Dlaczego rajstopy ??
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
W moim przekonaniu rajtuzy istniały w czasach, gdy nie znano słowa rajstopy. Tak samo stare są getry, tylko że to były podkolanówki bez stóp z małym sciągaczem wchodzącym pod stopę.
Później pojawiły się cieniutkie elastyczne rajstopy.
Dlaczego ktoś nazwał getrami kalesony z dzianiny sam chciałbym wiedzieć.
Później pojawiły się cieniutkie elastyczne rajstopy.
Dlaczego ktoś nazwał getrami kalesony z dzianiny sam chciałbym wiedzieć.
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
Naturalnie,tak było zawsze.Na pewno pamiętasz te lata kiedy w sklepach mówiło się rajtuzy.
Jeśli chodzi o kalesony nazywane getrami,to jest taki psychologiczny haczyk który wymyśliły właśnie kobiety.Oficjalnie kobiety miały w okresie zimowym rajstopy,były jednak one cienkie i było w nich zimno,zwłaszcza gdy kobieta nie miała spodni.Mężczyżni mieli grube kalesony i tego im zazdrościły kobiety,wobec tego wymyślono takie damskie kalesony wzorowane na męskich,czyli obecnie nazywane getrami.Duma kobiet nie pozwalała nazywać tego tak jak należy,i przyjęły się getry.
Jeśli chodzi o kalesony nazywane getrami,to jest taki psychologiczny haczyk który wymyśliły właśnie kobiety.Oficjalnie kobiety miały w okresie zimowym rajstopy,były jednak one cienkie i było w nich zimno,zwłaszcza gdy kobieta nie miała spodni.Mężczyżni mieli grube kalesony i tego im zazdrościły kobiety,wobec tego wymyślono takie damskie kalesony wzorowane na męskich,czyli obecnie nazywane getrami.Duma kobiet nie pozwalała nazywać tego tak jak należy,i przyjęły się getry.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Ja też słyszałem takie określenie "sztuce".
To nazwa takich podkolanówek bez stóp. Były na wyposażeniu stroju harcerskiego, zakładane do krótkich spodni. Ale nazwę tę słyszałem od rodowitego Krakusa, a tam wiele rzeczy nazywają inaczej niż w centralnej Polsce:-)
Kolega Byczunio jest z Wa-wy... Też słyszał o sztucach
To nazwa takich podkolanówek bez stóp. Były na wyposażeniu stroju harcerskiego, zakładane do krótkich spodni. Ale nazwę tę słyszałem od rodowitego Krakusa, a tam wiele rzeczy nazywają inaczej niż w centralnej Polsce:-)
Kolega Byczunio jest z Wa-wy... Też słyszał o sztucach
Tomek
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Chciałem jeszcze coś dodać. W/g Podręcznego Słownika Języka Polskiego z 1958 roku
rajtuzy - szerokie spodnie do jazdy konnej (hajdawery)
Rajtuzy, jako spodnie do jazdy konnej, wystąpiły też u Sienkiewicza w Trylogii
lub u Żeromskiego w Popiołach ( dokładnie nie pamiętam)
[ Dodano: 11 ]
Ok, Bonczo, spoko...
rajtuzy - szerokie spodnie do jazdy konnej (hajdawery)
Rajtuzy, jako spodnie do jazdy konnej, wystąpiły też u Sienkiewicza w Trylogii
lub u Żeromskiego w Popiołach ( dokładnie nie pamiętam)
[ Dodano: 11 ]
Ok, Bonczo, spoko...
Tomek
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Czesi mają to prosto nazwane "puncochowe kalhoty"
My też to tak nazywajmy pończochowe galoty
Wszystkie te getry, legginsy, kalesony damskie, klalesony męskie, rajstopy, rajtuzy to istny gąszcz w którym się człowiek gubi.
Powinno być rajstopy i kalesony. Wiadomo w czym różnica.
Dziurę w kalesonach zlikwidować, bo to niepotrzebne dwie fałdy materiału. Szyć bez dziury i będą kalesony.
Jest jeszcze jeden podzial odzieży. To zapięcie na guziki lewe i prawe. Żadna kobieta na to nie zwraca uwagi, a większość facetów takiej np. koszuki nie włoży jak guziki będą po niewłaściwej stronie. Dlaczego to kobietom nie przeszkadza, a mężczyznom mocno wadzi.
My też to tak nazywajmy pończochowe galoty
Wszystkie te getry, legginsy, kalesony damskie, klalesony męskie, rajstopy, rajtuzy to istny gąszcz w którym się człowiek gubi.
Powinno być rajstopy i kalesony. Wiadomo w czym różnica.
Dziurę w kalesonach zlikwidować, bo to niepotrzebne dwie fałdy materiału. Szyć bez dziury i będą kalesony.
Jest jeszcze jeden podzial odzieży. To zapięcie na guziki lewe i prawe. Żadna kobieta na to nie zwraca uwagi, a większość facetów takiej np. koszuki nie włoży jak guziki będą po niewłaściwej stronie. Dlaczego to kobietom nie przeszkadza, a mężczyznom mocno wadzi.
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
Jak najbardziej popieram,powinny być tylko dwie nazwy.Jeśli chodzi o to czy facetowi wadzi założenie bluzki z guzikami po przeciwnej stronie powiem tak - To nie facetowi wadzi taki rodzaj ubioru. Zarówno Ty,czy ja,nie zwrócimy na to uwagi.Wiesz kto zauważy to natychmiast-
kobiety, i to kobieta zrobi z tego problem,będzie wyszydzać,pokazywać palcami itp.
kobiety, i to kobieta zrobi z tego problem,będzie wyszydzać,pokazywać palcami itp.
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
Tak to już jest,kobieta może faceta poniewierać,oplotkować,zrobić z niego pośmiewisko i jest
ok,ale jeśli facet powie cokolwiek złego na kobietę, o to wtedy już jest egoista cham i gbur.Taka jest rzeczywistość w Polsce.Spróbuj powiedzieć kobiecie że to co ubrała jest typowym męskim strojem,zobaczysz jaka będzie reakcja.
ok,ale jeśli facet powie cokolwiek złego na kobietę, o to wtedy już jest egoista cham i gbur.Taka jest rzeczywistość w Polsce.Spróbuj powiedzieć kobiecie że to co ubrała jest typowym męskim strojem,zobaczysz jaka będzie reakcja.
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Postanowiłem wręcz przeciwnie, przy każdej okazji podkreślać jak pani ładnie w tej typowo męskiej części garderoby. To dodaje stanowczości, powagi i elegancji.
Aby po chwili spytać co pani myśli o tym, żebym ja założył dżinsową spódniczkę i do tego rajstopy. Proszę o doradę, czy do dżinsu pasują czarne, czy ładniejsze będą beżowe?
To wszystko w tonie wzajemnego zaufania.
Tak zaplanowałem, nie wiem kiedy będę miał okazję to sprawdzić.
Aby po chwili spytać co pani myśli o tym, żebym ja założył dżinsową spódniczkę i do tego rajstopy. Proszę o doradę, czy do dżinsu pasują czarne, czy ładniejsze będą beżowe?
To wszystko w tonie wzajemnego zaufania.
Tak zaplanowałem, nie wiem kiedy będę miał okazję to sprawdzić.
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
Jeśli powiesz kobiecie jak ładnie wygląda w męskiej koszuli, może tego wcale nie odebrać jako
komplement.Może potraktować to jako atak,i dostaniesz po twarzy.Gdy zapytasz ,czy do jeansowej spódniczki założyć rajstopy beżowe lub brązowe,zostaniesz wyzwany od zboczeńców,pedałów itp.Odpuść sobie póki co.
komplement.Może potraktować to jako atak,i dostaniesz po twarzy.Gdy zapytasz ,czy do jeansowej spódniczki założyć rajstopy beżowe lub brązowe,zostaniesz wyzwany od zboczeńców,pedałów itp.Odpuść sobie póki co.
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Kamil ma rację - każde tego typu zachowanie będzie odebrane jako prowokacja, atak na tą właśnie osobę, a nie próba wciągnięcia jej w rozważania typu ogólnego. Z drugiej strony zaczepiony przez kobietę: jak pan ładnie wygląda w tych damskich rajstopach również odebrałbym to analogicznie. Bo niby skąd wie że damskie, bo co ją to obchodzi i inne takie. Nigdy taka sytuacja mi się nie zdarzyła, więc rozważania są czysto teoretyczne :).
Na marginesie - czy ktoś pamięta jak szybko kiedyś zniknęły z dezodorantów napisy: "damski". W sumie dzielą się na dezodoranty i dezodoranty "for men" :). Kiedyś próbowano zróżnicować je kolorystycznie - ale teraz te damskie też występują np w kolorze czarnym :). Może w końcu tak też będzie z rajstopami.
Na marginesie - czy ktoś pamięta jak szybko kiedyś zniknęły z dezodorantów napisy: "damski". W sumie dzielą się na dezodoranty i dezodoranty "for men" :). Kiedyś próbowano zróżnicować je kolorystycznie - ale teraz te damskie też występują np w kolorze czarnym :). Może w końcu tak też będzie z rajstopami.
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt: