Spodnie

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

dr.pantyhose

Spodnie

Post autor: dr.pantyhose » 07 kwie 2009, 11:43

Dawniej spodnie niezależnie od fasonu były kojażone z moda męską. Dzisiaj różowa wstawka, zamek w drugą stronę czy za wąskie mogą być uznawane za niemęskie.
W męskich spodniach bardzo mnie drażni jak układaja się na zadzie. Przeważnie wiszą, powiększając optycznie tę część ciała. Pas jest pod pachami. Wśród mojej garderoby mam kilka par spodni kupionych na dziale damskim ale niczym damskim specjalnie się nie wyróżniają. Nawet rozporki są w męska stronę. Spodnie te raczej można uznać za unisex chociaż są materiałowe. Jedne pełnej długości a drugie 2/3. Następnie chcę wypróbować damskie dżinsy. Na pupie wstawki z rozciągliwego materiału aby uchronic przed efektem "wiszacego tyłka" Wysokość bardziej w stronę biodrówek.
Wiem, że niektórzy mieli juz doświadczenia z damskimi spodniami więc je opiszcie.

Miałem kiedyś kolegę, który chodził w dżinsowych spodniach swojej dziewczyny bo ona miała dużo par a na nim dobrze leżały. Ale ten to robił bez podtekstów PH czy Unisex.
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 07 kwie 2009, 13:26

Wiesz doktorku- a nie za luźno w biodrach? Bo to jest w zasadzie jedyna róznica- zamek w te czy tamte to bez znaczenia- idzie o krój bioder że damskie maja ta część raczej szeroka, więc u panów tam pusto i luźno więc raczej pupci nie będą opinac
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 07 kwie 2009, 13:46

Co do kroju to chodziło mi o to, że przeważnie spodnie mi wisza na pupie. Jak znajdę męski model dobry w miejscu pupy to czasem mam luzu w pasie na 10 cm.
Co do proporcji ciała mam je prawidłowe. To chyba produkcje z dalekiego wschodu.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 07 kwie 2009, 14:22

dr.pantyhose pisze:Co do proporcji ciała mam je prawidłowe. To chyba produkcje z dalekiego wschodu
A wyroby markowe jak Ci leżą? Mi kiedyś bardzo dobrze leżały jeansy marki Diesel. Nie należały do drogich (~80 PLN za parę).
W tej chwili chodzę w damskich Marks & Spencer 2% elastanu długości do kolan. Leżą całkiem dobrze, są tylko nieco przy luźne (w pasie).
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 07 kwie 2009, 21:05

Spodnie Diesel za 80 zł ? Czy to na pewno Diesel ?
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 07 kwie 2009, 22:09

dr.pantyhose pisze:Spodnie Diesel za 80 zł ? Czy to na pewno Diesel ?
To samo chciałem napisać. Diesel marki China :D

Co do spodni to ja sam nie mam jeszcze żadnych damskich jeansów, ale raz przez przypadek bym takowe kupił. W jednym sklepie brałem z wieszaków co mi się spodobało i mierzyłem. Się okazało ,ze te spodnie, które mi były najwygodniejsze to były te damskie (z nazwy) właśnie. Do tej pory się zastanawiam,czemu ich wtedy nie kupiłem.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 07 kwie 2009, 22:30

Jak moja żona ubierze moje spodnie to jej w pasie dużo zbywa. Wydaje mi się, podobnie jak Magdzie, ze damskie spodnie jeśli w biodrach będą dobre to w pasie mogą być za ciasne, a jeśli w pasie odpowiednie, to w okolicy bioder może być za dużo zbędnego materiału. Chyba, że krój spodni będzie inny niż dopasowane do ciała.
Obrazek
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 07 kwie 2009, 23:13

Magda pisze:Wiesz doktorku- a nie za luźno w biodrach? Bo to jest w zasadzie jedyna róznica- zamek w te czy tamte to bez znaczenia- idzie o krój bioder że damskie maja ta część raczej szeroka, więc u panów tam pusto i luźno więc raczej pupci nie będą opinac
Niby masz rację, ale nie do końca :mrgreen:
Ja kupiłem sobie damskie rybaczki z dżinsu, są dobrze dopasowane na tyłku i trochę za wąskie w pasie. Ale to że są w pasie za wąskie w niczym nie przeszkadza, są na tyle elastyczne że spokojnie wchodzę, nawet jak przytyję kilka cm to się zmieszczę.

Kolejna niesprawiedliwość, dlaczego większość spodni damskich jest elastyczna, a męskich elatycznych praktycznie się nie spotyka ?
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 07 kwie 2009, 23:31

bodex pisze:dlaczego większość spodni damskich jest elastyczna, a męskich elatycznych praktycznie się nie spotyka
Ostatnio w Wawie reklamują garnitury szyte z materiału z dodatkiem lycry. Błyszczą się jak nie powiem co.
Poza tym "prawdziwi" męzczyźni nie lubią obcisłych spodni, a tylko takie jest sens robić elastyczne.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 08 kwie 2009, 08:19

Kiedyś w mojej młodości panowało u producentów przekonanie, że mężczyźni lubią wyłącznie majtki uszyte z ciemnego koca, a cienkie bawełniane kupowało się w Pewexie.

W dalszym ciągu chyba producenci nie do końca rozpoznają rynek.
Obrazek
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 08 kwie 2009, 08:45

Papo Smerfie a masz majtki z koca albo z materiału na waorki ziemniaczane ? :)
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 08 kwie 2009, 08:56

Już wtedy nosiłem te z damskich, które bardzo wzornictwem nie odbiegały od męskich, jednak kolorystyka i materiały były na znacznie wyższym poziomie.

Niektórzy jak widać i ze spodniami mają podobny problem. Najwyraźniej mamy dość ścisłego podziału na wzory męskie i damskie.
A tak nawiasem widzieliście najnowsze pomysły Japończyków na bieliznę damską i sztandarowe majtki dla pań wzorowane na modelu z sumo? Sprzedają się jak świeże bułeczki.

To pokazuje, że i panie mają dość ścisłego przypisywania ubioru do dwóch kategorii, kiedy mogła by być jedna.
Obrazek
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 08 kwie 2009, 10:22

papa_smerf pisze:A tak nawiasem widzieliście najnowsze pomysły Japończyków na bieliznę damską i sztandarowe majtki dla pań wzorowane na modelu z sumo? Sprzedają się jak świeże bułeczki.
Ja nie widziałem, poproszę o jakiś link.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 08 kwie 2009, 11:23

Obrazek
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 08 kwie 2009, 11:49

Dziękuję papo smerfie. Znowy straciłem fortunę :cry: Taki patent, tylko, że z "fartuszkiem" zarówno z przodu jak i z tyłu wymyśliłem mojej (wtedy jeszcze przyszłej) żonie na początku lat '90. Nie przypadł jej do gustu.
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 08 kwie 2009, 13:48

Fakt elastyczne , wąskie z dodatkiem lycry nie maja takich bioder- bo po co i tak się rozciagaja, ale normalne jeansy - niestety z boków wam będa wisieć (chyba ) fałdy
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 08 kwie 2009, 15:08

Dlatego nie używam innych jeansów niż z dodatkiem lycry - spandexu czy jak to zwał. A że typowo męskich nie ma o takim składzie - chodzę w tych uniwersalniejszych - nic nigdzie nie wisi ani nie odstaje :-) . Radziu - czy ta dyskusja nie jest niebezpieczna :-) :-) :-) :?:
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 08 kwie 2009, 21:28

Kiedys w takim małym miasteczku Skórcz w woj. pomorskim kupilem na rynku spodnie jeansowe z dodatkiem czegoś elastycznego. Nie wiem czy to lajkra była czy cos innego. były to męskie spodnie. Chodziłem w nich bodajże 3-4 lata i do teraz żałuje,ze nie kupiłem więcej. Były zajefajne i strasznie wygodne.
Rajteki

Post autor: Rajteki » 17 kwie 2009, 13:14

Skorą rajstopy babskie to i obcisłe gacie.

kasior pisze:Skórcz
:lol:
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 17 kwie 2009, 21:46

Rajteki pisze:Skorą rajstopy babskie to i obcisłe gacie.
A jak rajstopy męskie, to gacie obwisłe?

Rajteki, nie wracaj do swojego poprzedniego poziomu!
Obrazek
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 18 kwie 2009, 00:35

W jego przypadku nie da się wrócić bo on się nigdzie nie wybrał.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 18 kwie 2009, 20:36

Danon pisze:Dlatego nie używam innych jeansów niż z dodatkiem lycry - spandexu czy jak to zwał. A że typowo męskich nie ma o takim składzie - chodzę w tych uniwersalniejszych
Byłem dziś na zakupach w Maximusie, jak ktoś nie wie to jest to centrum handlowe z 10km od Warszawy, 4 gigantyczne hale a w każdej kilkaset sklepów.
Kupiłem sobie między innymi elastyczne jeansy, ale męskie ! I wcale nie było to trudne. Wchodzę do pierwszego sklepu z jeansami pytam o męskie elastyczne spodnie i są, tyle że nie było mojego rozmiaru. Wchodzę do drugiego i też są, nawet zaproponowali 3 różne fasony w moim rozmiarze. Były OK więc kupiłem i dalej nie szukałem.

Czyli coś się ruszyło z męskimi materiałami, przynajmniej Chińczycy (bo oni sprzedawali) zauważyli że faceci też chcą w takie spodnie nosić. Są nawet bardziej elastyczne od wcześniej kupionych damskich, mają aż 6% elastanu :mrgreen:
Radziu

Post autor: Radziu » 12 wrz 2010, 08:01

W udałem się na zakupy w celu zakupu spodni. Przeglądałem już tradycyjnie zarówno modele męskie jak i damskie, a tak naprawdę poszukiwałem czegoś co mogłoby uchodzić za unisex. W sklepie Big Stara natknąłem się na model, który w katalogu nawet oznaczony jest jako unisex. Natknąłem się na nie na dziale damskim, podeszła pani ekspedientka i pyta się o rozmiar, podałem jej, a ta pyta czy mają być męskie czy damskie. Pytam więc czy dla tego modelu są jakieś różnice, a ona że TAK i wskazała regał z męskimi. A ja mówię jej, że mi to obojętne, że ma być rozmiar 30/32 i to wszystko. Poszła więc szukać na męski, po chwili wraca i mówi, że nie ma, ale znalazły się na damskim.. Wziąłem je do przymierzalni, okazały się dobre, więc kupiłem. Po drodze podszedłem jeszcze do regału z męskimi, żeby porównać. Nazwa modelu jest identyczna, krój też. Jedyne czego się dopatrzyłem, to różnica skórzanej metki. Męskie mają klasyczną skórkę beżową, byle jak przyszytą, tzn wystaje poza zszycie. Co wogóle niezbyt ładnie wygląda na czarnych sztruksach. Damskie natomiast mają czarną skórkę, równo wyciętą i ładnie przyszytą. Na męskiej jest tylko napis BIG STAR, na damskiej BIG STAR GIRLS. Nie sprawdziłem tylko składu. Damskie mają dodatek 2% lycry, ciekaw jestem, czy męskie też.

Wybrałem sobie jeszcze skarpetki w tym sklepie. Szukałem też wzorów unisex. I tu ciekawostka. Na metce napis że damskie, na paragonie wyszło że jednak męskie. Czyli można rozumieć, że unisex ;-)
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 12 wrz 2010, 08:26

Chyba część producentów produkuje uniwersalnie bo wychodzi im taniej. Rajstopy też są uniseks bo jak można przeczytać na stronie e-mancipate to mężczyźni mają nogi też (w domyśle jak kobiety) więc moga nosić rajstopy. Jest jednak trochę roznic jeśli się chce dobrać dopasowane ubranie bo przeciez my mamy "cos" w pewnym miejscu. I tam zdecydowanie spodnie lepiej wyglądaja na kobietach niz na mężczyznach. Co wiąże się z wyglądem spodni na pupie. Dlatego lycra powinna być częściej stosowana w przypadku męskich spodni aby nie wisialy na tylnej części. Przypatrzcie się na ulicy. Praktycznie większość męskich spodni jest źle dopasowana na tej części.
dr.eklektyczny
Radziu

Post autor: Radziu » 12 wrz 2010, 08:29

Bo chyba o to chodzi, żeby wisiały, opięte często są uważane za pedalskie.
ODPOWIEDZ