Trwałość rajstop

Tutaj dyskutujemy ogólnie na tematy związane z nową moda czyli noszeniem rajstop przez facetów.

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

ODPOWIEDZ
big fish
Gaduła
Gaduła
Kontakt:

Post autor: big fish » 03 maja 2011, 10:51

Mam pytanie ,jak dlugo Wam wytrzymywały rajtki 20-stki ?Wiadomo ,ze są cieńsze ,i trzeba z tym towarem się obchodzi inaczej niż z np.40 den.
Mam 2 pary ,ale już coś widzę ,że długo "nie pożyją" :mrgreen: .
Czy praliście je z innymi rzeczami w pralce ,czy ręcznie?
big fish
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 03 maja 2011, 11:57

Big Fish jeżeli pierzesz w pralce z innymi rzeczami to najlepiej załatw sobie jakiś woreczek bawełniany wiązany, coś a'la sakiewka i wkładaj do niego rajstopy, lub wkładaj do najgłębszej kieszeni spodni albo zapinanej. Wtedy napewno ci się nie pozaciągają w praniu :mrgreen: .

Co do trwałości, to zależy od firmy i sposobu noszenia.
Ja osobiście jestem w posiadaniu pary pończoch 20den, które mam od prawie roku i dopiero mi poleciało oczko niedawno, ale mogę je jeszcze nosić bo mało widać.
Z reguły kupuję wyroby z firmy Veneziana bo wiem, że są trwalsze niż te tańsze ze sklepów i hipermarketów, ale dobra jest też "nasza" Gatta.
Lepiej czasem wydać troszkę więcej i mieć na dłużej niż mniej i mieć na tydzień-dwa... ;-)
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 03 maja 2011, 12:27

Jedne lecą już przy zakładaniu, więc nawet nie ma co mówić o noszeniu inne wytrzymują 5-6 założeń i prań. Ja raczej piorę recznie, bo pralka baaardzo skraca zywotność rajstop i na pewno nie można ich prać z innymi rzeczami.
Prawdziwym cichym zabójcą rajstop jest rzep, a moje dzieci prawie wszytkie buty i sporą część ubrań mają zapinane na rzepy.
big fish
Gaduła
Gaduła
Kontakt:

Post autor: big fish » 03 maja 2011, 14:22

Ja mam z Gatty sztuk 2;ale coś czuje ,ze drugiego prania nie przetrwają.Pierwsze robiłem ręcznie [poswięciłem się :lol: ],kolejne na pewno będzie w pralce.
Z tym woreczkiem ,anipoki,to wiem;ale ja jeszcze się nie dorobiłem czegoś takiego :-D ,i na razie wrzucam normalnie -luzem z innym praniem.Jest trochę potem roboty przy wyciąganiu ,ale co tam.
W każdym razie już wiem na przyszłość ,ze 20 -stki nie dla mnie.W noszeniu ,tak jak na taką pogodę jak dziś -ni to jesień,ni koniec zimy -to są akurat,pasują mi.Tylko właśnie ta krótka żywotnośc ich to zdecydowanie przegięcie.
Spróbuje nastepnym razem z 40 Gatty.Widziałem w sklepach intern.są to 40 lycra Laura.Może będą zdziebko mocniejsze.
big fish
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 03 maja 2011, 14:30

Mi bardzo pasują rajstopy marki Mona. Tańsze, a jakościowo na mój gust dobre.
big fish
Gaduła
Gaduła
Kontakt:

Post autor: big fish » 03 maja 2011, 14:48

Byczniu,ale mówisz o 20 -stkach ?Ja z Mony miałem 40 -stki mikrof.,ale nie byłem z nich zadowolony.Gdzieś tam w jakimś temacie na forum te 40-stki jakiś sklep intern. wystawiał je jako rajstopy męskie.Może one nie są gorsze od Gatty,może to jest ta sama jakość jak z Mony ,trudno mi teraz powiedzieć,bo te z Mony to nie wytrzymały zbyt długo pewnie z tego powodu ,że to były jedne z pierwszych moich rajtek .NIe miałem za dużo wprawy w zakładaniu,i ogólnie w obchodzeniu się z takim towarem.
Teraz to juz ma 2 szt z Gatty i 2 z Veneziany.Tyle ,że one są na zimowe dni,a ja chcialem mieć jakieś na jesień,wiosnę.
Spróbuję jeszcze z tymi 40 den Lura, myślę,że powinny być dobre.
big fish
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 04 maja 2011, 00:40

Pralka jest niszczycielem rajstop to wszyscy wiedzą. W domu mamy z żoną specjalny woreczek z siateczki. Często pierzemy też wkładając je do długiej skarpetki lub podkolanówki i zawiązująć na węzeł. Skuteczne.
dr.eklektyczny
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 04 maja 2011, 01:25

Z Mony używam przede wszystkim 40-tek, ostatnio kolorowych i chwalę sobie.
Tommy_2011
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: Tommy_2011 » 04 maja 2011, 20:39

big fish pisze:Mam pytanie ,jak dlugo Wam wytrzymywały rajtki 20-stki ?Wiadomo ,ze są cieńsze ,i trzeba z tym towarem się obchodzi inaczej niż z np.40 den.
Mam 2 pary ,ale już coś widzę ,że długo "nie pożyją" :mrgreen: .
Czy praliście je z innymi rzeczami w pralce ,czy ręcznie?
Generalnie dość długo, ale nie ma reguły. Noszę firmy LadyTina i częściej wyrzucam ze starości niż z tego, że jakieś oczko puściło. Jest to też pewnie spowodowane tym, że noszę pod spodnie, a więc nie ma możliwości zaciągnięcie.
W lidlu kupiłem za kilka złoty dwa woreczki do prania rzeczy delikatnych i się sprawdzają.
Radziu

Post autor: Radziu » 13 lip 2011, 11:51

Właśnie nadszedł kres mojej pierwszej fortisimy którą kupiłem około rok temu. Pamiętacie, pisałem że pierwszego dnia zrobiłem małą dziurkę, dość mocno zachaczając o rower, do dziś ta dziurka jedynie nie wiele się powiększyła. Ale w czasie ostatniego wyjścia podczas siadania, nie zawadziłem o nic, a poczułem jak leci oczko na kolanie drugiej nogawki. I nie jest to mała dziurka, a klasyczne oczko, które ciągnie się przez kilka cm i sukcesywnie się powiększało. Dodatkowo rajstopy pękają na szwach w kroku, ale to w sumie mało ważny szczegół. Ogólnie nadal te rajstopy oceniam bardzo dobrze, w sumie sporo przeszły.przez kilka cm i sukcesywnie się powiększało. Dodatkowo rajstopy pękają na szwach w kroku, ale to w sumie mało ważny szczegół. Ogólnie nadal te rajstopy oceniam bardzo dobrze, w sumie sporo przeszły.
Awatar użytkownika
krzyś
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: krzyś » 13 lip 2011, 19:59

sam chyba też to przeżyłeś skoro niektóre informacje podajesz aż dwa razy :mrgreen:
Jasiek
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: Jasiek » 13 lip 2011, 20:47

Ech Krzyś, to jedynie skutki obróbki tekstu, wklejania kopiowania itp.

Ja mam jedne takie rajstopy bordowe 40 den, niestety nie wiem jakiej firmy. Mają już 5 sezonów. Na przełomie jesieni/zimy eksploatowane dość intensywnie a na nich w ogóle nie ma śladu zużycia.
Jasiek
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 13 lip 2011, 21:46

Ja posiadam pończochy, nie wiem kurka jakiej firmy, ale chyba z omsy. Faktura tych pończoch to satyna i jak do tej pory nie spotkałem podobnych. Grubość to chyba 30den. Mam je już chyba 3 lata i jak do tej pory nie widać na nich nawet przetarć od użytkowania. Mam nadzieję pochodzić w nich jeszcze parę latek :-D
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 02 wrz 2011, 00:41

A co sądzicie o rajstopach profesjonalnych z 2 letnią gwarancją ?

http://www.decathlon.com.pl/PL/rajstopy ... -10569955/
dr.eklektyczny
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 02 wrz 2011, 07:32

Wg opisu "Praktyczne rajstopy bez stóp.", czyli chyba leginsy a nie rajstopy.

Co do gwarancji, to na pewno nie obejmuje oczek czy porwania, co najwyżej trwałość koloru itp.
Awatar użytkownika
Wojtas
Gaduła
Gaduła
Kontakt:

Post autor: Wojtas » 02 wrz 2011, 12:31

No faktycznie cena wysoka i jak bez stó to leginsy.
big fish
Gaduła
Gaduła
Kontakt:

Post autor: big fish » 24 sty 2012, 20:45

Smutnie tydzeiń mi sie zaczął.MOje najulubieńsze rajtki sie podarły :cry:
Nic nie jest trwałe na tym marnym świcie.
Kupiłem je ponad rok temu.I chyba najlepiej sie mi sprawdzały.
Taka ciekawa rzecz z zakupem tych rajtek.Zamówiłem przez sklep internet. 2 pary .Były to veneziana 40den mikrofibra pod nazwą "Satin".Ta sama dostawa ,ten sam producent,nazwa towaru ,ale materiał różnił się.Jedne ,te co teraz się podarły ,były bardziej miękkie ,jak z prawdziwej mikrofibry .Te drugie co sa całe ,sa w innym kolorze, i sa jakby bardziej z elastilu.NIe są taki przyjemne.
big fish
Radziu

Post autor: Radziu » 24 sty 2012, 21:34

big fish pisze:Smutnie tydzeiń mi sie zaczął.MOje najulubieńsze rajtki sie podarły :cry:
Nic nie jest trwałe na tym marnym świcie.
W tej sytuacji trzeba rozważyć urządzenie pogrzebu.
big fish
Gaduła
Gaduła
Kontakt:

Post autor: big fish » 24 sty 2012, 22:35

POGRZEBU ?!! Oczywiście.
Ale nie mam na rzazie do tego głowy .Chodzę przybity i przygnębiony.Nie mogę znaleźć sobie miejsca.Miotam się ,po pokoju,to znowu zaraz wychodzę na dwór.
Nie jest dobrze.
TAk myślę,kto mógłbyś sie zająć organizacją tej smutnej uroczystości?
Radziu podjąłbyś sie?
Tylko wiesz ,uroczystość zobowiązuje do stroju odpowiedniego.
JA myśle ,że jakbyś w krótkich spodenkach i czarnych rajstopach wystąpił i poprowadził orszak żałobny ,to nie byłoby źle.Do tego oczywiście biała koszula i czarna mucha.No i obowiązkowo czarne błyszczące lakiery.
Pięknie by było Radziu . :mrgreen:
big fish
Radziu

Post autor: Radziu » 25 sty 2012, 08:27

To zależy ile płacisz ;-)
Radziu

Post autor: Radziu » 25 sty 2012, 11:13

Grzeslaw, to nie ten wątek.
big fish
Gaduła
Gaduła
Kontakt:

Post autor: big fish » 25 sty 2012, 14:50

Radziu pisze:To zależy ile płacisz ;-)
Powiedzmy ,ze płacę w naturze. :mrgreen:
Dam rajtki 20 den kol.natural ,rozmiar -trójko-czwórka,bo właściwie to nie wiadomo czy 3,czy 4.Prawie nie noszone :mrgreen: No zaledwie pół dnia.Mogie je łuprać ,jakby co.
Reflektujesz?
big fish
Radziu

Post autor: Radziu » 25 sty 2012, 16:29

Bleeeee....... :rzygi:
big fish
Gaduła
Gaduła
Kontakt:

Post autor: big fish » 25 sty 2012, 18:13

Co jest ? Rajtki 1 klasa!!!Żadnej dziury nie maja[większej :lol: ]
Jak chcesz ,ale nie masz co wybrzydzać.
big fish
krystian79
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

pytanie

Post autor: krystian79 » 28 lut 2012, 18:18

Witam
wkurza mnie jedna zecz gdy nosze rajstopy one sie strasznie mechaca na udach dodam ze mam je pod spodniami
ostatnio dwie pary z gatty i jedne z gabriella
Co wy na to?
ODPOWIEDZ