To i owo komórkowo...

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 26 paź 2011, 22:16

bodex pisze:
Ja osobiście nie wyobrażam sobie pracy na przestarzałym systemie.
Twój wybór, a mały miękki z takich żyje :-P

A co do film typu "Sklep pani Wiesi za rogiem". Pracuję dosyć dużej firmie (6 tyś osób w PL, około 300 tyś w pozostałych krajach) i o dziwo nadal się u nas używa XP.
bodex, nie mam pojęcia skąd w Twojej głowie wzięła się taka głupia nazwa jak "mały miękki"... pozostawię to bez komentarza. A Microsoft akurat nie żyje dzięki mnie, bo mam ich oprogramowanie za darmo i legalnie.

To, że Twoja firma zatrudnia dużo osób i używa XP wcale nie oznacza, że to dobra praktyka. Pozostaje jeszcze kwestia czym Twoja firma się zajmuje, jeśli niczym związanym z IT, to jakoś można przeżyć pracę na XP, bo nie jest on zły, a jedynie PRZESTARZAŁY.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 26 paź 2011, 22:20

Wydział Elektryczny Politechniki Warszawskiej chodzi na XP-ekach, mimo, że ma dostęp do darmowych licencji na wszystkie systemy Małego Miękkiego. Z NT 4.0 na XP-ki przeszlismy dopiero po pojawianiu się SP2, bo wczesniej system nie był ani bezpieczny ani stabilny.
Przestarzały? Co jest przestarzałego w tym, że nie mam animowanych okienek? A ja wogóle chodzę na "Klasycznej Kompozycji", która najprawdopodobniej jest niedostepna w "7", bo kolega, który ma "7" (nasz administrator) męczy się z nowym widokiem. Zresztą nowy Office też ma kretyński i nielogiczny interfejs.
A jesli chodzi o DOS'a to jak mamy z niego zrezygnować skoro komputery sterujące sprzętem laboratoryjnym mają oprogramowanie DOSowe (ze wzgledu na brak wielowątkowości) a ich wymia na windowsowe wiąże się z potężnymi wydatkami porównywalnymi z zakupem całych nowych stanowisk pomiarowych?
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 26 paź 2011, 23:14

Radziu pisze: 2 to może zauważyłeś.
Radziu weź sobie wklej moje dwa poprzednie posty do głupiego Worda i sprawdź sobie koleś, że jakoś wiele więcej to ortów nie ma.
Więc weź się i odpaprykuj, bo widzę, że naprawdę KOCHASZ sobie nabijać licznik bezsensownych postów. :roll:

--------------------

Dobra ludziska, dajmy już spokój jałowej kłótni na temat systemów operacyjnych, bo jak to mówią „jeden lubi szynkę, a inny lubi żebro”. Każdy lubi pracować na takim systemie jaki mu odpowiada.
Mi odpowiada szybkość i funkcjonalność W7, a bodex’owi wystarcza przyzwyczajenie do XP, a jeszcze inny może nam napisać, że on woli Linucha, bo uwielbia darmochę…
Jak widać nigdy nie dojdziemy do ładu, więc po co toczyć dalej tą dyskusję?? :-/
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...
Radziu

Post autor: Radziu » 26 paź 2011, 23:49

anipoki, ja nie pisałem o ostatnich dwóch postach.

A co do windowsa, to tak jak pisałem zależy do czego się używa do zastosowań domowych wystarcza mi xp i office 98. Nie widzę sensu kupowania nowych. Nowy interfejs windowsa i office jest nie logiczny dla mnie. Na xp i tak mam klasyczne menu i widok.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 27 paź 2011, 07:19

anipoki pisze:Mi odpowiada szybkość i funkcjonalność W7, a bodex’owi wystarcza przyzwyczajenie do XP
Ja bym to ujął nieco inaczej. Mi odpowiada szybkość i funkcjonalność XP, a anipoki lubi graficzne bajery W7 :-D
twardyboro
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: twardyboro » 27 paź 2011, 08:03

Ja mam W7 ale powyłączałem wszystkie graficzne pierdoły i teraz jest przyjemny dla oka. Wg mnie jest szybszy niz XP (mam oba systemy na jednym kompie).

Co do Office 2007 i 2010 to faktycznie mają dziki interface ale idzie się przyzwyczaić - na początku nie mogłem nic znaleźć w menu ale teraz juz mniej więcej wiem go gdzie jest.

Pozdrawiam.
Naukowcy informują: logiczne myślenie nie boli ani nie jest szkodliwe dla zdrowia.
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 27 paź 2011, 12:31

Wiesz co panie Bodex?? Jesteś upierdliwy do potęgi n-tej.
Kto powiedział, że ja jestem za interfejsem graficznym? Chyba tylko TY w swoich urojeniach.
Ja wolę szybkość i funkcjonalność systemu W7 a interfejs graficzny jest tylko DODATKIEM wbudowanym w system, a jeżeli TY uwielbiasz zmulenie i zawodność swojego XP to proszę bardzo.
A żeby wyjaśnić ci TWOJE podejście do sprawy, to jest to tak samo jak z cukiernikiem, który używa starodawnego mechanicznego miksera (to twoje podejście), a cukiernika który zainwestował w nowoczesną maszynę aby móc pracować znacznie szybciej.
I nie powiesz mi, że XP jest szybszy od W7 bo przeszedłem z XP na W7 (mimo wielu lat pracy na XP) i różnica jest ogromna w stabilności, szybkości i funkcjonalności.
Radziu

Post autor: Radziu » 27 paź 2011, 15:07

anipoki pisze:Ja wolę szybkość i funkcjonalność systemu W7
A co takiego ważnego w tej funkcjonalności jest czego nie ma w XP?
anipoki pisze: zmulenie i zawodność swojego XP
Może Twój XP zamula, mój śmiga jak ta lala, zero zwiechy i zamulenia, 100% niezawodności, pomimo że był instalowany kilka lat temu. A mój komputer to zabytek około 10 letni. Przycisk reset mogę śmiało zdemontować, nawet nie pamiętam kiedy go używałem.

Zachowujesz się jak byś był akwizytorem sprzedającym W7, który na siłę chce ludziom wmówić, że to czego używają jest do niczego, a jedyne co dobre to W7.
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 27 paź 2011, 16:51

Nie Radziu, nie zajmuję się akwizycją, tylko wkurza mnie fakt, że ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o pracy na systemie W7, albo miał z nim krótką styczność stwierdza fakty na podstawie ??? niewiadomej chyba, że taki system to czy owo.
Tak samo może się kłucić ktoś kto twierdzi, że nie ma NIC lepszego od linuksa czy nawet MAC'a.
A jeżeli ty masz 10-letni komputer, to proszę bardzo i twierdzisz, że NIGDY ci się komp na XP nie zamulił czy zwiesił, to jakoś ci nie wierzę (no chyba, że po prostu stoi sobie w pokoju i włączasz go na krótki czas albo wcale). :mrgreen:
Ja wcale przecież nie namawiam NIKOGO na przejście na W7. Informuję zainteresowanych tylko o tym, że nowy system jest bardziej dopracowany i lepszy od starego "dobrego" XP.

A przy okazji to jakoś nic nie pisałem na temat nowszych wersji MS Office'a, a cały czas ktoś ma do tego jakieś aluzje do mnie. Nie zaprzeczam, że używam 2007, ale to tylko dla tego, że już się do niego przyzwyczaiłem. W sumie to tak mało piszę ostatnio dokumentów, że równie dobrze mógłbym zainstalować OpenOffice'a, ale nie mogę się jakoś do niego przyzwyczaić (a mamy go w pracy).

Dlatego proponuję: KONIEC I KROPKA NA TEMAT SYSTEMÓW OPERACYJNYCH. :pala
Ten wątek jest ZUPEŁNIE o czymś innym (forum w sumie też).
Radziu

Post autor: Radziu » 27 paź 2011, 17:12

Tak anipoki, komputer stoi w pokoju. A chodzi całkiem sporo (licznik czasu pracy monitora pokazuje kilkanaście tysięcy godzin, a chodzi z tym kompem jakieś 5 lat), korzystają z niego wszyscy z domowników, wierzyć nie musisz, nie mam też jak Ci udowodnić.

Ale tak na logikę powiedz mi, dlaczego 10 letni komputer ma się zawieszać? To nie samochód, tu nie ma elementów mechanicznych, więc nic się nie zużywa.

I odpowiedz na pytanie - co takiego ważnego w tej funkcjonalności jest czego nie ma w XP?
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 27 paź 2011, 21:46

Anipoki, sam pracuję na windzie, ale jak zobaczyłem co potrafi jabłuszko w zakresie edycji grafiki, obróbki tekstów, przygotowywania prezentacji to mi górna szczęka opadła. Windziane programy tego poziomu za 100 lat nie osiągną. za to nie ma na jabłuszko programów odpowiadających autocadowi i innym programom obliczeniowym.
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 27 paź 2011, 22:34

Teraz ja sie wypowiem.

Radziu - grzebać z kompa w telefonie jest trudno bez kabla, zależy od telefonu. Ale grzebać komórką w kompie możesz i ci to opisałem

Anipoki - masz rację. Win7 jest szybki. Przekonałem sie o tym bo miałem go przez jakiś czas na swoim kompie (wersja Ultimate). I jest pusty bez żadnych śmieci co najbardziej mi się podoba. Ale jest jedno ale - takie systemy wymagają dobrych kompów. Możesz zachwalać bo masz odpowiedni sprzęt. Ja musiałem się rozstać na razie z win 7 bo mam "tylko" Semprona 2800+ + 2GB ram-u i 512 mB grafikę. Jeszcze sam win7 jakoś chodził ale odpalanie pakietu Adobe CS mijało się z celem. Cóż. Jak będę miał lepszy sprzęt to na pewno zagości w nim Win7, chyba,że ....

Byczunio .. że dorobię się na tyle, żeby kupić iMac-a. i tu się zgadzam z tobą, bo uważam,że to najlepszy sprzęt przynajmniej do mojej profesji oraz do muzyki także wszystko czego potrzebuję.

Pozdro
Radziu

Post autor: Radziu » 28 paź 2011, 04:39

Przydałoby się jeszcze żeby można było przesyłać pliki pomiędzy smartfonami bezpośrednio przez WiFi
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 28 paź 2011, 07:07

anipoki pisze:A żeby wyjaśnić ci TWOJE podejście do sprawy, to jest to tak samo jak z cukiernikiem, który używa starodawnego mechanicznego miksera (to twoje podejście), a cukiernika który zainwestował w nowoczesną maszynę aby móc pracować znacznie szybciej.
Jeśli już używać cukiernika do wyjaśniania sprawy, jeden używa porządnego (chociaż nie jest to ostatni krzyk mody) miksera, a drugi (to Twoje podejście) zainwestował w drogą maszynę. I Chociaż ta droga maszyna wcale nie działa lepiej od miksera, to wszystkich usiłuje przekonać że jest super-hiper och i ach, bo mu głupio że wydał kasę a nic nie zyskał :lol:
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 28 paź 2011, 08:55

byczunio pisze:ale jak zobaczyłem co potrafi jabłuszko
Owszem, zgadzam się byczunio z twoją wypowiedzią, nie raz spotkałem się z opiniami, że MAC przewyższa windoze o 20lat w przód. Niestety, jak do tej pory oprogramowanie Apple'a było "zamknięte w sobie" i bardzo mało firm miało licencje na pisanie programów na MAC'i.
Ostatnio chyba po śmierci szefa coś się zmieniło, bo widziałem artykuł na necie, że zaczęli sprzedawać licencje na system chyba na PC.
kasior pisze:Możesz zachwalać bo masz odpowiedni sprzęt
Kasior, mój sprzęt nie jest taki znowu super, bo mnie obecnie nie stać na wymianę i mam go już parę lat, a konfiguracja to: Athlon 64bit 5000+ (jeden rdzeń), dokupione 4GB ramu, bo miałem tylko 1GB (akurat były tanie pamięci), no i mój ostatni zakup to lepsza grafika bo teraz mam HD4550 na PCIe (wcześniej Radeon X1550). Ale to są w zasadzie moje tegoroczne zakupy, a W7 mam już prawie trzeci rok (wcześniej siedziałem na RC).
bodex pisze:Chociaż ta droga maszyna wcale nie działa lepiej od miksera, to wszystkich usiłuje przekonać że jest super-hiper
Chłopcze poczytaj sobie lepiej na internecie coś na temat W7, a nie upieraj się dalej, bo zupełnie nie masz racji a przejawiasz jak na swój wiek (o ile podałeś poprawny) niewłaściwe spojrzenie człowieka dla którego młotek i przecinak są o niebo lepsze, niż młot udarowy do usuwania betonowej ściany zacofania (że użyję takiej aluzji).
Patrząc przez pryzmat twojego podejścia do sprawy, to najlepiej pracować na starym dobrym 486, przy 64MB ramu i najlepiej na Windozie 3.11, "bo 95 to już za nowoczesne".
Postęp idzie do przodu, opracowywane są coraz nowsze technologie i pisane coraz lepsze programy.
Gdybyśmy stali nadal na jednym poziomie rozwoju, to pewnie by nas wykończyły głupie choroby na które obecnie są już lekarstwa.

Tak samo jest z komputerami i oprogramowaniem do nich. Po co tworzyć szybsze komputery, jeżeli systemy spowalniały by całą pracę?? Odpowiedz sobie na to pytanie, ale najlepiej nie pisz o tym na forum, bo to forum nie jest o tym.
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 28 paź 2011, 09:02

Radziu pisze:Przydałoby się jeszcze żeby można było przesyłać pliki pomiędzy smartfonami bezpośrednio przez WiFi
Radziu, a nie lepiej przez Bluetooth? No chyba, że potrzebujesz większego zasięgu, bo BT to tak do 10m.
WiFi to różnie, ale przyjmuje się, że bez antenki przy połączeniu bezpośrednim to tak do 50m (w linii prostej bez przeszkód).
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 28 paź 2011, 10:02

anipoki pisze:Chłopcze poczytaj sobie lepiej
O, zaczynamy się obrażać ? Chyba moja wersja cukiernika była bliska prawdy :mrgreen:
I nie napinaj się tak, bo Ci jeszcze jakaś żyłka pęknie :-P
anipoki pisze:Po co tworzyć szybsze komputery, jeżeli systemy spowalniały by całą pracę??
Po to się tworzy szybsze komputery, aby nowe systemy działały na nich nie gorzej, niż stare systemy na starych :lolol
Radziu

Post autor: Radziu » 28 paź 2011, 13:41

anipoki, piszesz ciągle lepszy, lepszy, nowocześniejszy, szybszy, a konkretów brak. Pytałem co takiego ważnego w tej funkcjonalności jest czego nie ma w XP? Ale Ty skutecznie unikasz odpowiedzi. Ja nie twierdzę, że w7 jest gorszy, twierdzę tylko że XP jest wystarczająco dobry do moich zastosowań i wbrew temu co piszesz, nie sprawia mi żadnych problemów. I to pomimo, że mój komputer jest z 2003 roku, podobnie jak windows XP, który był tylko raz przeinstalowany i to wyłącznie z powodu wymiany dysku na większy. Ten komp to był wtedy bardzo mocny sprzęt, sam procek to była nowość sprowadzana na zamówienie, a kosztował wtedy więcej niż teraz przeciętny laptop. Może dzięki takiej konfiguracji na wyrost, przez tyle lat nie musiałem prawie wcale w sprzęt inwestować.
anipoki pisze:Radziu, a nie lepiej przez Bluetooth? No chyba, że potrzebujesz większego zasięgu, bo BT to tak do 10m.
WiFi to różnie, ale przyjmuje się, że bez antenki przy połączeniu bezpośrednim to tak do 50m (w linii prostej bez przeszkód).
Nie chodzi o zasięg ale o szybkość. Spróbuj przez BT przesłać komuś film (700MB).
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 28 paź 2011, 20:12

Radziu pisze: Pytałem co takiego ważnego w tej funkcjonalności jest czego nie ma w XP? Ale Ty skutecznie unikasz odpowiedzi.
Radziu, weź że wykaż trochę inwencji własnej i poczytaj na necie o funkcjonalności W7. Ja w przeciwieństwie do ciebie jak coś mnie interesuje, albo coś chcę wiedzieć to szukam i czytam artykuły, a nie czekam aż mi ktoś łaskawie poda wiedzę "na tacy". Widzę, że obecnie miastowi to są strasznie leniwi w nabywaniu wiedzy :-/
Radziu pisze:Nie chodzi o zasięg ale o szybkość.
No może i masz rację, bo o ile pamiętam to BT ma ograniczenie szybkości do 2MB/s, a Wi-Fi "g" ma 54MB/s więc jest ogromna różnica :mrgreen:
Radziu

Post autor: Radziu » 28 paź 2011, 20:24

Nie o to chodzi żeby znaleźć w necie, ja pytam co WEDŁUG CIEBIE w tym w7 się tak ważnego zmienia w interfejsie?

Nie wiem jak w komórce, ale WiFi w moim routerze działa z prędkością 150MB, a widziałem też 300MB.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 28 paź 2011, 20:46

Anipoki, wolę posłuchać zdania kolegi, do którego mam zaufanie niż czytać na forach i portalach wypociny kryptomarketingowców.
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 28 paź 2011, 20:54

Aleś ty uparty
Radziu pisze:Nie o to chodzi żeby znaleźć w necie
i niestety LENIWY. :-P
Ale żebyś już dał spokój to powiem ci, że interfejs systemowy jest uproszczony, dużo ważnych opcji jest powyciągane (nareszcie) na wierzch, dużo łatwiej jest znaleść cokolwiek czy w systemie czy na dysku... itp. Główną zaletą jest PEŁNE wsparcie dla procesorów 64bitowych (nie tak jak przy XP 64bit), co pozwala wreszcie w pełni wykorzystać zalety szybkości pracy na takim systemie.

A tak BTW
bodex pisze: Chyba moja wersja cukiernika była bliska prawdy
A ty dalej swoje.... Eh, znasz taką historyjkę zaczynającą się od słów" "Osiołkowi w żłoby dano..."
A na końcu historyjki osiołek zdechł bo był taki uparty... :roll:
Nadal nie potrafisz się przyznać, że w rzeczywistości g... wiesz i nadal stawiasz na swoim...
I nikt tu się nie obraża ani nie napina, tylko normalnie próbuje wytłumaczyć, co i jak, ale jeżeli nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że ktoś może wiedzieć więcej niż ty, no to masz problem i musisz z nim żyć.
Radziu

Post autor: Radziu » 28 paź 2011, 22:03

anipoki, i znowu same ogólniki, zero konkretów. Jakie WAŻNE opcje masz na wierzchu a nie ukryte jak w xp?
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 28 paź 2011, 23:11

Wiesz co LENIU, jak nie chce ci się szukać, to ja nie będę się tu produkować tylko dla twojego widzimisię.
Radziu

Post autor: Radziu » 29 paź 2011, 09:04

Naprawdę nie wiem jak znaleźć w necie TWOJĄ opinię. A może mój komputer 3GHz jest za słaby żeby to znaleźć, bo to tylko 32bit, lub mój XP nie ma takiej funkcjonalności, lub nie jest ona na wierzchu, jest tak ukryta, że nie mogę jej znaleźć, bo mi się co chwila komp wiesza.

Ale coś mi się wydaje że już sam nie wiesz.
ODPOWIEDZ