Opony zimowe
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
A ja piszę o zaznaczeniu punktów przed wyruszeniem w trasę. To o czym piszesz mój GPS turystyczny też umie, ale tyle to ja spokojnie umiem bez GPSa, bo mam dobrą pamięć fotograficzną, i spowrotem trafiam
A tego GPSa widać na fotkach z rowerem, bo robi mi za licznik do roweru. Ilość km przejechanych, czas jazdy, prędkość, średnia prędkość i takie tam bajery jak w liczniku rowerowym.
A tego GPSa widać na fotkach z rowerem, bo robi mi za licznik do roweru. Ilość km przejechanych, czas jazdy, prędkość, średnia prędkość i takie tam bajery jak w liczniku rowerowym.
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
To ja Wam powiem, że jak mój starszy syn miał 3 lata poprowadziłem go (wewnątrz rozległego kompleksu budynków, w którym był pierwszy raz) z punktu A do punktu B nieźle klucząć i z powrotem dokładnie tą samą drogą, przy czym meta nie była widoczna z punktu startu. Po tygodniu wróciliśmy w to samo miejsce i stojąc w punkcie A powiedziałem by doprowadził mnie do punktu B. Poprowadził najkrótszą drogą, którą przecież NIGDY wcześniej nie szedł, a nie jest wyposażony w GPS.
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
A ja chciałem się pochwalić, że mam teraz dwa kółka wyważone od nowa
Okazało się, że z dwóch kół trochę mi schodzi powietrze, po sprawdzeniu w warsztacie okazało się, że brak szczelności przy feldze, więc przy okazji mi wyważył te dwa koła na nowo
Przy okazji dowiedziałem się, że mam zły rozmiar opon jak do tego samochu, tzn mniejsza średnica.
Miałem zapytać, czy te opony co mam to opony letnie, czy tzw całoroczne, ale zapomniałem. Czy ktoś wie po czym to można poznać
Okazało się, że z dwóch kół trochę mi schodzi powietrze, po sprawdzeniu w warsztacie okazało się, że brak szczelności przy feldze, więc przy okazji mi wyważył te dwa koła na nowo
Przy okazji dowiedziałem się, że mam zły rozmiar opon jak do tego samochu, tzn mniejsza średnica.
Miałem zapytać, czy te opony co mam to opony letnie, czy tzw całoroczne, ale zapomniałem. Czy ktoś wie po czym to można poznać
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Myliłem się są.
http://www.oponeo.pl/opony/osobowe/calo ... 65/70/r13/
Chyba jednak nie są popularne.
http://www.oponeo.pl/opony/osobowe/calo ... 65/70/r13/
Chyba jednak nie są popularne.
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Może opony całoroczne nie są tak popularne jak letnie i zimowe, ale ostatnio ich popularność rośnie. Można je bez trudu kupić nie tylko w necie, ale też wiele (może większość) firm oponiarskich ma je w ofercie.papa_smerf pisze:Chyba jednak nie są popularne
Niedawno był też test w Auto Świat opon całorocznych i wyszło że są całkiem OK. Oczywiście w lecie były gorsze od letnich a w zimie od zimowych, ale były to niewielkie różnice. W każdym razie pomijając osoby które mieszkają w górach, lub jeżdżą "wyścigowo" jest to całkiem niezła alternatywa.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
A są jeszcze opony przejściowe, pomiędzy letnimi i zimowymi. Teoretycznie, w naszym klimacie wszyscyśmy powinni je stosować, gdy temperatury nie przekraczają +15 ale i nie spadają poniżej zera, jednak praktycznie stosowane sątam, gdzie nie ma co robić z pieniędzmi a samochodzy przejeżdzają dziennie po 500-1000 km i są praktycznie codziennie serwisowane (np. tabor rządowy i służby bardzo specjalne).
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Radziu - to moja dobra rada - jeśli nie masz w miarę nowego samochodu, z ABS i innymi bałamutami - to raczej nie testuj letnich oponek poza Warszawą. Może tak być że jadąc do Częstochowy pod Piotrkowem zatarasujesz ludziom drogę i będzie problem :). A tak na poważnie - jak widzę obok mnie gościa w takim samym autku jak moje który nie może ruszyć na skrzyżowaniu to mnie nie wiem co trafia. Sorry - dziś drogę do pracy pokonywałem w godzinę - normalnie trwa to 7 minut, więc o letnich oponach zimą wolę się nie wypowiadać.
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
-
- Stary wyga
- Kontakt: