Galaxy Note 3 Phablet Samsung of my dreams

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 27 gru 2013, 18:31

Modem nie jest potrzebny jak ma się smartfon z routerem. Zresztą główne przeznaczenie to właśnie dziecko. A ja zobaczę czy do czegoś mi się przyda. Chyba najprędzej do czytania czasopism w PDF.
Prawdziwy mężczyzna ubiera się tak jak chce i ma w d...e co o tym myślą inni!
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 28 gru 2013, 16:11

Wlasnie odebrałem tableta z paczkomatu. Pierwsze wrażenie - rewelacja jak za tą cenę.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 29 gru 2013, 00:19

RPo dwugodzinnej zabawie mogę napisać coś więcej.

Wady: właściwie to trudno nazwać wadami przy tej cenie, skoro smartfon kosztował ponad 10x więcej.

Ale:

1. Głośnik trochę za cichy, ale ba sluchawkach dobrze słychać.
2. Aparat jest tylko przedni, zdjęcia robi beznadziejne, ale pewnie do skajpa sie nada. Ale ja nie korzystam.
3. Wifi długo się loguje.
4. Ekran dotykowy jakoś mało sliski w porownaniu ze smartfonem i przez to jakoś dziwnie się korzysta.

Zalety, poza ceną. Bo przyjemność korzystania powinna być dłuższa niż z butelki whisky.

1. Bateria zapowiada się dobrze, bo przez 2 godziny spadło z 45% do 15%.
2. Możliwość podlaczenia pendrive.
3. Filmy odwarza bardzo dobrze, różne formaty, z napisami też.
4. Czytanie PDFów - super.
5. Korzystanie z neta też bardzo dobrze.
6. Zasięg WiFi super, działa w całym mieszkaniu, nawet w metalowej wannie Full.

Dzięki temu, że w telefonie mam router, nie potrzebuję oddzielnego abonamentu dla tableta. Zresztą, wszędzie pełno jest WiFi, poza mieszkaniami i pracą, jest też na wielu ulicach, w centrach handlowych, hotelach, restauracjach, autobusach miejskich i dalekobieżnych. A we Wloszech tam gdzie jeździmy, doslownie całe miasto łącznie z plażą pokryte jest zasięgiem.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 30 gru 2013, 22:32

No to dzięki za szczerą recenzję. Już bym go kupił, ale mam aero2 i tego nie ma gdzie w niego wcisnąć, więc mój Samsung 130 dalej pozostanie alternatywą dla Netii z którą za kilka dni się i tak żegnam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 31 gru 2013, 02:41

Do tego Aero2 to nie ma routerów z WiFi?

Tablet musi mieć modem taki jak do GSM, czy jeszcze jakiś inny?

Niewiele wiem o Aero2, ale to się raczej niezbyt nadaje do korzystania z Internetu w dzisiejszych czasach. Chodzi mi o maksymalny transfer 512kb/s. Poza tym to się chyba wylogowuje co godzinę czy ileś tam.

Tablety z modemem są sporo droższe. I niestety jak chcesz przyoszczędzić na nacie, to za tablet trzeba więcej zapłacić. Najtańszy tablet z modemem kosztuje ponad 300zł, czyli 2x więcej. A nawet nie wiem czy obsługuje aero2.

Wpisując "Aero2" w wyszukiwaniu tabletów na stronie euro, wyszukało tylko jeden. Kosztuje 899zł. Ale czy to możliwe że tylko jeden z całej oferty, liczącej setki różnych tabletów działa z Aero2?

http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... ne|product

Gdybym na poważnie traktował potrzebę posiadania tableta, kupiłbym Sony Z i tu ciekawostka. Wersja bez modemu kosztuje 1789, a z modemem 2499, czyli za modem trzeba zapłacić 710zł. Bo więcej różnic się nie dopatrzyłem.

http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... 11e3.bhtml
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... 3-4g.bhtml

A co do tych Cavionów co kupiłem, to niestety już ich nie ma.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 31 gru 2013, 08:26

Radziu pisze:Do tego Aero2 to nie ma routerów z WiFi?
Tablet musi mieć modem taki jak do GSM, czy jeszcze jakiś inny?
Są routery z WiFi, są też "zwykłe" routery z WiFi które mają port USB w który można wetknąć modem z Aero2. Mój kolega tak korzysta, router miał, za modem zapłacił niecałe 100 zł i ma darmowy internet.
W miejscu gdzie teraz mieszka GSM to zresztą jedyna możliwość, a to 512KB w zupełności wystarcza do korzystania z poczty, przeglądania stron itp. Jak ktoś nie ściąga dużych plików to Aero2 nie jest złe.

Teoretycznie do Aero2 wystarczy zwykły modem GSM, ale skoro to jest darmowe (za jakieś prawa do koncesji zostali zmuszeni do tego) to utrudniają jak mogą dostęp. Dlatego tak to zrobili, że tylko nieliczne modemy / telefony działają z tym darmowym internetem.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 31 gru 2013, 22:53

Przecież Aero2 to zwykła simkarta ustawienia jak do każdej karty SIM i działa. W każdym razie 2 znajome osoby to potwierdziły. Jedynie to wylogowywanie co godzine jest denne ale to zabezpieczenie firmy przed wykorzystywaniem komercyjnym.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 01 sty 2014, 11:19

Gadałem wczoraj o tym ze znajomym. On ma w tablecie modem, który ma opcję automatycznego logowania po wylogowaniu, nawet nie zauważa tego że został wylogowany.

Osobiście uważam, że 512kb, to w dzisiejszych czasach za mało nawet jak na przeglądanie stron.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 01 sty 2014, 13:38

dr.pantyhose pisze:Przecież Aero2 to zwykła simkarta ustawienia jak do każdej karty SIM i działa.
Zgadza się, karta zwykła ale pasmo 900 MHz na którym działa mało popularne. A dodatkowo modem musi być z czym tam zgodny (kiedyś czytałem, ale nie pamiętam), dlatego niewiele modemów działa z Areo2.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 01 sty 2014, 19:15

To mi wygląda na to, że Aero2 to coś w rodzaju dawnego GPRS u na paśmie 900 MHz. Czytałem, że to dlatego aby nie obciążać sieci w której działa modem czy telefon. Ostatnio był przeprowadzony program wymiany kart SIM na nowe aby były kompatybilne z większą ilością modemów. Tylko to wszystko to celowe obostrzenia operatora.
dr.eklektyczny
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 04 sty 2014, 00:47

Podstawowym problem Aero jest jego bardzo ograniczony zasięg, praktycznie do obszarów wysokozurbanizowanych. Miał być to internet "dla ludu", tylko, że ten lud, by z niego skorzystać musi jechać do miasta. Na przykład na trasie krakowskiej łapie z Warszawy do Grójca, potem dopiero w Radomiu, trochę w okolicach Kielc. Ale Skarżysko, Jędrzejów gołe. podobnie nad morze. Z Warszawy sięga do Płońska, dalej dziura do Torunia. Jest zasięg w okolicach Torunia i Bydgoszczy, w borach Tucholskich ciemność i znowu jest zasięg na samym wybrzeżu.
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 04 sty 2014, 14:50

To nie mial byc zaden internet dla ludu! Aero 2 wygralo przetarg na budowe sieci LTE, a jednym z warunkow bylo udostepnienie darmowego internetu w pasmie UMTS, wspomniane wczesniej 900MHz, ktory to darmowy bedzie do 21 grudnia 2016.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 04 sty 2014, 17:05

Zgadzam się z Kacprem. Jako jedyni na świecie udostępnili darmowy internet. Szkoda, że czasowo A jako dostawca infrastruktury czyli komórek (stacji bazowych) dla Plusa podobno przeszli ostatnio z własnego loginu na login plusa 260-01. Czyli rozumiem, że teraz powinno działać wszędzie gdzie jest zasięg Plusa. Jak będę w Polsce w Marcu to sprawdzę.
dr.eklektyczny
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 07 sty 2014, 09:14

Ale idea stworzenia darmowego internetu bezprzewodowego została powołana do życia w celu przeciwdziałania wykluczeniu z powodów ekonomicznych, czyli zaspokojenia podstawowych potrzeb komunikacyjnych osób, których nie stać na samodzielne opłacenie dostępu do internetu. A wyszło jak zwykle, czyli ci, co mają już wszystko korzystają też z bezpłatnego dostępu do sieci.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 07 sty 2014, 09:47

Dlatego ja z tego nie korzystam i nie zamierzam korzystać. Zostawiam tym co naprawdę tego potrzebują. 20zł za internet mobilny to nie majątek, a do tego prędkość ponad 10x większa.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 07 sty 2014, 19:57

Czyli wykluczenie internetowe to też jest wtedy gdy ludzie mieszkają na wiochach bez dostępu do kabla. I tam powinien działać taki internet a działa dobrze tylko w terenie wysokozurbanizowanym czyli tam gdzie są dziesiątki innych możliwości na internet.
dr.eklektyczny
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 07 sty 2014, 22:01

dr.pantyhose pisze: działa dobrze tylko w terenie wysokozurbanizowanym czyli tam gdzie są dziesiątki innych możliwości na internet
Z tym się nie zgodzę. Mieszkam w małej miejscowość, 40 km od Warszawy. Miasto to nie jest, ani wysokozurbanizowany teren. Ja mam akurat neostradę 10Mb, ale kolega jakiś 1 km dalej od "centrum" ma jedyną możliwość poprzez GSM, na kabel telefoniczny czeka od wielu lat. Innych możliwości u nas brak, a Areo2 działa znakomicie, z czego zresztą kolega korzysta.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 07 sty 2014, 22:11

A na kielecko-małopolskiej wsi ani możliwości podłączenia Neostrady ani innego kabla. A aero2 działa w systemie GPRS czyli prawie jak modem telefoniczny 20 lat temu.

Jednak 40 km od Warszawy to ciągle jest cywilizacja.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 08 sty 2014, 03:08

Modem telefoniczny osiagał ,56k, czyli ,,10 razy mniej niż Aero2. Ale wtedy strony były takie lekkie, że to w zupełności wystarczało. Strony www, ściągałem czasami w całości, mam gdzieś kopię strony www eragsm nie dawno się na nią natknąłem, to jest tylko parę MB danych.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 08 sty 2014, 13:48

A na kielecko-małopolskiej wsi ani możliwości podłączenia Neostrady ani innego kabla. A aero2 działa w systemie GPRS czyli prawie jak modem telefoniczny 20 lat temu.
Czyli wolno ale działa i na dodatek za darmo. A sam piszesz że innych możliwości brak. Wiec nie ma co narzekać a Areo, co najwyżej na infrastrukturę GSM.

Ja na mazurach w ostatnie wakacje mając Blueconnect też łączyłem się z prędkością poniżej 0,1 Mb a w dobrych warunkach (choćby w mojej wsi) mam 7,2Mb.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 09 sty 2014, 00:56

7,2 Mb to szybko. Jednak ta twoja wieś to centrum cywilizacji.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 04 wrz 2014, 18:09

Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Badziewna chińska zabawka przestała mi wystarczać. Szczególnie, że pojemność baterii mocno spadła. Kupiłem sobie w orange tablecik samsunga galaxy tab 3 8.0. Wersja z modemem 3g. Jakość i możliwości aż ciężko porównać. Sam tablet jest niewiele większy, ale wyświetlacz jest dużo wiekszy i o niebo wyraźniejszy. Reakcja na dotyk tez duzo lepsza. WiFi loguje się błyskawicznie. Poza tym ma bluetooth, niby nic wielkiego, ale w tamtym mi tego brakowało.

Co ciekawe tablet ma też funkcje telefonu, rozmawia się dobrze, ale śmiesznie to wygląda.

Z funkcji których się nie spodziewałem jest pilot rtv. W aplikacji wybieramy jako mam tv, dekoder i usługodawcę. Później wyswietla nam się aktulny program z opisami, wybueramy co chcemy oglądać, a pilot sam wybiera odpowiedni kanał.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 05 wrz 2014, 17:53

Ciekawe, że w tablet jeszcze nikt nie wbudował maszynki do golenia.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 05 wrz 2014, 18:25

Hehe, mam nagrany dźwięk maszynki na smarfonie i już nie jedną osobę na to nabrałem. Co prawda tylko na chwilę ale jednak.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 06 wrz 2014, 08:58

Tu jest ten mp3 jak by ktoś chciał kogoś wkręcićhttp://chomikuj.pl/darekdluzen/MP3
ODPOWIEDZ