Parady równości

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 22 sie 2008, 14:45

musa pisze:Ja juz mam swoje latka i boję się, że jak tylko bedziemy dyskutować to nie doczekam tej chwili, kiedy oficjalnie wyjdę w rajstopach
A kto ci broni już dzisiaj wyjść? Oczekujesz na ustawę sejmową?
Właśnie ta dyskusja, którą nam wymawiasz czyni, że coraz więcej do nas ludzi dołącza. Żywe forum czyni je widocznym w necie, a to powoduje, że zaglądają tu ludzie nie będący PH, ale oswajają się z faktem istnienia rajstopowiczów.
Jeśli masz na myśli spędy zwolenników w stylu gejów i lesbijek z manifami w centrach miast, to ja się nie piszę. Nie będę się ośmieszał.
Dla mnie rajstopy to ubiór jak najbardziej normalny i jego pokazywanie ma się odbywać normalnie nie przez manifestacje. Normalnie to tak, że wychodzę na zewnątrz mieszkania i jestem ubrany w sposób uwidaczniający rajtki, bądź ukrywający, ale to jest zależne od pogody i okoliczności.

Media o nas wiedzą, projektanci mody też zaczynają dostrzegać rajstopy, więc tylko spokój i czas da sukces. Działając na siłę i gwałtem staniemy się śmieszni i osiągniemy efekt odwrotny do zamierzonego.
Obrazek
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 22 sie 2008, 23:30

papa_smerf pisze:Jeśli masz na myśli spędy zwolenników w stylu gejów i lesbijek z manifami w centrach miast, to ja się nie piszę. Nie będę się ośmieszał.
Chodzi tu o spotkanie w naszym gronie, coby się poznac i pogadać osobiście. No i oczywiście w rajstopach. Poruszaliśmy juz ten wątek więc nie pisz,że nie wiesz o co chodzi papciu ;)
Radziu

Post autor: Radziu » 23 sie 2008, 07:43

papa_smerf pisze:Jeśli masz na myśli spędy zwolenników w stylu gejów i lesbijek z manifami w centrach miast, to ja się nie piszę. Nie będę się ośmieszał.
Właściwie to napewno nie zaszkodziło by nam pojawienie się w licznej grupie podczas prady równości, przecież parada jest nie tylko dla gejów i lesbijek.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 23 sie 2008, 08:00

kasior pisze:
Chodzi tu o spotkanie w naszym gronie, coby się poznac i pogadać osobiście. No i oczywiście w rajstopach. Poruszaliśmy juz ten wątek więc nie pisz,że nie wiesz o co chodzi papciu ;)
Tylko jak się to ma do prawdziwego rozpropagowania naszego upodobania. Zamknięte grono ma się nijak do popularności. Każde inne otwarte spotkanie to już manifa.

Radziu manifestuje się w obronie praw, które chcą nam zabrać. Jak na razie, a twoje posty tego dowodzą te prawa mamy, tylko nie mamy dość odwagi.
Tak więc moim zdaniem więcej zysku nam da wychodzenie częstsze w stroju ph w różnych miejscach, żeby ludzie się przyzwyczaili do takiej normalności, niż manifestacja kilkuset chłopów w rajstopach, bo to może być śmieszne.

Czy ktoś manifestował w sprawie noszenia butów z długimi nosami, robił zjazdy i powiadamiał media? To moda i ona sama się lansuje poprzez przykłady odważnych, a nie darcie pysków o to, żeby mieć prawa do tego co już nam wolno i te prawa mamy.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 23 sie 2008, 10:11

papa_smerf pisze:Radziu manifestuje się w obronie praw, które chcą nam zabrać. Jak na razie, a twoje posty tego dowodzą te prawa mamy, tylko nie mamy dość odwagi.
Masz trochę racji, ale jednym z celów parady jest uzyskanie tolerancji dla różnych mniejszości i odmienności, a póki co to jesteśmy jakby mniejszością, a z tolerancją różnie bywa. Przecież transwestyci też nie chodzą na paradę w obronie praw, bo jakie prawa są im potrzebne :?: Albo murzynom czy żydom :?:
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 23 sie 2008, 11:14

Nie pisałem, żeby zrobić paradę, ale spotkanie w naszym gronie i tyle, co dalej zobaczymy. A swoja drogą odniśnie samej parady równości, ja bym na nią nie poszedł.
Sama parada odbywając się już kolejny raz, przy ostrych atakach różnych grup, myślę, że mimo wszystko daje efekt. Wielu ludzi zauważyło, że geje i lesbijki to też zwykli ludzie i zaczęto sie do nich przyzwyczajać.
Jeśli juz poruszyłem ten temat, to uważam się za osobę w miarę tolerancyjną, nie przeszkadzają mi geje, lesbijki i inni. Ich sprawa. I tyle.
Wracając do tematu rajstop, myslę, że spotkanie jest potrzebne, w celu wymiany doświadczeń, a nie wszystko da się zrobić na forum. Z Kasiorem się spotkaliśmy pierwszy raz, przegadaliśmy parę godzin, ale i to mało, każdy z nas ma wiele ciekawych spostrzerzeń, że pewnie nie raz jeszcze pogadamy. Zresztą, jak komuś nie będzie to odpowiadało, to po prostu nie przyjdzie na spotkanie i już. Nikt tu nic nie robi pod przymusem. :zdrowko
fan_rajstop
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: fan_rajstop » 23 sie 2008, 18:57

Jeśli chodzi o parady to ja byłbym za tym aby kiedyś wyjść tak ubranym z okazji 1 kwietnia lub dnia spódniczki, ale byłbym bardzo daleki od pokazania sie na paradzie równości. Dlatego że ludzie utrwaliliby sobie tylko w głowach że facet noszący rajstopy jest gejem itp itd. Co innego gdy przebierzemy sie "dla zabawy" wtedy może być wesoło i każdy będzie nas lepiej postrzegał i łatwiej może to zaakceptować.
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 23 sie 2008, 22:17

Jestem za takim hepeningiem, i nawet bym sie pojawił. Ale też nie z okazji dnia równości bo kojarzy się jednoznacznie. Chyba winna też jest trochę prasa i inne media. Bo kojarzy sie tylko jednoznacznie z gejami i lesbijkami. Ale oni takie parady robią bo chca wywalczyc prawa. A przecież sama nazwa parada równości powinna sugerować, że nawet heteryk tam może wystąpić bo jest równy innym. Różne hepeningi przeprowadzał antyfacet na rynku we Wrocławiu i media mało co się chciały tym interesować. Czyli jedyna droga popularyzacji to pokazywanie się coraz częściej na codzień.
Radziu

Post autor: Radziu » 24 sie 2008, 19:04

fan_rajstop pisze:....byłbym bardzo daleki od pokazania sie na paradzie równości. Dlatego że ludzie utrwaliliby sobie tylko w głowach że facet noszący rajstopy jest gejem itp itd. .....
Przecież na paradzie nie tylko geje są. Poza tym możesz nieść stosowany transparent ;-)

Ja na paradę chciałbym się wybrać, choć gejem nie jestem. Niestety jak do tej pory parady zbiegały się z moimi wyjazdami ulopowymi, zobaczym może w przyszłym roku się uda.

[ Dodano: 2008-08-24, 19:07 ]
dr.pantyhose pisze:Jestem za takim hepeningiem, i nawet bym sie pojawił. Ale też nie z okazji dnia równości bo kojarzy się jednoznacznie. Chyba winna też jest trochę prasa i inne media. Bo kojarzy sie tylko jednoznacznie z gejami i lesbijkami. Ale oni takie parady robią bo chca wywalczyc prawa. A przecież sama nazwa parada równości powinna sugerować, że nawet heteryk tam może wystąpić bo jest równy innym.
Może tam wystąpić nawet heteryk, niestety wielu ludzi myśli podobnie jak Ty i w niej nie występują, niewiem czemu przeszkadza wam tak bardzo być posądzonym o homoseksualizm :?: Czyżby to jakaś odmiana homofobii :?:
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 24 sie 2008, 21:12

Mnie to po prostu "rybka" NIkt im praw nie odbiera. Przecież mogą żyć i pokazywać się publicznie z drugim takim samym. Zresztą częściej widziałem dwóch zakochanych facetów na ulicy (przytulonych lub za rękę) niż w rajstopach. Dlatego uważam, że nie należy im się szczególne traktowanie. Tak jak chcę byc ja traktowany. Neutralnie przez otoczenie.
Radziu

Post autor: Radziu » 24 sie 2008, 22:21

dr.pantyhose, chyba Twoja odpowiedź nijak się ma do tego co napisałem
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 25 sie 2008, 01:31

A ty bys wystąpił na takiej paradzie ? I to jeszcze ubrany w wyjściowe ubranie? Dla osób niewtajemniczonych w środowisko PH lub TV to byś sie jednoznacznie skojarzył z resztą parady. Niestety te parady pomimo uniwersalnego przesłania zawartego w nazwie ( i chyba tylko w nazwie) organizowane są przez pewną mniejszość do jakiej się nie zaliczam. I wcale to nie oznacza, że mam homofobię. Po za tym dla mnie to mają równe prawa. Nie sa tylko uwzględnieni jako 3 płeć w kodeksie. ALe w przyrodzie nawet u zwierząt zaobserwowano homoseksualizm. ( 4 % kazdej populacji, podobno). Zdazyło mi się pojawić w takim środowisku ( jako heteryk) jak również nie raz wdawałem się w rozmowy z gościem z pracy o jego drugiej męskiej połówce. A poza tym za daleko mi do miejsca gdzie organizują takie parady (czyżby w Warszawie - widocznie tam nie ma równości za to jest polityka). W miejscu gdzie mieszkam nie ma takiej potrzeby. Za to pojawił bym się na "Love Parade" i to w dowolnym wcieleniu lub przebraniu.
Radziu

Post autor: Radziu » 25 sie 2008, 17:53

dr.pantyhose, kompletnie mylisz pojęcia.
dr.pantyhose pisze:A ty bys wystąpił na takiej paradzie ? I to jeszcze ubrany w wyjściowe ubranie? .
Tak, wystąpił bym i to jako TV, najlepiej z gorzej dopracowanym wizerunkiem, żeby bardziej było widać że nie jestem kobietą.
dr.pantyhose pisze:Dla osób niewtajemniczonych w środowisko PH lub TV to byś sie jednoznacznie skojarzył z resztą parady. .
Resztą?? jaką resztą?? Jeżeli masz na myślo osoby homoseksualne, to nawet jeżeli tak, to co z tego :?: Tobie by to przeszkadzało :?: Jeżeli tak, to właśnie tego dotyczyło pytanie - czy to jakiś rodzaj homofobii?
dr.pantyhose pisze:Niestety te parady pomimo uniwersalnego przesłania zawartego w nazwie ( i chyba tylko w nazwie) organizowane są przez pewną mniejszość do jakiej się nie zaliczam. .
Tak, masz rację TEJ mniejszości jest tam najwięcej, a to głównie dlatego, że inne mniejszości boją się być z nimi kojarzone, rozumiem, że Ty również?
dr.pantyhose pisze:Po za tym dla mnie to mają równe prawa. Nie sa tylko uwzględnieni jako 3 płeć w kodeksie. .
Tutaj to już całkiem mylisz pojęcia - homoseksualizm to nie trzecia płeć. Do trzeciej płci można zaliczyć niektóre osoby trans, a to zupełnie inna bajka.

Co do równych praw to się nie zgadzam z Tobą.
dr.pantyhose pisze: Za to pojawił bym się na "Love Parade" i to w dowolnym wcieleniu lub przebraniu.
Z tego co wiem, to jest to prawie to samo, tylko większe i w ładniejszym wydaniu.
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 25 sie 2008, 23:54

Okazją pierwszej "Love parade" były urodziny pewnego DJ tak więc nie ma przesłania porównywalnego do polskiej parady równości. A to, że sobie ją przywłaszczyły pewne mniejszości to inna sprawa i nie wyklucza mojej tam obecności. Radziu ja nie znam Twojego środowiska i nie będę sie z nim utożsamiał. Zresztą sam kiedyś napisałeś, że rajstopy nie są twoim głównym celem a tylko jeden z elementów twoich przebieranek czy twojej tożsamości. Podziwiam twoja odwage związaną z użytkowaniem codziennym ubrań typowo damskich ale nie wiem dlaczego ciągle sie czepisz moich słów i je rozkładasz na czynniki pierwsze. (Też masz trochę nieścisłości w swoich wypowiedziach).
A na paradzie równości bym sie nie pojawił i dalej twierdzę nie mam homofobi. Za to na spotkaniu zorganizowanym z innymi PH, owszem. Tylko nie uważam, że musiałbym robic z tego paradę. NIkt mi nie zabrania używac rajstop czy damskich majtek więc nie mam po co protestować czy robic paradę.
Radziu

Post autor: Radziu » 26 sie 2008, 09:22

dr.pantyhose pisze:A na paradzie równości bym sie nie pojawił i dalej twierdzę nie mam homofobi...
OK, nikt Cię nie zmusza, ale czy możesz wyjaśnić dlaczego nie chcesz się pojawić w takim miejscu?

Poza tym kto mówi o protestowaniu, możesz przyjść tak jak wielu innych poprostu na dobrą zabawę. Widziałeś kiedyś paradę równości? tylko tak na żywo, a nie wycinki które media pokazały? Mam na DVD ponad godzinny film nakręcony przez mojego kolegę, mogę tutaj zaprezentować jeden z fragmentów http://pl.youtube.com/watch?v=J_vhqeQTGMo

Albo pierwszy lepszy inny filmik, posłuchaj co mówi ten pierwszy chłopak a potem dziewczyna, zobacz też że ludzie już się bawią a jeszcze nawet nie ruszyli, a jeżeli ktoś przychodzi w sprawie manifestowania, to nie chodzi mu o prawa a jedynie o tolerancję.
http://pl.youtube.com/watch?v=sVvvV5zyw-4

Tak piszesz dużo o tym jak tam jest i o co chodzi, a mam poprostu wrażenie, że nie masz o tym zielonego pojęcia ani o paradzie, anie o mniejszościach.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 26 sie 2008, 10:34

W naszym kraju wolno być gejem i lesbijką. Żadne prawo tego nie zabrania. Trochę dziwi mnie, że polskie parady miłości przybrały charakter homoseksualny. Nawet jak w niej biorą udział hetero, to i tak podtekstem akcji jest ogłaszanie światu jesteśmy tu, jest nas dużo i mamy prawo mieć specjalne prawa.

Dlaczego festiwale młodzieżowe typu "Przystenek..." czy "Jarocin" są organizowane w specjalnych miejscach, na uboczu, a prady równości w centrach miast? Czy to na pewno jest walka o równouprawnienie, czy raczej nachalna propaganda. Czy w takie miejsca jak festiwale młodzieżowe nie zaglądają media? Nikt o nich nie wie?

Ten filmik z linku Radzia dużo mówi, słowami tego Anglika. Pan Bóg stworzył gejów, bo za dużo rodzi się dzieci. Niezłe naginanie faktów :lol:
Tylko dlaczego geje się domagają praw rodzinnych, a zwłaszcza praw do adopcji dzieci?

To tylko tak na szybko mała uwaga. Odmienności seksualne były, są i będą. Nich sobie żyją w pokoju, zakładają kluby, robią zloty. Niech po prostu żyją.

Ale niech nie próbują nachalnie rozwalać porządku społeczno rodzinnego. Niech panowie nie zastępują mam, a panie tatusiów. Dzieci to nie szczeniaczki do głaskania. One mają prawo wiedzieć co to ojciec i matka.
Te parady o zabarwieniu homo są kroczkami do tego celu.

Skoro Pan Bóg stworzył gejów żeby byli, a oni postanowili tworzyć rodziny, to niech ci panowie nawzajem sobie dzieci płodzą i rodzą.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2008, 20:10 przez papa_smerf, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 26 sie 2008, 12:58

Nie mówmy o gejach i lesbijkach, mówmy o paradzie równości, która moim zdaniem nie jest domaganiem się specjalnych praw. Tego Anglika nawet nie chce mi się komentować, dlatego właśnie zwróciłem uwagę na inne osoby z tego filmiku.

Jarocin i przystanek woodstok to zupełnie inne sprawy, też nie widzę powodu żeby to mieszać.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 26 sie 2008, 20:25

Parada równości jest ok. Tylko niech to będzie parada równości w zakresie praw człowieka. Nie wiem tylko dlaczego odłam homo bierze górę.

Jeśli chodzi o Jarocin i Woodstock to jednak widzę trochę podobieństw. Jednak jestem za tym, żeby parady zmieniły się w festiwal tolerancji. Wtedy będzie obowiązywał jakiś program imprezy, a widzowie-uczestnicy będą się opowiadać nogami za tym co ich interesuje.
Teraz pod jednym słusznym hasłem prym wiodą geje i lesbijki, a ONR robi swoje zadymy.

Wydaje mi się, że mój punkt widzenia jest bardzo zbliżony do spojrzenia doktora ph.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 26 sie 2008, 21:20

papa_smerf pisze:Parada równości jest ok. Tylko niech to będzie parada równości w zakresie praw człowieka. Nie wiem tylko dlaczego odłam homo bierze górę..
Dlaczego bierze górą :?: Bo pozostałe mniejszości boją się być skojarzone z homo :?:
papa_smerf pisze:.... a ONR robi swoje zadymy.
To raczej przeszłość, na ostaniej nie było zadymy a i na poprzedniej też chyba nie.
papa_smerf pisze:.... Wydaje mi się, że mój punkt widzenia jest bardzo zbliżony do spojrzenia doktora ph.
Tzn., że również nie pojawisz się, bo niechcesz być kojarzony z homo :?:
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 26 sie 2008, 21:26

Radziu pisze:Tzn., że również nie pojawisz się, bo niechcesz być kojarzony z homo
Niestety tak. Tak jak napisalem wcześniej, przewagę mają tam homo i ich hasła biorą górę. Nie chcę być z nimi kojarzony, bo nie w pełni zgadzam się z ich żądaniami.

Nie jestem ich wrogiem, ale też nie jestem pasjonatem. Już dużo bliżej mi do trans, bo oni tylko nimi są, niczego nie żądają.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 26 sie 2008, 21:33

Jak tak wszyscy będą myśleć to homo będą brać coraz bardziej górę, a pozostali będą coraz bardziej w tyle :-/
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 26 sie 2008, 23:59

Radziu a może ja nielubię parad. Co nie wyklucza imprezy plenerowej w stylu techno, (jak wcześniej wspominane Love Parade) czy przebieranki na imprezę w Bolkowie. Ktoś inny może nie lubić techno. Ja nie lubię imprez z politycznym wydźwiękiem, no może bym się załapał na jakąs paredę ligi zielonych ale nie wszystkie ich protesty tez popieram.
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 22 lis 2008, 22:40

A ja jestem przeciwniczką takich parad-przynoszą odwrotny efekt od zamierzonego- a może o to chodzi?- pozatym znów zachód małpujemy.....
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
Radziu

Post autor: Radziu » 22 lis 2008, 22:43

kłitam, ja pójdę, tzn wyślę siostrę ;-) jak nic nie stanie na przeszkodzie, a jak do tej pory zawsze parady wypadały w czasie moich wyjazdów wakacyjnych. A jutro może pójdę na marsz pamięci ofiar trans.
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 22 lis 2008, 22:46

Radziu czy hetero protestują? parady nic nie dają- jest jeszcze gorzej
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
Zablokowany