Męskie rajstopy.
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- Się Rozkręca
- Kontakt:
- MusicManiac
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Panowie jeśli nawet rajstopy będą kiedyś powszechne to nie wyobrażam sobie zamknięcia forum ;) co najwyżej zmiany nazwy, ale nie rozmawiamy tu przecież tylko o rajstopach ;)
Co do kościoła i krótkich spodenek czy szortów... Ja wiem, że kobiety różnie się ubierają do kościoła, ale ja z samego szacunku dla miejsca i wiary nie chodzę w spodenkach tylko długich spodniach, latem oczywiście w cieńszych.
Co do wyjść publicznych to wielu z was wie, że jeszcze niedawno się zarzekałem, a teraz coś próbuję, coś cuduję z nową modą i pokazywaniu publicznie rajstop do spodni. Niektórym się nie podoba mój sposób ubioru trudno, ale każdy z nas małymi krokami robi coś dla nowej mody i przyzwyczaja ludzi do widoku faceta w rajstopach :) ja też jestem zdania: "Nigdy nie mów nigdy..."
Co do kościoła i krótkich spodenek czy szortów... Ja wiem, że kobiety różnie się ubierają do kościoła, ale ja z samego szacunku dla miejsca i wiary nie chodzę w spodenkach tylko długich spodniach, latem oczywiście w cieńszych.
Co do wyjść publicznych to wielu z was wie, że jeszcze niedawno się zarzekałem, a teraz coś próbuję, coś cuduję z nową modą i pokazywaniu publicznie rajstop do spodni. Niektórym się nie podoba mój sposób ubioru trudno, ale każdy z nas małymi krokami robi coś dla nowej mody i przyzwyczaja ludzi do widoku faceta w rajstopach :) ja też jestem zdania: "Nigdy nie mów nigdy..."
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
- nie porównuję sytuacji rynkowej tylko stwierdzam że był taki okres (początki lat siedemdziesiątych, gdy za sprawą bratniego nam DDR rajstopy męskie były mocno rozpowszechnione, reklamowane i ogólnie przyjęte w społeczeństwie, a do krótkich spodenek czy bez spodni ubierano je tylko małym chłopcom. Więc nie licz, że jeśli rajtki w obecnej rzeczywistości staną się powszechne, będą czymś innym jak częścią bielizny noszoną pod długimi spodniami. Jako ciekawostkę mogę podać, że z powodów kłopotów z zaopatrzeniem jak i tego że ówczesne rajstopy męskie gatunkowo i jakościowo przewyższały te damskie, panie chętnie je kupowały dla siebie i nikt im tego nie maił za złe .big fish pisze:czy serio piszesz o tym ,porównując sytuację rynkową w prl,i teraz
jeszcze raz - nie porównuję sytuacji rynkowej - piszę o tym co sam pamiętam (p.s. rok produkcji 1963).big fish pisze:Ale jeszcze raz powtórzę ,nie porównuj tamtych czasów do tego co jest teraz na rynku,jz tym jakie są miożliwości itd .bo to nie mam sensu.
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
-
- Gaduła
- Kontakt:
Danon napisałeś ,że w latach 70 nikt ich/męskich rajtów /nie nosił bez spodni.i że byly bardziej popularne niż kalesony.
Nie wiem na jakiej podst.tak mówisz.W mojej rodzinie nikt o rajtach męskich nie słyszał ,a na pewno nie nosił.Tak samo jak w szkole w szatni przed w-f /najczesciej można o taki temat pytać /,zaden koleś nie wspominał ,że jego stary ,czy wujek,czy ktokolwiek ,nosi taką bieliznę.A jezeli masz na myśli NRD,i że tam było to rozpowszechnione jako ubiór ,to tego nie neguje.Ale PRL -u z pewnością tak nie bylo.A to że były w ogóle ,ze się gdzieś tam trafiały w sklepach ,to nie przeczę.
Sytuacja na tyle się zmieniła ,do tej przaśnej peerelowskie,że teraz firmy mają naprawdę duże możliwości dotarcia do bardzo wielu klientów ze swoim towarem.I tu bym widział,szansę na zwiększenie popular.męskich rajstop.A czy będe nosili takie rajstopy póżniej jako ocieplacz pod dł.spodnie,czy do szortów,to inna bajka .NIektórzy ,olweając opinię otoczenia /nazwałeś to niezaleznosćą;wg mnie nie ma ludzi niezależnych poglądowo,którzy żyją między innymi ludzi.Ale to nie jest dyskusja na takie forum/,ubiorą męskie rajty do szortów ,a inni będą to traktować jako bieliznę pod dl.spodnie.
Nie wiem na jakiej podst.tak mówisz.W mojej rodzinie nikt o rajtach męskich nie słyszał ,a na pewno nie nosił.Tak samo jak w szkole w szatni przed w-f /najczesciej można o taki temat pytać /,zaden koleś nie wspominał ,że jego stary ,czy wujek,czy ktokolwiek ,nosi taką bieliznę.A jezeli masz na myśli NRD,i że tam było to rozpowszechnione jako ubiór ,to tego nie neguje.Ale PRL -u z pewnością tak nie bylo.A to że były w ogóle ,ze się gdzieś tam trafiały w sklepach ,to nie przeczę.
