Opony zimowe

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 22 paź 2009, 19:48

Zgadza się, miałem poprzednio o tym dopisać, system "gubi się na śliskim podwórku", na szczęście w tym autku mogę to wyłączyć. Natomiast na drodze sprawdziło się bardzo dobrze i rzeczywiście chwała konstruktorom za takie wynalazki, choć jeżdżąc tyle lat po drogach, wiem, że jak kierowca idiota to nic mu nie pomoże i każdym samochodem się zabije.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 23 paź 2009, 07:46

papa_smerf pisze:Normalny człowiek się w tym gubi.
Nienormalny też :mrgreen: A żeby było jeszcze mniej zrozumiale, różne firmy stosują różne skróty (i pełne nazwy też) na oznaczenie takich samych systemów.
Ale nie ma co się dziwić, to samo jest przy sprzętach TV, AGD itp, pewnie producenci wychodzą z założenia że im więcej różnych tajemniczych systemów tym lepiej.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 23 paź 2009, 11:16

A zwykły człowiek nie potrafi wykorzystać nawet połowy podstawowych funkcji np. kina domowego.
Gdzieś konstruktorzy zagubili się i stracili kontakt ze zwykłym śmiertelnikiem w zakresie potrzeb i zrozumienia technicznego języka. Już teraz zauważa się ciągotę ludzi w średnim wieku do dużych prostych komórek, bez bajerów i wodotrysków. I o dziwo przywrócenie takich modeli do produkcji powoduje, że niejednokrotnie są one droższe od tych zaawansowany.

Wracając do opon zimowych, to wczoraj TVN24pokazywał test hamowania na trzech rodzajach opon: letnich zimowych i całorocznych na ośnieżonej drodze. Długość drogi hamowania letnich była dwa razy dłuższa. Ten nadmierny odcinek może znaczyć w skrajnych przypadkach koniec...
Całoroczne uplasowały się po środku.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 23 paź 2009, 22:28

Dlatego też, na letnich jeżdżę zdecydowanie ostrożniej jak jest śnieg. Na szczęście to rzadko spotykane zjawisko.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 24 paź 2009, 08:28

papa_smerf pisze:Już teraz zauważa się ciągotę ludzi w średnim wieku do dużych prostych komórek, bez bajerów i wodotrysków.

No to mam już objawy wieku średniego. Mój telefon to 7-letni Siemens SL-45i, z monochromatycznym wyświetlaczem, kartą pamięci 16MB, bez aparatu foto za to z baterią wytrzymującą bez doładowywania około tygodna.
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 24 paź 2009, 08:38

Moja bateria trzyma 1 dzień, kina domowego nie mam, więc się nie gubię. :lol:
Radziu

Post autor: Radziu » 24 paź 2009, 09:07

Ja kiedyś kupowałem przynajmniej raz w roku, jakiś nowoczesny telefon z bajerami, ale teraz mam już od 3 lat ten sam, ma tyle bajerów że mi wystarcza :mrgreen:

A takie super telefony dla starszych ludzi widziałem we Włoszech. Cyfry wielkości paznokcia, wyświetlacz z jedną linią cyfer o wysokości 2cm. I duży przycisk z napisem SOS. Telefon wielkości dawnych cegłówek.

[ Dodano: 2009-10-24, 10:26 ]
A co do nowości technicznych związanych z samochodem, to zastanawiam się czy nasze służby ratunkowe potrafią sobie poradzić systemem automatycznego wzywania pomocy który mam w samochodzie. W razie wypadku w którym dojdzie do wystrzału poduszek, system sam dzwoni na 112 i po angielsku zgłasza wypadek podając pozycję (długość i szerokość geograficzną) odczytaną z GPS, ciekawe czy w razie czego poradzą sobie z odnalezieniem mnie :-? Obym nie musiał się przekonać :-|
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 24 paź 2009, 11:49

Radziu pisze:zastanawiam się czy nasze służby ratunkowe potrafią sobie poradzić systemem automatycznego wzywania pomocy który mam w samochodzie
Ja bym na niego nie liczył, bo:
- nie wiadomo, czy połączy się z którąkolwiek siecią (chyba, że samochód masz na abonament)
- system nie jest przystosowany do oczekiwania na zgłoszenie się operatora
- jeżeli operator usłyszy komunikat, to czy go zrozumie, a co ważniejsze będzie potrafił zanotować koordynaty
- karetki z tego co wiem nie sąwyposażone w nawigację GPS, bazują na znajomości przez kierowcę topografii rejonu działania
Radziu

Post autor: Radziu » 24 paź 2009, 15:43

byczunio pisze: - nie wiadomo, czy połączy się z którąkolwiek siecią (chyba, że samochód masz na abonament)
Nie mam karty włożonej, ale wiem, że bez problemu z telefonu bez karty można się dodzwonić na 112, sprawdzałem.
byczunio pisze: - system nie jest przystosowany do oczekiwania na zgłoszenie się operatora
Też tak myślę, ale może komunikat jest powtarzany kilka razy, tego nie wiem.
byczunio pisze: - jeżeli operator usłyszy komunikat, to czy go zrozumie, a co ważniejsze będzie potrafił zanotować koordynaty
Co do tego mam największe wątpliwości.
byczunio pisze: - karetki z tego co wiem nie sąwyposażone w nawigację GPS, bazują na znajomości przez kierowcę topografii rejonu działania
Nawet jeżeli są, to nie wiem czy w nawigacjach samochodowych jest opcja wprowadzenia takich koordynatów, u mnie chyba nie ma. Ale przecież na podstawie koordynatów bez problemu można znaleźć punkt na mapie papierowej i do tego nie potrzeba jakiś specjalnych umiejętności.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 25 paź 2009, 20:25

Radziu,
pomimo Twojego (nie)ograniczonego zaufania do tego systemu automatycznego powiadamiania o wypadku życzę Ci, byś nigdy nie musiał sprawdzać jego przydatności w praktyce.
Radziu

Post autor: Radziu » 25 paź 2009, 20:36

byczunio, mylisz się, nie mam zaufania do tego systemu, jak bym miał dopłacić za to że go mam, to bym nie dopłacił, jest to jest i tyle.

A tak jeszcze w temacie nawigacji, próbowałem ominąć korek w okolicy której nie znam, skorzystałem więc z nawigacji, a ta co chwilę "jesteś poza trasą", ja po chwili mówię do żony, że nie wiem gdzie jesteśmy, a córka (4 lata) na to, "ja wiem gdzie jesteśmy - poza trasą" :lol:
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 25 paź 2009, 21:07

Polskie mapy GPS są do kitu. Ja nawigacji używam za Zachodzie. W Polsce wolę mapy tradycyjne.

I co ja mam z tym wątkiem zrobić? Przecież on jest o oponach.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 25 paź 2009, 21:11

Do śmietnika z nim i będzie ok. Zresztą to jest dział "na każdy temat", i wyszedł wątek na każdy temat.

A co do GPSa, to mój się świetnie sprawdza w Polsce, na zachodzie tylko trochę gorzej, mapy tradycyjnej nie posiadam, tak z grubsza mam ją w głowie.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 25 paź 2009, 21:15

Radziu pisze:A co do GPSa, to mój się świetnie sprawdza w Polsce,
Pytanie tylko czy ograniczasz się do szukania ulic w dużych miastach. Na wsiach, albo na wsiach w górach wygląda to nieciekawie.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 25 paź 2009, 21:48

Najczęście ulic w miastach i miasteczkach. Czasami jakieś małe miejscowości. Faktycznie ulic w małyuch miejscowościach nie ma, ale w miastach na zachodzie jest z tym jeszcze gorzej. Korzystam z Automapy 5.5.1
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 25 paź 2009, 23:46

A ja wogóle nie mam GPSu. Tzn mam w głowie, jeżdżę na pamięć (w domu sprawdzam trasę na googlu) i się nie gubię, mapę biorę tylko w Alpy (w Austrii zbędna, bo wszystko opisane na drogowskazach, we Włoszech nieprzydatna, bo nijak się ma do terenu).
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 26 paź 2009, 21:17

W samochodzie GPSu nie korzystam, natomiast korzystałem z GPSu ... chodząc po górach, świetnie się sprawdza. :lol:
Radziu

Post autor: Radziu » 26 paź 2009, 21:19

Taki turystyczny też mam, działa z mapą papierową :-P Jeszcze się nie zgubiłem :lol:
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 26 paź 2009, 21:25

Pokazuje przebytą trasę, prędkość i oczywiście punkty zwrotne.
Radziu

Post autor: Radziu » 26 paź 2009, 21:28

Ehe, i pozycję (długość i szerokość) którą można odnaleźć na mapie papierowej. I odwrotnie też, tzn wbijasz z mapy współrzędne, a on cię kieruje po linii prostej pokazując ile km i ile czasu to zajmie przy określonym tempie marszu.
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 26 paź 2009, 21:30

Tak, w linii prostej w górach. :mrgreen: Dla mnie ważniejsze sa punkty zwrotne, w razie zagubienia. :flaszka
Radziu

Post autor: Radziu » 26 paź 2009, 21:32

No w linii prostej, bo nie ma wbudowanej mapy. Punkty zwrotne możesz sobie zaprogramować z papierowej mapy. Drogę powrotną pamięta więc jak byś nie szedł, to spowrotem trafisz.
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 26 paź 2009, 21:37

Ja nie mam wbudowanej mapy. Punkty zwrotne wpisuję w trakcie marszu. Zaczynam od wejścia i co jakiś czas umieszczam kolejny punkt na trasie. Mapy też do tego nie potrzebuję.
Radziu

Post autor: Radziu » 26 paź 2009, 21:45

No tak tez można, ale jak umieszczasz punkty zwrotne idąc daną trasą pierwszy raz :?:
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 26 paź 2009, 21:52

Mam opcję mark, wciskając to sam określa współrzędne z satelity, potem wystarczy w jakikolwiek sposób wrócić do niego.
ODPOWIEDZ