To i owo komórkowo...

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 23 paź 2011, 23:15

Niestety Win7 wymaga duuużo pamięci a jeszcze więcej spejsa na dysku. Ja mam baaardzo stabilnego XP, od instalacji w 2006 nie był naprawiany.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 24 paź 2011, 07:36

Ja też mam XP i póki co nie zamierzam zmieniać. Zainstalowałem kiedyś na próbę siódemkę, ale jakoś nie mogłem się przyzwyczaić i wróciłem do XP :)

A co do rutera, to transfer plików do innego komputera działa bezproblemowo, tak samo jakbym miał kartę wifi. Na telefonie nie sprawdzę (nie mam takiego), ale dlaczego miało by nie działać ?
Radziu

Post autor: Radziu » 24 paź 2011, 08:37

To napisz mi jak zmusić komputer, żeby wiedział o tym, że ma kartę WiFi.
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 24 paź 2011, 12:43

Radziu, wpiąć kartę i zainstalować sterowniki. :)
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 24 paź 2011, 17:25

Zapodam coś na temat Win7, bo coś mi się zdaje, że niektórzy to baaaardzo mało wiedzą na ten temat.
Win7 vs. WinXP
Nieprawdą jest jakoby W7 "wymagał" dużo ramu - to jest jedna wielka ściema. Używam W7 w wersji "Starter" na Netbook'u (instalowany oryginalnie) - sprzęt ma raptem 1GB ramu i śmiga jak złoto.
Na "stacjonarce" również mam W7 (wcześniej WXp) zakupiona legalna wersja OEM 64bit i naprawdę nie mam ŻADNEJ ochoty na powrót do obleśnego, zawieszającego się i niestabilnego do końca WXp.
WXp jest niestety już przeżytkiem ubiegłego wieku i czas było zmienić system na nowy.
Różnica jest OGROMNA, po pierwsze Wreszcie system w pełni kożysta z rdzenia 64bit, a co za tym idzie znacznie "przyspieszył" wykonywanie operacji.
Po drugie uruchamiając jakiekolwiek programy mające znaczne zapotrzebowanie na moz obliczeniową, system przechodzi w stan LOW, zwalniając pamięć i procesor dla tego zadania (przykład - na WXp niektóre "wymagające" gry musiałem uruchamiać na niskich detalach, a na W7 spokojnie śmiga mi na wyższych - nie na wysokich - i nie tnie mi nic).
Wielką zaletą nowego systemu jest możliwość rozbudowy kompa o duuużo ramu i system spokojnie go obsłuży, a niestety WXp "widzi" max 3GB - reszta jest "obcięta" i niewykożystana.
Zalet W7 jest wiele, są też i wady - ale tych jest niewiele i do pominięcia.

Ale co ja was będę przekonywał, każdy woli to co lubi. Jedno jest pewne, ten kto miał styczność tylko z Xp, Zawsze znajdzie coś co mu się nie spodoba w WXp, ale po prostu trzeba się przyzwyczaić i tyle.
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...
Jasiek
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: Jasiek » 24 paź 2011, 23:21

Od 6 lat mam WinXP i nie mam powodu do narzekania. Co do pamięci to przy włożonych 4 GB RAM system widzi jedynie 3,5 GB. No cóż więcej nie potrafi. Niby mógłbym przejść na Win7 ale nie widzę takiej potrzeby. Do tego czym się zajmuję zawodowo i w domu ten system mi wystarczy. Zdjęcia z komórki zrzucam na kompa przez bluetooth i działa to bez z zarzutu.
Na małym 10,1" Notebooku mam Win7Starter i 2 GB RAM i też nie widzę potrzeby do przeinstalowania na pełny Wn7.
Jasiek
Radziu

Post autor: Radziu » 25 paź 2011, 00:05

Kacper pisze:Radziu, wpiąć kartę i zainstalować sterowniki. :)
Tak zrobię, ale najpierw muszę ją zakupić, a to już w piątek bo i tak wybieram się do CH. Pytanie dotyczyło wykorzystania WiFi z routera, bo Bodex twierdzi że da się wykorzystać.
Radziu

Post autor: Radziu » 25 paź 2011, 00:18

Każdy ma inne potrzeby. Co do stabilności to nie mam co narzekać, nic złego na XP się nie dzieje. Rdzenia 64bit to mój zabytek chyba nawet nie ma. Pamięci mam 2GB więc jest w pełni wykorzystana, nie wiem po co więcej. Programy potrzebujące moc obliczeniową? Chyba nie mam takich.
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 25 paź 2011, 00:28

Radziu pisze:Pytanie dotyczyło wykorzystania WiFi z routera, bo Bodex twierdzi że da się wykorzystać.
Da się, ponieważ istnieje coś takiego jak "Udostępnianie sieciowe". Na komputerze wybierasz folder i go udostępniasz w swojej sieci, wtedy każdy komputer / telefon, który podłączy się do Twojego routera będzie miał dostęp do udostępnionego wcześniej folderu.

Gdybyś potrzebował pomocy w konfiguracji - pisz. :)
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 25 paź 2011, 00:29

Anipoki, MałyMiękki płaci Ci za takie peany?
Mój wysłużony XP nigdy mi się nie powoesił, mimo, że nie pracuje w sterylnych warunkach (dziecko ładuje swoje gry ile wlezie i gdzie popadnie, żona wszystko z aparatu foto zwalała na pulpit - przestała gdy dostała drugi dysk 1TB). Rzeczywiście XP 64 jest wołowaty, ale klasyczny 32 śmiga jak burza. Poza tym nie każdego stać na koopę pamięci albo nie ma możliwości technicznych (moja płyta główna obsługuje do 4GB RAM - posiadam 3GB). 7 starter jest odciążoną wersją systemu specjalnie dedykowaną na netbooki więc wymaga mniej pamięci. Nasz zakładowy informatyk ma do dyspozycji dla nas 7-32 i 7-64 i mówi, że nie ma sensu pakować się w 64 jesli nie robi się zaawansowanej grafiki 3D, bo dopiero w takim oprogramowaniu czuć różnicę a wymagania pamieciowe są zupełnie inne. A poza tym XP są z tego wieku. Z zeszłego pochodził NT 4.0
Radziu

Post autor: Radziu » 25 paź 2011, 00:33

Kacper pisze:Da się, ponieważ istnieje coś takiego jak "Udostępnianie sieciowe". Na komputerze wybierasz folder i go udostępniasz w swojej sieci, wtedy każdy komputer / telefon, który podłączy się do Twojego routera będzie miał dostęp do udostępnionego wcześniej folderu.
To być może działa. W telefonie zdaje się nie ma udostępniania, a program o którym pisałem chyba musi widzieć kartę WiFi, bo w tej chwili twierdzi, że WiFi nie mam. Chyba pozostaje jedynie zakup karty.
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 25 paź 2011, 00:41

byczunio, chyba nie do końca rozumiesz ideę systemów 32 i 64 bitowych, o nie są po to "że normalny użytkownik korzysta z 32 bitowego systemu, a zaawansowany (np. ten grafik 3D) z 64 bitowego".

System operacyjny 32 bitowy jest przeznaczony dla procesorów o architekturze x86, natomiast systemy 64 bitowe dla procesorów o architekturze x64. Wniosek jest taki - jaki masz procesor, taki POWINIENEŚ mieć system operacyjny.

A co do XP, to sam fakt, że Microsoft przestał go wspierać powinien być argumentem do przesiadki na coś nowszego. I tak jak pisał Anipoki - plotki o wymaganiach Windows'a 7 są przesadzone, bo wymagania 7 to: procesor 1GHz, 1GB RAM i dysk 16GB.

Radziu, a tak od początku, bo się pogubiłem - co Ty chcesz zrobić z tym WiFi w domu? :)
Radziu

Post autor: Radziu » 25 paź 2011, 01:00

Kacper, chcę mój z kompa grzebać na kacie SD która jest w telefonie. Mogę to robić przez USB, ale chciałbym przez WiFi. Nie mam karty WiFi. Mam router który jest podłączony kablem z komputerem a przez WiFi z telefonem.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 25 paź 2011, 07:19

Kacper pisze:A co do XP, to sam fakt, że Microsoft przestał go wspierać powinien być argumentem do przesiadki na coś nowszego.
Przestał wspierać, bo XP był na tyle doby, że ludzie nie chcieli nowego kupować. To taka "delikatna" zachęta do zmiany systemu = do zwiększenia dochodu producenta.
Kacper pisze:I tak jak pisał Anipoki - plotki o wymaganiach Windows'a 7 są przesadzone, bo wymagania 7 to: procesor 1GHz, 1GB RAM i dysk 16GB.
Tak, wystarczy 1 GB aby zainstalować system i pograć w pasjansa, na więcej nie starczy pamięci. XP działa już przy 128 MB pamięci, więc jakby odrobinę mniej potrzebował.

Radziu, nie wiem jak użyć Wifi z routera do połączenia z telefonem. Używam Wifi do połączenia z drugim komputerem, a do tego nie potrzeba żadnych sterowników Wifi, działa to tak samo jakbym połączył drugi komputer kablem.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 25 paź 2011, 07:52

Mam w domu komputer 64 bitowy (Pentium D 2,8GHz) 3GB RAM a na nim dwa systemy XP i XP64. Według teorii XP64 powinien być szybszy, bo dedykowany do tej arcytektury. Ale jak zwykle teoria ma się nijak do praktyki, bo 64-ka muli się jak diabli a zwykły XP śmiga oczywiście nie wykorzystując w pełni możliwości procesora. Zwykłego XP-ka zainstalowałem, bo komputer pod XP64 był wolniejszy niż poprzedni (Pentium MMX 166 MHz) i nie można było zainstalować części starszego (niezbędnego mi do egzystencji) softu.
Co do 1 MB pod "7" to jak mawia nasz informatyk będzie doopa blada, bo MałyMiękki zawsze zaniża wymagania. "7" 32-bitowa wymaga conajmniej 2 GB, 64-bitowa conajmniej 4GB. Zaniża po to by zainstalować system na zbyt słabej maszynie, przekonać się, że jest źle i pod nowy system zmodernizować (wymienić) komputer.
Bo postęp technologiczny to jest spisek producentów softu i sprzętu. Robią programy mające coraz większe wymagania by kupować nowy, mocniejszy sprzęt. A na nowym sprzęcie potrzebne jest nowe, mocniejsze oprogramowanie. I kółeczko się zamyka. A za wsztko i tak zapłacimy my, szarzy użytkownicy komputerów.
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 25 paź 2011, 16:58

byczunio pisze:Ale jak zwykle teoria ma się nijak do praktyki, bo 64-ka muli się jak diabli a zwykły XP śmiga
Wyjaśnijmy sobie jedno - XP 64bit to była pierwsza kompilacja systemu dla procków 64bit, a nie system napisany od podstaw i dostosowany do nowego systemu. Porównaniem może być tutaj próba technologicznego doścignięcia przez Intela AMD i wypuszczenia przez nich pseudo 64bitowego procka złożonego z dwóch połączonych 32bitowych rdzeni.
Sam MS przyznał, że XP 64bit nie spełnia ich oczekiwań i nie promowali go dalej.
byczunio pisze:Anipoki, MałyMiękki płaci Ci za takie peany?
Nie byczunio, nikt mi nie płacił ani nie płaci, piszę to z własnego doświadczenia. Pracowałem na obu systemach, a z vistą praktycznie nie miałem styczności (no, sporadycznie u innych ludzi).
Wiem jedno, NAPRAWDĘ nie ma porównania pomiędzy W7 a XP. XPek był dobrym systemem i owszem, ale niestety jest stasznie wooooolny w porównaniu do W7 i tyle na temat.
byczunio pisze:"7" 32-bitowa wymaga conajmniej 2 GB, 64-bitowa conajmniej 4GB
Skąd ty takie bzdety wyciągnąłeś? :shock: Wymagania W7 to owszem 2GB dla 32bit, ale 1GB dla 64bit. Wersja 64bit wymaga mniej ramu bo nie potrzebuje aż takiej ilości, ze względu na możliwość wykonania większej ilości operacji naraz i nie musi "pakować" kolejnych zadań do ramu. Ja startowałem z W7 64bit na 2GB i powiem, że przy normalnym wykożystaniu kompa system zajmował raptem ok 500MB ramu.
bodex pisze:XP działa już przy 128 MB pamięci, więc jakby odrobinę mniej potrzebował.
Kolejny MIT z lamusa, niestety mam styczność z kompem w pracy, gdzie na bardzo słabym sprzęcie jest tylko 128MB ramu i wiesz co? Może pogadaj z osobnikiem, który pracuje na tym kompie, to usłyszysz jaka "Wspaniała" to praca.
Jasiek pisze:Na małym 10,1" Notebooku mam Win7Starter i 2 GB RAM i też nie widzę potrzeby do przeinstalowania na pełny Wn7.
Drobne sprostowanie W7 Starter to nie jest w pełnym słowa znaczeniu "orżnięta" wersja W7.
Jest to tylko system z zablokowanymi niektórymi funkcjami "ułatwiającymi" życie, a tak pozatym to jest to taki sam system jak "pełna" wersja. Jeżeli ktoś jest chętny na zmianę Startera na pełniejszą wersję, to nie trzeba kupować nowego systemu, tylko wykupuje się sam klucz do danej wersji systemu i wpisuje się go w okno aktywacji. Po wpisaniu, odblokowywują się opcje dostępne dla wykupionej wersji systemu.
Sam klucz jest o około 100zł tańszy niż wersja OEM tej wersji systemu.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 25 paź 2011, 20:46

