To i owo komórkowo...

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

ODPOWIEDZ
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 01 lis 2012, 23:43

Ja mam ikonę - pokaż pulpit. A całą resztę skonfigurowałem tak, że zachowuje się jak XP. Z tym uruchamianiem w trybie zgodności to niewypał ale jak się pogrzebie trochę w ustawieniach to działa.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 01 lis 2012, 23:49

Jak zrobiłeś tą ikonę?
Prawdziwy mężczyzna ubiera się tak jak chce i ma w d...e co o tym myślą inni!
Awatar użytkownika
nero
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: nero » 02 lis 2012, 00:00

Wystarczy w Win 7 kliknąć prostokąt znajdujący się w prawy dolnym rogu obok zegara i już mamy widoczny pulpit :)
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 02 lis 2012, 00:07

Dzięki Nero :-) do tej pory musiałem korzystać ze skrótu klawiszowego

Jeszcze trochę i może zacznie mi się ten windows podobać :-D
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 02 lis 2012, 23:32

Radziu pisze:1. Menu start strasznie chaotyczne w porównaniu do xp
2. Brak outlook express, wbudowany klient poczty zbytnio zubożony, musiałem kupić office i korzystać z ofisowego outlooka, który też mi do końca nie pasuje.
3. Musiałem kupić nową drukarkę, bo starej nie dało się podłączyć, (sterowniki od xp nie pasuję, a do win7 nie ma)
4. Komputer pomimo że technologicznie jest dużo szybszy, to windows się dłużej uruchamia.
5. Brak ikony "pokaż pulpit"
6. Moje ulubione gry nie działają, nawet w trybie zgodności z xp
7. Windows zadaje dużo głupich pytań, np czy na pewno otworzyć program który próbuję uruchomić.
8. Nie wpuszcza mnie do katalogu "documents & settings" i kilku innych
Radziu, może udzielę ci kilku odpowiedzi i porad.
1. Co do menu Start to owszem, na początku wydaje się chaotyczne w stosunku do starego i "dobrego" XP, ale idzie się przyzwyczaić, tak samo jak do "nowego" paska startu przy przechodzeniu na XP z 98. :-P

2. Brak dziurawego jak sito Outlook Express uważam akurat za wielki plus (zamiast używać komercyjnego bubla, lepiej poszukać sobie dobry i darmowy program pocztowy - BTW Outlook z MS Office jest też niestety dziurawy jak ser szwajcarski)

3. Ciekawi mnie jakiż to znów posiadasz "archaiczny zabytek drukarski", skoro do w miarę nowych (5-10lat??) sterowniki można ściągnąć ze strony producenta, albo są zawarte podstawowe sterowniki w systemie. Ja osobiście posiadam drukarkę od dobrych 5lat i sterowniki są bez problemu dostępne na stronie producenta.

4. Przyznaję, że obecnie mój win7 potrzebuje "ciut" więcej czasu na start, aniżeli jakieś pół roku po instalacji, ale winXP miał to samo, a nawet potrzebował dużo więcej czasu na uruchomienie. Przynajmniej wiem, że jak już się uruchomi to nie "zawala" pamięci i się nie "MULI", a jak do tej pory jeszcze mi "prawie" nigdy wywalił "blue screen" (kilka razy mi się pojawił, ale to było przez uszkodzenie grafiki jak się potem okazało - poszła na gwarancję i już jest ok).

5. ten punkt to akurat nero ci wyjaśnił :-D

6. Tryb zgodności jak również pisał Nero nie do końca jest dopracowany i co jakiś czas wychodzą "łatki" w aktualizacjach winka, wystarczy po prostu włączyć aktualizacje jeżeli posiadasz legalny system. Oczywiście nie wszystko się da w taki sposób uruchomić, ale na necie zawsze się znajdzie coś co pozwoli uruchomić na win7 nawet archaiczne gry z drugiej połowy lat '90
(udało mi się znaleść nawet jak odpalić gierę pt. Drakan :-P , co było nie lada wyczynem).

7. To "zabezpieczenie" zostało zaimplementowane z win Vista i owszem jest wkur..., ale na wielkie szczęście da się to wyłączyć bez żadnego problemu (w win vista, trzeba było ściągać jakieś patche). Jak ci się pojawi to okienko z pytaniem czy się zgadzasz na uruchomienie, to znajdziesz w nim odnośnik do ustawień zaawansowanych i pojawi ci się suwak, wystarczy go przestawić całkowicie na dół i potwierdzić, że wiesz czym to "grozi" :lol:
Potem system się będzie chciał zrestartować i po sprawie (zwie się to Kontrola konta użytkownika i znajdziesz to w Panelu Sterowania).

8. W win 7 katalog "Document & Settings" został całkowicie zreorganizowany. Na dysku C: znajdziesz go jako katalog "Users", a w nim masz wszystko to co w kat. z XP. Oczywiście też nie do końca, bo np. "ustawienia lokalne", "dane aplikacji", itp. są umieszczone teraz w katalogu "AppData" w poszczególnych katalogach (wszystko pisze w necie co i jak).

Jeżeli chcesz coś więcej wiedzieć to pytaj, a postaram się odpowiedzieć.
Radziu pisze:wyższości windowsa xp nad windows 7
Co do tej wypowiedzi to dodam jeszcze, że ze względu na to iż SzmiraSoft wycofuje się ze wsparcia WinXp (albo już to zrobili) obecnie nie będzie już ten system łatany. Wszystkie "dziury" jakie pozostały to już pozostaną. Niestety zgodnie z najnowszymi sondażami o atakach hakerów na poszczególne systemy, to właśnie XP jest na pierwszym miejscu. Win7 zajął dopiero 4 czy 5 miejsce (więcej zabezpieczeń, i mniej dziur).
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 03 lis 2012, 00:04

No i sprawa się wyjasnila dla Radzia. Ja tam wolę nowy system niz nowy. Tylko jak tu przejść na win 8 on to dopiero jest całkowicie inny. Próbowałem na nim co nieco i jak na razie wróciłem do 8 ale to tylko kwestia czasu.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 03 lis 2012, 03:52

Pewnie to faktycznie kwestia przyzwyczajenia i opanowania systemu. Po przesuadce na xp miałem podobne odczucia.

1. W XP ustawilem sobie pasek startu i okna na styl klasyczny, czyli w98, bo tego tandetnego niebieskiego wyglądu znieść nie mogłem. W7 wyglada ladnie ten pasek i okna.

2. Ja tam żadnych problemów z dziurami nie miałem, a uzywam OE od kilkunastu lat. Jak komuś nie odpowiada to nie musi korzystać ale dlaczego zabrano tak funkcjonalny i sprawnie dzialajcy program, zastępując go czymś mniej funkcjonalnym. Ten oficeowy jest trochę przerosniety jak na domowe potrzeby.

3. HP laserjet 1005, Drukarka miała 10 lat, na stronie producenta nawet już nie ma tej drukarki, na forach tez jakoś sobie nie poradzili. Co ciekawe mam tez HP jaserjet 3p, czyli już pełnoletni sprzęt, a działa z win xp na windowsowych sterownikach, może nawet z w7 by poszła, ale nie mam portu centronics.

4. Bluscreena nie widziałem od czasów w95. Teraz mam przecież świeżą instalację a już długo się uruchamia. Znacząco się pogorszyło jak zassal 68 aktualizacji.

6. Z niektórymi grami jakoś sobie poradziłem, ale w jednej cienie jakoś dziwnie wyglądają, sa za ciemne, jakby nie stopniowane. System mam legalny, xp tez, no i office też, gry tak samo, więc wszystkie aktualizacje się instalują.

7. Dzięki, sprawdzę to

8. Również dziękuję.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 03 lis 2012, 06:35

Jak dobrze pamiętam to outlook można doinstalować wraz z windows live. Jest dość podobny do starego outlooka a nie udziwniony jak ten z offica. Wersja z offica też mi nie podchodzi bo jest zintegrowana z kalendarzem i organizatorem.
Windows live można zainstalować mając legalny system bo trzeba podać microsoftowi swoje dane podczas rejestracji.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 03 lis 2012, 07:55

Ten, ta poczta usługi windows live jest bardziej podobna do outlooka officeowego, niż expresa , ale bardziej okrojona nawet niż expres i to o tym programie pisałem.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 03 lis 2012, 08:28

Czy chodziło ci o ten program ?

http://windows-live-mail.softonic.pl/

Znajdę ci cos podobnego.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 03 lis 2012, 10:01

Radziu pisze:ale dlaczego zabrano tak funkcjonalny i sprawnie dzialajcy program, zastępując go czymś mniej funkcjonalnym.
Zapomniałem dodać iż "zabranie" OEx z win7 wiąże się z tym iż szmirasoft dostał Nakaz sądowy i ogromną karę za "monopolizowanie" rynku programów do swoich systemów. Tak samo rzecz się miała z IE i teraz można doinstalowywać sobie te programy lub je usuwać, tak jak każdy inny program na windowsa.
Jeżeli jesteś "zakochany" w OEx to szukaj jakiejś namiastki pod W7, a jak ci zależy tylko na funkcjonalnym programie pocztowym to poszukaj sobie jakiegoś.
Jest ich bardzo wiele: Thunderbird, The Bat, DreamMail, itp.
Coś napewno sobie wybierzesz :-D

Co do drukarki to czy ten twój sprzęt to nie jest taki:
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/Te ... nvOID=4063

Czy chodzi ci o taką zwykłą B/W tylko do drukowania?
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 03 lis 2012, 14:36

dr.pantyhose pisze:Czy chodziło ci o ten program ?

http://windows-live-mail.softonic.pl/

Znajdę ci cos podobnego.
Tak, wygląda na to, że to ten.

Anipoki, OE zabrali, a IE jest domyślnie zainstalowany i do tego domyślnie z wyszukiwarką BING, którą przy pierwszym uruchomieniu windowsa trzeba zaakceptować, bo inaczej system się nie odpali.

To nie ta drukarka. Tylko do drukowania była. Laser Jet 1005W. na stronie HP jej nie ma, ale w google znajdziesz, np http://cokupic.pl/produkt/HP-Laser-Jet-1005W TO już nie istotne bo kupiłem sobie kombajn z obsługą sieci, co bym nie musiał się latać z lapkiem do kabla. Poza tym dodatkowe możliwości się przydadzą, a druk dwustronny pozwoli trochę papieru oszczędzić.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2012, 14:39 przez Radziu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 03 lis 2012, 20:46

Wyłączałem dziś komputer i po wciśnięciu przycisku ZAMKNIJ, pojawiła się plansza z napisem "konfigurowanie systemu windows, nie wyłączaj komputera",trwało to jakieś pół godziny. Ale co to właściwie było?
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 03 lis 2012, 21:15

Radziu pisze:plansza z napisem "konfigurowanie systemu windows, nie wyłączaj komputera"
Taka plansza zawsze się pojawia, kiedy są ściągnięte lub ściągane aktualizacje do windowsa i system je akurat instaluje lub zainstalowanie tych aktualizacji wymaga restartu winka.
Jak włączysz kompa ponownie to po załadowaniu wyświetli ci podobny monit, zanim wyskoczy ci ekran logowania (o ile masz wprowadzone hasło lub masz kilka kont).
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 03 lis 2012, 23:07

Przyzwyczaisz sie Radek. Ja byłem sceptycznie nastawiony do Siodemki, ale po pólrocznym używaniu nie moge złego slowa powiedzieć. mam na lapie z prockiem i5 i hula jak głupie i nic sie z nim nie dzieje. Aktualizacje wchodza ładnie, system sobie skonfigurowałem tak jak mi sie podoba, czyli minimum bzdurnych komunikatów, do poczty uzywam od bardzo dawna thunderbirda, do internetu wszystkich przeglądarek łącznie z safari, bo muszę, instaluje tylko to co potrzebuje. System sie naprawde szybko uruchania. Porównując z win XP który mam na stacjonarnym kompie to jest dzień do nocy.

Doktorku - WIN 8 ma tylko ta nakladke co wygląda jak Android, poza tym możesz przejść sobie do standardowego pulpitu aero i masz normalny windows. No moze poza tym,że nie ma guzika Start w rogu :mrgreen:
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 03 lis 2012, 23:21

Ja ustawilem sobie ekran klasyczny w w7 i wyglada jak xp bo nie moglem przyzwyczaic sie do tych polprzezroczystych ramek. Poza tym "7" chodzi zdecydowanie szybciej i stabilniej.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 03 lis 2012, 23:31

anipoki, jak się wygrywają aktualizacje, to jest napisane ze instalacja aktualizacji, a tu komunikat był inny.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 03 lis 2012, 23:54

A czy do tego thunderbirda da sie wgrac maile z outlooka?
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 04 lis 2012, 10:01

Radziu pisze:komunikat był inny.
Ten komunikat zawsze wyświetla się wtedy kiedy aktualizacje WYMAGAJĄ restartu aby się zainstalować, oraz zmieniają one coś w ustawieniach systemowych aby poprawić lub naprawić system.
Radziu pisze:A czy do tego thunderbirda da sie wgrac maile z outlooka?
O ile mi wiadomo, a używam thunderbirda od bardzo dawna, to nie da się (chyba) importować maili z outlooka. Ja mam ZAWSZE jedną zasadę dotyczącą moich kont pocztowych - zawsze ustawiam program pocztowy aby pozostawiał kopie wiadomości na serwerze pocztowym, a wywalał je z serwera wtedy, kiedy usunę je w programie pocztowym. Zawsze można co prawda używać skrzynki poprzez serwer IMAP, ale ja wolę mieć wszystko Offline na kompie.
Przy takim ustawieniu wiem na pewno, że jak się komp sypnie to mam kopie wszystkiego na serwerze i przy okazji zawsze mam dostęp do maili z innego kompa w razie W. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 04 lis 2012, 14:22

anipoki pisze:Ja mam ZAWSZE jedną zasadę dotyczącą moich kont pocztowych - zawsze ustawiam program pocztowy aby pozostawiał kopie wiadomości na serwerze pocztowym, a wywalał je z serwera wtedy, kiedy usunę je w programie pocztowym.
Też mam tak poustawiane, problem tylko w tym, że niektórych kont już nie mam, a w mailach są ważne informacje, dodatkowo z końcem roku wypowiedziałem umowę na konto z którego korzystałem najwięcej przez ostatnie 10 lat.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 16 gru 2012, 10:21

Chyba mi się W7 zaczyna sypać, coś krótko wytrzymał :-(

Co jakiś czas pojawia się okienko "windows explorer przestał działać" i zamyka mi wszystkie otwarte foldery. Czasami też pojawia się "program gadżety przestał działać" :-(

Jakieś porady co może być przyczyną i co z tym zrobić :?:
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 16 gru 2012, 12:26

Czy system ci się aktualizuje automatycznie?
Czy masz jakiegoś dobrego antyvirusa?
Jeżeli na obia powyższe pytania odpowiedzią jest zdecydowane "tak", to by znaczyło, że jakiś program który zainstalowałeś lub jakiś "syf" uszkodził ci jakieś pliki systemowe.
Jeżeli pamiętasz od kiedy ci się o zaczęło dziać to spróbuj przywrócić system z datą poprzedzającą awarie. Może pomoże.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 16 gru 2012, 14:15

Aktualizuje się. Mam McAfee. Z programów to ja praktycznie nic nie mam. Tylko Office 2010 profesional plus, nero 10, chrome, dropbox, ale to wszystko mam od początku. Jedyne co się ostatnio instalowało to aktualizacje z windowsa.
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 16 gru 2012, 17:43

Zdaża się, że jakaś aktualizacja zainstaluje się z błędem, szczególnie jeżeli jest to lapek lub netbook i w trakcie aktualizacji się go np. zamknie (czyt. "uśpi" poprzez zamknięcie "pokrywy/ekranu").
Najlepiej jak jednak przywrócisz system do daty z przed aktualizacji, po której zaczęły się problemy.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 17 gru 2012, 10:03

Siedzę w pracy na win7 nie wiem jak długo, od wakacji nawet nie wyłączam komputera idąc do domu i nie pamiętam kiedy musiałem go resetować (chyba restart wymuszony był przez instalację jakiejś poprawki).
ODPOWIEDZ