Spodnie
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
Spodnie
Dawniej spodnie niezależnie od fasonu były kojażone z moda męską. Dzisiaj różowa wstawka, zamek w drugą stronę czy za wąskie mogą być uznawane za niemęskie.
W męskich spodniach bardzo mnie drażni jak układaja się na zadzie. Przeważnie wiszą, powiększając optycznie tę część ciała. Pas jest pod pachami. Wśród mojej garderoby mam kilka par spodni kupionych na dziale damskim ale niczym damskim specjalnie się nie wyróżniają. Nawet rozporki są w męska stronę. Spodnie te raczej można uznać za unisex chociaż są materiałowe. Jedne pełnej długości a drugie 2/3. Następnie chcę wypróbować damskie dżinsy. Na pupie wstawki z rozciągliwego materiału aby uchronic przed efektem "wiszacego tyłka" Wysokość bardziej w stronę biodrówek.
Wiem, że niektórzy mieli juz doświadczenia z damskimi spodniami więc je opiszcie.
Miałem kiedyś kolegę, który chodził w dżinsowych spodniach swojej dziewczyny bo ona miała dużo par a na nim dobrze leżały. Ale ten to robił bez podtekstów PH czy Unisex.
W męskich spodniach bardzo mnie drażni jak układaja się na zadzie. Przeważnie wiszą, powiększając optycznie tę część ciała. Pas jest pod pachami. Wśród mojej garderoby mam kilka par spodni kupionych na dziale damskim ale niczym damskim specjalnie się nie wyróżniają. Nawet rozporki są w męska stronę. Spodnie te raczej można uznać za unisex chociaż są materiałowe. Jedne pełnej długości a drugie 2/3. Następnie chcę wypróbować damskie dżinsy. Na pupie wstawki z rozciągliwego materiału aby uchronic przed efektem "wiszacego tyłka" Wysokość bardziej w stronę biodrówek.
Wiem, że niektórzy mieli juz doświadczenia z damskimi spodniami więc je opiszcie.
Miałem kiedyś kolegę, który chodził w dżinsowych spodniach swojej dziewczyny bo ona miała dużo par a na nim dobrze leżały. Ale ten to robił bez podtekstów PH czy Unisex.
- Magda
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Wiesz doktorku- a nie za luźno w biodrach? Bo to jest w zasadzie jedyna róznica- zamek w te czy tamte to bez znaczenia- idzie o krój bioder że damskie maja ta część raczej szeroka, więc u panów tam pusto i luźno więc raczej pupci nie będą opinac
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
-
- Stary wyga
- Kontakt:
A wyroby markowe jak Ci leżą? Mi kiedyś bardzo dobrze leżały jeansy marki Diesel. Nie należały do drogich (~80 PLN za parę).dr.pantyhose pisze:Co do proporcji ciała mam je prawidłowe. To chyba produkcje z dalekiego wschodu
W tej chwili chodzę w damskich Marks & Spencer 2% elastanu długości do kolan. Leżą całkiem dobrze, są tylko nieco przy luźne (w pasie).
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
To samo chciałem napisać. Diesel marki China :Ddr.pantyhose pisze:Spodnie Diesel za 80 zł ? Czy to na pewno Diesel ?
Co do spodni to ja sam nie mam jeszcze żadnych damskich jeansów, ale raz przez przypadek bym takowe kupił. W jednym sklepie brałem z wieszaków co mi się spodobało i mierzyłem. Się okazało ,ze te spodnie, które mi były najwygodniejsze to były te damskie (z nazwy) właśnie. Do tej pory się zastanawiam,czemu ich wtedy nie kupiłem.
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Jak moja żona ubierze moje spodnie to jej w pasie dużo zbywa. Wydaje mi się, podobnie jak Magdzie, ze damskie spodnie jeśli w biodrach będą dobre to w pasie mogą być za ciasne, a jeśli w pasie odpowiednie, to w okolicy bioder może być za dużo zbędnego materiału. Chyba, że krój spodni będzie inny niż dopasowane do ciała.
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Niby masz rację, ale nie do końcaMagda pisze:Wiesz doktorku- a nie za luźno w biodrach? Bo to jest w zasadzie jedyna róznica- zamek w te czy tamte to bez znaczenia- idzie o krój bioder że damskie maja ta część raczej szeroka, więc u panów tam pusto i luźno więc raczej pupci nie będą opinac
Ja kupiłem sobie damskie rybaczki z dżinsu, są dobrze dopasowane na tyłku i trochę za wąskie w pasie. Ale to że są w pasie za wąskie w niczym nie przeszkadza, są na tyle elastyczne że spokojnie wchodzę, nawet jak przytyję kilka cm to się zmieszczę.
Kolejna niesprawiedliwość, dlaczego większość spodni damskich jest elastyczna, a męskich elatycznych praktycznie się nie spotyka ?
-
- Stary wyga
- Kontakt:
Ostatnio w Wawie reklamują garnitury szyte z materiału z dodatkiem lycry. Błyszczą się jak nie powiem co.bodex pisze:dlaczego większość spodni damskich jest elastyczna, a męskich elatycznych praktycznie się nie spotyka
Poza tym "prawdziwi" męzczyźni nie lubią obcisłych spodni, a tylko takie jest sens robić elastyczne.
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Już wtedy nosiłem te z damskich, które bardzo wzornictwem nie odbiegały od męskich, jednak kolorystyka i materiały były na znacznie wyższym poziomie.
Niektórzy jak widać i ze spodniami mają podobny problem. Najwyraźniej mamy dość ścisłego podziału na wzory męskie i damskie.
A tak nawiasem widzieliście najnowsze pomysły Japończyków na bieliznę damską i sztandarowe majtki dla pań wzorowane na modelu z sumo? Sprzedają się jak świeże bułeczki.
To pokazuje, że i panie mają dość ścisłego przypisywania ubioru do dwóch kategorii, kiedy mogła by być jedna.
Niektórzy jak widać i ze spodniami mają podobny problem. Najwyraźniej mamy dość ścisłego podziału na wzory męskie i damskie.
A tak nawiasem widzieliście najnowsze pomysły Japończyków na bieliznę damską i sztandarowe majtki dla pań wzorowane na modelu z sumo? Sprzedają się jak świeże bułeczki.
To pokazuje, że i panie mają dość ścisłego przypisywania ubioru do dwóch kategorii, kiedy mogła by być jedna.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- Magda
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Dlatego nie używam innych jeansów niż z dodatkiem lycry - spandexu czy jak to zwał. A że typowo męskich nie ma o takim składzie - chodzę w tych uniwersalniejszych - nic nigdzie nie wisi ani nie odstaje . Radziu - czy ta dyskusja nie jest niebezpieczna
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
Kiedys w takim małym miasteczku Skórcz w woj. pomorskim kupilem na rynku spodnie jeansowe z dodatkiem czegoś elastycznego. Nie wiem czy to lajkra była czy cos innego. były to męskie spodnie. Chodziłem w nich bodajże 3-4 lata i do teraz żałuje,ze nie kupiłem więcej. Były zajefajne i strasznie wygodne.
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Byłem dziś na zakupach w Maximusie, jak ktoś nie wie to jest to centrum handlowe z 10km od Warszawy, 4 gigantyczne hale a w każdej kilkaset sklepów.Danon pisze:Dlatego nie używam innych jeansów niż z dodatkiem lycry - spandexu czy jak to zwał. A że typowo męskich nie ma o takim składzie - chodzę w tych uniwersalniejszych
Kupiłem sobie między innymi elastyczne jeansy, ale męskie ! I wcale nie było to trudne. Wchodzę do pierwszego sklepu z jeansami pytam o męskie elastyczne spodnie i są, tyle że nie było mojego rozmiaru. Wchodzę do drugiego i też są, nawet zaproponowali 3 różne fasony w moim rozmiarze. Były OK więc kupiłem i dalej nie szukałem.
Czyli coś się ruszyło z męskimi materiałami, przynajmniej Chińczycy (bo oni sprzedawali) zauważyli że faceci też chcą w takie spodnie nosić. Są nawet bardziej elastyczne od wcześniej kupionych damskich, mają aż 6% elastanu
W udałem się na zakupy w celu zakupu spodni. Przeglądałem już tradycyjnie zarówno modele męskie jak i damskie, a tak naprawdę poszukiwałem czegoś co mogłoby uchodzić za unisex. W sklepie Big Stara natknąłem się na model, który w katalogu nawet oznaczony jest jako unisex. Natknąłem się na nie na dziale damskim, podeszła pani ekspedientka i pyta się o rozmiar, podałem jej, a ta pyta czy mają być męskie czy damskie. Pytam więc czy dla tego modelu są jakieś różnice, a ona że TAK i wskazała regał z męskimi. A ja mówię jej, że mi to obojętne, że ma być rozmiar 30/32 i to wszystko. Poszła więc szukać na męski, po chwili wraca i mówi, że nie ma, ale znalazły się na damskim.. Wziąłem je do przymierzalni, okazały się dobre, więc kupiłem. Po drodze podszedłem jeszcze do regału z męskimi, żeby porównać. Nazwa modelu jest identyczna, krój też. Jedyne czego się dopatrzyłem, to różnica skórzanej metki. Męskie mają klasyczną skórkę beżową, byle jak przyszytą, tzn wystaje poza zszycie. Co wogóle niezbyt ładnie wygląda na czarnych sztruksach. Damskie natomiast mają czarną skórkę, równo wyciętą i ładnie przyszytą. Na męskiej jest tylko napis BIG STAR, na damskiej BIG STAR GIRLS. Nie sprawdziłem tylko składu. Damskie mają dodatek 2% lycry, ciekaw jestem, czy męskie też.
Wybrałem sobie jeszcze skarpetki w tym sklepie. Szukałem też wzorów unisex. I tu ciekawostka. Na metce napis że damskie, na paragonie wyszło że jednak męskie. Czyli można rozumieć, że unisex
Wybrałem sobie jeszcze skarpetki w tym sklepie. Szukałem też wzorów unisex. I tu ciekawostka. Na metce napis że damskie, na paragonie wyszło że jednak męskie. Czyli można rozumieć, że unisex
-
- ModTeam
- Kontakt:
Chyba część producentów produkuje uniwersalnie bo wychodzi im taniej. Rajstopy też są uniseks bo jak można przeczytać na stronie e-mancipate to mężczyźni mają nogi też (w domyśle jak kobiety) więc moga nosić rajstopy. Jest jednak trochę roznic jeśli się chce dobrać dopasowane ubranie bo przeciez my mamy "cos" w pewnym miejscu. I tam zdecydowanie spodnie lepiej wyglądaja na kobietach niz na mężczyznach. Co wiąże się z wyglądem spodni na pupie. Dlatego lycra powinna być częściej stosowana w przypadku męskich spodni aby nie wisialy na tylnej części. Przypatrzcie się na ulicy. Praktycznie większość męskich spodni jest źle dopasowana na tej części.
dr.eklektyczny