anipoki pisze:ze względu na możliwość wykonania większej ilości operacji naraz i nie musi "pakować" kolejnych zadań do ramu
Do tego chyba służy pamięć typu Cache na poziomach L1, L2 ... a w RAM-ie siedzi wszystko co jest aktualnie odpalone.
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 25 paź 2011, 22:25

byczunio pisze:Do tego chyba służy pamięć typu Cache na poziomach L1, L2
Przykro mi, ale tu się mylisz. Pamięć cache L1, L2 (L3 nawet) służy do przechowywania danych bierzących zadań wykonywanych/przeliczanych przez procesor, do ramu pakowane są zadania oczekujące na wykonanie, w tym również programy już uruchomione.
Myślisz, że po co ktoś tam wymyślił sobie aby upakować kilka rdzeni w jeden procek? Właśnie po to aby możliwe było jeszcze szybsze przeliczanie kolejnych zadań, tak aby odciążyć system oraz pamięć ram i zwiększyć wydajność (czyt. wydajność=szybkość działania :-P )
Radziu

Post autor: Radziu » 25 paź 2011, 23:39

anipoki, czy w Twoim super windowsie 7 64bit nie ma sprawdzania pisowni? Sadzisz takie orty, że aż razi po oczach 8-)
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 26 paź 2011, 07:38

Radziu pisze:anipoki, czy w Twoim super windowsie 7 64bit nie ma sprawdzania pisowni? Sadzisz takie orty, że aż razi po oczach 8-)
Zapewne sprawdzanie pisowni jest, ale wymaga kolejnych 2 GB pamięci :lolol
anipoki pisze:Wymagania W7 to owszem 2GB dla 32bit, ale 1GB dla 64bit. Wersja 64bit wymaga mniej ramu bo nie potrzebuje aż takiej ilości, ze względu na możliwość wykonania większej ilości operacji naraz i nie musi "pakować" kolejnych zadań do ramu.
A takich głupot dawno nie czytałem

EDIT:
A co do braku wsparcia XP, to cytat z http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Mic ... 37339.html

Koniec wsparcia dla Windows XP ogłaszany był przez Microsoft wiele razy .... Wsparcie dla systemu zostało jednak przedłużone do 8 kwietnia 2014 roku ze względu na dość spore zainteresowanie Windows XP w netbookach. Warto zaznaczyć że w wielu firmach nadal kupuje się wersję Windows 7 Business tylko po to by móc wykonać downgrade do Windows XP Professional.
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 26 paź 2011, 20:26

Jeśli są to firmy typu "Sklep pani Wiesi za rogiem" lub informatyk jest z zeszłej epoki, to instalują XP. Wiele też zależy od tego kto do czego używa komputera, bo jak tylko do napisania dokumentu w Wordzie lub do sprawdzenia poczty, to równie dobrze wystarczy mu "maszyna do pisania" z Windows 98.

Ja osobiście nie wyobrażam sobie pracy na przestarzałym systemie.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 26 paź 2011, 20:38

Ja osobiście nie wyobrażam sobie pracy na przestarzałym systemie.
Twój wybór, a mały miękki z takich żyje :-P

A co do film typu "Sklep pani Wiesi za rogiem". Pracuję dosyć dużej firmie (6 tyś osób w PL, około 300 tyś w pozostałych krajach) i o dziwo nadal się u nas używa XP.
Radziu

Post autor: Radziu » 26 paź 2011, 20:43

U nas też XP. Firma międzynarodowa, w samej Warszawie około tysiąc ludzi.
Awatar użytkownika
anipoki
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: anipoki » 26 paź 2011, 20:45

Wiesz co Radziu? Nie ściemniaj mi tu o ortach, bo raptem dwa zrobiłem a w jednym słowie wcieło mi literkę, więc czego się czepiasz?? Nie bądź już takim polonistą, a jeżeli nie masz innych argumentów, to lepiej nie pisz nic
bodex pisze:A takich głupot dawno nie czytałem
Nie ściemniaj mi tu, bo jakoś są to sprawdzone informacje.
bodex pisze:w wielu firmach nadal kupuje się wersję Windows 7 Business tylko po to by móc wykonać downgrade do Windows XP Professional.
Tak i owszem kupuje się W7 i robi downgrade do XP, ale tylko z jednego powodu, mianowicie z takiego, że w wielu firmach oszczędza się w ten sposób na zakupie nowych programów przystosowanych do W7 i nadal korzysta się ze starych programów z XP a nawet z DOS'a. Obecnie już prawie nie uświadczy w sklepie nowego kompa z preinstalowanym XP to dlatego się tak robi.
Radziu

Post autor: Radziu » 26 paź 2011, 21:57

anipoki, 2 to może zauważyłeś.
ODPOWIEDZ