/item.asp?pid=164

Mało która firma potrafi to robic więc są bardzo drogie.

Wszystkie te części majteczkowe mogą mieć najróżniejsze wstawki - kliny, Często jest to wstawka bawełniana w kształcie oczka w kroku. W rozmiarach XL producentów polskich i niemieckich jest to duży klin powiększający część kuperkową. Wtedy mamy dwa charakterystyczne szwy na pośladkach zamiast jednego. Powszechna nazwa takich rajstop to z z dużym klinem. Takie podobają mi się najmniej. Co ciekawe kobiety brytyjskie mają większe kuperki niż te z naszej części Europy a tego dużego klina prawie się nie spotyka
wśród wyrobów brytyjskich. Taki powiększony klin może być także umieszczony z przodu rajstop - np w rajstopach ciążowych. Spotkałem tez rajstopy całkiem bez klina, oczka i to nawet w tanich modelach.

Często część majteczkowa jest połączona ze wzmocnieniami na palcach. Prosta metoda chociaz nie zawsze słuszna. Wzmocniona część majteczkowa - wzmocnione palce. Brak wzmocnień lub wzmocnienia T-band - braka wzmocnień na palcach.
Radziu

Re: Część majteczkowa

Post autor: Radziu » 02 gru 2008, 14:48

Co do komfortu noszenia to nie zauważyłem różnicy. Każdy rodzaj części majteczkowej został stworzony w kokretnym celu.

- część majteczkowa wzmocniona o zmniejszonej przejżystości. w kształcie bokserek. - najtrwalsza część majteczkowa, jak dla nas to najlepsze rozwiązanie. Zastosowanie pod spodnie, do długich spódnic itp.

- część majteczkowa T-band. - zastosowanie do spódnic mini i króciutkich szortów przy których klasyczna część majteczkowa mogłaby wystawać dołem.

- całkowicie bez wzmocnień i całkowicie przeźroczysta w tej okolicy - jak wyżej, tylko może trochę mniej trwałe.

- część majteczkowa z wzorem - jak wyżej tylko dodatkowo ozdobne wzorki.

- częśc majteczkowa typu biodrówki - zastosowanie już wyjaśniłeś. Jednak chciałbym dodać, że nie koniecznie muszą mieć szeroki i gruby pas. Mogą mieć identyczną budowę jak klasyczne, z tym że część majteczkowa jest trochę niższa. Analogicznie jak bielizna typu szorty i szorty biodrówki.

- część majteczkowa cała przeźroczysta czałkowicie bez wzmocnień i szyć. Tzw bezszwowe. Najlepsze to kreacji z cienkiego materiału przy których każdy szef się odznacza.

Odnośnie dużego klinu - rajstopy z dużym kuperkiem chyba zawsze zrobione są w tej technologii, prawdopodobnie technologiznie tak jest najlepiej.

A co do rajstop bez klina wogóle, to właśnie tak jest przedewszystkim w najtańszych modelach i wynika to z uproszczenia produkcji.

Natomiast odnośnie powiązań pomiędzy rodzajem części majteczkowej, a wzmocnień na palcach nie do końca mogę się z tym zgodzić. Nie raz widziałem rajstopy T-band ze wzmocnieniami na palcach. Brak wzmocnienia na palcach z założenia jest przeznaczony do sandałów i innych butów z odkrytymi palcami, chociaż ja osobiście uważam że jak odkryte palce to rajstop czy skarpet się nie zakłada. Zawsze to jednak mniej się rzuca w oczy niż rajstopy ze wzmocnieniami.

W każdym razie to wszystko dotyczy jednak kobiet, dla nas to nie ma raczej większego znaczenia. Najlepsze dla nas są te klasyczne bo najtrwalsze. A jak ktoś nosi biodrówki to polecam rajstopy biodrówki.
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 02 gru 2008, 14:56

Ja właśnie napisałem, że nie ma regóły na wzmocnienia na palcach chociaz często idą w parze ze wzmocniona częścia majteczkową. Co do braku klina tylko w tanich rajstopach, to się nie zgodzę, gdyż "tani" producenci często nie potrafią sobie poradzić z rozciągliwościa materiału w tym miejscu i dodaja właśnie ten klin. Wśród wyrobów z wyższej półki często rozmiary wieksze nie maja tego wstrętnego klina z dwoma szwami na posladkach.

A co do wygody noszenia nie zapominaj też o estetyce. Co często daje nam subiektywne odczucia. Ja lubię najbardziej te całkowicie bez wzmocnionej części majteczkowej jak i o typie T-band. Co do całkiem bezszwowych to nie miałem jeszcze przyjemności.

Po za tym miałem kiedyś jakieś czarne "damskie" rajstopy 20 DEN z obcisłymi bokserkami w części majteczkowej. Częśc ta była dużo grubsza od całej reszty i nieprzeźroczysta. Typowo do używania ich bez majtek. Niestety modelu nie podam bo nie pamiętam skąd się dokładnie wzięły u mnie.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 02 gru 2008, 15:01

Brakuje mi w ankiecie "z klinem" "bez klina". Byłem zmuszony wybrać tylko jedno pole.

