statystyki noszenia rajstop

Tutaj dyskutujemy ogólnie na tematy związane z nową moda czyli noszeniem rajstop przez facetów.

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

viperrr
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

statystyki noszenia rajstop

Post autor: viperrr » 05 cze 2024, 01:25

Zastanawiam się jak wiele kobiet lubi chodzić w rajstopach a ilu mężczyzn je nosi. Nie znalazłem (bo nie szukalem) odpowiedzi, wiec piszę u źródła. Jak myślicie jaki to procent? Ilu z waszych znajomych, czy z rodziny chodzi w rajstopach. Ja wiem o sobie i o jednym koledze ktory mi sie przyznał z 10 lat temu
krzysiu20
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Re: statystyki noszenia rajstop

Post autor: krzysiu20 » 05 cze 2024, 08:19

Niestety nie znam nikogo kto przyznałby się do noszenia rajstop.
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 05 cze 2024, 11:36

odpowiedzi Ci nie dam ale przejrzyj https://pepper-fashion.com/2023/09/01/w ... s-panties/
W sumie nie na temat ale jakieś wnioski można wyciągnąć. Kiedyś otarłem się o wiadomość że robiono badania ilu mężczyzn nosi damską bieliznę na podstawie obserwacji pacjentów szpitali po wypadkach i wychodziło 5 - 10 %, niestety nie jestem w stanie podać źródła tej wiadomości.
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
Kolgotki
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kolgotki » 05 cze 2024, 11:49

Nie znam osobiście żadnego faceta, który by chodził w rajstopach, może to i lepiej. Co do kobiet, u mnie w rodzinie chodzą, ale rzadko. W dużej mierze jeśli jest ku temu odpowiednia okazja, tj. trzeba bardziej elegancko się ubrać, np. na wesele, urodziny/imieniny itp. natomiast na co dzień zbyt często nie chodzą, a ścisły dress code w pracy nie obowiązuje. Na mieście też rzadko spotykam kobiety w rajstopach. W tym roku może na palcach obu rąk bym policzył ile widziałem od stycznia, a przecież nie żyję w piwnicy… Do ludzi też wychodzę. Może mam pecha, ale nie narzekam, bo dzięki temu, że rzadko widuję kobiety w rajstopach, to nie jestem takimi stylizacjami przebodźcowany, co w konsekwencji sprawia, że zawsze jeśli takową Panią zobaczę (w tym moją drugą połówkę) to jest to swego rodzaju uczta dla oczu. :) Ale ściślej odpowiadając na pytanie - akurat z tego co słyszałem i czytałem, spora ilość kobiet nie lubi rajstop, a ile lubi? Z mojego grona chyba żadna, ale jak trzeba to ubiorą. Wydaje mi się, że to jak z garniturami u facetów - wiele kobiet to pociąga, a dużo mężczyzn wręcz nie znosi chodzić w garniturach czy samych marynarkach, ale na stosowne okazje zakładają. Myślę, że nawet oszacować jest ciężko ile kobiet lubi chodzić w rajstopach, ale nie liczyłbym na zbyt wiele.
GoodMan
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: GoodMan » 02 sie 2024, 14:53

Ciekawy artykuł dotyczący sprzedaży rajstop w UK
https://www.theguardian.com/fashion/201 ... ng-hosiery

a tutaj ciekawy blog o rajstopach dla mężczyzn:
https://hosieryformen.blogspot.com
i artykuł o nim:
https://www.yourthreads.co/blogs/the-th ... ry-for-men
rajart
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: rajart » 06 sie 2024, 09:22

Znakazlem taki artykuł o statystykach kupowania rajstop w Polsce.
https://biznes.newseria.pl/biuro-prasow ... b543740106
GoodMan
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: GoodMan » 06 sie 2024, 12:14

Mężczyzna prowadzący bloga „Hosiery for men” w 2018 roku przeprowadził ankietę wśród osób obserwujących jego bloga na temat noszenia rajstop przez mężczyzn. W ankiecie wzięło udział ponad 400 osób. Zawierała ona 3 pytania:
1. Dlaczego nosisz rajstopy?
2. Jakie fasony preferujesz kupując rajstopy?
3. Jakie aspekty są ważne przy kupowaniu rajstop?

Oto Odpowiedzi:
1. Dlaczego nosisz rajstopy?
W tym pytaniu chcieliśmy lepiej zrozumieć różne powody, dla których mężczyźni kupują i noszą rajstopy. Oto podsumowanie waszych odpowiedzi:
Dobrze wiadomo, że wielu facetów nosi rajstopy, aby się ogrzać w chłodniejsze miesiące, ale najważniejszym odkryciem jest to, że nosimy je głównie dlatego, że je lubimy. Lubimy to, jak się w nich czujemy i uważamy, że noszenie rajstop jest przyjemnym uczuciem. Wielu z Was podzieliło się swoimi dalszymi komentarzami na ten temat.
Oto kilka z nich:
*Doskonale uzupełniają stroje, a w cieplejsze dni o wiele przyjemniej jest nosić rajstopy niż grubsze skarpetki.
*Podoba mi się, jak rajstopy wyglądają na moich nogach (zgadza się z tym żona), chociaż nie noszę ich otwarcie w miejscach publicznych. Zimą szczególnie dodają trochę dodatkowego ciepła bez obciążania. Przede wszystkim sprawiają, że czuję się subtelnie seksownie.
*Podoba mi się, jak wyglądają na moich nogach.
*Noszę rajstopy, ponieważ uważam, że kobieta nie ma wyłącznego prawa do ich noszenia. Dzisiejsze standardy nie są już takie, jak 50 lat temu, więc uważam, że mężczyzna ma prawo nosić rajstopy, jeśli chce je nosić.
*Noszę rajstopy, gdy leniuchuję w domu.
*Aby zachować gładką linię pod obcisłymi spodniami, legginsami i jeggingsami. Czasami są po prostu wygodne, gdy leżę w domu.
*Komfort i wyczucie tych ubrań są naprawdę niesamowite. To nie jest tylko fetysz dla mnie jako mężczyzny, że chcę je nosić. Chodzi bardziej o ciepło, dopasowanie, wyczucie, uwielbiam sposób, w jaki noszą się pod moimi spodniami. Bardziej praktyczne i wygodne dla mnie jako konsumenta.
*Uwielbiam euforyczne uczucie, które dają. To afrodyzjak.
*Rajstopy są wygodne i utrzymują ciepło. Rajstopy kompresyjne są również plusem, gdy ktoś dużo chodzi w ciągu dnia lub stoi.

2. Jakie fasony preferujesz, kupując rajstopy?
Oto podsumowanie waszych odpowiedzi:
Wyraźny trend: ogólnie rzecz biorąc preferujecie rajstopy przezroczyste i półkryjące. Faceci kupują również rajstopy kryjące, a preferencje dotyczą modeli 50-60 den. Popularne są również rajstopy grubsze (70-100 den i 100+ den). Prawie jedna trzecia mężczyzn kupuje rajstopy kompresyjne. Nie jest to zaskakujące, ponieważ, podobnie jak kobiety, wiele z nas spędza długie okresy stojąc lub siedząc. Kolejnym ciekawym odkryciem jest to, że prawie jedna trzecia mężczyzn lubi kupować rajstopy wzorzyste. Kiedy widzisz niesamowity wybór dostępnych obecnie wzorów, może to nie być aż tak zaskakujące. Marki rajstop biorą to wszystko pod uwagę!

Oto wybór waszych dodatkowych komentarzy:
*Zwykle 20-30 den ze wzorem lub połyskiem.
*Lubię mieć możliwość wyboru ze stopami lub bez, daje to wybór w zależności od aktywności, czy do pracy, ćwiczeń czy codziennego noszenia.
*Ultra-prześwitujące świetnie się sprawdzają, ale tylko na świeżo ogolonych nogach, których po prostu nie chcę utrzymywać; niska trwałość. Zwykłe prześwitujące i półkryjące zapewniają ładne połączenie lekkości, urody i trwałości. Kryjące rajstopy dla ciepła i wsparcia.
*Bezszwowe.
*Pełna gama na cztery pory roku, od 5 den do bawełny, czystej nowej wełny, kaszmiru/jedwabiu, w zależności od temperatury.
*Rajstopy podszyte polarem.
*Rajstopy wełniane/bawełniane.
*Zależy, czy noszone pod spodniami/legginsami/jeggingsami, wtedy wolę błyszczące półkryjące. Kiedy noszone same z długim T-shirtem lub swetrem w domu, wolę kryjące o wysokiej den.
*Półkryjące ze wzmocnionymi palcami, podeszwą i piętą.
*Zazwyczaj noszę tylko przezroczyste do pasa i odkryłem, że są dość wygodne i bezpieczne, a do tego zawsze trzymają się na swoim miejscu.
*Podkolanówki.
*Nie jestem fanem wzorów, ale lubię prążkowane rajstopy i wzory argyle (takie jak na rajstopach Adrian).
*Naprawdę lubię 100% nylonowe gładkie rajstopy dzianinowe, które nie zawierają Lycry, ponieważ są o wiele wygodniejsze. Kiedyś miałem rajstopy Pretty Polly 5 den, 100% nylonowe i były niesamowite, jakie były cienkie. Kupuję 10 i 15 den gładkie rajstopy dzianinowe w paczkach wielokrotnych i paczkach po 1 parze i lubię nosić na nich spodnie robocze lub zwykłe spodnie, które są przyjemne w dotyku.
*40 den są idealne, ponieważ są wystarczająco miękkie, aby dać wrażenie przezroczystych rajstop, ale mogę je nosić bez skarpetek, nie zdradzając, że je mam. Lubię wszystkie style, ale lubię rajstopy z podeszwą, ponieważ pomagają utrzymać stopy w cieple i wymagają tylko jednej pary skarpetek na nich w chłodne dni jako dodatkowej warstwy. Uważam, że skarpetki mogą powodować marznięcie stóp, ponieważ gumka na górze ogranicza krążenie, więc noszenie dwóch par skarpetek niweczy korzyści dla mnie. Rajstopy są świetne, ponieważ nie mają gumki i nie spadają.

3. Które aspekty są ważne przy zakupie rajstop?
Oto podsumowanie waszych odpowiedzi:
Odpowiedzi jasno wskazują, że „czucie i komfort” rajstop to aspekty, które mężczyźni cenią najbardziej. Ankieta potwierdza, że lubimy rajstopy, które dobrze leżą i są dobrze wykonane z wysokiej jakości przędz, w których zastosowano elastan/lycrę. Warto zauważyć, że nie ma dużego popytu na konkretne cechy u mężczyzn, takie jak przednie panele i rozporki, ale mężczyźni cenią sobie dostępność większych rozmiarów i oczekują, że produkty będą trwałe. Po raz kolejny marki muszą zwrócić uwagę na wiele kwestii, jeśli chcą pozyskać i rozwijać męski segment swoich klientów.

Oto kilka dodatkowych komentarzy na temat tego, na co zwracacie uwagę przy zakupie rajstop:
*Wszystko kręci się wokół dopasowania. Jestem wyższy, mam 188 cm wzrostu i jestem wysportowany. Zdecydowanie wolę konwencjonalne rajstopy z normalnym klinem niż „tylny panel zapewniający komfort”, powszechny w większych rozmiarach niektórych marek. Szeroki, wygodny pas jest niezbędny. Nie próbowałem wielu rajstop z przednim panelem zapewniającym komfort, nie jestem ich wielkim fanem, nie jestem nimi specjalnie zainteresowany.
*Postawiłem na wygodę i dotyk, ponieważ zawsze noszę rajstopy pod dżinsami lub spodniami, dlatego ich dotyk w stosunku do spodni jest ważny, niektóre rajstopy będą się chwytać z materiałem spodni, co sprawi, że będą niewygodne i ściągną rajstopy w dół, co jest problemem, który znalazłem w przypadku długich kalesonów i jednym z powodów, dla których przeszedłem na noszenie rajstop.
*Rozporek i/lub przedni panel zapewniający komfort to opcja, ale nie są dla mnie obowiązkowe i przydatne tylko wtedy, gdy są noszone bez bielizny, czego osobiście nie lubię. Gdy są noszone na bieliźnie, rozporek prawie nigdy nie pasuje do rozporka w bieliźnie. POTRZEBUJĘ rajstop dobrej jakości, ale KOCHAM rajstopy, które są przyjemne w dotyku.
*Cena.
*Bezszwowe są lepsze zarówno w legginsach, jak i rajstopy.
*Wolę rajstopy bezszwowe, które, jeśli uznam, są najwygodniejsze dla męskiej anatomii.
*Głównie jakość kompresji, jakość produktu, opakowanie i trwałość.
*Jeśli chodzi o rajstopy noszone pod spodniami/legginsami/jeggingsami, lubię gładkie, błyszczące wykończenie. Lubię czuć się tak, jakbym nosił rajstopy. Nie lubię źle dopasowanych rajstop, które zwisają... co często jest sztuczką przy nogawkach o długości 33 cali. Wielu producentów zakłada, że skoro jestem wysoki, to muszę mieć duże nogi - Oroblu to rzadki wyjątek.
*Klin jest bardzo ważny.
*Czasami lubię nosić rajstopy z pewnym uciskiem, szczególnie jeśli muszę siedzieć cały dzień lub podczas wędrówek. Lubię też rajstopy (takie jak marki LM Glow), które zapobiegają poceniu się. To również jeden z powodów, dla których wolę rajstopy od kalesonów. Fakt, że można wybierać spośród różnych materiałów i rodzajów, oznacza, że można dostosować się do różnych warunków pogodowych. Dobrze zaprojektowane rajstopy również pozostają na swoim miejscu, podczas gdy kalesony zbierają się pod spodniami (rajstopy noszę głównie pod spodniami).
*Długość odpowiednia dla długich nóg i odpowiedni rozmiar dla osoby o szczupłej, normalnej talii. Odkryłem również, że bezszwowe rajstopy są bardzo wygodne, nawet jeśli nie mają przedniego panelu dostosowanego do męskiej anatomii.
*Mam 5 stóp i 11 cali wzrostu, ważę 185 funtów i mam nogi biegacza, a prawie każda marka jest odrobinę za krótka, więc muszę wybrać duży rozmiar, co ogranicza wybór wielu marek, które chciałbym nosić. Potrzebujemy extra długich, abym ja i wszyscy powyżej 5 stóp i 9 cali mogli kupować od wszystkich tych firm.
*Dłuższa długość nogawki.
*Ogólny wygląd rajstop, gdyby były brzydkie, nie kupiłbym ich. Dlatego też nie lubię rajstop zrobionych specjalnie dla mężczyzn, ponieważ po prostu wyglądają tak brzydko. Wybieram więc rajstopy z kolekcji damskiej.
*Lycra w rajstopach pomaga im lepiej trzymać się przez cały dzień, a także sprawia, że są przyjemniejsze w dotyku. Głównym problemem dla facetów jest to, że nogawki nie są wystarczająco długie.
krzysiu20
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: krzysiu20 » 06 sie 2024, 21:05

I co z tego konkretnie wynika?
Awatar użytkownika
pantyhosemen12
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: pantyhosemen12 » 07 sie 2024, 09:56

absolutnie nic :D
GoodMan
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: GoodMan » 07 sie 2024, 10:33

Przeglądając blog "Hosiery for men" można wyciągnąć kilka ciekawych wniosków. Okazuje się, że firmy produkujące rajstopy zaczęły dostrzegać spore zainteresowanie ich produktem wśród mężczyzn. Założyciele różnych europejskich marek przyznają w przeprowadzonych z nimi wywiadach, że po głębszej analizie swoich klientów, okazało się, że mężczyźni stanowią 40-50%. Wychodząc na przeciw oczekiwaniom, nie tylko zachęcają mężczyzn do noszenia rajstop ale także deklarują wsparcie i profesjonalną obsługę, pomoc w doborze rozmiarów, kolorów czy fasonu rajstop.
Badania wykazały, że płci męskiej nie zależy aż tak bardzo na typowych męskich rajstopach, które są niestety droższe, do tego mały wybór kolorów i wzorów, dlatego wielu producentów postawiło na rajstopy unisex w rozmiarach od XS do nawet 3XL. Do tego na ich stronach tworzone są zakładki z rajstopami (nie tylko typowo męskimi ale także damskimi), które są polecane dla mężczyzn. Co ciekawe, np. w Wielkiej Brytanii obok marek niemieckich czy włoskich, z naszych polskich producentów popularne są wśród mężczyzn rajstopy marki Adrian, Gatta czy Gabriella.
W USA z kolei zauważono, że sprzedaż rajstop wśród kobiet coraz bardziej spada, natomiast wzrasta wśród mężczyzn, dlatego rynek nie może przejść obok tego obojętnie i zaczyna się powoli dostosowywać do zapotrzebowania. W 2018 roku jedna z marek stworzyła nawet reklamę z hasłem "Mężczyźni też mogą nosić rajstopy".
Przeprowadzone ankiety wykazały także, że mężczyźni, którzy kupują rajstopy to najczęściej budowlańcy, drogowcy, ochrona zdrowia, policjanci, ochroniarze, pracownicy biurowi, osoby, które często podróżują czy spędzają w pracy sporo czasu w pozycji siedzącej lub stojącej.
Kolgotki
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kolgotki » 28 sie 2024, 23:27

A jak się to ma do pończoch? Ciekawi mnie wasze podejście do tego elementu damskiej garderoby. Wolicie rajstopy czy pończochy i dlaczego? Zauważyłem, że w większości pisze się tutaj o rajstopach, mimo że pończochy są do nich bardzo zbliżone i często uważane przez obie płcie za bardziej atrakcyjne niż rajstopy, a jednak to one grają tutaj pierwsze skrzypce.
Oczywiście nic się nie zmienia w moim podejściu - pończoch raczej nie lubię, ani na swoich, ani na damskich nogach, choć wolę je bardziej niż całkowicie gołe, damskie nogi, niemniej jednak zupełnie mnie nie pociągają pod żadnym względem, dlatego też nigdy nie miałem własnych pończoch i póki co nie widzę powodu by je kupować, choć żeby nie było, że nie mam doświadczenia - z czystej ciekawości miałem je na nogach, ale nie wywarły na mnie wrażenia, więc odpuściłem temat w zalążku.
Co do rajstop - szybka aktualizacja stanu szuflady: kolekcja pomniejszyła się o jedną parę, a więc 3 pary rajstop. Nigdy tak mało nie miałem, a kolekcjonuję je od ponad 10 lat. :shock:
Awatar użytkownika
pantyhosemen12
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: pantyhosemen12 » 29 sie 2024, 10:15

Ja nie noszę pończoch, aczkolwiek mam kilka par samonośnych i około 5 par do pasa. Te do pasa wolę bardziej, szczególnie nylonowe.

Kolekcja złożona z 3 par rajstop ? Ja cały czas oscyluję wokół 100 par.
krzysiu20
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: krzysiu20 » 29 sie 2024, 21:56

Pończochy lepsze na lato bo w dupsko nie grzeją jak większość rajstop. Z drugiej strony pończochy są droższe i z racji doboru rozmiaru trudniej dostępne. Na mnie pasują pończochy Gabriella dopiero w niestandardowym większym rozmiarze 5/6. Pończochy w najpowszechniejszym rozmiarze 3/4 są na mnie za krótkie. Co do mojej szuflady.. to mam mnóstwo skarpet i pomiędzy wrzucone jakieś tam rajstopy. Nie liczę ich tylko używam, stare wyrzucam nowe kupuję, jak mi brakuje, albo jakaś okazyjna promka jest . Co tu wiele gadać... skoro rajstopy mają być normalne dla chłopa to niech będą normalne. Nie zdziwiam.
Awatar użytkownika
pantyhosemen12
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: pantyhosemen12 » 30 sie 2024, 03:14

no i spoko - każdy ma tyle ile potrzebuje.
Różni nas podejście do tematu jak i sposób ich noszenia zdecydowanie. Rajstopy cienkie nie mają części majteczkowej a jedynie płaski szew w kroku więc nic nie grzeje :) Ale wspominam o tym dla potomnosci bo Twoje podejście znam i Ty znasz moje.
Awatar użytkownika
roph
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: roph » 01 wrz 2024, 14:25

Pończochy mają jedną zaletę. Jak puści oczko w jednej, to dokładasz identyczną z drugiej pary, i pewnie starczą na dłużej, bo każde oczko w rajstopach, to śmietnik. Poza tym, na samonośnych sparzyłem się, bo zjeżdżały z nóg podczas chodzenia, jedynie one mają sens, bo przecież dlatego rajstopy wygrały, by nie nosić niewygodnego pasa do pończoch.
Awatar użytkownika
deRafael
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: deRafael » 01 wrz 2024, 18:58

Jak nogi są ogolone a pończochy dobrej jakości to nie zjeżdżają :-)
Awatar użytkownika
pantyhosemen12
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: pantyhosemen12 » 01 wrz 2024, 20:10

roph pisze: 01 wrz 2024, 14:25 Pończochy mają jedną zaletę. Jak puści oczko w jednej, to dokładasz identyczną z drugiej pary, i pewnie starczą na dłużej, bo każde oczko w rajstopach, to śmietnik. Poza tym, na samonośnych sparzyłem się, bo zjeżdżały z nóg podczas chodzenia, jedynie one mają sens, bo przecież dlatego rajstopy wygrały, by nie nosić niewygodnego pasa do pończoch.
A jak kupisz wygodny to nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 01 wrz 2024, 21:13

pantyhosemen12 pisze: 01 wrz 2024, 20:10 ...
A jak kupisz wygodny to nic się nie dzieje.
Nie dzieje się nic, ale pod warunkiem ze nosisz pończochy do spódnicy. W przypadku spodni raczej trudno uniknąć zsuwania się pończoch samonośnych nie mówiąc już o tym że zapinki od pasa do pończoch są widoczne pod spodniami z całkiem dużej odległości. Pończochy jak i rajstopy mają swoje przeznaczenie oraz swoje wady i zalety, dlatego rozważanie co lepsze przypomina dyskusję "o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy i odwrotnie". Co do statystyki (ten temat) to jakiś nieufny jestem, bo idąc na spacer z psem statystycznie oboje mamy po trzy nogi :-).
Awatar użytkownika
pantyhosemen12
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: pantyhosemen12 » 02 wrz 2024, 08:03

zasadniczo to noszenie rajstop czy pończoch pod spodniami nie ma żadnego uzasadnienia :) (no poza kwestiami zimowo-termicznymi lub wymogami stylówek - np kabaretki pod jeansy z dziurami itp itd.).
Awatar użytkownika
Arkadio19921
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: Arkadio19921 » 02 wrz 2024, 17:52

Latem praktycznie wcale nie noszę rajstop tylko sporadycznie pończochy....niestety jest mi za ciepło i dlatego czekam na jesień.Zamiast rajstop czy pończoch wystarcza mi teraz damska bielizna. A jeśli chodzi o kolekcje mam z 15 par różnych pończoch a rajstop nigdy nie liczyłem ale jest tego dużo.
max
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: max » 11 wrz 2024, 17:01

Ja kiedys nie bylem przekonany do ponczoch ale ostatnio jak bylismy w sklepie to mloda zauwazyla, ze ponczochy sa na promce i wziela sobie po czym z pytaniem do mnie czy mi tez wziac bo lepiej cenowo wychodzą jak rajtki. Dwa razy mi nie trzeba bylo powtarzac wiec mowie a wez mi to zobacze czy bedzie wygodniej jak w rajtkach a ze moja w ogole w rajstopach nie chodzi i nawet pod spodniami jak musi nosi ponczochy to stwierdzila ze napewno są wygodniejsza. Dzis je mam na sobie i powiem szczerze, ze jakos bardziej wole rajtki...
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 11 wrz 2024, 18:11

Max - sorry ale nie bardzo wyobrażam sobie noszenia pończoch pod spodniami to jakieś naprawdę szerokie nogawki musiałyby być.
max
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: max » 11 wrz 2024, 20:25

Danon pisze: 11 wrz 2024, 18:11 Max - sorry ale nie bardzo wyobrażam sobie noszenia pończoch pod spodniami to jakieś naprawdę szerokie nogawki musiałyby być.
Zimą zamiast rajstop kiedy np ma spodnie ubiera np ponczochy bo rajstop nie lubi.
GoodMan
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: GoodMan » 14 wrz 2024, 14:16

Ja np. lubię założyć pod spodnie pończochy z właściwościami kompresyjnymi jak mam jechać w dalszą podróż albo spędzić na jakimś spotkaniu kilka godzin w pozycji siedzącej, oczywiście w okresie od jesieni do wiosny bo w lecie nie dałoby rady. W przypadku spodni jeansowych, o ile manszeta od pończoch samonośnych nie jest widoczna na luźniejszych spodniach, to zapięcia od paska do pończoch już tak, szczególnie w pozycji siedzącej. Dlatego moim zdaniem lepszym rozwiązaniem są spodnie dresowe. Są luźniejsze i nie przylegają tak do uda jak jeansy, więc pasek do pończoch nie jest tak widoczny na dresach jak na jeansach, a do tego komfort noszenia i komfort cieplny zarówno pończoch jak i rajstop pod dresami jest moim zdaniem znacznie lepszy.
max
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: max » 14 wrz 2024, 19:01

Mi ostatnio żona kupiła ponczochy bo byly w promocji i szkoda było nie wziac ale razem uzgodnilismy , ze jednak zle sie w nich czuje i ponczochy zostawie jej. Ja uwielbiam rajstopy a ona znowusz rajstopy ubiera odswietnie bo na codzien chodzi w ponczocchach.
ODPOWIEDZ