A może oni już to wiedzieli - wiedzą?

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 19 lut 2008, 14:02

Są dwa rodzaje marketingowców. Pierwszy, który po pobycie w Afryce i stwierdzeniu, że tam wszyscy chodzą boso mówi: "tam jest super rynek, bo nikt nie nosi butów" i drudi, który mówi: "tam nic się nie sprzeda, bo nikt nie nosi butów". Niestety w Polsce przeważa ten drugi typ (nie tylko na rynku rajstop, ale we wszystkich dziedzinach).
Co do stosowanych materiałów, to przeciętny Polak płci męskiej bieliznę zmienia raz na dwa tygodnie, w skarpetkach chodzi dopuki nie zrobią się dziury, u kosmetyczki a tym bardziej maincurzystki nie był nigdy w życiu. Czas, jaki poświęca codziennie na toaletę, to 5 minut na oskrobanie gęby tępą jednorazówką (używaną przez miesiąc) i umycie zębów szczoteczką wymienianą raz na rok. Jak komuś takiemu zaproponować wyroby z lycry, microfibry lub innych podobnie delikatnych tkanin?
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 19 lut 2008, 20:31

Miejmy nadzieję, że jakiś super opłacany fachowiec od marketingu Gatty, Consay, Marylin itp. wreszcie zaskoczy i zacznie na swoje pieniądze pracować.

Najpierw niech poczyta to forum.
Obrazek
Awatar użytkownika
kamil
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: kamil » 19 lut 2008, 23:49

A nie,chyba trochę przesadziłeś.To już nie te czasy gdy w sklepach były braki i oszczędzało się ,na wszystkim.Ludzie mają już inną świadomość,a takie przypadki pewnie się zdarzają,jednak na pewno bardzo rzadko.
Jeśli chodzi o dzianiny które wymieniłeś,sprawa wygląda trochę inaczej.Weż pierwsze lepsze skarpetki.Ktoś kto odczyta z metki skład przędzy jako została użyta do ich produkcji będzie wiedział że jest tam lycra,elastil,elastan itd.Faceci są nie zorientowani jakie materiały i do
czego można używać i które się już używa od wielu lat.Wielu facetów słysząc elastil,od razu mówi - to babskie rajstopy.Lycra - długie błyszczące śliskie getry lub kolarki.Takie opinie mówią przeważnie zajadli przeciwnicy rajstop, i facetów którzy w nich chodzą.
Edukacja,edukacja i jeszcze raz edukacja - tego potrzeba polskiemu facetowi.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 20 lut 2008, 19:29

Nie zrozumiałeś mnie. Mówiąc o fachowcu od marketingu miałem na myśli taką personę, która bada potrzeby rynku i ma wpływ na produkcję firmy. Jęśli taki ktoś poczyta forum i dowie się o nas i nam podobnych, może wpłynie na swojego producenta. Nie trzeba wiele, te same wyroby, tylko inne opakowania.
Obrazek
meras

Post autor: meras » 26 lut 2008, 12:12

no to trzeba do nich dotrzeć wejść na strony dobrych marek rajstop i podać im nasz adres,może wtedy się zainteresują .dla nich to jagby nowy rynek.Może zwrócą uwagę
Awatar użytkownika
kamil
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: kamil » 27 lut 2008, 23:46

No to trzeba będzie sprobować,powysyłać maile tu i tam.Jestem bardzo ciekawy jaka,i czy w ogóle będzie jakaś reakcja ze strony producentów.
Radziu

Post autor: Radziu » 27 lut 2008, 23:55

To już było sprawdzane. Niestety odzew był żaden.
meras

Post autor: meras » 28 lut 2008, 10:06

no to trzeba spróbować jesz cze raz i jeszcze raz może jednak ktoś się zainteresuje przecież nieliczni producenci już to robią pozostałych trzeba tylko nakierować
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 28 lut 2008, 11:01

Trochę to dziwne, przecież taki producent może wypuścić serię powiedzmy 60 den zapakowanych w inne opakowanie z napisem uniwersalne, lub bez napisu ze zdjęciem i kobiety i mężczyzny w tych rajstopach. Dodatkowy koszt niewielki, a szok na rynku spory i ciekawość kupujących napędzi zbyt. Tu nie ma żadnego ryzyka, bo jak nie kupią chłopy, to kobiety na pewno.

Może dodatkowa wielkość by się przydała np. 6.
Obrazek
Awatar użytkownika
kamil
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: kamil » 28 lut 2008, 22:50

Z nowym rozmiarem byłby już chyba większy problem.To nie jest takie proste aby zacząć produkcje w nowym rozmiarze.Obecnie większość maszyn do produkcji rajstop,a może i wszystkie,sterowane są komputerem.Trzeba przygotować odpowiednie oprogramowanie,maszyny itd.Jest to dosyć skomplikowana sprawa,a po za tym,dostępne w Polsce rozmiary XXL, XXXL, w pełni odpowiadają rozmiarowi który podałeś,a nawet i większym.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 29 lut 2008, 13:12

kamil pisze:dostępne w Polsce rozmiary XXL, XXXL, w pełni odpowiadają rozmiarowi który podałeś,a nawet i większym.
hahaha, chińskie XXXL (np. w produkcie "Russian Winter") pasuje akurat na moją żonę, która ma 164 cm wzrostu
Awatar użytkownika
kamil
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: kamil » 29 lut 2008, 13:32

Mówiłem o polskich producentach a nie o chińżczyznie !
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 29 lut 2008, 23:02

To u nas sprzedają chińskie rajtki? Jakoś nie spotkałem, chyba, że dziecinne.
Obrazek
Awatar użytkownika
kamil
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: kamil » 29 lut 2008, 23:08

Sprzedają,tyle tylko że rozmiar XXXXL ledwo odpowiada naszemu 164cm.
Radziu

Post autor: Radziu » 27 gru 2009, 09:32

A tak bardziej wracając do tematu:

Moja koleżanka kilka lat temu prowadziła sklep z rajstopami. A pewnego dnia powiedziała mi, że był u niej w sklepie mój tata i pytał o męskie rajstopy :-)
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 27 gru 2009, 12:49

Dawno mnie nie było i nie kumam o czym tu piszecie-prosze o przybliżenie
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt: