Pończochy

Tutaj dyskutujemy ogólnie na tematy związane z nową moda czyli noszeniem rajstop przez facetów.

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

ODPOWIEDZ
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Pończochy

Post autor: byczunio » 03 kwie 2008, 16:37

A ja na ten sezon proponuję pończochy. Właśnie mam zamiar je testować.
Dla uzasadnienia podam, że firma Activskin ® ( http://www.comfilon.com/ ) oferuje pończochy męskie (oczywiście w Stanach). Na swojej stronie piszą, ża rajstopy są w normalnym ekwipunku żołniezy w Iraku. A ponieważ z rajstop niezadowoleni są panowie noszący bokserki to dla nich oferują pończochy.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2008, 22:15 przez byczunio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 03 kwie 2008, 21:53

Ale te męskie pończochy od damskich to już zupełnie nie wiem jak dałoby się rozróżnić. W każdym razie ciekawe uzasadnienie stosowania pończoch zamiast rajstop :).
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 03 kwie 2008, 22:19

Szkoda, że na potwierdzenie nie zamieścili fotki żołnierza w tych pończochach.

Ja jednak mam opory przed pończochami. Pas odpada, a samonośne pewnie co 10 kroków trzeba podciągać.
Obrazek
pantyhoseman

Post autor: pantyhoseman » 03 kwie 2008, 22:23

papa_smerf, ja tez nie jestem za pończochami... ja bym je zostawił jednak kobitkom :) ale jesli ktos lubi i uwaza ze sa praktyczniejsze to mi nic do tego :]
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 03 kwie 2008, 23:19

Zgadzam się z pantyhoseman,
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 04 kwie 2008, 10:54

Męskie samonośne pończochy od damskich różnią się ściągaczem. Damskie mająwzorek wiarkowo-koronkowy, męskie sąw zwykłe paski. Wbrew pozorom dobre pończochy samonośne nie zsuwają się (pod warunkiem, że uda są wydepilowane)
Awatar użytkownika
phman.plwro
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: phman.plwro » 04 kwie 2008, 15:24

Ja mam właśnie na lato kilka par takich fajnych pończoch z gatty, które nie mają koronki tyllko sam pasek silikonowy . Naprawdę się to fajnie nosi - jedyna wada, że nosić można pod szersze spodnie - pod każde inne są niestety widoczne, spowodu odcisku gumy na górze uda.
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 04 kwie 2008, 22:21

wislak pisze:Potwierdzam ze pończochy z paskiem silikonowym sie nie zsuwaja ..... Coraz bardziej lubie USA chyba sie tam przeprowadze jesli u nas rajstopy nie przejda....
Co do pierwszej części wypowiedzi - to fakt. Dobre pończochy, szeroki silikonowy pasek (albo dwa) i nawet na niewydepilowanej nodze trzymają się jak przyklejone. Również nie zgodzę się że wszystkie pończochy damskie mają manszetę z koronki - jest również sporo z gładką, albo w paski - więc jako wyróżnik męstkości pończoch chyba to odpada.
Co do drugiej części - cały czas zanim tam się dostaniesz czeka cię wizyta u konsula - a to raczej nie są normalni ludzie i w PL nie są w nagrodę. Osobiście pierwsze spotkanie z USA w Warszawie pozostawiło u mnie taki niesmak (coś z 8 lat temu), że do dziś jakoś mi tam nie spieszno.
Radziu

Post autor: Radziu » 05 kwie 2008, 10:18

Danon pisze:Również nie zgodzę się że wszystkie pończochy damskie mają manszetę z koronki - jest również sporo z gładką, albo w paski - więc jako wyróżnik męstkości pończoch chyba to odpada..
Ale czy wszystko musi być rozróżnione na męskie i damskie :?: A np Skarpetki czym się różnią męskie od damskich - mam na myśli takie jedno kolorowe bez wzorów :?:

Wracając do tematu pończoch - mi się nie zsuwają, tzn miałem jedne takie które się zsuwały, ale one były przekombinowane, bo zamiast paska z silikonu miały liertki z silikonu układające się w napis CALZEDONIA, jak się okazało była za mała powierzchnia tego silikonu, żeby to się trzymało. Pończochy kupione były za coś koło 5zł w outlecie, więc można było się spodziewać że coś z nimi nie tak.

Tak pozatym miałem pończochy, z Gatty i Pompei z normalnymi paskami silikonu, jedne były z koronką inne gładkie lub w paski, żadne z nich się nie zsuwały. Mam też takie które nie mają silikonu, tylko coś w rodzaju ściągacza i też się bardzo dobrze trzymają.

Jednak przeważnie zostawiam je do wyjść jako kobieta, choć zdarza mi się też czasami nosić pod spodniami, jednak rzadko, bo to niezbyt wygodne.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 05 kwie 2008, 17:26

A czy warto budować sobie na nogach żylaki z powodu ucisku pończoch? Kiedyś gdy nie wynaleziono rajstop elastycznych noszenie pończoch było zrozumiałe, ale teraz uważam za bezsensowne. Dla urody często spotyka się rajstopy z nogawkami udającymi pończochy, albo rajstopy z otworami (wyleciala mi nazwa) i to jest ładne, po co więc ten ucisk?
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 06 kwie 2008, 08:35

Z tego co wiem, to właśnie ucisk przeciwdziała żylakom, chyba że masz na myśli samą manszetę :?: Ale przy dobrze dobranym rozmiarze, ona wcale nie uciska bardziej niż rajtki. A rajtki przeciwżylakowe to dopiero uciskają.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 06 kwie 2008, 10:06

Oczywiście, że mam na myśli tylko manszetę, która działa jak medyczna opaska uciskowa i ogranicza dopływ i odpływ krwi, a u osób majacych problemy z cholesterolem i nadmierną krzepliwością krwi może powodować zatory żylne.

Natomiast ucisk równomierny nogawek działa przeciwżylakowo.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 06 kwie 2008, 10:22

Trochę przesadzasz, przecież manszeta wcale tak mocno nie uciska, chyba że masz naprawdę grube nogi, a może to ja mam na chude ;-)
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 06 kwie 2008, 13:02

Raczej sądząc po zdjeciach, to ty jesteś z wymiarami poniżej przeciętnej :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 06 kwie 2008, 21:27

Radziu pisze:......manszeta wcale tak mocno nie uciska.....
Dokładnie tak. Minęły czasy gumek do pończoch które faktycznie działały jak opaska uciskowa. Dobrej klasy pończochy z szerokimi paskami silikonu nie uciskają - raczej przyklejają się do nogi. Również nie zsuwają się - chyba że ktoś ma super owłosione nogi :-) .

[ Dodano: 2008-04-22, 22:57 ]
Jeśli ktoś chce uniknąć ucisku na nogę i zsuwających się pończoch, pozostają pończochy do pasa. Całkiem ciekawe jest np. noszenie oryginalnych "nylonów", w sumie są bardzo trwałe, ładnie się prezentują na nodze i co tu kryć - należą do swego rozaju klasyki :-) . Należy tylko uważać z doborem rozmiaru - tu raczej nie da się trochę nadciągnąć, za duże natomiast marszczą się i odstają od nogi. Właśnie teraz gdy już robi się ciepło ale jeszcze nie jest gorąco, pończochy mogą być jakąś alternatywą.
Mi czasami zdarza się zrezygnować z rajstop na korzyść pończoch, ale bynajmniej nie jest to mój codzienny strój tylko okazjonalny.
pawel88

Post autor: pawel88 » 16 sie 2008, 07:40

ponczochy sa fajne ale samonosne;p
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 16 sie 2008, 08:11

pawel88 pisze:ponczochy sa fajne ale samonosne;p
Zgadzam się z tobą.
Obrazek
arek12345

Post autor: arek12345 » 19 wrz 2008, 23:31

Wtym roku kupiłem sobie pończochy samonośne, nie miałem do nich wcześniej przekonania, ale postanowiłem sprawdzić jak się w nich chodzi. Rewelacja nie opadają po calym dniu chodzenia, są w tym miejscu gdzie się rano założyło. I można chodzić nawet w upalne dni.
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 19 wrz 2008, 23:51

arek12345 pisze:po calym dniu chodzenia, są w tym miejscu gdzie się rano założyło.
Areczku - dokładnie tak. TEchnika trochę posunęła się do przodu również w temacie pończoch :-) . Choć tych samonośnych w cieplejsze dni nie używam ze względu na odparzenia zdarzające się pod silikonem (może to jakie uczulenie?)
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 20 wrz 2008, 07:37

Właśnie dzisiaj idę na imprezkę i pod spodnie pończochy. Tam, gdzie raz chłodno, a raz może być gorąco pończochy są lepsze od rajstop.
W toalecie też łatwiej.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 20 wrz 2008, 15:40

arek12345 pisze:I można chodzić nawet w upalne dni.
Ale chyba nie pod długie spodnie :-?
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 20 wrz 2008, 21:08

Papciu - miłego balowania - napisz jak było ;-) .
Co do pończoch pod krótkie spodenki - boję się że to jednak dość duży stres. No chyba że przypinane do pasa - bo samonośnych jednak nie wiem czy bym się odważył noisić w ten sposób. Choć z drugiej strony - może kiedyś i spróbuję :-) .
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
gattoman

Post autor: gattoman » 20 wrz 2008, 22:44

Nosiłem latem do szortów beżowe pończochy samonośne i uwierz mi Danon, że było super. Nie zsuwały się, dobrze trzymały się na nogach no i czułem się w nich rewelacyjnie a ludzie i tak nie zwracali uwagi na moje nogi tym bardziej, że te pończochy praktycznie wcale nie miały połysku. Więcej osób zorientowało się, gdy miałem rajstopy na sobie bo te już jednak mają jakiś nawet delikatny połysk. Nosiłem kolorki lekko opalone dostosowane do karnacji mojej skóry.
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 07 paź 2008, 18:28

osobiście wolę rajstopy.
pozatym są trwalsze...no chyba że do sexu..:) :oops: :oops: wtedy pończochy samonośne ale prędzej gatta, miss marylin czy levante-pozostałe to raczej lipa mają za mało silikonu
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 07 paź 2008, 22:54

Byłem na imprezce w pończochach z Tesco. Jak je pierwszy raz nosiłem było super, ale zostały wyprane i okazały się już nie samonośne. Silikon stał się matowy i po prostu mi spadały. Tak więc po niedługim w nich bycie musiałem je zdjąć.

A tak mi sie podobały :-(

Odradzam ich kupno, szkoda 15 zł.
Obrazek
ODPOWIEDZ