Dylematy typu unisex lub nie
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- nero
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Może dla nas rajstopy są unisex ale wiemy doskonale, że dla większości społeczeństwa tak jeszcze nie jest. A buty unisex? Nie znam takich przykładów poza glanami i butami sportowymi. Poza tym każde chyba różnią się zdecydowanie i szybko rozpoznajemy je jako męskie lub damskie. Choć trzeba przyznać, że nawet mężczyźni - gwiazdy ekranu zaczynają czasami pokazywać się w damskim obuwiu.
-
- ModTeam
- Kontakt:
- nero
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Szkoda, że rajstopy są unisex tylko na tym forum. To takie nasze tłumaczenie, nawet usprawiedliwienie. Dla mnie to bez sensu. Otwarcie stwierdzam, że noszę damskie rajstopy a nie jakieś unisex. Na opakowaniu nie widzę takiego opisu więc dlaczego miałbym ściemniać, że rajstopy są unisex. Tak jak kobiety wyglądają ok w spodniach, krawatach, marynarkach, tak uważam, że facet wygląda schludnie i zadbanie w bojówkach i rajstopach. Kiedyś więc może faktycznie rajstopy będą unisex ale minie wiele lat, może nawet dziesięcioleci zanim rajstopy u mężczyzn przyjmą się i staną się stałym elementem garderoby wielu facetów. Oczywiście wielu z Was może myśleć inaczej. Jak zawsze wyrażam tylko moje skromne zdanie.
A jest napisane że damskie Na większości pewnie tak, ale są też i takie które tego napisu nie mają. Jak byś nie wiedział są też męskie rajstopy. A są i takie które mają na opakowaniu napisane, że unisex, albo że i dla kobiety i dla mężczyzny. I co ciekawe często niczym się nie różnią poza opakowaniem.
-
- Dyskutant
- Kontakt:
- nero
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- MusicManiac
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- bo
- Się Rozkręca
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt:
To jakbyś szukał wytłumaczenia.bo pisze:tłumaczenie się jak by robiło się coś złego
Nosiłem i te z napisem męskie i te z napisem unisex i na codzień te damskie. Nie ma różnicy w noszeniu a ludzie z zewnątrz na równi traktują te męskie i te damskie i te unisex. Dla niewtajemniczonych wszystkie sa damskie. Więc po co kombinować i kupować męskie lub unisex. Najtaniej wyjdą damskie. I jest tyle modeli do wyboru.
dr.eklektyczny
- bo
- Się Rozkręca
- Kontakt:
- MusicManiac
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
ja tylko rozważam kwestie opakowania. wiadomo że rajstopy to rajstopy i pudełko tego nie zmieni. Rajstopy mogą się różnić jedynie cz. majteczkową, bo w męskich jest dziurka na ptaszka. a tak to materiał itp itd jest taki sam przecież. ja też nie potrzebuje wytłumaczenia tylko inni mogą potrzebować tego wytłumaczenia. jeśli kupi rajstopy męskie to będzie inaczej myślał, a dla nas to żadna róznica
Dla Ciebie są damskie, dla mnie są unisexnero pisze:Woow, serio są męskie rajstopy? Nie wiedziałem :) Jedna jaskółka wiosny nie czyni, nie w naszym kraju. Czy rajstopy z kobietką na opakowaniu bez napisu "damskie" są unisex? Nie sądzę. Ehh...
Rajstop męskich nie jest aż tak mało, no może w Polsce narazie nie ma ich dużo. Biorąc pod uwagę popyt na męskie, trudno żeby było ich tyle co damskich.
Mi zupełnie nie przeszkadza :)pantyhoseman pisze:Na prezerwatywach kobitka wcale nie przeszkadza, ale na opakowani rajstop może przeszkadzać
A czy określenia unisex trzeba używać do tłumaczenia się Dla mnie rajstopy są unisex. Przed nikim się nie tłumaczę, zresztą nikt nie pytał, a sporo ludzi wie.bo pisze:Tłumaczenie noszę unisex to tłumaczenie się jak by robiło się coś złego.
Otuż to.dr.pantyhose pisze:...ludzie z zewnątrz na równi traktują te męskie i te damskie i te unisex. Dla niewtajemniczonych wszystkie sa damskie. ...
W większości jej nie ma.pantyhoseman pisze:Rajstopy mogą się różnić jedynie cz. majteczkową, bo w męskich jest dziurka na ptaszka.
-
- Dyskutant
- Kontakt:
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Właśnie sobie wyobraziłem że idąc przez ulice zatrzymuje się obok każdej osoby która dziwnie się na mnie spojrzy(zapewne z powodu rajstop które miał bym na sobie),wyciągam opakowanie i zaczynam ją przekonywać że to są rajstopy męskie i mam prawo je nosić :lololdr.pantyhose pisze:To jakbyś szukał wytłumaczenia.bo pisze:tłumaczenie się jak by robiło się coś złego
Nosiłem i te z napisem męskie i te z napisem unisex i na codzień te damskie. Nie ma różnicy w noszeniu a ludzie z zewnątrz na równi traktują te męskie i te damskie i te unisex. Dla niewtajemniczonych wszystkie sa damskie. Więc po co kombinować i kupować męskie lub unisex. Najtaniej wyjdą damskie. I jest tyle modeli do wyboru.
Zgadzam się z obydwoma .
normalny facet,choć ... ... A po co drażnić muchy ...
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
A dlaczego by nie ? W końcu telewizja przekonuje nas, że normalnym jest wyciągać 5 kilogramowy proszek do prania w odpowiedzi na pytanie w czym koszula jest wyprana. :lololpolpon pisze:Właśnie sobie wyobraziłem że idąc przez ulice zatrzymuje się obok każdej osoby która dziwnie się na mnie spojrzy(zapewne z powodu rajstop które miał bym na sobie),wyciągam opakowanie i zaczynam ją przekonywać że to są rajstopy męskie i mam prawo je nosić
bodex, świetne porównanie. Jak by robili reklamę męskich rajstop, to mogliby wykorzystać ten motyw
NP tak: Idzie gość w rajstopach do krótkich spodenek, nagle pojawia się ekipa robiąca wywiad, "ładne rajstopy! To damskie", a on w tym momencie wyciąga z nikąd opakowanie po męskich i mówi "Nie!, to męskie, ale tak samo dobre jak damskie"
NP tak: Idzie gość w rajstopach do krótkich spodenek, nagle pojawia się ekipa robiąca wywiad, "ładne rajstopy! To damskie", a on w tym momencie wyciąga z nikąd opakowanie po męskich i mówi "Nie!, to męskie, ale tak samo dobre jak damskie"
-
- Dyskutant
- Kontakt:
- MusicManiac
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
no to teraz piszcie np. do firmy lida niech robią reklamę w tv :P :D
a tak w ogóle to producenci rajstop męskich mogli by cenę zmniejszyć, bo często cena odstrasza od kupna rajstop, często trzeba je kupować przez neta co daje dodatkowy koszt albo niech robią promocję, że do męskich rajstop gratis są np. podkolanówki i wtedy na pewno lepiej schodziły by te męskie rajstopy. Mam na myśli jeszcze jeden znany pomysł czyli na opakowaniu zapodać unisex i kobiete i chłopa w rajstopach
a tak w ogóle to producenci rajstop męskich mogli by cenę zmniejszyć, bo często cena odstrasza od kupna rajstop, często trzeba je kupować przez neta co daje dodatkowy koszt albo niech robią promocję, że do męskich rajstop gratis są np. podkolanówki i wtedy na pewno lepiej schodziły by te męskie rajstopy. Mam na myśli jeszcze jeden znany pomysł czyli na opakowaniu zapodać unisex i kobiete i chłopa w rajstopach
-
- ModTeam
- Kontakt:
A ja mam taki pomysł aby producenci rajstop z mężczyzną na opakowaniu (czyli chyba męskich) sprzedawali je taniej niż damskie. Większość kobiet bo taka już tradycja przygarneła by sobie te męskie rajstopy z oszczędności. Mąż lub chłopak takiej pani by miał pudelko z panem w domu. I pytał by kobietę czemu chodzisz w męskich rajstopach. A one na to bo sa tańsze. Resztę sobie sami dopowiedzcie.
dr.eklektyczny
-
- Dyskutant
- Kontakt:
podstawa to to żeby zaczeli męskie sprzedawać w detalu, żeby było je widać na polkach obok damskich a tak to lipa sprzedają je tylko przez internet wysoka cena i do tego jeszcze przesyłka to wole damskie:) no ale gdyby były dostępne w sklepach to ludzie by się podejrzewam zainteresowali. a póki co nikt nawet pojęcia nie ma ze są męskie rajstopy dlatego nie ma na nie popytu brak reklamy i cena wysoka
- MusicManiac
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- nero
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Wg mnie producenci w Polsce jeszcze długo nie zaryzykują. Na początku będą badać rynek oferując rajstopy męskie przez internet. Już widać, że nie jest to jeszcze sensowny biznes bo rajstop firmy Lida nie sprzedaje się tysiące. Gdyby tak było, to w tym sezonie mielibyśmy jakiś nowy pomysł na te rajstopy, może w innej grubości itp. Wszelkie zasypywanie producentów mailami też uważam że nie da rezultatu. Jesteśmy mimo wszystko bardzo konserwatywnym społeczeństwem i bardzo długo przyswajamy wszelkie nowości w modzie traktując je na początku właśnie jako coś odmiennego, dziwnego, zaskakującego, zadziwiającego. Jesteśmy ponad 10 lat za zachodem w rozwoju kraju i mentalności chyba także. Obserwując wydarzenia i podział naszego społeczeństwa odnoszę nawet wrażenie że cofamy się w rozwoju.
-
- ModTeam
- Kontakt: