Witam wszystkich szczególnie noszących wyroby uciskowe na żylaki
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
-
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Re: Witam wszystkich szczególnie noszących wyroby uciskowe na żylaki
Witaj Żylaczek79 .
-
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Marcinie / Żylaczku79 nie bierz do siebie, że nikt się nie chce z Tobą przywitać. Towarzystwo tutaj jest małomówne, dlatego jeśli lubisz pisać i masz jakieś doświadczenia z rajstopami to pisz. Myślę że wszyscy tutaj chętnie poczytają. Co do stereotypów panujących w naszym społeczeństwie to wiadomo, że jak jest piszesz, ale z drugiej strony stereotypami też nie ma się zbytnio co przejmować i samemu można łatwo ocenić kiedy i na ile można sobie pozwolić w kwestii publicznego noszenia rajstop. Wkurza Cie że kobiety kobiety noszą wszystko co chcą a facet nie może? Mnie też, ale okazuje się że jednak też mogę nosić wszystko co chcę więc w tej kwestii wcale nie jest tak źle.
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Witaj - Twoja historia trochę mnie zaskoczyła - tu raczej rajstopy ludzie noszą bardziej dla zdrowia psychicznego. Napisz coś więcej - jak to się u Ciebie zaczęło, czy konsultowałeś to z lekarzami itp. Wydaje mi się że w przypadku faktycznych wyrobów medycznych stosując je niewłaściwie można napytać się więcej biedy niż osiągnąć korzyści. No i damskość tych wyrobów też jest nijaka. Ale to tylko moje wyobrażenia o tej sprawie.
W każdym razie nie zrażaj się i pisz jak najwięcej niezależnie od tematu i ewentualnego braku odpowiedzi.
W każdym razie nie zrażaj się i pisz jak najwięcej niezależnie od tematu i ewentualnego braku odpowiedzi.
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
-
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Koronka mówi sama za siebie -100% damskości i ciemne kolory na zdjęciach też raczej damskie.
-
- Się Rozkręca
- Kontakt:
Witaj Żylaczek79 , może zacznę od tego że bardzo Ci współczuje tej Twojej przypadłości z żylakami.
Z miesiąc temu widziałem taką starszą kobietę na ulicy, wiek ok. 60 -tki , która miała ubrane cienkie rajstopy -chyba grafitowe , na pewno nie były czarne - do spódnicy, a na łydkach dość zgrabnych szczupłych nóg pełno żylaków. Wyglądało to ,delikatnie mówiąc ,nieciekawie. Po ubiorze tej pani można było poznać że lubi się stroić ,że ma styl . No ale te żylaki ... Nie dało się tego nie zauważyć niestety.
Tak to sobie przypomniałem gdy opisałeś te Twoje zmartwienia z nogami.
Jeszcze raz Witaj na forum .
Z miesiąc temu widziałem taką starszą kobietę na ulicy, wiek ok. 60 -tki , która miała ubrane cienkie rajstopy -chyba grafitowe , na pewno nie były czarne - do spódnicy, a na łydkach dość zgrabnych szczupłych nóg pełno żylaków. Wyglądało to ,delikatnie mówiąc ,nieciekawie. Po ubiorze tej pani można było poznać że lubi się stroić ,że ma styl . No ale te żylaki ... Nie dało się tego nie zauważyć niestety.
Tak to sobie przypomniałem gdy opisałeś te Twoje zmartwienia z nogami.
Jeszcze raz Witaj na forum .
