To i owo komórkowo...

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 09 mar 2013, 20:16

Na osiągi mojej xperii nie mogę narzekać, tzn w tym do czego ją używam.

A tak z innej beczki - udało mi się odzyskać mój "złoty" adres ip. Wygląda mniej więcej tak: xx.yyy.yab.yoo może nie jest taki całkiem złoty, ale zawsze to łatwiej zapamiętać niż przypadkowy ciąg cyfr.
Prawdziwy mężczyzna ubiera się tak jak chce i ma w d...e co o tym myślą inni!
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 09 mar 2013, 22:13

A co to złoty adres ?
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 09 mar 2013, 22:32

Nie wiesz co to tzw "złoty numer"?
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 09 mar 2013, 23:14

W komórkach to było coś takiego jak 0601 123456
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 10 mar 2013, 05:44

Albo 555 666 600 i podobnie wyglada moj adres ip.

Kolejna ciekawostka. Jadę sobie dziś pracy, chciałem wyłączyć moduł WiFi w smartfonie, bo w drodze i w pracy sie nie przyda, a tu patrzę, że jestem połączony z jakimś WiFi, do domu za daleko, zresztą zasięg full, więc sprawdzam co to. Okazuje się że to Orange darmowe WiFi. Próbowałem zlokalizować z ciekawości gdzie to mogli zainstalować, ale poziom sygnału nie zmieniał się w czasie jazdy. Wygląda na to że montują punkty dostępu w autobusach ztm.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 15 mar 2013, 21:15

Czy zauważyliście, że w kwestii oceny Windowsa 8 jest dużo negatywnych komentarzy. Podejrzewam, że jest to w jakiś sposób sponsorowane przez konkurencję. Załóżmy, że 8 na 10 komentarzy jest zrobiona sztucznie to tych dwóch pójdzie za tłumem i napisze podobną opinie.
Dzisiaj czytałem, że Samsung nie chce sprzedawać komputerów z Win8 i wini Microsoft za niskie oceny. Następnie przeczytałem, że Samsung nie chce produkować urządzeń pod Androida i na to miejsce będzie rozwijał własny system.

Czyli już wiemy kto urządza nagonkę na Microsoft.

Najgorzej oceniane w necie systemy Windows takie jak ME, Vista, Win8 używałem lub używam i nie mogę doszukać się tych wad. Może mi pomożecie ?

Jak na razie Win8 oceniam najlepiej z wszystkich za szybkość działania. Komputer ze słabymi podzespołami śmiga jak na amerykańskich filmach SF, podczas gdy na też świetnej 7 czasem mulił a otwarcie kilku okienek przeglądarki dawało czas na zaparzenie kawy i jej wypicie.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 16 mar 2013, 13:00

Nie jest to niestety żadna nagonka na Micro$oft, tylko szczera prawda doktorku.
Win8 jest niedopracowanym, blokującym niepasujące dla MS aplikacje oraz gry, zrobionym prawie że wyłącznie pod siebie szmirowatym systemem, który i owszem może wydawać się "dopracowany i niezawodny" ale TYLKO i wyłącznie dla osób ograniczających się do: surfowania po necie, kożystających z pakietów office, kożystających z mediów (filmy, muzyka), czyli dla mniejszości osób wykożystujących kompa w minimum jego możliwości.
Większość osób jednak nie kupuje kompa tylko dla tego minimum.
Dochodzi tu jeszcze: gry komputerowe, oprogramowanie firm innych niż szmira$oft, oprogramowanie graficzne (tworzenie, obróbka), oprogramowanie do fotografii, oprogramowanie 3D, itp.
Dla takich osób niestety W8 się kompletnie nie nadaje lub co gorsza NIE POZWALA na uruchomienie takowych aplikacji (dodam, że wcale nie chodzi tu tylko o pirackie oprogramowanie).
Dla tego NIE DZIWCIE SIĘ, że W8 jest dla większości TOTALNYM NIEWYPAŁEM!!!
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...
Jasiek
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: Jasiek » 16 mar 2013, 16:55

He he he kożystanie czy jednak korzystanie ? :)
Jasiek
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 16 mar 2013, 17:12

anipoki, a w tym Twoim systemie nie ma słownika ortograficznego?

A co do systemów to pamiętam, że windows ME u mnie sprawował się bardzo dobrze, win98 do tej pory uważam ze jeden z najbardziej dopracowanych i niezadownych, a ME to taka bardziej dopracowana wersja z większymi możliwościami sieciowymi. Jednak jak na dziesiejsze czasy, to już raczej do niczego się nie nadają.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 16 mar 2013, 20:37

Anipoki a jaki to program (nieprzeciętny czy profesjonalny) chciałeś uruchomić na Win8 i nie poszło ? Mam wrażenie, że metoda podkopywania konkurencji przez Apple czy Samsunga zbiera żniwa. W polskich sklepach internetowych (i tych realnych pewnie też) aż roi się od niesprzedanych komputerów stacjonarnych czy laptopów ze starszym systemem operacyjnym. Takie zachwalanie starego systemu ma chyba na celu pozbycie się tych zapasów. Porównywałem ceny laptopów na rynku UK i polskim. W UK jest taniej i nikt nie sprzedaje systemu Win7. Wszystko już dawno było poprzeceniane i sprzedane. Nagonki na Win8 takiej jak w Polsce też nie ma.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 16 mar 2013, 21:57

Doktorku ja nawet nie chcę znać W8, a jeżeli chodzi o tą twoją "nagonkę" na W8, to widocznie tylko w naszym kraju do głosu dochodzą ludzie, którzy piszą prawdę, albo ty jakoś nie czytujesz angielskiej prasy z zakresu IT (albo wogóle jej nie czytasz). Było mnóstwo artykułów o problemach kompatybilności W8 z różnymi programami/grami i ciągle są jakieś problemy z tym systemem.
A głównym powodem dla którego W8 jest dla mnie "chłamem" są wywiady, w których sam M$ podaje, że W8 to tylko poprawiona wersja W7 i dodane jest to całe Metro (które nawiasem mówiąc nadaje się tylko i wyłącznie dla urządzeń mobilnych z niewielkim ekranem), ORAZ również informacja od M$ o tym iż już od jakiegoś czasu toczą się prace nad NOWYM SYSTEMEM!
Taka akcja już się powtórzyła w M$ kiedy wypuścili W98SE a zaraz po tym WMillenium (oba niewypały), a rok później wyszedł WXp (kolejna bardziej udana wersja systemu z rodziny M$).
Zauważ doktorku, że w historii windowsów następuje dejavu:
dobry system (długa przerwa i poprawki do niego)-->nowy system (dziurawy, powolny, niedopracowany)-> kolejny nowy system (krótka przerwa od ostatniego systemu, ciut poprawiona wersja poprzedniego, w miarę dobre działanie)-->znów dobry system (kolejne "dziecko" M$, przepisane na nowo, dopracowane, poprawione błędy i znów tylko poprawki, dłuuga przerwa)------> i dejavu... :-/
I oto właśnie polityka M$.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 16 mar 2013, 22:47

Akurat W98SE to jeden z najbardziej udanych systemów i to jest nie tylko moje zdanie.

A co do kompatybilności systemów z programami, to jak do tej pory W7 nadal ma duże problemy.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 16 mar 2013, 23:12

W8 chodzi z programami na W7. Co do kompatybilności to zgadzam się, że W8 RT jest do du... bo chodzą tylko dedykowane programy. Ale zwykła wersja jest taka jak W7. Wsteczna kompatybilność zamula system i rozbudowuje go niepotrzebnie. Używam w mojej pracy programu zaprojektowanego pod XP albo jeszcze pod 98 i współpracuje bez zastrzeżeń. Jedyne co nie pracuje mi poprawnie pod W8 jak i W7 to gry z XP. Podarowałem je sobie bo estem już dorosły
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 19 mar 2013, 09:05

Czytam i nie wierzę... multum galaxy i innych na rynku z Androidami i maja super wzięcie, wielka kampania laptopów z win8 (sam kupiłem i jestem zadowolony) i oni chcieliby sobie robić pod górkę tak? Jakos nie chce mi się wierzyć. Prędzej uwierzę, że to szczekanina medialna. Używam lapa z win8 do pracy i mam naprawde różne specjalistyczne oprogramowanie nie nie stwierdziłem do tej pory jakieś niechęci windozy do nich.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 19 mar 2013, 20:38

Przeciwnicy Windowsa (8) pewnie przesiądą się na Linuksa albo Apple czy Androida. Microsoft wydał oświadczenie, że będzie kontunuował obraną drogę. Jedyne czego sam bym nie użył to Windows 8 RT. To powstało na siłę dla zwolenników sztywnych systemów takich jak Android.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
legi
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: legi » 20 mar 2013, 09:16

Kafelki zamiast paska start strasznie mnie denerwują i się do nich chyba już nie przyzwyczaję! Brak paska start i celowanie myszką w rogi ogromnie mnie irytuje - brrrrrrrr porażka!!! na aszczęście już prawie jestem 100% applowcem :) to sama przyjemność.
--==ooOOoo==--
Moje ulubione - legginsy, legginsy latexowe :mrgreen:
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 12 kwie 2013, 01:33

W pracy na próbę na jednym z komputerów wgrali nam W7, jest to mniej istotny komputer, używany głównie do office. Ale mamy z nim dziwny problem. Po kliknięciu ikony szybkiego druku, drukuje nam 15 kopi. Gdzie to się zmienia? Zawsze byłem przekonany, że ta ikona drukuje zawsze jedną kopię.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 12 kwie 2013, 19:17

Bo drukuje tylko jedną stronę.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 12 kwie 2013, 19:29

Dlaczego więc drukuje 15 i jak zmienić zevy drukował 1?
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 13 kwie 2013, 08:34

A wchodzisz przez szybkie drukowanie czy otwiera się najpierw karta z preferencjami takimi jak ilość kopi ?
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 13 kwie 2013, 10:07

Klikam tylko ikonę szybkiego druku np w excelu i drukuje się 15 kopii od razu. Może anipoki będzie coś wiedział jako informatyk.
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 14 kwie 2013, 15:02

Radziu, bez sarkazmu mi tu i nie jestem informatykiem. Po prostu się interesuję tym tematem.
Jeżeli chodzi o twój problem to sprawdź w ustawieniach drukarki preferencje drukowania, bo przy drukowaniu szybkim są stosowane podstawowe ustawienia drukowania.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 14 kwie 2013, 15:08

Nie wiem gdzie Ty się sariazmu dopatrzyłeś. W ustawieniach drukarki niestety nic znalazłem.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 15 maja 2013, 23:42

Temat drukarki ogarnęli informatycy.

W domu na kompie z XP miałem problem z odinstalowaniem uszkodzonego programu antyvirusowego microsoftu. W komunikacie była informacja żeby zgłosić to do pomocy technicznej i link do formularza. Wypełniłem wszystko, a po 2 godzinach zadzwonił telefon. Doradca przez telefon pokierował mnie jak problem rozwiązać, a nawet się udało. To się nazywa obsługa klienta. Do tej pory jestem w szoku.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 24 maja 2013, 23:01

A co sądzicie o defragmentacji dysków w win. 7?
W XP w każdej chwili miałem podgląd jak to długo potrwa i ile już jest zrobione, tu ciemna masa, nie wiem czy 5 minut, czy pięć godzin.

Druga sprawa to taka, dlaczego folder "Moje Obrazy" raz nazywa się tak, a drugim razem Pictures. Robi to jak chce i kiedy chce.

Siedzę na tym systemie już 1,5 roku, a dalej nie opanowałem struktury folderów. Czarna magia. Pracuję na skrótach z pulpitu, bo normalnie to każdy folder jest nieznajdywany. Nie wiem czy to się durnowato zainstalowało, czy taki urok tego systemu. Jest szybszy, szybciej się otwiera i szybciej zamyka, nie ma zawieszeń, ale jego struktura jest co najmniej dziwna, przynajmniej dla mnie przyzwyczajonego do XP.
Obrazek
ODPOWIEDZ