Opony zimowe
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Trzy dni mnie nie było, brak prądu, nieczynne telefony (komórki też i to wszystkich operatorów), pół metra kopnego śniegu... wszyscy stoją, ja nowiutkie zimówki 215/65R16 plus 4WD i byłem królem.
Tam gdzie jest zima, tylko zimówki. Miliony kierowcow to sprawdziło i temat nie podlega dyskusji.
Radziu zapraszam Cię na tych letnich oponach w góry, przestaniesz się upierać.
Co do równych dróg to i w Niemczech spotkałem spore nierówności.
Tam gdzie jest zima, tylko zimówki. Miliony kierowcow to sprawdziło i temat nie podlega dyskusji.
Radziu zapraszam Cię na tych letnich oponach w góry, przestaniesz się upierać.
Co do równych dróg to i w Niemczech spotkałem spore nierówności.
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
No właśnie Radziu, zakończyłem temat bo dyskusja to jest rozmowa z dwoma lub więcej osobami, które coś wiedzą na temat na który dyskutują. Nie obraź się, ale skoro nie masz pojęcia o temacie, to nie ma dyskusji i temat zakończony. Zresztą to nie to forum.Radziu pisze:A nie możesz mi wyjaśnić jak przysłowiowej blondynce, co mają te dziury do wyważania? Bo ja o samochodach wiem tyle co przysłowiowa blondynka :)
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Wy chyba w tej cywilizacji nie macie innych problemów, a ja dzisiaj objechałem prawie wszystkie sklepy w Krakowie w poszukiwaniu agregatu prądotwórczego, bo już mam dość tych awarii prądu. W ciągu dwoch dni każdy market typu Castorama, Obi, sprzedał cały zapas po około 100 sztuk. Kupiłem jeden z ostatnich trzech w jednym szczęśliwym Obi.
A wy o dziurach się spieracie!
A wy o dziurach się spieracie!
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
A propos agregatów to kupiłem na Allegro z firmy spod Warszawy agregat 6,5KM, moc wytworzonego prądu 3kW. Dlaczego na Allegro? Ponieważ tylko tam można kupić agregat na 230 i 400V i w dodatku tanio.
Mam jedno gniazdo 12V, trzy 230V i jedno 400V. Agregat waży ok 40kg. Nowy, z 3mies. gwarancją. Produkt niemiecki. Wylicytowałem za...670zł (chodziły na licytacji od 800-1100zł. Cena Kup Teraz była ok 1300zł.
Chyba już nie sprzedają, ale można zobaczyć na Allegro.
W "cywilizacji" problemem są korki, dzisiaj stałem w korkach ok 2h.
Do wszystkich: Jak tam u Was z korkami?
Aha jeszcze jeden problem cywilizacji to okresowy brak kasy, Ty nie masz takiego problemu, bo możesz sobie coś upolować.
Mam jedno gniazdo 12V, trzy 230V i jedno 400V. Agregat waży ok 40kg. Nowy, z 3mies. gwarancją. Produkt niemiecki. Wylicytowałem za...670zł (chodziły na licytacji od 800-1100zł. Cena Kup Teraz była ok 1300zł.
Chyba już nie sprzedają, ale można zobaczyć na Allegro.
W "cywilizacji" problemem są korki, dzisiaj stałem w korkach ok 2h.
Do wszystkich: Jak tam u Was z korkami?
Aha jeszcze jeden problem cywilizacji to okresowy brak kasy, Ty nie masz takiego problemu, bo możesz sobie coś upolować.
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Od wspomnianego Obi mam do domu 63 km, z czego w drodze powrotnej jechałem 11 km godzinę, a następne 52 km w 40 minut. Tak więc i ja mam czasem zderzenie z cywilizacją.
Co do kasy, to kto jej ma dość?
Nawet Kulczyk łapie się za nowe rzeczy, a kasy ma tyle, że mógłby na Antylach dożyć swojego końca. To głupia choroba, co nas męczy, lepsze auto, lepszy sprzęt RTV itd.
I po co to?
Jednak twierdzę, że opony zimowe, zimą są lepsze od letnich. I będę się przy tym upierał.
Co do kasy, to kto jej ma dość?
Nawet Kulczyk łapie się za nowe rzeczy, a kasy ma tyle, że mógłby na Antylach dożyć swojego końca. To głupia choroba, co nas męczy, lepsze auto, lepszy sprzęt RTV itd.
I po co to?
Jednak twierdzę, że opony zimowe, zimą są lepsze od letnich. I będę się przy tym upierał.
Skoro masz pojęcie, to może byś się podzielił tą wiedzą. Ponawiam pytanie i oczekuję odpowiedzi od znawcy tematu:musa pisze:No właśnie Radziu, zakończyłem temat bo dyskusja to jest rozmowa z dwoma lub więcej osobami, które coś wiedzą na temat na który dyskutują. Nie obraź się, ale skoro nie masz pojęcia o temacie, to nie ma dyskusji i temat zakończony. Zresztą to nie to forum.Radziu pisze:A nie możesz mi wyjaśnić jak przysłowiowej blondynce, co mają te dziury do wyważania? Bo ja o samochodach wiem tyle co przysłowiowa blondynka :)
Jaki związem mają dziury z potrzebą wyważania kół
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Dzięki, ale jak już pisałem zimą jeżdżę tylko po Warszawie, sporadycznie fo Częstochowy i nic poza tym. Jak się będę wybierał w góry to pojadę pociągiem, bo szkoda kupować opony na jeden wyjazd w rokupapa_smerf pisze:Radziu zapraszam Cię na tych letnich oponach w góry, przestaniesz się upierać.
[ Dodano: 2009-10-16, 22:28 ]
No to naprawdę musi być chyba niezła dziura, żeby coś takiego się stało. Raz dawno temu wjechałem w taką, aż mi zadziałał wyłącznik zderzeniowy. Ale to była dziura tak głęboka, że jak bym wjechał powoli to zawisłbym na podwoziu, zresztą to nie było w Waszawie tylko w górach A konkretnie gdzieś koło Chorągwicy.papa_smerf pisze:Ej Radziu, jak dobrze przywalisz w dziurze, to nie tylko wyważanie jest potrzebne, ale i niezły młot, by felgę wyprostowaćRadziu pisze:Jaki związem mają dziury z potrzebą wyważania kół
Tylko czy Musa, takie dziury ciągle spotyka na swojej drodze
[ Dodano: 2009-10-16, 22:31 ]
Ja mam to szczęście w nieszczęściu, że poruszam się samochodem poza godzinami szczytu, ale też czasami zdarza mi się korek zaliczyć.musa pisze:Do wszystkich: Jak tam u Was z korkami?
[ Dodano: 2009-10-16, 22:33 ]
Z tym się zgadzam, tylko czy ta różnica zawsze jest warta swojej ceny, nie sądzę. Dla Ciebie napewno, dla mnie nie bardzo.papa_smerf pisze:Jednak twierdzę, że opony zimowe, zimą są lepsze od letnich. I będę się przy tym upierał.
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Pierwszy związek to fakt, że ciężarki są przyspawane Od wstrząsów spowodowanych wjazdem w dziurę (i nie tylko) mogą odpaść.Radziu pisze:Jaki związem mają dziury z potrzebą wyważania kół
Drugi już Papa napisał, felga może się skrzywić. I nie potrzeba do tego jakiejś mega dziury, popatrz na felgi kilkuletniego samochodu np. w czasie wyważania, prawie na pewno nie będą idealnie równe tylko będą miały niewielkie odchyłki. Setki wjazdów w mniejsze dziury też z czasem prowadzi do mniejszego czy większego skrzywienia.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
Radziu pisze:A jakie są objawy nie wyważonych kół?
Wydłuzona droga hamowania, zwiekszone zużycie paliwa, rozstrojenie geometrii, hałas, drgania kierownicy, a w skrajnym przypadku całego samochodu.
[ Dodano: 2009-10-20, 10:04 ]
Dzisiaj, jeszcze na letnich oponach przy padającym deszczu na każdych światłach ruszając ślizgałem się, na zimówkach nie miałbym najmniejszych problemów.
Nic z tych rzeczy u mnie nie występuje, więc jest OK.byczunio pisze:Radziu pisze:A jakie są objawy nie wyważonych kół?
Wydłuzona droga hamowania, zwiekszone zużycie paliwa, rozstrojenie geometrii, hałas, drgania kierownicy, a w skrajnym przypadku całego samochodu. .
Ja nie miałem problemu, za wyjątkiem gwałtownego ruszania na przejściu dla pieszych. Niestety ale z tą farbą to nawet zimówki sobie nie radzą.byczunio pisze:Dzisiaj, jeszcze na letnich oponach przy padającym deszczu na każdych światłach ruszając ślizgałem się, na zimówkach nie miałbym najmniejszych problemów.
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Jeśli chodzi o zimówki, to z zasady zakładam je po 1 listopada, tak mniej więcej zaczyna się sezon zimowy u nas. Oczywiście mogą być odstępstwa , i tak w zeszłym roku później bo było ciepło. Teraz było zimno, ale to tylko chwilowe, więc nie zakładałem, po prostu jeżdżę ostrożniej.
Po pierwszym jak dociśnie zimno i warunki się pogorszą, to dopiero zakładam.
Jak już pisałem rewelacyjnie sprawuje się system automatycznego wyprowadzania z poślizgu. W zeszłym roku zwolniłem do 60km/h i za chwilę zarzuciło samochód, aby po chwili automatycznie wyprostować samochód do jazdy na wprost.
Po pierwszym jak dociśnie zimno i warunki się pogorszą, to dopiero zakładam.
Jak już pisałem rewelacyjnie sprawuje się system automatycznego wyprowadzania z poślizgu. W zeszłym roku zwolniłem do 60km/h i za chwilę zarzuciło samochód, aby po chwili automatycznie wyprostować samochód do jazdy na wprost.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt: