Galaxy Note 3 Phablet Samsung of my dreams
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- Radziu
- Stary wyga
- Kontakt:
- Radziu
- Stary wyga
- Kontakt:
- Radziu
- Stary wyga
- Kontakt:
RPo dwugodzinnej zabawie mogę napisać coś więcej.
Wady: właściwie to trudno nazwać wadami przy tej cenie, skoro smartfon kosztował ponad 10x więcej.
Ale:
1. Głośnik trochę za cichy, ale ba sluchawkach dobrze słychać.
2. Aparat jest tylko przedni, zdjęcia robi beznadziejne, ale pewnie do skajpa sie nada. Ale ja nie korzystam.
3. Wifi długo się loguje.
4. Ekran dotykowy jakoś mało sliski w porownaniu ze smartfonem i przez to jakoś dziwnie się korzysta.
Zalety, poza ceną. Bo przyjemność korzystania powinna być dłuższa niż z butelki whisky.
1. Bateria zapowiada się dobrze, bo przez 2 godziny spadło z 45% do 15%.
2. Możliwość podlaczenia pendrive.
3. Filmy odwarza bardzo dobrze, różne formaty, z napisami też.
4. Czytanie PDFów - super.
5. Korzystanie z neta też bardzo dobrze.
6. Zasięg WiFi super, działa w całym mieszkaniu, nawet w metalowej wannie Full.
Dzięki temu, że w telefonie mam router, nie potrzebuję oddzielnego abonamentu dla tableta. Zresztą, wszędzie pełno jest WiFi, poza mieszkaniami i pracą, jest też na wielu ulicach, w centrach handlowych, hotelach, restauracjach, autobusach miejskich i dalekobieżnych. A we Wloszech tam gdzie jeździmy, doslownie całe miasto łącznie z plażą pokryte jest zasięgiem.
Wady: właściwie to trudno nazwać wadami przy tej cenie, skoro smartfon kosztował ponad 10x więcej.
Ale:
1. Głośnik trochę za cichy, ale ba sluchawkach dobrze słychać.
2. Aparat jest tylko przedni, zdjęcia robi beznadziejne, ale pewnie do skajpa sie nada. Ale ja nie korzystam.
3. Wifi długo się loguje.
4. Ekran dotykowy jakoś mało sliski w porownaniu ze smartfonem i przez to jakoś dziwnie się korzysta.
Zalety, poza ceną. Bo przyjemność korzystania powinna być dłuższa niż z butelki whisky.
1. Bateria zapowiada się dobrze, bo przez 2 godziny spadło z 45% do 15%.
2. Możliwość podlaczenia pendrive.
3. Filmy odwarza bardzo dobrze, różne formaty, z napisami też.
4. Czytanie PDFów - super.
5. Korzystanie z neta też bardzo dobrze.
6. Zasięg WiFi super, działa w całym mieszkaniu, nawet w metalowej wannie Full.
Dzięki temu, że w telefonie mam router, nie potrzebuję oddzielnego abonamentu dla tableta. Zresztą, wszędzie pełno jest WiFi, poza mieszkaniami i pracą, jest też na wielu ulicach, w centrach handlowych, hotelach, restauracjach, autobusach miejskich i dalekobieżnych. A we Wloszech tam gdzie jeździmy, doslownie całe miasto łącznie z plażą pokryte jest zasięgiem.
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- Radziu
- Stary wyga
- Kontakt:
Do tego Aero2 to nie ma routerów z WiFi?
Tablet musi mieć modem taki jak do GSM, czy jeszcze jakiś inny?
Niewiele wiem o Aero2, ale to się raczej niezbyt nadaje do korzystania z Internetu w dzisiejszych czasach. Chodzi mi o maksymalny transfer 512kb/s. Poza tym to się chyba wylogowuje co godzinę czy ileś tam.
Tablety z modemem są sporo droższe. I niestety jak chcesz przyoszczędzić na nacie, to za tablet trzeba więcej zapłacić. Najtańszy tablet z modemem kosztuje ponad 300zł, czyli 2x więcej. A nawet nie wiem czy obsługuje aero2.
Wpisując "Aero2" w wyszukiwaniu tabletów na stronie euro, wyszukało tylko jeden. Kosztuje 899zł. Ale czy to możliwe że tylko jeden z całej oferty, liczącej setki różnych tabletów działa z Aero2?
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... ne|product
Gdybym na poważnie traktował potrzebę posiadania tableta, kupiłbym Sony Z i tu ciekawostka. Wersja bez modemu kosztuje 1789, a z modemem 2499, czyli za modem trzeba zapłacić 710zł. Bo więcej różnic się nie dopatrzyłem.
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... 11e3.bhtml
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... 3-4g.bhtml
A co do tych Cavionów co kupiłem, to niestety już ich nie ma.
Niewiele wiem o Aero2, ale to się raczej niezbyt nadaje do korzystania z Internetu w dzisiejszych czasach. Chodzi mi o maksymalny transfer 512kb/s. Poza tym to się chyba wylogowuje co godzinę czy ileś tam.
Tablety z modemem są sporo droższe. I niestety jak chcesz przyoszczędzić na nacie, to za tablet trzeba więcej zapłacić. Najtańszy tablet z modemem kosztuje ponad 300zł, czyli 2x więcej. A nawet nie wiem czy obsługuje aero2.
Wpisując "Aero2" w wyszukiwaniu tabletów na stronie euro, wyszukało tylko jeden. Kosztuje 899zł. Ale czy to możliwe że tylko jeden z całej oferty, liczącej setki różnych tabletów działa z Aero2?
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... ne|product
Gdybym na poważnie traktował potrzebę posiadania tableta, kupiłbym Sony Z i tu ciekawostka. Wersja bez modemu kosztuje 1789, a z modemem 2499, czyli za modem trzeba zapłacić 710zł. Bo więcej różnic się nie dopatrzyłem.
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... 11e3.bhtml
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... 3-4g.bhtml
A co do tych Cavionów co kupiłem, to niestety już ich nie ma.
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Są routery z WiFi, są też "zwykłe" routery z WiFi które mają port USB w który można wetknąć modem z Aero2. Mój kolega tak korzysta, router miał, za modem zapłacił niecałe 100 zł i ma darmowy internet.Radziu pisze:Do tego Aero2 to nie ma routerów z WiFi?
W miejscu gdzie teraz mieszka GSM to zresztą jedyna możliwość, a to 512KB w zupełności wystarcza do korzystania z poczty, przeglądania stron itp. Jak ktoś nie ściąga dużych plików to Aero2 nie jest złe.
Teoretycznie do Aero2 wystarczy zwykły modem GSM, ale skoro to jest darmowe (za jakieś prawa do koncesji zostali zmuszeni do tego) to utrudniają jak mogą dostęp. Dlatego tak to zrobili, że tylko nieliczne modemy / telefony działają z tym darmowym internetem.
-
- ModTeam
- Kontakt:
- Radziu
- Stary wyga
- Kontakt:
Gadałem wczoraj o tym ze znajomym. On ma w tablecie modem, który ma opcję automatycznego logowania po wylogowaniu, nawet nie zauważa tego że został wylogowany.
Osobiście uważam, że 512kb, to w dzisiejszych czasach za mało nawet jak na przeglądanie stron.
Osobiście uważam, że 512kb, to w dzisiejszych czasach za mało nawet jak na przeglądanie stron.
Prawdziwy mężczyzna ubiera się tak jak chce i ma w d...e co o tym myślą inni!
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt:
To mi wygląda na to, że Aero2 to coś w rodzaju dawnego GPRS u na paśmie 900 MHz. Czytałem, że to dlatego aby nie obciążać sieci w której działa modem czy telefon. Ostatnio był przeprowadzony program wymiany kart SIM na nowe aby były kompatybilne z większą ilością modemów. Tylko to wszystko to celowe obostrzenia operatora.
dr.eklektyczny
-
- Stary wyga
- Kontakt:
Podstawowym problem Aero jest jego bardzo ograniczony zasięg, praktycznie do obszarów wysokozurbanizowanych. Miał być to internet "dla ludu", tylko, że ten lud, by z niego skorzystać musi jechać do miasta. Na przykład na trasie krakowskiej łapie z Warszawy do Grójca, potem dopiero w Radomiu, trochę w okolicach Kielc. Ale Skarżysko, Jędrzejów gołe. podobnie nad morze. Z Warszawy sięga do Płońska, dalej dziura do Torunia. Jest zasięg w okolicach Torunia i Bydgoszczy, w borach Tucholskich ciemność i znowu jest zasięg na samym wybrzeżu.
-
- Dyskutant
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt:
Zgadzam się z Kacprem. Jako jedyni na świecie udostępnili darmowy internet. Szkoda, że czasowo A jako dostawca infrastruktury czyli komórek (stacji bazowych) dla Plusa podobno przeszli ostatnio z własnego loginu na login plusa 260-01. Czyli rozumiem, że teraz powinno działać wszędzie gdzie jest zasięg Plusa. Jak będę w Polsce w Marcu to sprawdzę.
dr.eklektyczny
-
- Stary wyga
- Kontakt:
Ale idea stworzenia darmowego internetu bezprzewodowego została powołana do życia w celu przeciwdziałania wykluczeniu z powodów ekonomicznych, czyli zaspokojenia podstawowych potrzeb komunikacyjnych osób, których nie stać na samodzielne opłacenie dostępu do internetu. A wyszło jak zwykle, czyli ci, co mają już wszystko korzystają też z bezpłatnego dostępu do sieci.
- Radziu
- Stary wyga
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt:
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Z tym się nie zgodzę. Mieszkam w małej miejscowość, 40 km od Warszawy. Miasto to nie jest, ani wysokozurbanizowany teren. Ja mam akurat neostradę 10Mb, ale kolega jakiś 1 km dalej od "centrum" ma jedyną możliwość poprzez GSM, na kabel telefoniczny czeka od wielu lat. Innych możliwości u nas brak, a Areo2 działa znakomicie, z czego zresztą kolega korzysta.dr.pantyhose pisze: działa dobrze tylko w terenie wysokozurbanizowanym czyli tam gdzie są dziesiątki innych możliwości na internet
-
- ModTeam
- Kontakt:
- Radziu
- Stary wyga
- Kontakt:
Modem telefoniczny osiagał ,56k, czyli ,,10 razy mniej niż Aero2. Ale wtedy strony były takie lekkie, że to w zupełności wystarczało. Strony www, ściągałem czasami w całości, mam gdzieś kopię strony www eragsm nie dawno się na nią natknąłem, to jest tylko parę MB danych.
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Czyli wolno ale działa i na dodatek za darmo. A sam piszesz że innych możliwości brak. Wiec nie ma co narzekać a Areo, co najwyżej na infrastrukturę GSM.A na kielecko-małopolskiej wsi ani możliwości podłączenia Neostrady ani innego kabla. A aero2 działa w systemie GPRS czyli prawie jak modem telefoniczny 20 lat temu.
Ja na mazurach w ostatnie wakacje mając Blueconnect też łączyłem się z prędkością poniżej 0,1 Mb a w dobrych warunkach (choćby w mojej wsi) mam 7,2Mb.
-
- ModTeam
- Kontakt:
- Radziu
- Stary wyga
- Kontakt:
Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Badziewna chińska zabawka przestała mi wystarczać. Szczególnie, że pojemność baterii mocno spadła. Kupiłem sobie w orange tablecik samsunga galaxy tab 3 8.0. Wersja z modemem 3g. Jakość i możliwości aż ciężko porównać. Sam tablet jest niewiele większy, ale wyświetlacz jest dużo wiekszy i o niebo wyraźniejszy. Reakcja na dotyk tez duzo lepsza. WiFi loguje się błyskawicznie. Poza tym ma bluetooth, niby nic wielkiego, ale w tamtym mi tego brakowało.
Co ciekawe tablet ma też funkcje telefonu, rozmawia się dobrze, ale śmiesznie to wygląda.
Z funkcji których się nie spodziewałem jest pilot rtv. W aplikacji wybieramy jako mam tv, dekoder i usługodawcę. Później wyswietla nam się aktulny program z opisami, wybueramy co chcemy oglądać, a pilot sam wybiera odpowiedni kanał.
Co ciekawe tablet ma też funkcje telefonu, rozmawia się dobrze, ale śmiesznie to wygląda.
Z funkcji których się nie spodziewałem jest pilot rtv. W aplikacji wybieramy jako mam tv, dekoder i usługodawcę. Później wyswietla nam się aktulny program z opisami, wybueramy co chcemy oglądać, a pilot sam wybiera odpowiedni kanał.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- Radziu
- Stary wyga
- Kontakt:
- Radziu
- Stary wyga
- Kontakt: