Radio :)

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

Awatar użytkownika
phmenpl
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: phmenpl » 21 maja 2010, 19:02

Aby nie trzymać was w niepewności.

Daję link.

http://pinotv.pl/kanal/nowa-moda-rajstopy-dla-mezczyzn

zrobie też osobną stronę w przyszłości. do tego kanału TV
Miej wyjebane a będzie ci dane
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 21 maja 2010, 22:44

Aby nie trzymać was w niepewności - opiszę o tym co poczyniłem. Otóż dziś wybraliśmy się z koleżanką małżonką pośmigać na rowerku. A że trochę się ochłodziło i upał zelżał, mogłem pozwolić sobie na cienkie rajstopy pod spodenki rowerowe. No i na koniec trasy zawitaliśmy do Biedronki. Trochę się wahałem - bo zaczepiłem w okolicach kolana o coś wystającego i poleciało małe oczko - ale w sumie za bardzo nie rzucało się to w oczy (nikt mi nie zwrócił uwagi że dziura) więc udaliśmy się zakupić radyjko. Było w cenie 99 pln - jeszcze jest nie zamontowane, ale wydaje się niegłupie (a cena wręcz symboliczna). Jak nic niespodziewanego nie wypadnie - Papciu i Krzysiu macie u mnie duże piwo :zdrowko

Z mojej strony temat praktycznie wyczerpany, ale jeśli ktoś mógłby coś jeszcze polecić z "górnej półki" - to mile to będzie przeze mnie widziane.

p.s. a może coś o radyjku CB? U mnie zwłaszcza córa bez niego nie wsiada za kierownicę - ale ona lubi bałamucić (radialnie) innych kierowców. Ja co prawda mam zamontowane, ale praktycznie nie używam.
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
Radziu

Post autor: Radziu » 21 maja 2010, 23:22

phmenpl, mogłeś chociaż napisy wrzucić do tych filmików, no i mogłeś sobie darować tego fetyszystę. Może sam byś wystąpił w roli prezentera, co Ty na to :?:

Na reklamach zarobisz tyle, że założysz później prawdziwą TV.
Danon pisze:a może coś o radyjku CB? .
Ja nie cierpię tego wynalazku, strasznie zakłóca spokój, muzyki posłuchać nie można...

Szkoda, że do biedronki tak mi nie po drodze, bo z czystej ciekawości chciałbym zobaczyć ten wynalazek. A może ktoś wrzuci foto :?:
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 22 maja 2010, 00:07

Tani transmiter za 20 zł do radia samochodowego to zmarnowane 20 zł. w większości przypadków udaje taki stereo za pomocą domiksowanego sygnału 16 khz do dźwięku. Dźwięk ma mniejszą dynamikę niż przy prawdziwej stacji radiowej. Poziom sygnał/szum to coś z fal srednich. Zakłócenia przy przejeżdżaniu pod każdymi przewodami energetycznymi. Używam też czasem trochę lepszego nadajnika wbudowanego w telefon komórkowy nokia. Tutaj jest już prawdziwe stereo a nie tylko sygnał pilota 16 kHz. Wieksza stabilność pod warunkiem znalezienia wolnego fragmentu eteru. Dynamika sygnał szum daleka od ideału stacjii radiowych.

PHmenpl fajnie, że cos tam powklejałes . zawsze to troszkę do przodu.
dr.eklektyczny
Radziu

Post autor: Radziu » 22 maja 2010, 00:10

Transmiter w telefonie :?: Super opcja, coś takiego by mi się przydało, bo to rozwiązuje problem całkowicie.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 22 maja 2010, 00:18

Radziu np Nokia N97. 32 Gb pamięci. Wiele MP3 i filmów. A i zdazyło mi sie słuchać Polskiego Radia 2000 km od Polski.
internet w komórce. W przeglądarkę w telefonie wklejony link w wersji real player, np:

http://polskieradio.pl/sluchaj/default.aspx?p=3#

połączony z automatycznym włączaniem transmitera FM. I to wszystko zamkniete w jednej ikonce na ekranie telefonu. Oczywiście bez abonamentu na internet w komórce się nie obędzie.
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 26 maja 2010, 22:07

Zamontowałem w końcu wynalazek z biedronki i muszę przyznać że naprawdę miło jestem zaskoczony. Radio działa całkiem przyzwoicie a i po włożeniu karty miło było posłuchać :-) . Za takie pieniądze naprawdę warto :jestok
Radziu

Post autor: Radziu » 26 maja 2010, 22:22

dr.pantyhose pisze:Radziu np Nokia N97. .
Szkoda że to taka cegła, a i do tanich ten telefon napewno nie należy.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 27 maja 2010, 00:34

Radziu pisze:oda że to taka cegła
No jest to raczej męski telefon.

A np Nokia N97 mini. Już nie cegła.

Cegła to były Nokia 1610 czy nawet miniaturawa jak na tamte czasy 8110 czy motorola flare.
dr.eklektyczny
Radziu

Post autor: Radziu » 27 maja 2010, 07:30

Co do rozmiarów, to najlepsza była 8210
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 27 maja 2010, 11:33

Danon pisze:Zamontowałem w końcu wynalazek z biedronki i muszę przyznać że naprawdę miło jestem zaskoczony. Radio działa całkiem przyzwoicie a i po włożeniu karty miło było posłuchać :-) . Za takie pieniądze naprawdę warto :jestok
A ma RDS, bo jakoś nie dojrzałem w biedronkowej gablocie?
Obrazek
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 27 maja 2010, 15:03

papa_smerf pisze:A ma RDS
A czy są jeszcze radia bez RDS-u?
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 27 maja 2010, 15:06

A czy są jeszcze radia bez RDS-u?
Są i to nawet fabryczne. Ale to zwykle dotyczyło przeznaczonych na inne niż europejski rynek.
Awatar użytkownika
phmenpl
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: phmenpl » 31 maja 2010, 00:02

Radziu pisze:Świetny pomysł, słuchałbym go 24 godziny na dobę. Czekam na namiary jak już założysz to radio.
Zamiast słuchać możesz oglądac

Zapraszamcie na

http://pinotv.pl/kanal/nowa-moda-rajstopy-dla-mezczyzn.

Link też w podpisie.
Miej wyjebane a będzie ci dane
Radziu

Post autor: Radziu » 31 maja 2010, 08:36

Oglądam cały czas, najbardziej podobają mi się faceci w stanikach.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 31 maja 2010, 11:02

phmenpl, trochę rozważniej zamieszczaj te filmy, bo niektóre wręcz nas ośmieszają.
Obrazek
Awatar użytkownika
krzyś
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: krzyś » 01 cze 2010, 10:29

jeżeli chodzi o radia cb to też nie byłem ich zwolennikiem choć na przełomie lat 80 i 90 miałem coś takiego w domu i długie wieczorne gadki ze znajomymi rajcowały mnie nie mniej niż dzisiejszą młodzież komputery. jeszcze niedawno nie wyobrażałem sobie żebym musiał tak wyciszać muzykę aby słyszeć radio cb. ale. kupiłem na wspólny wyjazd ze znajomymi coby w drodze można było pogadać. i okazało się że teraz, jak najgorszy typ moherowej przekupy i plotkary jakoś bez niego nie wsiadam do auta...
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 01 cze 2010, 14:13

krzyś pisze:choć na przełomie lat 80 i 90 miałem coś takiego w domu i długie wieczorne gadki ze znajomymi rajcowały mnie nie mniej niż dzisiejszą młodzież komputery
Był to pierwowzór IRC-a i wszelkich innych komunikatorów, zapewniający w miarę anonimowość i możliwość przedstawienia swojego (niekoniecznie zgodnego z określonym kierunkiem) zdania w danej sprawie. Był to również sposób na poznanie innych.... słowem to co jest w necie istniało już wcześniej tylko że w innej formie :).
Radziu

Post autor: Radziu » 01 cze 2010, 21:42

Do takich celów to i ja mialem CB i to jakieś wypasione bo w wawie te zwykle 40 kanałów było za bardzo zapchane z czasem. Do tego była 5 metrową antena na wysokości 14 piętra. Ale to siostra z tego głównie korzystała, mnie to za bardzo nie wciągnęło.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 02 cze 2010, 09:12

To ja ostatni raz CB używałem 15 lat temu. U harcerzów mieliśmy całą sieć:
1x Allan 14 do samochodu
1x Allan 25 jako stacjonarny
2x Allan 48 dla drużynowych
8x Tukan - po 4 wstrojone w 2 kanały, po jednym dla każdego zastępu, osobne kanały dla drużyn męskiej i żeńskiej.
Stacjonarny chodził z anteną 7/8 wywieszoną na najwyższej sośnie w okolicy.
Przy dobrej pogodzie ze stacjonarnego mieliśmy zasięg kilkudziesięciu kilometrów (np stacjonowaliśmy 15 km na SE od Koszalina i gadaliśmy z Kołobrzegiem).
W 2 lata po moim przejściu w stan spoczynku ze sprzętu nic nie pozostało :evil:
Radziu

Post autor: Radziu » 03 cze 2010, 09:33

dr.pantyhose pisze:A np Nokia N97 mini. Już nie cegła.
A ten też ma transmiter :?:

Zamierzam przedłużyć umowę w Orange i taki może bym se wziął.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 03 cze 2010, 19:07

Czy to są telefony z ekranem dotykowym? Słyszałem że nic bardziej nie działa na kieszeń i nerwy od dotykowcow.
Obrazek
Radziu

Post autor: Radziu » 03 cze 2010, 19:26

Ten akurat ma i ekran dotykowy i pełną klawiaturę qwerty, tylko nie mogę się dopatrzyć tego transmitera.

Ale widziałem kiedyś wyniki ankiety z której wynikało, że 80% osób, które zmienilo telefon, na taki z ekranem dotykowym, nie myśli nawet o zmianie z powrotem na telefon z klawiaturą.
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 03 cze 2010, 20:28

Też mam dotykowy i do tego nietypowy i nie zamienię na inny.
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 03 cze 2010, 23:34

bo jak się ma dotykowy, to nie nosi się go w kieszeni. ja mam możliwie najtańszy (nówka 150PLN), bezdotykowy :-P i jestem szczęśliwy.
ODPOWIEDZ