-
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Żylaczek79 powiem Ci że chyba za bardzo przejmujesz się tym co jest damskie a co unisex. To są kwestie raczej umowne. Jak lekarz Ci zalecił noszenie pończoch to je noś bez skrępowania, w końcu zdrowie jest najważniejsze. Ja od dawna noszę cienkie rajstopy publicznie. Kiedyś miałem ciekawą sytuację z tym związaną. Byłem na spacerze w parku z żoną i synem . Byłem ubrany w krótkie spodenki i beżowe rajstopy 20 den. Idąc alejką przechodziliśmy obok pary emerytów siedzących na ławeczce. Akurat wokół tej ławeczki na trawniku leżało sporo kasztanów i razem z żoną zaczęliśmy je zbierać do reklamówki. Małżeństwo emerytów rozmawiało sobie i nagle słyszę jak pani mówi do męża : Ty też powinieneś nosić rajstopy. Pan się oczywiście obruszył że nie - absolutnie. Pani widząc u mnie rajstopy zapewne pomyślała, że nosze lecznicze i nie widziała w tym nic dziwnego.Żylaczek79 pisze: ↑01 gru 2023, 16:31Na allegro takie pończochy często sprzedawcy określają jako unisex - licząc zapewne na większy zysk gdy mężczyzna kupi je dla siebie. Nie wiem skąd takie podejście do tej koronki przecież pod spodniami jej nie widać. A silikon paskowy lepiej trzyma niż ten guzikowy przy neutralnej lamówce i jak by silikon stracił właściwości i pończochy spadały to koronkowa manszetę łatwiej zapiąć do paska niż gruba lamówkę z tym grubym silikonem guzikowym.
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Żylaczek - nie chciałbym abyś mnie źle zrozumiał ale.... pytanie pierwsze - nosisz rajstopy i pończochy dlatego że chcesz i lubisz czy dlatego że musisz.
Co do porównywania wyrobów medycznych i codziennego użytku - to tak jak porównywać lekarstwo np z dobrym winem. Fakt jedno i drugie może zawierać alkohol i być smaczne - ale powód do picia pozostaje odmienny.
Piszesz że masz w swojej garderobie zwykłe rajstopy damskie - wskazywałoby to że chcesz i lubisz. Z drugiej strony bardzo podkreślasz konieczność noszenia wyrobów medycznych. To trochę jak osoba uzależniona do alkoholu tłumacząca że dany syrop zawierający w swoim składzie etanol musi pić bo lekarz tak kazał i na coś tam jej pomaga i że czasami jest smaczniejszy od serwowanych w knajpie drinków.
Kiedyś była tu dyskusja o tym jak uzasadnić chęć noszenia rajstop - Twoje tłumaczenie było na dość wysokim miejscu.
Co do porównywania wyrobów medycznych i codziennego użytku - to tak jak porównywać lekarstwo np z dobrym winem. Fakt jedno i drugie może zawierać alkohol i być smaczne - ale powód do picia pozostaje odmienny.
Piszesz że masz w swojej garderobie zwykłe rajstopy damskie - wskazywałoby to że chcesz i lubisz. Z drugiej strony bardzo podkreślasz konieczność noszenia wyrobów medycznych. To trochę jak osoba uzależniona do alkoholu tłumacząca że dany syrop zawierający w swoim składzie etanol musi pić bo lekarz tak kazał i na coś tam jej pomaga i że czasami jest smaczniejszy od serwowanych w knajpie drinków.
Kiedyś była tu dyskusja o tym jak uzasadnić chęć noszenia rajstop - Twoje tłumaczenie było na dość wysokim miejscu.
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Żylaczek - był kiedyś temat jak wytłumaczyć osobie postronnej że masz ubrane rajstopy. Sporo przewijało się wypowiedzi że cieplejsze, wygodniejsze itp, choć "noszę bo lekarz zalecił" było chyba jednym z najwyżej ocenianych - ma się rozumieć że nie chodziło o Twoją wypowiedź tylko o Twoje stanowisko w tej sprawie.
Chcesz - nosisz - nie chcesz ale musisz i jest to dla ciebie coś czego nie lubisz - Twoja sprawa. Tu chyba dla nikogo to nie jest istotne. Natomiast zamiana rajstop relaksacyjnych na medyczne bez konsultacji lekarza - raczej nie powinna się odbywać. Ty jesteś chyba pierwszą osobą która tu trafiła i nosi nie dlatego że lubi tylko że musi - więc i o zrozumienie trudniej. Ale nie przejmuj się tym - pisz więcej o tym jak z tym żyjesz, jakie masz problemy i jakie z nich wyjście - czuj się jak u siebie.
Chcesz - nosisz - nie chcesz ale musisz i jest to dla ciebie coś czego nie lubisz - Twoja sprawa. Tu chyba dla nikogo to nie jest istotne. Natomiast zamiana rajstop relaksacyjnych na medyczne bez konsultacji lekarza - raczej nie powinna się odbywać. Ty jesteś chyba pierwszą osobą która tu trafiła i nosi nie dlatego że lubi tylko że musi - więc i o zrozumienie trudniej. Ale nie przejmuj się tym - pisz więcej o tym jak z tym żyjesz, jakie masz problemy i jakie z nich wyjście - czuj się jak u siebie.
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Cześć Żylaczek. Jak szukasz tanich rajstop/pończoch przeciwżylakowych to sprawdź ofertę Pani Teresa.
-
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Kurde w życiu nie katowałbym się rajstopami pod długie spodnie, W cieplejsze dni nosiłbym je oficjalnie do krótkich spodenek, a latem w upały całkiem bym z nich zrezygnował. Pani z forum miała rację i prawdziwy mężczyzna nie powinien przejmować się wieloma rzeczami a już na pewno nie powinien mieć kompleksów związanych ze swoim wyglądem.Żylaczek79 pisze: ↑02 gru 2023, 19:53 A i też sporo osób widuje zwłaszcza latem gdy gole nogi można pokazać i mają żylaki znacznie gorsze niż moje i jakos nic tam nie noszą i żyją i maja się zapewne dobrze.To myślę sobie że trzeba być jakimś masochista by latem katować się i to pod drzinsami pończochami o 2 klasie ucisku, których grubość porównywalna jest do damskich zimowych rajstop z mikrofibry o grubości 60den.
Też kiedyś na jakimś forum o żylakach i o noszeniu rajstop przez mężczyzn wyczytałem taki znamienny komentarz jednej panienki ktory tak utkwil mi w pamięci i pozostanie w niej na zawsze: "prawdziwy mężczyzna nie przejmuje się żylakami". No cóż może jakaś prawda w tym jest Nie wspominając już o noszeniu rajstop, a pończoch do paska w szczególności.
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Profilaktyka profilaktyką, ale to powinno się leczyć, np. zabiegami. Sądzę, że brałeś to pod uwagę, ale czy masz zamiar poddać się takiemu leczeniu?
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
Cześć Marcin, witaj na naszym forum
- KOCHAM RAJSTOPY
- Się Rozkręca
- Kontakt:
Rajstopy przeciwzylakowe pomagają ale zwykle też trochę tylko nie tak jak te prawdziwe żylakowe
-
- Się Rozkręca
- Kontakt:
Niczym się nie przejmuj. Współczuję Ci, że musisz nosić wyroby uciskowe na co dzień, szczególnie w lecie na upałach. Ja również zakładam, ale w celach profilaktycznych, gdy spędzam długie godziny w pozycji stojącej lub siedzącej, czy podczas długich podróży. W zimie zakładam wtedy rajstopy uciskowe, ale kiedy robi się cieplej to przerzucam się na pończochy. To, że manszeta ma koronkę? Co z tego, pod spodniami i tak nikt nie widzi, a żona nie ma nic przeciwko. Po drugie tak jak piszesz, jeśli sylikon już nie chce trzymać, to zawsze można je zapiąć do paska i dostają drugie życie. Nawet jeśli ktoś zauważy, że je nosisz to po prostu mówisz, że takie masz zalecenie od lekarza ze względu na żylaki, a jeśli ten ktoś nie rozumie tego, to jego problem a nie twój. Zdrowie jest najważniejsze, a wiem co mówię, bo mam wykształcenie medyczne. Ja kupuję rajstopy i pończochy firmy Veera na stronie www.pomaranczka.pl. Mają tam zarówno profilaktyczne jak i typowo medyczne wyroby i to w różnych kolorach. Łap okazję, gdyż co jakiś czas ceny są tańsze (ja czekam, aż cena produktu będzie taka sama jak podana najniższa cena). Noś je śmiało bo wiem, że to bardzo pomaga na Twoje krążenie i daje ulgę nogom.