spotkania SKYPE-szkolenia, warsztaty itp
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- pantyhosemen12
- Znawca tematu
- Kontakt:
spotkania SKYPE-szkolenia, warsztaty itp
Co sądzicie o takiej formie spotkań ? To mogłyby być np warsztaty lub coś na kształt szkolenia z tego co każdy z nas dobrze robi i się zna. Misiek mógłby audiofilsko coś poopowiadać może, ktoś inny też o czymś. Może ktoś obrabia video i poprowadziłby kursik (udostępniony pulpit). Ja mógłbym z obróbki foto jakiś warsztacik zrobić i pokazac obróbkę i pracę nad zdjęciem od tego co mam z aparatu aż po to co dostajecie na forum. Ktoś mógłby mi nawet podesłać zdjęcie które zrobił w formacie RAW i ja bym pokazał jak widze obróbkę tegoż. To może być jakiekolwiek zdjęcie, krajobraz, street, cokolwiek.
- pantyhosemen12
- Znawca tematu
- Kontakt:
Re: spotkania SKYPE-szkolenia, warsztaty itp
no dobra, widzę że jesteście strasznie wstydliwi hehe
To może zatem ja zacznę i zaproponuję coś co nazywa się before/after. Czyli bierzemy na warsztat to co wypluł aparat i robimy z tego coś fajnego. Video z mojego pulpitu. Obróbka w aktualnym Lightroom. Krok po kroku aż do efektu końcowego. I może po tym coś się ruszy w temacie. Może Misiek coś o audio stworzy, może ktoś inny o ciuchach, sposobach na dobranie ciuchów tak by korzystnie wyglądać. itp itd.
To może zatem ja zacznę i zaproponuję coś co nazywa się before/after. Czyli bierzemy na warsztat to co wypluł aparat i robimy z tego coś fajnego. Video z mojego pulpitu. Obróbka w aktualnym Lightroom. Krok po kroku aż do efektu końcowego. I może po tym coś się ruszy w temacie. Może Misiek coś o audio stworzy, może ktoś inny o ciuchach, sposobach na dobranie ciuchów tak by korzystnie wyglądać. itp itd.
- pantyhosemen12
- Znawca tematu
- Kontakt:
ze staroci wygrzebałem 6 losowych strzałów. Tu widać dokładnie to co wyszło z aparatu. Mamy dwa zdjęcia z Canona 6DII+16-35L oraz 4 zdjęcia z małego kurdupelka Fuji X100 z obiektywem 23/2.0 (stałka). Wszystko w RAWach. Proszę zatem licznie zgromadzoną publiczność o wybranie powiedzmy 2 zdjęć które przemielimy przez program do obróbki zdjęć i zobaczymy co się nam uda z kupy wyrzeźbić :)
Jak tu ktoś administracyjnie bieglejszy to może dodać ankietę do wielokrotnego wyboru z pozycjami od 1 do 6. Podziękował :)
Oby ktoś się tu odezwał hehe
Na góręOnlineOnline
Jak tu ktoś administracyjnie bieglejszy to może dodać ankietę do wielokrotnego wyboru z pozycjami od 1 do 6. Podziękował :)
Oby ktoś się tu odezwał hehe
Na góręOnlineOnline
-
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Ostatnio zbudowałem sobie sieciowy odtwarzacz muzyki z funkcjami streamingu w sieci domowej oraz z internetu spotify i tidal. Wszysyko na mikrokomputerkach raspberry pi i wysokiej klasy przetwornikach DAC hifiberry. Gra to cudownie niemal highendowo, kosztuje stosunkowo niewiele jak na możliwości i jakość dźwięku. Tylko czy tak egzotyczne tematy interesują przeciętnego zjadacza rajstop? Ale jak chcecie to pytać.pantyhosemen12 pisze:no dobra, widzę że jesteście strasznie wstydliwi hehe...
Może Misiek coś o audio stworzy...itp itd.
Dalej temat wideo . Mam jakies tam doswiaczenia z filmowaniem kamerami go pro hero 7 black. Obrabiam wideo w programie DaVinci Resolve. Coś tam umiem i wiem w temacie montażu filmów. Jak ktoś chce trochę podrasować i uatrakcyjnić swoje filmy , albo na przykład zablurować swoją twarz to pomogę na ile potrafię.
Potrafię skonfigurować kopmputery PC i dobrać jego komponenty tak by komputer był odpowiedni do gier czy obróbki wideo. Pytania o procesory, płyty główne, Ram czy grafikę , co z czym pasuje, albo coś słabo chodzi ? Pytać.
Dalej to system operacyjny Linuks , jak jest ktoś zainteresowany to pomogę na poziomie podstawowym .
Wysłane z mojego SM-G525F przy użyciu Tapatalka
- pantyhosemen12
- Znawca tematu
- Kontakt:
ja lubie dobry dźwięk, ale zapędów by mi grało coś wartości samochodu nie mam. Wieele lat temu postanowiłem się przestawić zupełnie na streaming i jak tylko wyszedł to kupiłem za absurdalne wtedy pieniądze Sonos Play 5. Nie ma chyba streamingu którego by nie obsłużył, dudni mi to niemożebnie fajnie i w zupełności wystarcza. W salonie z kolei soundbar Yamahy z subem - filmy idą dobrze, muza też. Mi więcej nie trzeba. Co do kompów, to hmm. Z racji tego, że fotografowałem kiedyś zawodowo to jedyną opcją wówczas w materii prawidłowego odwzorowania kolorów dla fotografa był komp stacjonarny plus monitor Eizo lub Nec. Jak ktoś mobilny to macbook z wyświetlaczem retina. Maca kupiłem, stacjonarki się pozbyłem gdy skonczyłem zawodowo robić foty. W październiku stwierdziłem że obróbka na 15" mnie wkurwia gorzej niż lecące oczko i zakupiłem maca mini M2 i graficzny monitor Nec 27". No i teraz wkurwia mnie jak obrabiając foty widzę swoje półmetrowe giry, a każda krostka jest wielkości paznokcia :D :D Także ten tego - no kurna nie mam łatwo, ale nie narzekam haha :) No i też się zirytowałem bo się śpieszyłem i zamiast kupić Maca z dużym RAMem to kupiłem z dużym SSD. A to kwadraciak jest niemodyfikowalny :( No, ale cóż - jakoś zyję i jest git :D
a Sonosik to swego czasu był dość mocno chwalony za to co tam wsadzili i co to z siebie wydobywa :D Denon to Denon w sumie :) No, ale to chwalenie to lata temu było. https://audiohit.pl/sonos-play-5-bezprz ... iroom.html
a Sonosik to swego czasu był dość mocno chwalony za to co tam wsadzili i co to z siebie wydobywa :D Denon to Denon w sumie :) No, ale to chwalenie to lata temu było. https://audiohit.pl/sonos-play-5-bezprz ... iroom.html
-
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Bardzo dobrą jakość dźwięku można uzyskać na coraz tańszym sprzęcie. Co kto lubi, jest w czym wybierać. Ja akurat preferuję stereo więc podstawa to dobry wzmacniacz i kolumny głośnikowe. Piszesz o Denonie. Ja go lubię a mój brat jest fanem tej firmy. Naprawdę solidne wzmacniacze tej firmy zaczynają się od modelu Denon PMA900HNE wzwyż.
https://www.salonydenon.pl/wzmacniacze- ... OUQAvD_BwE
Jeśli chodzi o bardzo dobre streamery to ostatnio megahitem jest EverSolo DMP-A6.
https://www.q21.pl/eversolo-dmp-a6-czar ... 4fff0f4d93
Podłączasz go sobie do amplitunera kina domowego i masz zajebistą jakość i funkcjonalność.
Dobra już nie zanudzam.
Phmen12 interesuje mnie temat poprawnej kalibracji parametrów monitora w pc na którym obrabiam filmy. Chodzi o to by kolorystyka, jasność filmów lub zdjęć wyglądała dobrze wszędzie, czyli na smartfonie, laptopie, telewizorze. Obecnie obrabiam filmy na oko i wyczucie a z tego co słyszałem monitory można jakoś kalibrować. Osobiście używam 24 calowego monitora AOC z matrycą IPS 4K . Teraz to szmelc ale kilka lat temu to ciężką kasę kosztowało. Jakieś sugestie?
https://www.salonydenon.pl/wzmacniacze- ... OUQAvD_BwE
Jeśli chodzi o bardzo dobre streamery to ostatnio megahitem jest EverSolo DMP-A6.
https://www.q21.pl/eversolo-dmp-a6-czar ... 4fff0f4d93
Podłączasz go sobie do amplitunera kina domowego i masz zajebistą jakość i funkcjonalność.
Dobra już nie zanudzam.
Phmen12 interesuje mnie temat poprawnej kalibracji parametrów monitora w pc na którym obrabiam filmy. Chodzi o to by kolorystyka, jasność filmów lub zdjęć wyglądała dobrze wszędzie, czyli na smartfonie, laptopie, telewizorze. Obecnie obrabiam filmy na oko i wyczucie a z tego co słyszałem monitory można jakoś kalibrować. Osobiście używam 24 calowego monitora AOC z matrycą IPS 4K . Teraz to szmelc ale kilka lat temu to ciężką kasę kosztowało. Jakieś sugestie?
- pantyhosemen12
- Znawca tematu
- Kontakt:
Ja nie mam miejsca by gdziekolwiek wstawić amplituner, Cd i kolumny. Dlatego też zdecydowałem się na tego Sonosa. Mobilnie gram z telefonu z apple music na airpodsach 2 pro - więc muzycznie jakby jestem spełniony. Znaczy się - good enough :)krzysiu20 pisze: ↑27 sty 2024, 15:40 Phmen12 interesuje mnie temat poprawnej kalibracji parametrów monitora w pc na którym obrabiam filmy. Chodzi o to by kolorystyka, jasność filmów lub zdjęć wyglądała dobrze wszędzie, czyli na smartfonie, laptopie, telewizorze. Obecnie obrabiam filmy na oko i wyczucie a z tego co słyszałem monitory można jakoś kalibrować. Osobiście używam 24 calowego monitora AOC z matrycą IPS 4K . Teraz to szmelc ale kilka lat temu to ciężką kasę kosztowało. Jakieś sugestie?
monitory można kalibrowac to fakt. Natomiast monitory do sensownego kalibrowania zaczynają się od 6-8tyś w górę. Poniżej tych kwot można coś tam programowo udawać, ze się kalibruje ale to raczej działanie bezcelowe. bo kalibrowanie oznacza że ktoś potrzebuje widzieć to co widzieć powinien. Zatem mając takie wymagania nie kupuje monitora za 2tyś zł.
Swój monitor zostaw na domyślnych ustawieniach fabrycznych. Jeśli masz tam możliwośc ustawienia temperatury barwowej to ustaw na tzm światło dzienne - celuj w 6500K. Jasnośc kontrast - bez przegięć w środkowych wartościach. Nic innego tam nie wyrzeźbisz. Nie obrabiaj w ciemnym pomieszczeniu - ustaw sobie coś świecącego za monitorem - byle nie panel LED z milionem kolorowych diod zmieniających się tęczowo 6 razy na sekunde - bo zwariujesz. Najlepiej białe światło lub żarówka która świeci odpowiednią temperaturą barwową - tak jak jasność monitora.
temat opisany szeroko w necie:
[ MONITORY ]
https://www.fotomaniak.pl/10790/fkw-cyf ... -w-teorii/
https://www.google.com/search?q=ustawie ... s-wiz-serp
[oświetlenie stanowiska pracy ] - niski koszt, efekty dobre
https://mva.pl/viewtopic.php?t=2126
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
Good tutorial ;)
- pantyhosemen12
- Znawca tematu
- Kontakt:
nie taki znowu good bo odzewu zero
A może właśnie good, bo stał się zbędny i wszyscy wiedzą co i jak :)
ni to. Ja to umiem więc luz.
A może właśnie good, bo stał się zbędny i wszyscy wiedzą co i jak :)
ni to. Ja to umiem więc luz.
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Może po prostu pewne osoby nie robią zdjęć albo uznają że i tak im to nie wyjdzie? A inne nie mają na to czasu? Tak czy inaczej PH12 - wielki szacun że jesteś otwarty na pomoc innym. Osobiście mogę zaproponować wiedzę z zakresu ciepłownictwa, turystyki kamperowej, trochę
motoryzacji czy instalatorstwa. Pozdrawiam
motoryzacji czy instalatorstwa. Pozdrawiam
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
-
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Tak jak już nieraz pisałem jakakolwiek sensowna aktywność na tym forum jest skazana na porażkę. Szkoda czasu i energii.