Ja bardzo lubię takie rajstopy, które wogóle nie mają klina. Rzadko się je spotyka, ale bywają nawet dość duże. Klin, a raczej jego szwy w przypadku zsunięcia się rajstop odczuwam najbardziej. Trochę mniej gdy klin jest bawełniany, bo jest mniejszy i nierozciągliwy.
Obrazek
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 02 gru 2008, 15:03

Papo Smerfie chciałem poprawić ankiete ale nie mogę znaleźć opcji edytuj do ankiety.
Radziu

Post autor: Radziu » 02 gru 2008, 15:10

dr.pantyhose pisze:Wśród wyrobów z wyższej półki często rozmiary wieksze nie maja tego wstrętnego klina z dwoma szwami na posladkach..
To potwierdza moją teorię, że to ze względów technoligicznych.
dr.pantyhose pisze:A co do wygody noszenia nie zapominaj też o estetyce..
Co do wygody to jak już pisałem - nie zauważyłem różnicy, te bez wzmonienia trudniej się zakłada, bo trzeba bardziej uważać. A co do estetyki - no cóż jest to estetyka którą widzimy tylko my sami w momencie ubierania się lub rozbierania.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 02 gru 2008, 18:33

dr.pantyhose pisze:Po za tym miałem kiedyś jakieś czarne "damskie" rajstopy 20 DEN z obcisłymi bokserkami w części majteczkowej. Częśc ta była dużo grubsza od całej reszty i nieprzeźroczysta. Typowo do używania ich bez majtek. Niestety modelu nie podam bo nie pamiętam skąd się dokładnie wzięły u mnie.
Mam kilka par takich rajstop różnych firm, ta obcisła część majtkowa podobno ma poprawiać sylwetkę. Np coś takiego http://www.allegro.pl/item474027560_raj ... o_r_4.html
Też sądzę że są przeznaczone do używania bez majtek, w każdym razie pod takie majtek nie zakładam.
Radziu

Post autor: Radziu » 02 gru 2008, 19:00

Bo tak, zapomnieliśmy jeszcze o takiej części majteczkowej. Moim zdaniem takie rajtki tak samo nadają lub nie nadają się do noszenia bez bielizny jak każde inne. W każdym razie to kompletnie nie dla nasz, no chyba że ktoś ma tłuszczyk rozmieszczony jak kobieta a chce żeby to wyglądało jeszcze bardziej kobieco.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 02 gru 2008, 19:44

Radziu pisze:Moim zdaniem takie rajtki tak samo nadają lub nie nadają się do noszenia bez bielizny jak każde inne.
Chyba jednak bardziej nadają się do noszenia bez bielizny, choćby dlatego że część majtkowa jest znacznie grubsza i praktycznie nieprzezroczysta :-D
Radziu pisze:W każdym razie to kompletnie nie dla nasz, no chyba że ktoś ma tłuszczyk rozmieszczony jak kobieta a chce żeby to wyglądało jeszcze bardziej kobieco.
Z tym też się nie zgodzę, rajtki z taką częścią majtkową trzymają się jak przyklejone. A dla mnie jest to duży plus, bo inne często się zsuwają.
Radziu

Post autor: Radziu » 02 gru 2008, 20:06

Grubsza i nieprzeźroczysta. Grubość oceniam na jakieś 60 może 100 den, więc równie dobrze rajtki o tej grubości można by tak nosić. Poza tym w klasycznych cieńszych rajstopach część majteczkowa też jest trochę grubsza.

A co do tego, czy się nadają dla nas. dobrze Ci się trzymają bo część majteczkowa jest ciasna. Zastanów się czy dobry rozmiar rajstop dobierasz skoro Ci zjeżdżają, bo prawdopodobnie wybierasz za duże.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 02 gru 2008, 20:18

No właśnie o to chodzi, że część majtkowa jest ciasna, więc dobrze się trzyma. Co do rozmiaru, to najczęściej 4 jest nieco za krótka, oczywiście dają się naciągnąć, ale się zsuwają chyba że mają takie właśnie obcisłe majtki. Z kolei rozmiar 5 jest OK na długość, ale majtki w takich są przewidziane na 2x większy kuper niż mój, więc też się słabo trzymają.

Oczywiście nie każda 4 jest za mała, niektóre są OK, ale takie z ciasnymi majtkami są zawsze OK. Zastanawiam się tylko czy ucisk na pewną część ciała nie jest czasem szkodliwy, dlatego za często w takich nie chodzę.
Radziu

Post autor: Radziu » 02 gru 2008, 20:41

Podobno jest szkodliwy, ale ja zawsze mam uciśnięte, bo w damskich spodniach nie ma na sprzęt miejsca, poza tym prawie zawsze sprzęt ukrywam. Jednak jak do tej pory ucisk mi nie zaszkodził.

A co do rozmiarów - niewiem ile masz wzrostu, ale poszukaj wśród innych firm, czasami wystarczy inny model spróbować, może uda Ci się znaleźć odpowiednio długie a nie za luźne.

A waracając do tematu - są jeszcze takie które mają część majteczkową w kształcie bielizny TAI.
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 02 gru 2008, 21:18

bodex pisze:Mam kilka par takich rajstop różnych firm, ta obcisła część majtkowa podobno ma poprawiać sylwetkę.
Nie o to mi dokładnie chodziło. Tamte nie były bardzo obcisłe. Zwykłe rajstopy tylko część majteczkowa zrobiona chyba z materiału 120 DEN. W każdym razie nieprzeźroczysta i wyglądała jak czarne, obcisłe bokserki założone na rajstopy. NIc specjalnie w nich nie uciskało i nie poprawiało sylwetki.
Masz rację z tymi zsuwającymi się rajstopami. Też mam czasem ten problem dlatego musze kupować troszke za duże. To chyba o długośc nóg chodzi. Ale wtedy przy rozmiarze XL lub 5 dochodzi ten wstrtny kuperek więc zawsze szukam modeli bez dużego klina a dużym rozmiarze. :)
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 02 gru 2008, 21:29

Tak mnie więcej wyglądają męskie Lida, bardzo nieprzeźroczysta góra i pseudo skarpetki.
Jesli chodzi o noszenie bez bielizny, to uważam, iż dobrych majtek z gumką wokół nogawki nic nie zastapi. Co z tego, że człowiek to włoży, jak worek się przytrzskuje przy kazdym siadaniu i wciąż trzeba poprawiać. Rajstopy majtek nie zastąpią, przynajmniej panom bo kobietom nic nie odstaje.

Tak więc moim zdaniem część majtkowa dla chłopaków ma zupełnie inne znaczenie i nie powinna za bardzo uciskać.
Obrazek
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 03 gru 2008, 00:07

papa_smerf pisze:Tak więc moim zdaniem część majtkowa dla chłopaków ma zupełnie inne znaczenie i nie powinna za bardzo uciskać.
dlatego dla panów lepsze są pończochy
Radziu

Post autor: Radziu » 03 gru 2008, 08:53

Tylko, że nie są zbyt wygodne i nie grzeją tyłka :lol:
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 03 gru 2008, 09:21

Może się też zdarzyć niemiła niespodzianka gdy taka samonośka nagle jednak się zsunie, a ty jesteś w tłumie na ulicy. Już to przeżyłem z takimi z Tesco, kiedy musiałem się ewakuować szybko do samochodu i tam kombinować jak podciągnąć.

Owszem, pończochy dają komfort dla klejnotów, niesamowite wrażenie gdy sie je nosi, ale i rajstopy często mają nad nimi przewagą. Część majtkowa często leży jak ulał, ale też często jest największą zmorą. Stąd pogoń za dobrymi modelami i potem przyzwyczajenie do niektórych.
Obrazek
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 03 gru 2008, 09:27

papa_smerf pisze:Może się też zdarzyć niemiła niespodzianka gdy taka samonośka nagle jednak się zsunie
Papo Smerfie czy byłes wtedy w krótkich spodenkach ? I gumka wyszła i była na wierzchu czy tylko się zrolowała pod spodniami i zrobiła oponkę. Bo mi się też tak zdażyło.
Radziu

Post autor: Radziu » 03 gru 2008, 09:29

Spadające pończochy - może to dlatego że to było marki TESCO, mi się nigdy coś takiego nie zdarzyło. Za to zakolanówki noszone pod posdnie ściągają się zawsze, tzn jeszcze nie trafiłem na takie co by się nie ściągały.

A oponki to się czasami robią z niektórych rajstop :lol: - ale to na brzuchu :lol:
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 03 gru 2008, 09:32

Jest trzecia możliwość, normalnie zsunęła się na sam dół, silikon okazał się kiepski i pończocha niemal z nogawki długich spodni wyszła.
Mam inne kanadyjskiej firmy York, które nie zsuwają się ani grama, a ta z tesco już za drugim noszeniem (po jednym praniu) okazała się już tylko pończochą do paska.
Obrazek
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 03 gru 2008, 14:26

Radziu pisze:Za to zakolanówki noszone pod posdnie ściągają się zawsze, tzn jeszcze nie trafiłem na takie co by się nie ściągały.
bo zakolanówki są pomyślane do noszenia ze spódniczką. A mi kiedyś (za małe) rajstopy omało spodni nie ściągnęły.
Radziu

Post autor: Radziu » 03 gru 2008, 14:36

Pończochy również są pomyślane do noszenia ze spódniczką :-P
Awatar użytkownika
kamilek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: Część majteczkowa

Post autor: kamilek » 04 gru 2008, 21:21

dr.pantyhose pisze: - całkowicie bez wzmocnień i całkowicie przeźroczysta w tej okolicy. Widać jedynie szwy.
Możecie podać namiary tego typu rajstopy (firma, model, gdzie kupic itp) bo nie moge takich jak dotąd spotkać
Radziu

Post autor: Radziu » 04 gru 2008, 21:40

kamilek, zmień avatar.
Awatar użytkownika
kamilek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: kamilek » 05 gru 2008, 23:17

Zmieniłem :!:
ale czy ktoś odpowie teraz na moje zapytanie?
ODPOWIEDZ