Jakie macie hobby?

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 13 mar 2009, 22:14

dr.pantyhose pisze:Byczunio trzeba było od razu, że się w pracy nudzisz i musisz coś oglądać.
Z tych nudów czasem nawet chwytam się za pracę.
Jasiek
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: Jasiek » 13 mar 2009, 22:55

Ja w tym względzie popieram Papę_Smerfa gdyż uważam że takie urządzenia powinno się kupować osobno. Gdy coś wysiada to jedno urządzenie a nie że na raz nie mamy dwóch lub kilku potrzebnych urządzeń. Niestety zostałem postawiony przez moją żonę przed faktem dokonanym i mam przy komputerze tzw "urządzenie wielofunkcyjne" :cry:
Jasiek
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 14 mar 2009, 08:39

A co sądzicie o laptopach. One są urządzeniami gdzie jest zabudowane kilka urządzeń w jednej obudowie. A inny przykład. Dawniej były osobne mierniki:omomierz, woltomierz , amperomierz. A teraz ? Miernik uniwersalny.
Jasiek
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: Jasiek » 14 mar 2009, 15:31

Kiedyś używałem i mam do tej pory miernik uniwersalny magnetoelektryczny, za który zapłaciłem tyle co moja ówczesna miesięczna wypłata, a dziś miernik uniwersalny z wyświetlaczem cyfrowym w którym pomiar jest oparty o wzmacniacz operacyjny można kupić za kilkadziesiąt zł.
Jasiek
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 14 mar 2009, 15:42

Jakoś wolę swojego laptopa niż stacjonarke( nawet pod tym wzglądem że w domu nie mam balaganu- tylko niepotrzeba skladam i stawiam na polke jak ksiązkę, poztym zawsze zabieram go praktycznie wszędzie ze soba- to taki moj kochanek), mimo,że prawie wszystko jest zintegrowane a jakakolwiek naprawa malo opłacalna,ale dysk da sie wymienic, pamięc ram tez..i baterie...co do pozostałych rzeczy niestety nie wiem....oprócz tego że za naprawę mojego starego laptopa krzyczeli tyle że wolalam zainwestowac w nowy
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 14 mar 2009, 16:07

Magda pisze:za naprawę mojego starego laptopa krzyczeli tyle że wolalam zainwestowac w nowy
Tak przeważnie robią, gdy usterki nie umieją usunąć, a chcą zachować twarz świetnych fachowców :lol:
dr.pantyhose pisze:A co sądzicie o laptopach. One są urządzeniami gdzie jest zabudowane kilka urządzeń w jednej obudowie.
Jest trochę inna sprawa, bo to co unieruchamia przenośne DVD, tak jak to byczunia, to w laptopie jest częścią wymienną i dość standardową.
Tak więc jak mam do wyboru taki gadżet za prawie 700 zł, to wole dołozyć do najtańszego laptopa. Tuner telewizyjny też w laptopach bywa.
Obrazek
Rajteki

Post autor: Rajteki » 14 mar 2009, 16:26

Wielofunk. zajmuje mniej miejsca i można kserować (i faksować).

Jasiek pisze:Kiedyś używałem i mam do tej pory miernik uniwersalny magnetoelektryczny, za który zapłaciłem tyle co moja ówczesna miesięczna wypłata, a dziś miernik uniwersalny z wyświetlaczem cyfrowym w którym pomiar jest oparty o wzmacniacz operacyjny można kupić za kilkadziesiąt zł.
Chyba naście.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 14 mar 2009, 17:02

Mjejsc, w których w domu mogę odtwarzać płyty jest kilka (komputer, laptop, dvd), a z przenośnym dvd chodziło o to, by czymś zająć dziecko w czasie długiej podrózy. Później okazało się, że przydaje się także w domu, bo może pójść z nim do swojego pokoju, albo postawić na stole gdy musi zjeść grzyby (ciekawostka, że szpinak i tran lubi, a pluje grzybami i zupą grzybową).
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 14 mar 2009, 17:50

Laptop jest też przenośnym DVD
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 14 mar 2009, 18:43

Grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, więc po co go zmuszać :?:
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 14 mar 2009, 19:40

A ja odkładam na tę wielofunkcyjną maszynkę. I nie przeszkadza mi, że jest wielofunkcyjna. Można zrobić sobie kopię bez włączania komputera, czy poogladac zdjęcia prosto z płyty DVD lub USB czy innego compact flasha.

http://www.pcworld.co.uk/martprd/store/ ... egory_oid=
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 14 mar 2009, 20:12

Poradźcie co lepiej wybrać. Przenośny internet w Plus GSM 9do 9Gb/miesiąc (chyba jakoś tak), czy stacjonarny powiedzmy w Netii?
Otwieram mały punkt i zastanawiam się nad telefonem i internetem stacjonarnym, lub przenośny typu z Plusa i zwiększenie abonamentu na komórkę. Ale nie wiem, czy to drugie nie będzie droższe. Specyfika branży wymaga częstego dzwonienia i trochę siedzenia w internecie. Czekam na dobre rady.
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 14 mar 2009, 20:56

Ja bym chyba wybrał internet stacjonarny i podłączył bym bramkę VOIP i na tym telefon stacjonarny z tanim dzwonieniem. Wszystko zależy jakie masz opinie o internecie stacjonarnym na twoim terenie.
Rajteki

Post autor: Rajteki » 14 mar 2009, 21:45

dr.pantyhose pisze:Można zrobić sobie kopię bez włączania komputera, czy poogladac zdjęcia prosto z płyty DVD
Z płyty na drukarce?

musa pisze:Przenośny internet w Plus GSM
Internet z Plusa to za przeproszeniem [cenzura]! :pala

[ Dodano: 2009-03-14, 21:46 ]
I w ogóle radiowy.
Radziu

Post autor: Radziu » 14 mar 2009, 22:14

Lepiej jednak wziąć net stacjonarny niż radiowy.
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 14 mar 2009, 22:56

Rajteki pisze:dr.pantyhose napisał/a:
Można zrobić sobie kopię bez włączania komputera, czy poogladac zdjęcia prosto z płyty DVD

Z płyty na drukarce?
Ta drukarka ma napęd/nagrywarkę/lightscrible DVD. Można archiwizowac zdjęcia prosto z aparatu, tworzyć rysunki na płytach a całość sterowana jest dotykowym ekranem.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 15 mar 2009, 01:02

papa_smerf pisze:Laptop jest też przenośnym DVD
laptopa mam od tygodnia

[ Dodano: 2009-03-15, 01:06 ]
musa pisze:Przenośny internet w Plus GSM 9do 9Gb/miesiąc (chyba jakoś tak), czy stacjonarny powiedzmy w Netii?
9 megabipsów to tyle co nic: wystarczy, żeby sprawdzić rozkład jazdy autobusów, ale najprostsza grafika bedzie się ciagnęła godzinami. A nie masz możliwości nieciagnięcia grafiki jesli jest na otwieranej stronie. Chyba, że będziesz ftp-em ciagnął tylko interesujące cię pliki, a http-a nie będziesz dotykał.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 15 mar 2009, 01:34

byczunio pisze:
musa pisze:Przenośny internet w Plus GSM 9do 9Gb/miesiąc (chyba jakoś tak), czy stacjonarny powiedzmy w Netii?
9 megabipsów to tyle co nic: wystarczy, żeby sprawdzić rozkład jazdy autobusów, ale najprostsza grafika bedzie się ciagnęła godzinami. A nie masz możliwości nieciagnięcia grafiki jesli jest na otwieranej stronie. Chyba, że będziesz ftp-em ciagnął tylko interesujące cię pliki, a http-a nie będziesz dotykał.
Tu chodzi o miesięczny limit ile danych można ściągnąć, 9GB to aż za dużo o ile oczywiście filmów nie będzie ściągać. A co do szybkość, to przy dobrym zasięgu dochodzi do 7,2Mb, dla porównania podstawowa Neostrada to 0,5Mb a więc zasuwa na prawdę bardzo szybko.
Radziu

Post autor: Radziu » 15 mar 2009, 08:57

pod warunkiem, że będziesz w zasięgu nadajnika który taką prędkość obsługuje i nie będzie on przeciążony.
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 15 mar 2009, 12:31

E, filmy będę ściągał, bo na początku będę się nudził w pracy, więc chyba stacjonarny. Ale telefon plus internet na firmę to minimum 150 zł/miesiąc i stacjonarnie. A Iplus, czy jakoś tak 50 zł i wszędzie, w pociągu, przeciągu i na drągu, tylko czy nie za mało przesyłu na miesiąc. Jeśli się mylę, to poprawcie mnie.
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 15 mar 2009, 13:16

Musa miałem kolegę, który założył sobie firmę i całymi dniami filmy oglądał zamiast rozwijać działalność. Jak nie potrzebujesz internetu do pracy to po co ci duży transfer.Można książkę poczytać a na początku kazdy grosz sie liczy.
A co to za firma ? Sklep ?
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 15 mar 2009, 17:02

Co do tego kombajnu wielofunkcyjnego, to mogę powiedzieć, że w ciagu 5 lat zużyłem 4 drukarki, a skaner cały czas funkcjonuje. Kombajny są do kitu.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 15 mar 2009, 19:40

Moja drukarka ma ponad 5 lat, pracowała w mojej firmie - średnio 300 - 500str na tydzień i cały czas działa, tylko trochę zaczęła terkotać :-)
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 15 mar 2009, 20:31

Biuro, ile można czytać gazety, trzeba siedzieć w necie.
A co do kombajnów to mam HP-ka fax, drukarka, kopiarka, skaner (4 w jednym), trochę większe od A4 i kosztuje nowe 290zł i jestem bardzo zadowolony.
Rajteki

Post autor: Rajteki » 15 mar 2009, 21:17

dr.pantyhose pisze:Ta drukarka ma napęd/nagrywarkę/lightscrible DVD.
:shock:
bodex pisze:7,2Mb
Kpisz sobie?
ODPOWIEDZ