Radio :)

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

Radziu

Post autor: Radziu » 07 cze 2010, 11:43

Nie ma fullHD w TV. Te z netu to też nie są HD.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 08 cze 2010, 09:41

Radziu pisze:Te z netu to też nie są HD.
Jak nie są, skoro są :) Mam na myśli pliki *.mkv zrzucane z Blu-ray. Pełne Full HD, 1920x1080.
Radziu

Post autor: Radziu » 08 cze 2010, 10:57

No jeżeli z bluray no to ok.
Radziu

Post autor: Radziu » 20 cze 2010, 11:57

dr.pantyhose pisze:A np Nokia N97 mini. Już nie cegła.
Jak tak porównuję te dwa telefony, to różnica wielkości nie jest wcale duża. Jeden i drugi to cegła, a jak mam brać cegłę, to wolę wersję maxi, ale jej nie ma w ofercie na przedłużenie umowy :roll:
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 20 cze 2010, 13:13

Przypominam, ze tematem jest tu radio, a nie telefony. Proszę pisać na temat, a nie usilnie kierować rozmowę na inne wątki.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 21 cze 2010, 00:19

Już OK, tylko przeniosę to co było na temat, a przeniosłeś na śmietnik:

Tak wracając do radia samochodowego bez odtwarzacza CD, to trzeba jeszcze wziąć pod uwagę czas jaki trzeba poświęcić na przegranie CD na mp3.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 21 cze 2010, 00:52

Chyba, że masz tylko mp3 pobrane z sieci. To wtedy nic nie musisz poświęcać.
dr.eklektyczny
Radziu

Post autor: Radziu » 21 wrz 2011, 14:08

dr.pantyhose pisze:Tani transmiter za 20 zł do radia samochodowego to zmarnowane 20 zł. w większości przypadków udaje taki stereo za pomocą domiksowanego sygnału 16 khz do dźwięku. Dźwięk ma mniejszą dynamikę niż przy prawdziwej stacji radiowej. Poziom sygnał/szum to coś z fal srednich. Zakłócenia przy przejeżdżaniu pod każdymi przewodami energetycznymi. Używam też czasem trochę lepszego nadajnika wbudowanego w telefon komórkowy nokia...
Dwa dni temu zupełnie przypadkiem znalazłem transmiter do mojego telefonu. Cena mnie zszokowała (4,90 za firmowy sprzęt) i spowodowała, że wynalazek kupiłem natychmiast. Co prawda nie lubię Alledrogo, ale w sumie z przesyłką wyszło mnie 12zł, więc ryzyko żadne. O dziwo sprzęt przed chwilą znalazłem w skrzynce. Jestem w ciężkim szoku :shock: :shock: :shock:

Właśnie sprawdzam to cacko. Niestety nie mam w domu radia z anteną, więc jedynie mogę sprawdzić to na zestawie bluetooth z w wbudowanym radiem FM. Działa OK, jakość dźwięku niestety ciut gorsza niż przez BT, ale do zaakceptowania. Co ciekawe przez RDS nadaje TAGi ID3 z odtwarzanych plików, więc wiadomo co aktualnie leci.

Później pójdę do samochodu sprawdzić jak to się sprawuje w miejscu docelowym.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 22 wrz 2011, 08:44

Radziu pisze:Działa OK, jakość dźwięku niestety ciut gorsza niż przez BT, ale do zaakceptowania.
Jak widać nie trzeba zakładać, że tanie musi być złe. Technika idzie do przodu bardzo szybko, pewnie w środku siedzi jeden scalak za kilka centów, więc finalny produkt też jest tani.

Ja używałem wersji za 16 zł, nie nadawała wprawdzie tagów przez RDS, ale jakość dźwięku była przyzwoita.
Radziu

Post autor: Radziu » 22 wrz 2011, 09:24

Właśnie testowałem sprzęt w samochodzie. Jakość dźwięku jak przez radio, czyli ok, ważne żeby znaleźć kawałek wolnego eteru, co w Warszawie nie jest łatwe :). Zasięg całkiem niezły, działa w całym samochodzie, a nawet do 5 miejsc parkingowych od samochodu. Znanie lepiej się sprawuje z radiem samochodowym niż tym od zestawu słuchawkowego. Ale i to samochodowe lepiej odbiera zwykłe stacje radiowe niż te w zestawie słuchawkowym.

Nie wiem czemu cena jest tak niska, może to jakieś wyprzedaże bo to sprzęt do starszych modeli telefonów. Jak szukałem info w temacie, to na forum znalazłem wpisy z 2008 roku, ludzie chwiali sprzęt, ale żalili się, że 80zł to drogo. Pewnie Chińczycy natłukli tego miliony i teraz za grosze sprzedają.

Z forum dowiedziałem się, że RDS wyświetla również nazwę lub numer osoby dzwoniącej z połączeń przychodzących.

to jest taki sprzęcik: http://www.sonyericsson.com/cws/product ... c=pl&cc=pl
ODPOWIEDZ