Sytuacja na tyle się zmieniła ,do tej przaśnej peerelowskie,że teraz firmy mają naprawdę duże możliwości dotarcia do bardzo wielu klientów ze swoim towarem.I tu bym widział,szansę na zwiększenie popular.męskich rajstop.A czy będe nosili takie rajstopy póżniej jako ocieplacz pod dł.spodnie,czy do szortów,to inna bajka .NIektórzy ,olweając opinię otoczenia /nazwałeś to niezaleznosćą;wg mnie nie ma ludzi niezależnych poglądowo,którzy żyją między innymi ludzi.Ale to nie jest dyskusja na takie forum/,ubiorą męskie rajty do szortów ,a inni będą to traktować jako bieliznę pod dl.spodnie.
big fish
-
- Gaduła
- Kontakt:
Zaraz zaraz Radziu ,bo wyjdzie na to ,że wszyscy cichcem nosili ,i znali ten ten towar ,a jedynie żyłem w błogiej nieświadomości ,że taki wynalazek jak m.rajty istniał,i miał sie dobrze ,bo większośc społ.męskiego go używała.
Może i robili tak jak piszesz,ze na w-f zakładali kalesony ,albo przychodzili bez ocieplaczy w ogóle,ale ja pamiętam ,ze u mnie w klasie kolesie nosili rajtuzy te bez skarpet.Wyglądały jak rajstopy ,ale nimi nie były tak do końca.I jakoś nikt sie nie czaił ,żeby sie z tym ukrywać .Oczywiście byli i "kalesoniarze ",i byo ich więcej,ale tych co w rajtach nikt szczególnie nie dyskryminował- może jak sie zaczynało zakładać na jesieni,ale potem to już nie.Także nie widzę powodu ,żeby mieli ukrywać ,ze meskie rajty ich staruszek nosi,czy ktoś tam w rodzinie.Ja osobiście sie z takim towarem nie spotkałem,a na zapyziałej wsi nie mieszkam.
Może i robili tak jak piszesz,ze na w-f zakładali kalesony ,albo przychodzili bez ocieplaczy w ogóle,ale ja pamiętam ,ze u mnie w klasie kolesie nosili rajtuzy te bez skarpet.Wyglądały jak rajstopy ,ale nimi nie były tak do końca.I jakoś nikt sie nie czaił ,żeby sie z tym ukrywać .Oczywiście byli i "kalesoniarze ",i byo ich więcej,ale tych co w rajtach nikt szczególnie nie dyskryminował- może jak sie zaczynało zakładać na jesieni,ale potem to już nie.Także nie widzę powodu ,żeby mieli ukrywać ,ze meskie rajty ich staruszek nosi,czy ktoś tam w rodzinie.Ja osobiście sie z takim towarem nie spotkałem,a na zapyziałej wsi nie mieszkam.
big fish
-
- Gaduła
- Kontakt:
Tak pamiętam te rajtuzy,bo sam takie dostałem.;chyba w 7 kl.podst..Ale właśnie tak jak piszesz one gryzły ,i po kilku założeniach sobie odpuściłem je .One jeszcze miały rozporek .ale był tak zrobiony jak w tych z lidy męskich rajtach,czyli nie warto bylo tego używać,bo łatwiej było sprawę załatwić "górą".
big fish
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Twierdzę tak na podstawie iż jak pamiętam w 2 czy w 3 klasie chłopcy bez żadnych oporów przychodzili na WF w Rajtkach - ważne było raczej aby były albo z rozporkiem, albo z wzorem imitującym skarpety. Twierdzę również iż sam miałem chłopięce elastyczne rajtki w kolorze beżowym, różniące się od damskich rozporkiem. Twierdzę również iż w mojej rodzinie wujo nosił i bardzo sobie chwalił, matula też nosiła i też była z nich (męskich) zadowolona. Mieszkałem wówczas na śląsku, co działo się na mazurach - nie wiem. Twierdzę również iż w 4 klasie na basen chłopcy jeszcze czasami takie rajtki nosili, ale już w 6 klasie tylko jednemu koledze mama kazała chodzić w rajtkach. Mniej więcej w tym czasie wyginęły one ze sklepów. No cóż - gdybyś urodził się te parę lat wcześniej ......big fish pisze:Danon napisałeś ,że w latach 70 nikt ich/męskich rajtów /nie nosił bez spodni.i że byly bardziej popularne niż kalesony.
Nie wiem na jakiej podst.tak mówisz.W mojej rodzinie nikt o rajtach męskich nie słyszał ,a na pewno nie nosił.Tak samo jak w szkole w szatni przed w-f /najczesciej można o taki temat pytać /,zaden koleś nie wspominał ,że jego stary ,czy wujek,czy ktokolwiek ,nosi taką bieliznę......
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
Gdy kupowałem w tam tych czasach rajstopy z rozporkiem i z wzorkami imitującymi skarpety, były to lata 1976 - 1978. Miałem kilka par takich rajstop. Byłem wtedy sam na swoim we własnym M2 po wyjściu z wojska. Później już takich rajstop nie było w sprzedaży.
Teraz na szczęście sam już nie jestem (bo zawsze uważałem ze człowiek jest stworzeniem stadnym) , a żona mi nie marudzi gdy widzi że rajstopy pod spodnie zakładam.
Teraz na szczęście sam już nie jestem (bo zawsze uważałem ze człowiek jest stworzeniem stadnym) , a żona mi nie marudzi gdy widzi że rajstopy pod spodnie zakładam.
Jasiek
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt:
Pojawił się nowy sklep z rajstopami dla panów. Tym razem ze Szwecji. Jest kilka fajnych modeli niespotykanych u innych producentów.
http://manstrumpor.se/index.php?route=common/home
http://manstrumpor.se/index.php?route=common/home
dr.eklektyczny
-
- Stary wyga
- Kontakt:
-
- Się Rozkręca
- Kontakt: