Radio :)
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt:
Nokia N97 mini niestety nie ma transmitera FM. i ma tylko 8 g pamięci. a reszta wyposażenia jest bardzo podobna. Dźwięk z niego można sobie wyciągnąć za pomocą gniazdka mini jack. Do wielu radoodtwarzaczy samochodowych można sobie dorobić czy dokupić przejściówkę z wejściem i automatycznym przełączaniem przydatna do mp-trójnika czy zestawu glośnomówiącego.
dr.eklektyczny
-
- ModTeam
- Kontakt:
Radio Siemens NCDR 1100 czyli kombajn (radio + CD + komputer + nawigacja + telefon) Do tego w schowku jest zmieniarka Philipsa na 4cd. A samochód to opel, więc wyświetlacz (kolorowy) nie jest w radiu tylko w desce rozdzielczej. To wszystko powoduje, że nie ma sensu wymieniać tego radia, tylko po to żeby mieć odczyt MP3. Chociaż znajomy powiedział, że bluetoth który normalnie wykorzystywany jest tylko do diagnostyki samochodu (komputer diagnostyczny się przez niego łączy), podobno da się zmienić tak oprogramowanie, że blutotha można wykorzystać do telefonu, więc może i do odtwarzania muzyki się da
-
- ModTeam
- Kontakt:
Do mojego radia w citroenie takie wejścia AUX są łatwo dostępne, a faktycznie z tym twoim modelem jest trudniej. Jedynie co znalazłem to opis złączek przydatny do zrobienia sobie wejścia wykożystując styki od zmieniarki. Można użyć wejścia a uśpić zmieniarkę. Jak chcesz pokombinować to tu to znajdziesz.
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... le/iso.htm
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... le/iso.htm
dr.eklektyczny
-
- Stary wyga
- Kontakt:
A ja w fabrycznym, w Cytrynie mam wejście chinch (schowane w schowku przed pasażerem), na USB pożałowałem kasy (byłoby w konsoli miedzy fotelami). Ma gniazdo SD, ale służy tylko dla mapy, no i ma CD, które czyta utwory we wszystkich formatach muzycznych, w tym MP3. Podobno przez płytę wgrywa się aktualizację softu.
- kasior
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Dopiero teraz piszę, bo nie miałem czasu sprawdzić jak działa transmiter za 15,99 (taki ma żona), ja mam super wypas z zestawem głośnomówiącym Bluetotch za całe 52 złdr.pantyhose pisze:Tani transmiter za 20 zł do radia samochodowego to zmarnowane 20 zł. w większości przypadków udaje taki stereo za pomocą domiksowanego sygnału 16 khz do dźwięku. Dźwięk ma mniejszą dynamikę niż przy prawdziwej stacji radiowej. Poziom sygnał/szum to coś z fal srednich. Zakłócenia przy przejeżdżaniu pod każdymi przewodami energetycznymi. Używam też czasem trochę lepszego nadajnika wbudowanego w telefon komórkowy nokia. Tutaj jest już prawdziwe stereo a nie tylko sygnał pilota 16 kHz.
Oba transmitery (czyli również ten za 15,99) nadają dźwięk stereofoniczny, poziom sygnał/szum może minimalnie gorszy od silnej stacji radiowej, ale można to usłyszeć ja silnik nie pracuje, w czasie jazdy i tak ogólny hałas jest większy niż szum.
Zakłóceń przy przejeżdżaniu pod przewodami nie ma. Sporadycznie zdarzają się trzaski jak stoję obok samochodu z niesprawną instalacją, ale coś takiego zaobserwowałem kilka razy i występowało również jak przełączyłem na normalną stację radiową.
Ja jestem zadowolony z zakupu, żona też, ale oczywiście nikogo nie namawiam.
ps. Tak zwany sygnał pilota sygnalizujący nadajnik stereo, to 19 khz
-
- ModTeam
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
Gitara ze sterowaniem w kierownicy
A tak poważnie to w radiu powinieneś mieć w takim razie jeszcze funkcję włączenia zewnętrznego źródła. U mnie obawiam się, że po odpięciu zmieniarki wyskoczy jakiś błąd, bo przecież informacje o tym co jest odtwarzane są przekazywane do radia, jak informacji braknie to będzie jakiś error, tak jak np jak się otwartą klapkę zostawi.
A tak poważnie to w radiu powinieneś mieć w takim razie jeszcze funkcję włączenia zewnętrznego źródła. U mnie obawiam się, że po odpięciu zmieniarki wyskoczy jakiś błąd, bo przecież informacje o tym co jest odtwarzane są przekazywane do radia, jak informacji braknie to będzie jakiś error, tak jak np jak się otwartą klapkę zostawi.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
A nie uważacie, że normalny śmiertelnik się w tym zagubił? Ja przy zakupie radia nie przekraczam 350 zł, bo nie warto. Postęp techniczny powoduje, że za rok jest ono sprzętem zacofanym. Ląduje więc ono na śmietniku, oczywiście jak ktoś goni za nowinkami.
Jest tak jak z naziemną tv cyfrową. Ci co kupili odbiorniki z MPEG-2 już mogą je umieścić w koszu, bo zmieniono standard na MPEG-4.
Jest tak jak z naziemną tv cyfrową. Ci co kupili odbiorniki z MPEG-2 już mogą je umieścić w koszu, bo zmieniono standard na MPEG-4.
Ja instrukcję oglądałem tylko po to, żeby zmienić język z nederlandski na englisch, bo inaczej bym nie skumał która to opcja. Poza tym radio i cały ten kombajn jest tak prosty w obsłudze, że instrukcja nie potrzebna.
Ale faktem jest, że nie dałbym tyle ile dał pierwszy właściciel za ten sprzęt, radio było w samochodzie jak kupowałem go. Inna sprawa, że za sam samochód też nie dałbym tyle ile dał pierwszy właściciel
A co do TV, to nawet nie wiem który z tych standardów ma mój, bo odbieram TV przez dekoder.
Ale faktem jest, że nie dałbym tyle ile dał pierwszy właściciel za ten sprzęt, radio było w samochodzie jak kupowałem go. Inna sprawa, że za sam samochód też nie dałbym tyle ile dał pierwszy właściciel
A co do TV, to nawet nie wiem który z tych standardów ma mój, bo odbieram TV przez dekoder.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
Generalnie nie gonię za nowinkami, bo się za nie strasznie przepłaca.
Radio jak Radziu kupiłem z samochodem, tylko, że nowym. Jakbym chciał mieć prostsze w obsłudze i bez nawigacji musiałbym dopłacić 3 kzł (model z nawigacją był w "promocji"). Natomiast przy tak dużym samochodzie (Grand C4 Picasso) czujnik cofania jest, nawet dla mnie, parkujacego poprzednimi samochodami do milimetra, OBOWIĄZKOWY.
A telewizory sobie i moim rodzicom specjalnie wybierałem z MPEG4, by nie trzeba było dokupować dekodera, a 100Hz odpuściłem. Telewizję ogladam tylko w standardzie cyfrowym. Poza momentami, gdy sygnał "ucieka" jest super.
Radio jak Radziu kupiłem z samochodem, tylko, że nowym. Jakbym chciał mieć prostsze w obsłudze i bez nawigacji musiałbym dopłacić 3 kzł (model z nawigacją był w "promocji"). Natomiast przy tak dużym samochodzie (Grand C4 Picasso) czujnik cofania jest, nawet dla mnie, parkujacego poprzednimi samochodami do milimetra, OBOWIĄZKOWY.
A telewizory sobie i moim rodzicom specjalnie wybierałem z MPEG4, by nie trzeba było dokupować dekodera, a 100Hz odpuściłem. Telewizję ogladam tylko w standardzie cyfrowym. Poza momentami, gdy sygnał "ucieka" jest super.
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Nie zmienili, od początku standardem jest w Polsce MPEG-4. Były wprawdzie transmisje TESTOWE w MPEG-2, ale nikt nie mówił że tak zostanie. Więc ci co kupili takie TV, są sobie sami winni, ewentualnie powinni naklepać sprzedawców w sklepach którzy dobrze wiedzieli że niedługo sprzęt będzie do wymiany.papa_smerf pisze:Ci co kupili odbiorniki z MPEG-2 już mogą je umieścić w koszu, bo zmieniono standard na MPEG-4
A jeśli chodzi o TV cyfrową, to odbieram ją już od prawie roku (czyli odkąd mam TV z odpowiednim dekoderem) i działa idealnie, obraz jest lepszy niż dekodera.
Ładny obraz to dopiero jest jak byś miał HD, tv dopiero różnica jest. Tak wracając do radia samochodowego, od czasu kiedy kupiłem ostatnie, czyli ponad 10 lat, ceny za sprzęty znacznie spadły i modele za mniejsze pieniadze potrafią znacznie więcej. Najpierw kupiłem markowe radio sony za coś koło 400-500 zl, ale nie byłem do konca zadowolony z jakości dźwięku. Skoczyło sie na tym że kupiłem model za 1500 i do tego wymieniłem 4 głośniki za wsumie 500 zl, różnica w jakości dźwięku jak dla mnie olbrzymia.
-
- Znawca tematu
- Kontakt: