Laptop

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 23 mar 2009, 11:02

Magda pisze:marzę o mini
Jak przyjdą ciepłe dni, to wdziejesz i mini. :mrgreen:

a tak na poważnie, to minilapki są mocno takie sobie. Mojej żonie zależało, by lapik był mały i... mini nie mają stacji cd/dvd, procek i pamięć słabiuteńka, ekran malusieńki, choć obudowa wcale nie taka mała (widziałem lapka 9', który obudowę miał dokładnie takiej samej wielkości jak mój 12', a funkcjonalność zerową) za to cena kosmiczna. Z tego powodu kupiłem pełno-funkcjonalnego core2duo 2GHz 2GB HDD160GB z 12' błyszczącym ekranem i nagrywarką dvd double layer "znakomitej" firmy California Access.
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 23 mar 2009, 12:21

Ja widuję mini noty acera po max 1200. hp-kosmiczna cena, toshiby do tanich nie należą, ale...
cd-dvd można podpiąć- ale ja za wyjatkiem wgrania programów prawie nie korzystam tzn. jak zrobię cos na zlecenie-potem na cd muszę zgrać lub pendriva
ale marzę.... do pracy dysk 120 czy 160 to aż za duzo procesor 1,2-2,1 ghz wystarcza a ram no 1 dla visty to malo ,ale zawsze ktoś znajomy może by pomogł i wgrał xp
Przypuszczam ,ze nawet wśród forumowiczyów, by mi ktos pomógł- no ale to tylko marzenia bo teraz wydać dla mnie 1200 to troszkę jest-a toshiby sie nie pozbędę
no cóz ludzka rzecz pomarzyć :zdrowko :-P
Miałam californię accesa nie narzekalam za wyjatkiem tego że wentylatory tak pracowały że glowę urywalo(starszy model z procesorem amd) ale osobiście wolę toshibe- nigdy sie nie zawiodlam , w przeciwieństwie do HP
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
POL

Post autor: POL » 27 mar 2009, 19:28

musa pisze:No jak nie wyjdzie, to oczywiście nie zbankrutuję, ale szkoda będzie zmarnowanego czasu. A na dziś szukam laptopa, nowego do 2500zł, co poradzicie i z jakimi parametrami? Byłem w Saturnie, jest tego od cholery. Chcę coś wziąść z pamięcią 4GB dysk320GB, Intel Core Duo, ale jakie parametry jeszcze są ważne?
Myślę , że z tego laptopa będziesz zadowolony : MSI EX620-008PL
Jasiek
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: Jasiek » 27 mar 2009, 23:19

Ciekawe pod jakim systemem ma pracować tej komputer, bo jeśli pod 32 bitowym XP to system ten nie obsłuży 4GB pamięci RAM a co najwyżej 3 GB.
Jasiek
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 28 mar 2009, 17:14

Słuchajcie, jak to jest. W pracy biorę neostradę i pytali z TPSy czy mam Vistę czy XPeka.
W laptopie mam Vistę, więc powiedzieli, że ustawią parametry na Vistę.
W domu mam neostradę , a w kompie XPeka.
Czyli jak przyjdę z laptopem do domu, to będę, czy nie będę mógł korzystać z internetu?

[ Dodano: 2009-03-28, 17:16 ]
Jasiek pisze:Ciekawe pod jakim systemem ma pracować tej komputer, bo jeśli pod 32 bitowym XP to system ten nie obsłuży 4GB pamięci RAM a co najwyżej 3 GB.
No to mam 1GB na górkę. :wleb
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 28 mar 2009, 17:38

musa pisze:W laptopie mam Vistę, więc powiedzieli, że ustawią parametry na Vistę.
Wydaje mi się, że chodzi o sterowniki do modemu. Jak masz taki sam modem w domu to powinno chodzić, ale po wpisaniu innego hasła, takiego jak masz w domu. Sam jestem ciekaw jak będzie.
Lepszym rozwiązaniem jest chyba w pracy i w domu założyć routery. Wtedy bezprzewodowo, albo przewodowo wchodzisz bez problemy do netu.
Obrazek
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 28 mar 2009, 19:04

musa pisze: No to mam 1GB na górkę. :wleb
Nie masz bo Vista obsługuje więcej niż 3 GB . tylko XP obsługuje do 3.
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 28 mar 2009, 21:24

kasior pisze:Nie masz bo Vista obsługuje więcej niż 3 GB
Vista 32 bitowa to chyba obsługuje do 3,5 Gb. Vista 64 bitowa do 8 Gb.
Jak masz 4 Gb i vistę 32 bitową to pewnie resztę niewykożystanej pamięci (te 0,5 Gb) wykożytuje grafika jeśli jest w wersji shared memory a nie dedicated memory.
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 28 mar 2009, 22:06

