Żarówki i inne wynalazki Edisona.
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
A napisali jak długo świecą, pewnie nie :) Nie trudno zrobić żarówki które świecą jaśniej przy tym samym poborze prądu, np samochodowe +50% czy nawet +80%, ale takie żarówki szybko kończą życie. Te co ja kupiłem mają wytrzymać 2x tyle co standardowe, a że jest to produkt firmy Osram, to raczej można w to wierzyć.papa_smerf pisze:Ostatnio w jednym ze sklepów internetowych spotkałem ofertę energooszczędnych żarówek 10 Watowych, o poborze prądu 5 W.
Niestety, i to już niedługo :( Ale mam nadzieję, że nie dotyczy to tych halogenów, w końcu są energooszczędne.Rajteki pisze:A mają zaprzestać sprzedarzy żarówek.
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Przecież nie napisałem że mają większą moc W przypadku tych samochodowych poziom światła (w lumenach, czy innych jednostkach) jest w przypadku tych +50% o 50% większy od standardowej żarówki przy tej samej mocy 55W czy 60W.papa_smerf pisze:Można napisać, że emitują tą samą ilość światła, przy mniejszy poborze prądu, ale nie można stwierdzać że żarówka ma moc większą od pobieranej, bo to już jest perpetum mobile.
A te Osram pobierają 70W przy poziomie światła równym 100 ze zwykłej. (inne moce też oczywiście są)
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
A co sądzicie o żarówkach LED do samochodu Zastanawiam się nad ich użyciem w miejsce postojówek, obie mi się zjarały, a wymienić to to grubsza gimnastyka, narazie męczyłem się 40 minut ale bez żadnego skutku, więc jak mam to wymienić to wolę raz a dobrze, a LEDy chyba się nie przepalą. Poza tym kolor światła chyba będzie bardziej pasował do xenonów
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Dużo zależy też od tego co włożysz, chińszczyznę na najtańszych LED-ach czy coś lepszegoRadziu pisze:A co sądzicie o żarówkach LED do samochodu
Ale niezależnie od wyboru warto mieć na uwadze że lampa w samochodzie ma homologację na konkretny typ żarówki (czyli w tym wypadku zwykła) więc upierdliwy policjant czy diagnosta na przeglądzie może się przyczepić.
- Magda
- Zasiedziały na forum
- Kontakt: