byczunio pisze:a jest do laptopa jakaś antena GPS żeby z niego zrobić nawigację?
Jest na Allegro cała masa odbiorników, podłączane przez RS232, USB czy BT. Ale moim zdaniem nie warto się w to bawić, laptop nawet w wersji mini raczej nie będzie zbyt wygodny w użyciu, choćby wygodne zamocowanie raczej się nie uda.
Polecam zakup najtańszej nawigacji w jakimś hipermarkecie, najtańsze urządzenia kosztują obecnie około 300zł, czyli niewiele więcej niż sam odbiornik GPS. A na dobrą sprawę te najtańsze nawigacje od tych kosztujących 1000 zł czy więcej różnią się praktycznie wyłącznie oprogramowaniem. Sam procesor, ilość pamięci czy nawet wykonanie raczej niczym się nie różni.
Ja kupiłem sobie Akirę 512 ponad rok temu (kosztowała wtedy coś około 450zł) "odblokowałem" ją, czyli nie uruchamia mi się od razu oryginalna (i kiepska) mapa, tylko normalny Windows CE i mam nie gorszy sprzęt niż kupiony za 2-3 razy większe pieniądze, a na pewno bardziej uniwersalny, bo mogę uruchomić na nim praktycznie każdą mapę jaka jest na rynku oraz tysiące innych aplikacji na Windows CE.
Obecnie mam zainstalowaną najnowszą Automapę, oprogramowanie do odtwarzania MP3, filmów, przeglądania zdjęć i jeszcze trochę innych drobiazgów