Nie gram w gry, więc nie zależy mi na super karcie graficznej.
W starym laptopie miałem 20Gb i nie zapełniłem, a stacjonarny przez 8 lat 40GB też wystarczyło, to teraz 4GB i 320GB chyba będę miał do emerytury :sex

o ile się nie zepsuje lub nie ukradną...
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 28 mar 2009, 23:18

musa pisze:to teraz 4GB i 320GB chyba będę miał do emerytury
Albo Microsoft wprowadzi kolejny pamięcio i procesorożerny produkt bez którego nie da się żyć w dzisiejszym świecie, Np Windows 7 za 2 lata. I ten laptop będzie tylko starą zabawką.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 29 mar 2009, 11:59

dr.pantyhose pisze:Albo Microsoft wprowadzi kolejny pamięcio i procesorożerny produkt bez którego nie da się żyć w dzisiejszym świecie, Np Windows 7 za 2 lata. I ten laptop będzie tylko starą zabawką.
Z tedo tez powodu, nie ma sensu gonić za nowościami, które są do niczego nie potrzebne i naganiać kasę producentom. Laptop ma służyć do określonego zadania jakie sobie wyznaczymy i nie powinien tego zadania parametrami przerastać ponad potrzebę.
Obrazek
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 29 mar 2009, 18:23

kasior pisze:Nie masz bo Vista obsługuje więcej niż 3 GB . tylko XP obsługuje do 3.
Jest dodatek do XP który powoduje że całe 4GB było wykorzystywane, ale nie działa to najlepiej. Podobnie jest z 32 bitową Vistą, być jest to nawet ta sama technologia tylko nie wymaga instalowania dodatku :-(
Pełne wykorzystanie 4 GB lub więcej pamięci zapewnią dopiero 64 bitowe systemy.
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 29 mar 2009, 20:16

dr.pantyhose pisze:
Albo Microsoft wprowadzi kolejny pamięcio i procesorożerny produkt bez którego nie da się żyć w dzisiejszym świecie, Np Windows 7 za 2 lata. I ten laptop będzie tylko starą zabawką.

Wtedy wyrzucę laptopa, wyrzucę komórkę, wyrzucę samochód i telewizor i zaszyję się w lesie.

:flaszka
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 29 mar 2009, 23:06

musa pisze:wyrzucę samochód i telewizor i zaszyję się w lesie
To jak już do tego dojdzie to zostaw sobie nici i igłę abyś miał się jak zaszyć.
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 29 mar 2009, 23:17

Dobre, dobre
Rajteki

Post autor: Rajteki » 17 kwie 2009, 12:50

Magda pisze:na hp się zawiodłam
I ja.

byczunio pisze:z 12' błyszczącym ekranem
Ten błyszczący to G!

Magda pisze:wentylatory tak pracowały że glowę urywalo
Jak w moim HyPy. :evil: :pala

dr.pantyhose pisze:Windows 7 za 2 lata
Chyba w tym roku.

dr.pantyhose pisze:Vista 32 bitowa to chyba obsługuje do 3,5 Gb. Vista 64 bitowa do 8 Gb.
Jak masz 4 Gb i vistę 32 bitową to pewnie resztę niewykożystanej pamięci (te 0,5 Gb) wykożytuje grafika jeśli jest w wersji shared memory a nie dedicated memory.
Dokładnie 3,25. Każdy 32 bity.

Co do Visty to można mieć za darmochę XP. A gry nie tak źle. Troche gożej jakXP.
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 17 kwie 2009, 14:29

wow rajteki skąd ta wiedza? :zdrowko zaskoczyłeś mnie
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 18 kwie 2009, 00:45

Bo w Rajtekim siedzi jakiś mr.Hide. Albo z konta Rajteki korzystają na zmianę jacyś bliźniacy o różnych poziomach IQ.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 23:04 przez dr.pantyhose, łącznie zmieniany 1 raz.
wiki
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: wiki » 18 kwie 2009, 07:17

z tym IQ to dobrze powiedzianie :mrgreen:

a co kompa to najlepiej poswiecic sobie dzien moze dwa, zrobic wszystko od a do z i zrzucic obraz GHOSTem czy czyms w tym rodzaju :), + FDD na USB zeby ew. wrzucic jakies sterowniki do dysku twardego itp.

Laptopy mini super sprawdzaja sie w autach :) jako nawigacja, obejrzec jakis film, ogolnie w ciezarowkach kierowcy to u nas wykorzystuja. Male, bateria dlugo trzyma w porownaniu do zwyklego lapka, no i spokojnie miesci sie na desce rozdzielczej czy jak to sie tam zwie :mrgreen:
byczunio
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: byczunio » 18 kwie 2009, 11:46

wiki pisze:Laptopy mini super sprawdzaja sie w autach :) jako nawigacja
a jest do laptopa jakaś antena GPS żeby z niego zrobić nawigację? Chciałem kiedyś takie rozwiązanie uskutecznić, ale nie znalazłem odpowiedniego sprzęta.
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 18 kwie 2009, 12:01

ja potrzebuje do pracy- też sie nadaje mini note, a męczy mnie noszenie 15,4 cala momo że jest lekki
chcialabym takiego malego,żeby do wiekszej torebki sie mieścil a mini chyba spełniaja te oczekiwania-
Są także inne względy....
Ale z duzego bym i tak nie zrezygnowala :zdrowko
wiki
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: wiki » 18 kwie 2009, 12:30

pewnie ze sa poszukaj na allegro :) kolo 150 PLN np firmy pentagram, z tego co mi kierowcy mowili to fajnie zbiera sygnal nawet w tunelach (na orientacje) i rzadko kiedy sie gubi. :mrgreen: konfiguracja bardzo prosta poprzez bluetooth i masz w telefonie i w laptopie :)
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 18 kwie 2009, 21:27

byczunio pisze:a jest do laptopa jakaś antena GPS żeby z niego zrobić nawigację?
Jest na Allegro cała masa odbiorników, podłączane przez RS232, USB czy BT. Ale moim zdaniem nie warto się w to bawić, laptop nawet w wersji mini raczej nie będzie zbyt wygodny w użyciu, choćby wygodne zamocowanie raczej się nie uda.

Polecam zakup najtańszej nawigacji w jakimś hipermarkecie, najtańsze urządzenia kosztują obecnie około 300zł, czyli niewiele więcej niż sam odbiornik GPS. A na dobrą sprawę te najtańsze nawigacje od tych kosztujących 1000 zł czy więcej różnią się praktycznie wyłącznie oprogramowaniem. Sam procesor, ilość pamięci czy nawet wykonanie raczej niczym się nie różni.

Ja kupiłem sobie Akirę 512 ponad rok temu (kosztowała wtedy coś około 450zł) "odblokowałem" ją, czyli nie uruchamia mi się od razu oryginalna (i kiepska) mapa, tylko normalny Windows CE i mam nie gorszy sprzęt niż kupiony za 2-3 razy większe pieniądze, a na pewno bardziej uniwersalny, bo mogę uruchomić na nim praktycznie każdą mapę jaka jest na rynku oraz tysiące innych aplikacji na Windows CE.

Obecnie mam zainstalowaną najnowszą Automapę, oprogramowanie do odtwarzania MP3, filmów, przeglądania zdjęć i jeszcze trochę innych drobiazgów :mrgreen:
Rajteki

Post autor: Rajteki » 18 kwie 2009, 22:50

wiki pisze:z tym IQ to dobrze powiedzianie :mrgreen:

a co kompa to najlepiej poswiecic sobie dzien moze dwa, zrobic wszystko od a do z i zrzucic obraz GHOSTem czy czyms w tym rodzaju :), + FDD na USB zeby ew. wrzucic jakies sterowniki do dysku twardego itp.

Laptopy mini super sprawdzaja sie w autach :) jako nawigacja, obejrzec jakis film, ogolnie w ciezarowkach kierowcy to u nas wykorzystuja. Male, bateria dlugo trzyma w porownaniu do zwyklego lapka, no i spokojnie miesci sie na desce rozdzielczej czy jak to sie tam zwie :mrgreen:
Bardzo! :evil:
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 30 kwie 2009, 23:01

Czy jak bateria trzyma w nowym laptopie 4h to dużo, czy może być?
ODPOWIEDZ