To i owo komórkowo...

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

Radziu

Post autor: Radziu » 29 paź 2011, 13:03

Przypomniało mi się że mam jeszcze drugi starszy komputer z 99 roku , z procesorem 1 GHz, do niego też później kupiłem XP, wcześniej był na nim win98. Nawet na tym kompie XP chodził stabilnie.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 29 paź 2011, 19:37

anipoki pisze:Radziu, weź że wykaż trochę inwencji własnej i poczytaj na necie o funkcjonalności W7.
No tak, w necie jest jest mnóstwo informacji jaki ten W7 jest wspaniały, a to, że 95% tych informacji to wypociny nastolatków nie jest istotne. Ważne że jest kilka gier które o 1% działają szybciej, a to że wiele innych poważnych programów działa gorzej (lub wcale) się przecież dla dzieci-graczy nie liczy.
anipoki pisze:powiem ci ... dużo łatwiej jest znaleść cokolwiek czy w systemie czy na dysku
No tak, typowy klikacz, bez "super zaawansowanych oczywiście 64 bitowych funkcji W7 nie mógł znaleźć nic na swoim dysku :lol:
anipoki pisze:A ty dalej swoje.... Eh, znasz taką historyjkę zaczynającą się od słów" "Osiołkowi w żłoby dano..."
Zupełnie nie na miejscu to historia, ja nie mam problemu z wyborem.
anipoki pisze:Nadal nie potrafisz się przyznać, że w rzeczywistości g... wiesz i nadal stawiasz na swoim...
Zdziwiłbyś się co ja o tym wiem.
Radziu

Post autor: Radziu » 30 paź 2011, 23:19

Tak wracając do tematu połączenia smartfonu przez WiFi z kompem. Dziś kupiłem kartę WiFi, ale okazuje się, że PC Companion nadal nie wykrywa że komp ma WiFi. W czasie jak kombinowałem z ustawieniami, Kasior zapodał mi info o darmowym programiku - My Phone Explorer. Trzeba zainstalować klienta na komórkę i program na komputer. Bez problemu połączył się przez WiFi, i żeby było ciekawiej, połączył się przez WiFi z routera, więc nie potrzebnie kupiłem kartę :-/

Program jest bardzo ciekawy, umożliwia zrobienie kopii zapasowej wszystkiego z telefonu. Można też edytować książkę telefoniczną, kalendarz, przeglądać i wysyłać SMSy, połączenia, jest monitor napięcia, naładowania i temperatury baterii, użycia procesora i coś tam jeszcze pewnie się znajdzie. Ale najważniejsze - jest menadżer plików. Transfer niestety na kolana nie powala, bo wyciągam do 2Mbit/s przez WiFi. Przez BT jest tylko 64kbit/s. Więc przez kabel jest jednak najszybciej. Nie wiem czemu, ale ten program nie łączy mi się przez USB.

Program ogólnie bardzo przydatny jak dla mnie. Transfer do większości plików wystarczający. Film 700MB idzie przez 10 min, więc trochę przydługo, ale w sumie do przeżycia, bo zarówno na telefonie jak i na komputerze można wszystko robić w tym czasie. Wygoda ogromna, przez to że nie trzeba się bawić kabelkami, a połączenie jest dziecinnie proste, nawet przez router.

Szkoda tylko, że nie można telefonu naładować bezprzewodowo ;-)

No i nadal brakuje mi aplikacji do przesyłu przez WiFi bezpośrednio pomiędzy telefonami. Ma ktoś jakieś pomysły?
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 31 paź 2011, 11:21

Dzisiaj znalazłem program do trasferu plików telefon / PC przez WiFi. Nie sprawdzałem go, bo w rodzinnym domu nie mam routera, jak będę u siebie, to sprawdzę i dam znać jak działa. :)

https://market.android.com/details?id=n ... sharing.r1

WebSharing to aplikacja, która umożliwia nam bezprzewodowy przesył plików między komputerem, a telefonem podłączonym do tej samej sieci Wi-Fi, możemy odtwarzać filmy, muzykę i zdjęcia z telefonu na ekranie naszego komputera.

Instalujemy, klikamy enable, w przeglądarce na komputerze wpisujemy podany w programie adres i mamy bezprzewodowy dostęp do plików na karcie SD.

Co do przesyłania plików między dwoma telefonami przez WiFi, to da się to zrobić ale jest z tym trochę zabawy - poczytaj sobie to Radziu: http://forum.android.com.pl/f31/wysya-a ... ifi-95893/.

Znalazłem jeszcze jeden sposób na połączenie komputera z telefonem przez WiFi, wszystko dzięki dwóm programom SwiFTP FTP Server (na telefon) i Total Commander (na komputer). Opis jak wykonać takie połączenie znajduje się tutaj: http://forum.android.com.pl/f14/tutoria ... lko-35093/ To niby dla SGS, ale działa na każdym telefonie z Android'em.
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 02 lis 2011, 12:56

Kacper pisze:WebSharing to aplikacja, która umożliwia nam bezprzewodowy przesył plików
Takich programów jest więcej Kacper. Ja np używam Wifi File Explorer.
Radziu pisze:No i nadal brakuje mi aplikacji do przesyłu przez WiFi bezpośrednio pomiędzy telefonami. Ma ktoś jakieś pomysły?
No masz opisane. Przecież tak samo mozesz przez pzregladarkę wejść w drugą komórkę i ściągnąć coś ;)
Radziu

Post autor: Radziu » 02 lis 2011, 13:07

Tyle że to pójdzie za pośrednictwem internetu? Chyba że oba telefony będą w zasięgu routera? A to nie o to chodzi. Jak to zrobić mając tylko 2 telefony z WiFi
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 03 lis 2011, 14:24

Radek, poczytaj ten temat: http://forum.android.com.pl/f31/wysya-a ... ndex2.html

Tam jest napisane jak wysłać pliki między dwoma telefonami poprzez WiFi.

A w skrócie wygląda to tak, ja na swoim telefonie tworzę sieć WiFi i udostępniam jakiś tam plik / folder, następnie Ty łączysz się swoim telefonem z siecią, która ja utworzyłem i masz dostęp do plików / folderów, które ja udostępniłem. :)
Radziu

Post autor: Radziu » 03 lis 2011, 15:23

Dzięki Kacper.
Radziu

Post autor: Radziu » 04 lis 2011, 13:27

Nagrałem dziś krótki filmik dla niedowiarka Anipoki. Filmik prezentuje mój drugi komputer, który jest starszy od komputera z którego korzystam na codzień. Komputer to tylko pentium III 1GHz i 512MB ramu, to jest maksimum co ta płyta może obsłużyć. Karta graficzna ma 128Mb ramu. Dysk 40GB. Na filmie widać, że procesor był kupiony w 2001 roku, a windows był instalowany w 2007, czyli chodzi już na nim ponad 4 lata. Nawet Office 2007 chodzi bez problemu, pomimo że był pisany dla komputerów z innej epoki. Od 2001 do 2007 postęp w komputerach był jednak spory.

http://youtu.be/hVcd9RxuBOM
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 04 lis 2011, 14:50

Ostatnio miałem okazję testować Huaweii'a z Play - niestety telefon, który dawał Play do testów pozostawiał wiele do życzenia.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2013, 22:52 przez Kacper, łącznie zmieniany 1 raz.
Radziu

Post autor: Radziu » 04 lis 2011, 14:58

No to gratuluje, jestem ciekaw jak ten będzie się sprawował. Osobiście nie wyobrażam sobie telefonu bez androida, ale z windowsowy nie mam doświadczeń żadnych, więc się nie wypowiadam.
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 04 lis 2011, 15:08

Miałem wcześniej telefon z Windows Mobile 6.5 i powiem Ci, że można na niego wgrać praktycznie te same aplikacje co na Androida. :)
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 04 lis 2011, 23:37

A ja mam wspaniałą Nokię 2330c i nie mam ani androida ani windowsa tylko jakiegoś NOSa i jestem szczęśliwy. Taki telefon zaspokaja moje potrzeby w 125,7%.
Radziu

Post autor: Radziu » 04 lis 2011, 23:43

Bo tak jak pisałem wcześniej, każdy ma inne potrzeby.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 07 lis 2011, 07:21

Radziu pisze:Nagrałem dziś krótki filmik dla niedowiarka Anipoki.
Anipoki i tak pewnie napisze, że gdybyś na nim zainstalował W7 to działałby szybciej :-P
I ogólnie lepiej, przecież szybkość to nie jedyna zaleta, np łatwiej byś odnajdywał plik na dysku :lolol
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 07 lis 2011, 10:13

A mój teść "dzaiła" jeszcze na maszynie z prockiem Pentium MMX. I co, też powinien przejść na Win 7?
Radziu

Post autor: Radziu » 07 lis 2011, 12:04

A jaki ma system na nim? Bo chyba nie XP

Też mam kompa z pentium 200MMX i chyba 128MB ramu i chyba 8GB dysku. Ale na nim chodził w miarę dobrze tylko win 95 i chyba 98. Milenium już tak ledwo co.
Radziu

Post autor: Radziu » 14 lis 2011, 07:06

Anipoki ratuj :!: Teściu kupił sobie miesiąc temu laptopa z W7 i właśnie mu ta super stabilna winda padła. Zaczęło się od tego, że nie chciał się wyłączać. Ale teraz zniknęły sterowniki od WiFi, dźwięku i coś tam jeszcze. W XP nie byłoby problemu, bo było coś takiego jak "przywracanie systemu" ale w W7 nie można tego znaleźć. Co robić :?:
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 14 lis 2011, 09:15

W win7 masz przy uruchamianiu (f8) narzędzie do naprawy systemu.
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 14 lis 2011, 20:01

Otóż to Radziu... Pod tym kątem nic się nie zmieniło w "Windach", zawsze istnieje F8 i nie ściemniaj mi tu że nie wiedziałeś. A jeżeli były jakieś problemy ze sprzętem i znikające sterowniki, to może lepiej przeskanuj kompa pod kątem wirusów, a nie dop.....alasz się znowu do tematu W7.
Zmień chłopie płytę, bo ta już jest stara i się znudziła.
Widzę, że jak zabrakło ci do krytyki Igi i Nero, to już szukasz sobie nowego tematu aby się dowalać do byle czego i udawać niewiniątko.
Jednym słowem stałeś się TROLLEM tego forum :evil:
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...
Radziu

Post autor: Radziu » 14 lis 2011, 20:12

Dzięki Kasior za pomoc, zobaczę co się da tym zrobić. Anipoki prosiłem o pomoc, ale widzę, że kontynuujesz politykę Nero i Igi, czyli dopatrujesz się wszędzie złych intencji. Tak się składa, że laptop z W7 jest ponad 200km ode mnie. Próbowałem pomóc telefonicznie, niestety nie udało się znaleźć przywracania systemu. A różnice w tych windowsach XP - W7 są tak duże, że ciężko cokolwiek znaleźć. W7 bawiłem się tylko około 30 minut w życiu, tyle potrzebowałem żeby skonfigurować pocztę i przeglądarkę, a co w XP zajęłoby mi 5 min. Z F8 nigdy nie korzystałem na XP, od tego jest przywracanie systemu. Z F8 korzystałem dawno dawno temu na W98 jak po wymianie monitora nie mogłem odpalić kompa, bo nowy monitor nie obsługiwał danej rozdzielczości.
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 14 lis 2011, 22:04

W Windows 7 opcja przywracania systemu jest w Panelu sterowania - z tego co pamiętam w Viscie i XP również było to w Panelu sterowania.

Poza tym w Windows 7 gdy klikniesz sobie przycisk "Start" i zaczniesz wpisywać na liście programów "przywracanie" to od razu pojawi Ci się ta opcja. Każdą opcje i każdy program znajdziesz w ten banalny sposób w Windows 7.
Radziu

Post autor: Radziu » 15 lis 2011, 00:16

Gdybym miał tego kompa.przed.oczami.to.pewnie bym to ogarnął, ale tak przez tekefon bez znajomości tego systemu nie dam rady. W każdym razie poszła kuzynka i przywróciła system z płyt które się utworzyły w czasie pierwszego uruchomienia.
Radziu

Post autor: Radziu » 09 gru 2011, 15:23

W Android Markecie jest promocja i wybrane aplikacje, codziennie inne, kosztują po 10 centów :-D Ja już trochę nakupowałem.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 09 gru 2011, 23:07

Ja kupuję tylo darmowe. Może zaproponujesz jakies aplikacje warte zaplacenia.
dr.eklektyczny
ODPOWIEDZ