Allegro

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 20 paź 2008, 23:39

Magda pisze:jakoś nie mam zaufania do allegro. mam tam konto ale jeszcze nic nie kupiłam
Temat się rozmywa, ale chciałbym tylko dodać że nie trzeba się bać Allegro. Ja kupuje tam od lat i nigdy jeszcze nie zostałem oszukany. Ale mam trzy żelazne zasady.
1 - Sprawdzam komentarze, kupuję wyłącznie od osób które mają co najmniej kilkaset pozytywnych.
2 - Nawet jak ktoś ma kilka tysięcy pozytywnych komentarzy, ale ma też negatywne w stylu "przesyłka nie doszła" to nie kupuję. Pojedyncze negatywy dotyczące zbyt późnej wysyłki itp dopuszczam.
3 - Jak kupuję coś drogiego, za kilkaset zł czy więcej to szukam osób z Warszawy lub okolic i umawiam się na odbiór osobisty
Awatar użytkownika
Stanislaw
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Stanislaw » 21 paź 2008, 04:37

Ja się już nie trzaskam i kupuje na Allegro nawet drogie przedmioty i jak na razie jestem zadowolony (kupiłem już około 120 przedmiotów dla siebie i znajomych, rodziny od 85 kontrahentów) choć straciłem do tej pory co najmniej 600 zł na nieuczciwych kontrahentach więc warto mieć oczy otwarte jak to pisał przedmówca.
Radziu

Post autor: Radziu » 20 lut 2009, 09:29

Mnie wkurzają zarozumiali SuperSprzedawcy z Allegro. Często wystawiają na aukcje towar którego nie posiadają, a dopiero po wpłaceniu kasy szukają w hurtowniach, przez co czas realizacji strasznie się wydłuża. Poza tym w przypadku pomyłki, co niestety komuś kto robi taką masówkę, często się zdarza, załatwienie reklamacji graniczy często z cudem. A dodatkowo wystawienie słusznego negatywa, często skutkuje wystawienie niesłusznego odwetowego negatywa. Czasami nawet za neutrala, można dostać odwetowego negatywa. Zauważyłem, że wielu kupujących boi się wystawiać zasłużone negatywy, w obawie o odwetowca, przez co taki "SuperSprzedawca" ma niemal nieskazitelną kartotekę komentarzy. Miałem problemy w jednej z aukcji, skontaktowałem się z pozostałymi kupującymi, mieli oni takie same problemy i tak samo byli niezadowoleni, ale tylko ja wystawiłem negatywa, reszta się powstrzymała wogóle od wystawiania. Oczywiście odwetowca dostałem.

Naprawdę wolę sklepy. Allegro to naprawdę mega komplikacja prostej sprawy :-/
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 20 lut 2009, 10:12

Masz rację, tylko allegro jest tańsze, mimo kosztów przesyłki.
Poważne zakupy na allegro robię tylko u sprzedawców, którzy mają podany adres z danymi firmy na stronie przedmiotu i firma ma siedzibę w zasięgu taniego dojazdu do niej.
Dla mnie jest to max. 200 km.

Dodatkowo od czasu kiedy mam odpowiednią ilość pozytywów, nie kupuję z przedplatą, bo wtedy czeka się wieczność, za zaliczeniem towar mam nieraz w niecałe 24 godziny.
Obrazek
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 20 lut 2009, 20:55

Mam już 200 aukcji, same pozytywy, z dwa, trzy razy lekko się naciąłem, ale wyjaśniliśmy sobie sprawy, tak więc ogólnie żadnych strat, Czasami towar wyglądał inaczej niż na zdjęciu, ale to też dało radę załatwić czyli zwrócić.
Zawsze patrzę proporcja pozytywów do negatywów i przeglądam czasami, ale tylko negatywy.
Jeżeli z negatywów wynika długi czas oczekiwania, to też w to wchodzę, mogę poczekać jak coś fajnego.
Kupuję na Allegro tanie i drogie rzeczy. Z droższych kupiłem jacht i dwa samochody, ale zawsze po wylicytowaniu drogich, a przed zapłatą dzwoniłem i umawiałem się najpierw na obejrzenie, gdyby coś byłoby nie tak jak w opisie, nie kupiłbym. Ogólnie ze 100% transakcji jestem zadowolony.

Tanie rzeczy zawsze kupuję przelewem na konto i jeszcze się nigdy nie zawiodłem. Przesyłki dochodzą.
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 20 lut 2009, 23:12

Musa jesteś żegalrzem jak ja ? Też kiedyś wygrałem na licytacji jacht. Niestety obecnie nie pływałem już od jakiegos czasu ale ciągle tęsknie za tym. Samochodów przez e-bay kupiłem 4 i z ostatnim tylko był problem.
Radziu

Post autor: Radziu » 21 lut 2009, 10:28

A ja mam 5 negatywów i wszystkie 5 to negatywy odwetowe :lol:
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 21 lut 2009, 15:49

Kupiłem jacht, ale nie jestem żeglarzem, wiec go po roku sprzedałem. Pływałem z tydzień z kolegą na takim jachcie, jak się pojawił na Allegro, to kupiłem. Później stwierdziłem, że na pływanie nie będę miał czasu, to go sprzedałem. Mam inne hobby, które zabiera mi wolny czas i kasę :lol:
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 21 lut 2009, 16:01

No to panowieee kasowni jesteście wow jachty , samochody :-P
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 21 lut 2009, 17:10

A niedługo samoloty :lol:
Madziu możemy być dumni z takich znajomości!
Obrazek
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 21 lut 2009, 20:38

Samoloty? Czemu nie? Nawet dwa! :idea:
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 21 lut 2009, 22:11

musa pisze:Samoloty? Czemu nie? Nawet dwa! :idea:
Samolotu nie kupowałem, ale śmigłowiec to i owszem. Niestety, tylko zabawkę :mrgreen:
Awatar użytkownika
phmenpl
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: phmenpl » 25 wrz 2009, 22:48

Ja miałem nieciekawą sytuację z allegro, bo kupiłem z lombardu telefon. Ja potrm patrze do przesyłki a tu widzę aparat cyfrowy.
Dość że gorsza jakość aparatu to ładowarka była w drobny mark rozsypana.
Dramat, ale telefon odzyskałem.
Miej wyjebane a będzie ci dane
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 20 lis 2009, 09:23

Nowa osoba sprzedaje te męskie rajstopy Aries na Allegro, ma zresztą chyba pełną ofertę produktów przeciwżylakowych tej firmy. Cena 25 zł (poprzednio było chyba 28?) i rewelacyjnie niska cena wysyłki, tylko 5zł.

http://www.allegro.pl/item814879671_prz ... ie_70.html

Niestety tylko dwa komentarze, bo dopiero zaczyna sprzedawać. Na razie chyba nie zaryzykuję kupna, poczekam na więcej pozytywnych komentarz :mrgreen:
Radziu

Post autor: Radziu » 20 lis 2009, 10:14

Zastanawiam się, dlaczego na męskich rajstopach facet często jest w takiej dziwnej filozoficznej pozycji :-?
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 20 lis 2009, 11:00

Moja żona jak zobaczyła to pudełko, to powiedziała że gość się wstydzi tego co założył :mrgreen:
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 20 lis 2009, 11:05

Radziu pisze:Zastanawiam się, dlaczego na męskich rajstopach facet często jest w takiej dziwnej filozoficznej pozycji :-?
Bo tylko ludzie myślący są w stanie rajstopy nosić :lol:
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 20 lis 2009, 11:09

W sumie Bodex ma rację, on faktycznie wygląda na zawstydzonego :-P
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 20 lis 2009, 11:15

Nie zgadzam się, człowiek zawstydzony przysłania oczy.

Co do zakupu u sprzedawcy bez komentarzy, należy skorzystać z kupna za pobraniem, to tylko coś koło 4 zł więcej.
Obrazek
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 20 lis 2009, 11:50

Niby można z pobrania skorzystać, ale i tak przesyłkę można rozpakować dopiero po zapłaceniu. Czyli ryzyko takie samo. :-(
Radziu

Post autor: Radziu » 20 lis 2009, 12:44

Myślę, że dla takich groszy nikt nie ryzykowałby przekrętu. Sprzedawca jest po weryfikacji adresu lub konta bankowego, ma 3 komentarze pozytywne za sprzedaż podobnych produktów, myślę, że nie ma tu większego ryzyka, niż przy zakupie od innych osób na Allegro.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 20 lis 2009, 15:37

W końcu każdy kiedyś zaczyna z pustym kontem.
Więcej wiary w ludzi!
Obrazek
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 21 lis 2009, 14:36

Ja jakoś nikomu nie wierzę, allegro- przeglądam praktycznie po to by poznac ceny
często jak doliczycie koszt przesyłki, to cena przekracza wartośc hurtową
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
Kornecken
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: Kornecken » 21 lis 2009, 22:16

Magda pisze:często jak doliczycie koszt przesyłki, to cena przekracza wartośc hurtową
Jaka cena by Cię uszczęśliwiła?
Cena hurtowa jest dla hurtowników, a jeśli gdziekolwiek, np. na allegro kupię coś w cenie zbliżonej do hurtowej to jest już dobrze. Źle by było jeśli cena była by wyższa od typowej ceny detalicznej :)
Dobrze jest mieć jakąś alternatywę dla typowych sklepów w postaci Allegro- konkurencja to fajna sprawa dla konsumentów.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 22 lis 2009, 11:08

Jeśli produkt znam i nie muszę go dokładnie przed zakupem obejrzeć, jest nowy i nie rozpakowany to nie widzę problemu z zakupem na allegro. Nieraz do sklepu też trzeba dojechać i to nie za darmo.
Obrazek
ODPOWIEDZ