ŚWIATOWY KRYZYS !
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
ŚWIATOWY KRYZYS !
Skoro jest to miejsce gdzie możemy pisać na każdy temat,mam jedno pytanie.
Jakie są prawdziwe przyczyny światowego kryzysu finansowego ?
Jakie są prawdziwe przyczyny światowego kryzysu finansowego ?
Ostatnio zmieniony 04 mar 2009, 22:10 przez kamil, łącznie zmieniany 1 raz.
USA i poplecznicy wtłoczyli za dużo pieniędzy w wojny i odpłynęły one z rynku w perspektywie krótkoterminowej. Tabloidy na całym świecie podsycały skandal z tym związany co jest głównym powodem kryzysu. Utrata zaufania klientów. Każdy pracodawca się obawia więc się asekuruje, co doprowadza do oszczędności poprzez zwalnianie pracowników. Ci nie mając pieniędzy nie kupują towarów więc padają inni pracodawcy i zwalniaja swoich pracowników. A media podsycają to. Media to władza sterująca. Skoro prawie wszyscy tracą to kto zyskuje ? Grupy spekulacyjne. Skoro jeden bank (a nie ma problemów z utratą wiarygodności) w UK może doprowadzić do zmiany kursu polskiej waluty ? (a zasiada w nim w radzie były polski premier).
A wy jakie macie opinie ?
A wy jakie macie opinie ?
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Machlojki bankierów i panika jest przyczyną.
Ten kryzys spowoduje przebudowę systemów bankowych. Wczoraj miałem okazje zobaczyć reportaż o bankach w krajach arabskich, które prawie w ogóle nie odczuły kryzysu.
Tamten system jest oparty na szariacie, czyli zasadach koranu, które nie pozwalają na lichwę, czyli udzielanie kredytu na procent.
Ich kredyty są oparte na procencie z zysków kredytobiorcy i tam bank jest ściśle zainteresowany dobrym funkcjonowanie kredytobiorcy, a nie jego upadlością i licytowaniem majatku.
Dlatego wydaje mi się że chociaż arabów nie lubię, to ich system bankowy jest dużo mądrzejszy i z czasem, zakładając jakimi oni pieniędzmi dysponują, powoli wykończy nasze banki.
Ten kryzys spowoduje przebudowę systemów bankowych. Wczoraj miałem okazje zobaczyć reportaż o bankach w krajach arabskich, które prawie w ogóle nie odczuły kryzysu.
Tamten system jest oparty na szariacie, czyli zasadach koranu, które nie pozwalają na lichwę, czyli udzielanie kredytu na procent.
Ich kredyty są oparte na procencie z zysków kredytobiorcy i tam bank jest ściśle zainteresowany dobrym funkcjonowanie kredytobiorcy, a nie jego upadlością i licytowaniem majatku.
Dlatego wydaje mi się że chociaż arabów nie lubię, to ich system bankowy jest dużo mądrzejszy i z czasem, zakładając jakimi oni pieniędzmi dysponują, powoli wykończy nasze banki.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
Cywilizacja ludzka jest jak wąż zjadający własny ogon. No i temu wężowi zdarzają się wymioty.
A tak na prawdę, to jak może nie dojść do kryzysu jeżeli bank, który ma JEDNEGO dolara pochodzącego czy to z kapitału własnego, pozyczek międzybankowych czy z lokat, może swoim klientom pozyczyć OSIEM dolarów?
A tak na prawdę, to jak może nie dojść do kryzysu jeżeli bank, który ma JEDNEGO dolara pochodzącego czy to z kapitału własnego, pozyczek międzybankowych czy z lokat, może swoim klientom pozyczyć OSIEM dolarów?
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
Zasadniczą przyczyną kryzysu jest wyścig szczurów i niepohamiowana pogoń za zyskiem. Banki dążyły do maxymalizacji zysku, agenci bez opamiętania walczyli o pobicie kolejnych rekordów sprzedaży kredytów i nikt nie zawracał sobie głowy wskaźnikami, nie analizował ryzyka, nie zwracał uwagi na przekradzane granice bezpieczeństwa aż przegrzany rynek pękł.
Znajoma, która była kilka lat temu w Stanach na 4 letnim kontrakcie na pół roku przed jego końcem dostała kolejną, gotową do podpisania (bez jej udziału w przygotowaniu) umowę na zakup na 115% kredytu nowego domu w Waszyngtonie (miała dostać dom oraz 15% jego wartości w gotówce). Ona nie podpisała, bo wiedziała, że za pół roku wyjeżdża, ale agentom banku to wcale nie przeszkadzało wciskać jej takiego gargamela. Murzyni i Latynosi brali takie kredyty na potęgę, a potem niech banki ich ścigają, jak oni i tak nic nie mają oprócz tego co da im bank. No i w końcu okazało się, że nie ma z czego wypłacać prowizji agentom i zrobił się krach.
Znajoma, która była kilka lat temu w Stanach na 4 letnim kontrakcie na pół roku przed jego końcem dostała kolejną, gotową do podpisania (bez jej udziału w przygotowaniu) umowę na zakup na 115% kredytu nowego domu w Waszyngtonie (miała dostać dom oraz 15% jego wartości w gotówce). Ona nie podpisała, bo wiedziała, że za pół roku wyjeżdża, ale agentom banku to wcale nie przeszkadzało wciskać jej takiego gargamela. Murzyni i Latynosi brali takie kredyty na potęgę, a potem niech banki ich ścigają, jak oni i tak nic nie mają oprócz tego co da im bank. No i w końcu okazało się, że nie ma z czego wypłacać prowizji agentom i zrobił się krach.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2009, 21:57 przez byczunio, łącznie zmieniany 2 razy.
Może ten film wyjaśnia trochę przyczyny kryzysu http://video.google.com/videoplay?docid ... 6262119830
- Magda
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- kamil
- Znawca tematu
- Kontakt:
Poszukajcie na Googlach filmów o atakach na WTC i Pentagon.Czy naprawdę były to ataki terrorystyczne ? Radzę w skupieniu obejrzeć te filmy,wyciągnąć odpowiednie wnioski.Swiatowy kryzys,czy rzeczywiście jest to kryzys,czy jest to sprytnie wyreżyserowane przez pewną społeczność .................... która jest właścicielem 80 % światowych banków,i dla ratowania Dolara,którego kurs był tak niski jak Złotówki za komuny.Od czasu wejścia na międzynarodowy rynek walutowy Euro,notowania dolara leciały na łeb w dól.Ostatnie tygodnie przed ogłoszeniem niby kryzysu,miał wartość prawie rolki papieru toaletowego.Tak więc wymienione środowiska aby ratować swojego dolara,i swoje majątki wymyśliły SWIATOWY KRYZYS.Jest to tak samo wielką bujdą,jak ataki terrorystyczne na WTC i Pentagon.
Po obejrzeniu tych filmów,uporządkujcie wszystkie przedstawione tam fakty,wnioski nasuną się same.
Gdzieś zapodział mi się link do jeszcze bardziej ciekawego filmu o atakach na WTC, i drugi o tym kto sponsorował i kto wykonywał próby nowego radioaktywnego gazu na dzieciach palestyńskich.Występują tam uczestnicy tych eksperymentów.
Po obejrzeniu tych filmów,uporządkujcie wszystkie przedstawione tam fakty,wnioski nasuną się same.
Gdzieś zapodział mi się link do jeszcze bardziej ciekawego filmu o atakach na WTC, i drugi o tym kto sponsorował i kto wykonywał próby nowego radioaktywnego gazu na dzieciach palestyńskich.Występują tam uczestnicy tych eksperymentów.
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Kamilu - niezbyt dokładnie czytasz to forum, bo Magda już podawała linka do filmów na w/w temat. Zresztą, myślę że ludzie myślący już dawno doszli do wniosków które tu nasuwasz.... . Jedno jest pewne - nic nie dzieje się bez powodu, a że propaganda Gebelsa, czy Stalina w stosunku do propagandy USA to pikuś - o tym ludzi naszego pokloenia nie trzeba przekonywać.kamil pisze:Poszukajcie na Googlach filmów o atakach na WTC i Pentagon.
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Oznaki kryzysu - wszystkie panie w supermarkecie przy kasach boją się że z jego powodu będą zmuszone zarabiać pod latarnią, natomiast wszystkie panie z pod latarni boją się że z powodu kryzysu będą musiały pracować w supermarkecie przy kasach.
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
W mojej firmie (z powodu kryzysu podobno) były spore redukcje zatrudnienia. Z mojego działu zwolnili 3 osoby (z 8 pracujących), więc redukcje są znaczne. Co ciekawe moja firma (polski oddział) nadal ma duże zyski, ale jest częścią globalnej korporacji i te redukcje były aby ratować biznes w innych krajach.Radziu pisze:czy kogoś z Was bezpośrednio kryzys w jakikolwiek sposób dotknął
Czy mnie bezpośrednio kryzys dotknął ? Tak, bo muszę się zajmować tematami zwolnionych kolegów
- phmenpl
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Mnie osobiście na odwrót, bo pomimo zatrudnienia i mającego stały choć mały dochód pracując na produkcji w Avonie w Garwolinie, zatrudniłem się jako Przedstawiciel firmy Provident Polska S.A.A tak poważnie - czy kogoś z Was bezpośrednio kryzys w jakikolwiek sposób dotknął
Miej wyjebane a będzie ci dane
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt: