Tu są twoje posty, których nie umiesz znaleźć

Tu będę przenoszone posty nie pasujące do reszty lub nie związane z tematem

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

ODPOWIEDZ
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 10 wrz 2010, 22:54

A jakie są teraz znaczki w Polsce ? Dalej z nnominałem ? Czyli po podwyżce znaczek traci swoją wartość przedpłaconej usługi i trzeba dopłacić.
dr.eklektyczny
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 11 wrz 2010, 08:39

Co do zyskowności prowadzenia kiosków to coś się popsuło, bo na mojej trasie z domu do Centrum z 18 kiosków zostało 6 z czego 4 już w Centrum. Ostatnio nawet nie miałem gdzie kupić biletu, bo... nawet motorniczy w tramwaju ich nie miał.
Do sprzedaży znaczków, nawet bez marży niezbędna jest teraz umowa z PP, a tej poczta nie chce podpisywać. Poza tym podatki w tym kraju nadal się płaci od obrotu, a nie od zysku, więc nie bedzie nikt dokladał do interesu.
Teraz nie wysyła się kartek, tylko SMSy lub MMSy.
Radziu

Post autor: Radziu » 11 wrz 2010, 09:11

Po co Ci umowa z PP? Kupujesz znaczki, bierzesz fakturę od której odliczasz VAT, sprzedajesz znaczki, za które płacisz VAT, czyli wychodzisz na zero.

A co do biletów, to kioskarzom nie opłaca się ich sprzedawać, dlatego na przystankach i w niektórych autobusach są automaty do ich sprzedaży.
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 11 wrz 2010, 23:59

byczunio pisze:Poza tym podatki w tym kraju nadal się płaci od obrotu, a nie od zysku,
tu muszę stwierdzić że kolega się myli - podatek obrotowy został zlikwidowany z chwilą wprowadzenia VAT-u.
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 12 wrz 2010, 07:58

Cześć Danon. Dawno cię nie było.
dr.eklektyczny
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 12 wrz 2010, 11:18

Niby prawda, ale np PIT czy CIT przy małym obrocie nie płacisz od zysku, tylko od obrotu tzw ryczałtem. I jesli nie przeskoczysz pewnego progu nie możesz inaczej.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 12 wrz 2010, 11:33

A jak masz dużo, bardzo dużo dochodu to możesz sobie odliczyć masę kasy.

Pamiętam sytuację ze studiów. Moi rodzice emeryci o stałych emeryturach. Brak samochodu, pieniądze na styk i ja nie miałem dofinansowania do akademika ani stypendium socjalnego ai dofinansowania do posiłków. Nic mi sie nie należało.
A dwie koleżanki - obie z rodzicami ustawionymi. Jedna z zakładami usługowyymi, druga z 3 sklepami. Obie miały stypendia socjalne, dopłaty i wszystko co sie dao wycisnąć.
I to chyba nie był przypadek odosobniony i nie tylko na studiach.
Tak jest wszędzie.
dr.eklektyczny
Radziu

Post autor: Radziu » 12 wrz 2010, 13:00

Ostatni post napisany przez doktorka, to post numer 20 000 :-)
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 12 wrz 2010, 21:49

byczunio pisze:ale np PIT czy CIT przy małym obrocie nie płacisz od zysku, tylko od obrotu tzw ryczałtem.
hmm - to dla mnie nowość :lol: oj Byczunio z podatkami coś na bakier jesteście :-). Zasady ogólne (skala podatkowa) są do wyboru dla każdego. Jedynie karta podatkowa niezależnie od dochodu obliguje do stałych miesięcznych opłat - ale i tu obrót nie ma nic do jej wysokości.

p.s. CIT nie dotyczy szarego kowalskiego :).
dr.pantyhose pisze:A jak masz dużo, bardzo dużo dochodu to możesz sobie odliczyć masę kasy.

Pamiętam sytuację ze studiów. Moi rodzice emeryci o stałych emeryturach. Brak samochodu, pieniądze na styk i ja nie miałem dofinansowania do akademika ani stypendium socjalnego ai dofinansowania do posiłków. Nic mi sie nie należało.
A dwie koleżanki - obie z rodzicami ustawionymi. Jedna z zakładami usługowyymi, druga z 3 sklepami. Obie miały stypendia socjalne, dopłaty i wszystko co sie dao wycisnąć.
I to chyba nie był przypadek odosobniony i nie tylko na studiach.
Tak jest wszędzie.
doktorku - bo aby sobie cokolwiek odliczyć - trzeba mieć z czego :). A że dochodów z rent i emerytur nie da się ukryć, są to więc grupy ludzi płacące najwyższe podatki :).
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 12 wrz 2010, 22:21

Wiem Danon o tym. Ale tak jest ze wszystkimi prowadzącymi dzialalność gospodarczą. Jeśli jest możliwość odliczenia czegokolwiek to ludzie to robią. Błędne jest to, że można odliczyć.
dr.eklektyczny
Radziu

Post autor: Radziu » 13 wrz 2010, 07:41

Dlaczego błędne :?: Moim zdaniem najzupełniej normalne, że inwestycje w "firmie" się odlicza. Gdyby nie było odliczeń, to w wielu przypadkach płaciłbyś dwa razy podatek za to samo.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 06 paź 2010, 23:29

Phsmn, nad językiem popracuj trochę też, styl Yody opanujesz wnet
Awatar użytkownika
MusicManiac
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: MusicManiac » 07 paź 2010, 14:46

byczunio, każdy ma swój styl :D
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 07 paź 2010, 22:29

A krytyki tu nie udzielaj bo język gietki a głowa nadążać czasem nie zdoła.
Z rękawa sypią się me słowa więc miej sumienie i mnie zrozum.

NIe czujcie się urażeni. NIe mogłem sie powstrzymać.

Mam czasem ten sam problem. Jest to przypadłość zwana dysfonią. Przenosi się na papier.
dr.eklektyczny
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 08 paź 2010, 00:12

Mi Yody styl podoba się. Nie piszę tego bym kogoś obrazić chciał.
Angielski sztywny język jest, w polskim dowolność mamy zaś.
ronin
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: ronin » 08 paź 2010, 07:41

byczunio. to styl zapożyczony z łaciny.
oleola

Post autor: oleola » 09 gru 2010, 22:17

Oj Radziu,Radziu wiesz twoja opinia to jest tak dla mnie wiazaca jak opinia swiadkow jechowy o glebokosci morza w Jordanii.Radzio,do Afganistanu,tam talibowie by cie bardzo polubili,jednego radzia mniej to kto by ciagnal te forum
oleola

Post autor: oleola » 09 gru 2010, 22:19

Widzisz radzio,moze i masz racje ze opiniami obcych nie warto sie przejmowac dlatego zycze ci aby wszyscy kochali i szanowali naszego radzia,ktory nie widzi problemu,w tym ze za rok bedzie musial sobie nick z radzia na radosławę
Radziu

Post autor: Radziu » 09 gru 2010, 22:19

oleola pisze:wiesz twoja opinia to jest tak dla mnie wiazaca jak opinia swiadkow jechowy o glebokosci morza w Jordanii.
Dokładnie jak twoja.
oleola

Post autor: oleola » 09 gru 2010, 22:22

Dobrze radziu,dobrze ze masz poczucie humoru,a nie uwazasz ze radzio to dobry nick dla 5 letniego dziecka a nie dla starego 35letniego goscia?
oleola

Post autor: oleola » 09 gru 2010, 22:23

Radzio widze ze pod moim nickiem jest twoje drugie imie gratuluje.Troll Radzio mocne,pozdrow reszte twoich przyjaciol trolli
Radziu

Post autor: Radziu » 09 gru 2010, 22:25

Jak się nie ma argumentów, to można się przyczepić nawet nicka.
oleola

Post autor: oleola » 09 gru 2010, 22:26

to zmien nicka na radoslawa i nos to chcesz ile wlezie,w tajlandii moglbys zostac miss
Awatar użytkownika
MusicManiac
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: MusicManiac » 09 gru 2010, 22:26

no i co z tego że masz tyle postów? zaśmiecasz tylko forum. Ty nie zmieniłeś zdania? Super. My także nie zmienimy zdania :lol:
Radziu

Post autor: Radziu » 09 gru 2010, 22:29

oleola pisze:to zmien nicka na radoslawa i nos to chcesz ile wlezie,w tajlandii moglbys zostac miss
Będę miał nick jaki mi się podoba i będę nosił co będę chciał, a jak ci się nie podoba, to twój problem.
ODPOWIEDZ