Kupno Rajstop
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
-
- Się Rozkręca
Kupno Rajstop
Czesc mam do was pytanie bo w poniedziałek mam zamiar kupic rajstopy tylko ze z allegro i mam problem z rozmiarem jaki wybrać.Pomógł by ktos?
Co potrzeba by dopasowac rozmiar to ja podam
Co potrzeba by dopasowac rozmiar to ja podam
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
Re: Kupno Rajstop
Rozmiar rajstop zależy od wzrostu oraz szerokości bioder (u kobiet) i obwodu w pasie (u facetów). Duże znaczenie ma też długość nóg. Przy szczupłej budowie ciała najlepiej właśnie tym wymiarem kierować się przy wybieraniu rozmiaru rajstop. Generalnie lepiej jest kupić rozmiar nieco większy niż za mały, bo rajstopy w zbyt małym rozmiarze będą Ci po prostu "zjeżdżały z tyłka" i wisiały w kroku. Przy każdych rajstopach podana jest tabela obrazująca zależność rozmiaru od wzrostu/wagi/szerokości bioder i wg niej powinieneś wybrać rozmiar odpowiedni dla Ciebie.
Ze zdjęć widzę, że jesteś szczupłej budowy i masz długie nogi, ale wzrostu nie da się określić. Przykładowo jednak mogę Ci doradzić, że jeśli masz wzrost np. w granicach 170-175 cm, to powinieneś szukać dla siebie rajstop w rozmiarze 4. Przy takim wzroście jaki przykładowo podałem, rozmiar 3 może być za mały (choć nie zawsze, bo z doświadczenia wiem, że rozmiar rozmiarowi nierówny - wszystko zależy od konkretnego modelu rajstop i rodzaju przędzy z jakiej są zrobione, a co za tym idzie stopnia ich rozciągliwości).
Ze zdjęć widzę, że jesteś szczupłej budowy i masz długie nogi, ale wzrostu nie da się określić. Przykładowo jednak mogę Ci doradzić, że jeśli masz wzrost np. w granicach 170-175 cm, to powinieneś szukać dla siebie rajstop w rozmiarze 4. Przy takim wzroście jaki przykładowo podałem, rozmiar 3 może być za mały (choć nie zawsze, bo z doświadczenia wiem, że rozmiar rozmiarowi nierówny - wszystko zależy od konkretnego modelu rajstop i rodzaju przędzy z jakiej są zrobione, a co za tym idzie stopnia ich rozciągliwości).
- michal-saa
- Dyskutant
- Kontakt:
Tak jak pisze kolega wyzej - rozmiar rozmiarowi nierowny. Dokladnie tak jak z butami. Ja przy 180cm wzrostu wciskam sie w 4 ale i bez większych problemów chodze w 3. Np rajtki od gatty w rozmiarze 3 sa na mnie idealne. Adrian juz delikatnie małe i musze brać oczko wyzej. Dla wiekszej pewności polecam jednak 4.
- anipoki
- ModTeam
- Kontakt:
Powiem tak: przy twojej budowie ciała i przy wzroście od 175 wzwyż, to polecam zawsze brać rozmiar 4. Ja mam 180cm i też jestem bardzo szczupły i zawsze biorę 4 i są na mnie akurat w sam raz. Lepiej zawsze mieć jakiś zapas, niż musieć naciągać rajtki na nogi ^_^
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...
- lyncz
- Się Rozkręca
- Kontakt:
Gorzej jak ktoś ma kilka centymetrów więcej, to 4 robi się za mała :/
- roph
- Dyskutant
- Kontakt:
Tylko nie sugeruj się wielkością po rozpakowaniu. W załączeniu foto dwóch par rajstop różnych firm (Mona i Levante) tego samago wymiaru. I obie tak samo pasują.
- Załączniki
-
- AAAAAAAAAAAAAAA.jpg (54.53 KiB) Przejrzano 790 razy
-
- Się Rozkręca
Bo ja chce kupic te http://allegro.pl/glossy-panty-40den-ra ... ule_id=201 to tu z tej tabeli wynika 2/3 tylko 2/3 L3 czy M2
- misiek
- Się Rozkręca
z mojego doświadczenia ,wielkość jest nie równa wielkości ja kupuje rajstopy nr 5 czyli XL a pończochy L a zdarzało się ze nieraz XL były za duże a nie raz za małe to tylko zależy od producenta i cenny dopiero po długich poszukiwaniach znalazłem dwie firmy które robią super ratki i pończochy i wszystko jest jak się należy .Rajstopy są z dużym połyskiem bardzo wygodne nie uwierają w kroku dobrze przylegają do cala i cena jest ok bo 3€ a pończochy tez super wygodne nie sciagaja w czasie chodzenia gumki nie uciskają ale były po 5€ .Moje prywatne zdanie lepiej szukać po sklepach na początku aż się znajdzie ta właściwa firmę bo sklepie jest jakie takie doradztwo i nie bać się zapytać bo sprzedawczyni widzi tylko utarg a jak klient będzie zadowolony to przyjdzie jeszcze raz takie są zasady handlu .Mnie tez młoda dziewczyna ok 25 lat doradzała jakie pończochy kupować nawet powiedziała ze właśnie w tych będę ładnie wyglądał i przekonała mnie no i kupiłem 4 pary a do rajstop to mi doradziła XL kopic z powodu mojej sylwetki. Na pewno będę się w tym sklepie zaopatrywał .Wiec pochodź po sklepach popytaj się a jak znajdziesz pasujące to później w necie zamawiaj
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Misiek a te rajstopy to jakiej firmy? Jaką mają grubość? Powiem że się ładnie błyszczą. Fajnie wyglądają na nogach.
Noszę rajtki bo lubię
- misiek
- Się Rozkręca
Te rajstopy są z firmy Gina Benotti a grubość 15 den ale nie wiem czy dostaniesz w Polsce bo ja mieszkam w Austrii może w necie znajdziesz
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Chyba w Biedronce jeśli mnie pamięć nie myli
- misiek
- Się Rozkręca
Byc możne .Jak przyjeżdżam do polski to zawsze ide na zakupy do Biedronki i tez za uwarzyłem ze maja ale z firmy Carla Bonetti z nazwy podobna ale czy to ta sama tego nie wiem
Ostatnio zmieniony 02 lip 2016, 14:38 przez misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
- anipoki
- ModTeam
- Kontakt:
Biedronkowa Carla Bonetti, a firma austriacka Gina Benotti to są dwie zupełnie różne firmy, a dokładniej to te biedronkowe rajstopy były robione przez firmę Adrian Rajstopy (tak, dokładnie przez TĄ firmę Adrian z Łodzi ^^ ). Czy Adrian jeszcze robi obecne Carla Bonetti to nie wiem, bo to są rajstopy robione tylko dla biedrony na Polski rynek, a producent może być inny, w zależności z kim teraz mają podpisaną umowę ;)
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...
- michal-saa
- Dyskutant
- Kontakt:
Nie wiem czy adrian jeszcse produkuje te rajtki dla biedry, ale wydaje mi się, ze tak. U mnie w biedronce jest ich bardzo duzo i to w bardzo przystępnej cenie - 2.99zl. oczywiście na pudełku pisze wyprodukowane przez adrian. Ostatnio kupiłem 10 par :) polecam.
- misiek
- Się Rozkręca
coś więcej o tych rajstopach jakieś recenzje , wasze opinie by mnie interesowały bo jak bym następnym razem do polski przyjechał to może bym jaki mały zapasik kupił ,a jeszcze można w Biedronce ładne pończochy kupić jakaś opinia ,bo na co dzień wole pończochach chodzić ,będę wdzięczny
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
O ile wiem Biedronka nie ma w ofercie pończoch... a ich rajstopy nie są jakoś specjalnie nadzwyczajne, ale to tylko moja opinia :) Niue są też złe :)misiek pisze:coś więcej o tych rajstopach jakieś recenzje , wasze opinie by mnie interesowały bo jak bym następnym razem do polski przyjechał to może bym jaki mały zapasik kupił ,a jeszcze można w Biedronce ładne pończochy kupić jakaś opinia ,bo na co dzień wole pończochach chodzić ,będę wdzięczny
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
Z tym rajstopami "Carla Bonetti" produkowanych przez Adriana dla Biedronki to radziłbym trochę uważać przy wyborze rozmiaru. Kupowałem niedawno rajstopy model Classic, 15 den w kolorze champagne, rozmiar 3 i po pierwszym użyciu oraz praniu (ręcznym w temp. 30°C) rozciągnęły się do rozmiaru co najmniej 4, a nawet wydaje mi się że jeszcze większego. Nie wiem jak jest z innymi modelami i kolorami tych rajstop z Biedronki od Adriana, ale można przypuszczać, że prawdopodobnie będzie podobnie.misiek pisze:coś więcej o tych rajstopach jakieś recenzje , wasze opinie by mnie interesowały bo jak bym następnym razem do polski przyjechał to może bym jaki mały zapasik kupił ,a jeszcze można w Biedronce ładne pończochy kupić jakaś opinia ,bo na co dzień wole pończochach chodzić ,będę wdzięczny
Ale że ich cena jest faktycznie chyba najniższa z możliwych na rynku (jeśli chodzi o rajstopy z lycrą) to myślę, że można zaryzykować kupno kilku par i sprawdzić "doświadczalnie" ;)
- misiek
- Się Rozkręca
Dziękuje za opinie ,no nic będę uważał ale dla próby chyba kupie sobie następnym razem ze trzy pary i zobaczę jakie są .Szkoda ze nie maja pończoch .
Pozdrowienia z Austrii
Pozdrowienia z Austrii
- michal-saa
- Dyskutant
- Kontakt:
Ja w tych rajtkach chodze juz od dawna. Wczesniej kupowalem je po 4zl, oststnio u mnie cena 2.99. W tej cenie te rajstopy nie maja konkurencji. Nie zaciagaja sie tak szybko jak gatty np crystale, dobrze leza na nogach i fajnie wygladaja, świetny połysk - wiekszy od tego w crystalach. Rozciągac trochę sie lubią glownie gumka i w kolanach. Ale moim zdaniem w ramach tolerancji. Ja polecam. Nie sa drogie więc kup jedna pare i stestuj.
- misiek
- Się Rozkręca
Dzieki tak zrobię jak przyjadę
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
Jakiś czas temu pończochy też były w Biedronce, samonośne z koronką 15 den i nazywały się "Party". Może znów się pojawią w sprzedaży. Albo jakieś inne.misiek pisze:Dziękuje za opinie ,no nic będę uważał ale dla próby chyba kupie sobie następnym razem ze trzy pary i zobaczę jakie są .Szkoda ze nie maja pończoch .
Pozdrowienia z Austrii
Pozdrowienia z Polski :)
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Ostatnio kupiłem białe pończochy ale nie były jakies szczególne. A zauważyłem że do pracy nadają sie stopki 15 den. I wygodnie i nie za gorąco.
- misiek
- Się Rozkręca
Aha to znaczy ze się pokazują pończoszki od czasu do czasu,może będę miał szczęście jak przyjadę .
U mnie to pończoszki i rajstopy to tylko do wyjść gdzieś na spacer albo zakupy bo do pracy na pewno nie są wskazane
U mnie to pończoszki i rajstopy to tylko do wyjść gdzieś na spacer albo zakupy bo do pracy na pewno nie są wskazane
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Właśnie kupiłem te Carla Bonetti w Biedronce za 3.99 wydają się bardzo fajne jak za tą cenę zobaczymy jak się sprawdzą
- michal-saa
- Dyskutant
- Kontakt:
Tak jak pisalem. W tej cenie ciężko znalezc lepsze rajtki. W zimie mialem je codziennie pod spodniami. Sprawdzaly sie swietnie.