To i owo komórkowo...

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

ODPOWIEDZ
Radziu

Post autor: Radziu » 09 gru 2011, 23:46

Zależy co kto lubi i co potrzebuje.

Ja np kupiłem.
1. NFS Shift - dałem chyba z 15zł, ale jestem zawiedziony, nie polecam
2. Duke Nukem 3D (to ze względu na sentyment do tej gry), to było niedrogie i warte ceny
3. Season Zen HD - bardzo ładna tapeta animowana
4. Beautiful Widgets - tapeta animowana i dużo widżetów. Ja to kupiłem w normalnej cenie, a wczoraj było w promocji. Moim zdaniem warte nawet pełnej ceny.
5. Christmas HD - świąteczna animowana tapeta - z promocji wczorajszej
6. Talking Tom 2 - śmieszny gadżet, z dzisiejszej promocji
7. Shazam - program który rozpoznaje muzykę, tytuł i wykonawcę, potrafi też odnaleźć treść, wystarczy zbliżyć na chwilę telefon do źródła muzyki - z dzisiejszej promocji
8. Koi - tapeta akwarium - bardzo realistyczna, to kupowałem już dawno w pełnej cenie,
9. Paper Camera - aparat foto z fajnymi efektami - z dzisiejszej promocji

Więcej grzechów nie pamiętam. Ale jeszcze kupię sobie napewno Labirynth - gra jak za dawnych czasów, tyle że wirtualna. Toczysz kulkę po labiryncie, poruszając jedynie delikatnie telefonem. Bardzo realistycznie zrobione. Nawet ścianki się przechylają.

A z droższych rzeczy, pewnie kupię jakąś nawigację, albo Nawiexpert albo Mapamap
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 10 gru 2011, 11:20

Jeśli chodzi o nawigację to polecam darmowe Google Maps, jedynym ich minusem jest to, że mapy pobierają sobie na bieżąco z Internetu. Można pobrać do pamięci telefonu jedynie obszar w promieniu 16 km.
Radziu

Post autor: Radziu » 10 gru 2011, 11:36

Niestety googlemaps są mało dokładne i nie aktualne.Do mnie na 100% nie trafisz dzięki nim, za to będziesz miał okazję pojeździć polnymi drogami które do nikąd Cię nie doprowadzą.

A mapy pobierane online to według mnie jest zaleta. W naviexpert tak jest, ale oni mają aktualne mapy, z aktualnymi ograniczeniami w ruchu.
Radziu

Post autor: Radziu » 14 gru 2011, 07:23

I jeszcze jedna ważna cecha naviexpert. Mapy mają informację o aktualnym natężeniu ruchu, czyli o eewentualnych korkach, średni czasu przejazdu na poszczególnych odcinkach jest brany w czasie wytyczania trasy. Dodatkowo mapa fotoradarow jest weryfikowana i aktualizowana na bieżąco przez użytkowników.
Kacper
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kacper » 14 gru 2011, 22:06

Odnośnie fotoradarów i różnych kontroli polecam aplikację Yanosik.
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 16 gru 2011, 13:46

Testuje od wczoraj zarowno mapamap jak i Naviexpert. Na razie mogę powiedzieć,ze podobne są, ale Navi chyba bardziej mi się podoba i widzę,ze szybciej działa. ma jescze 1 plus - abonamenty są w różnych opcjach także jeżeli nie korzystam to nie kupję, jak potrzebuję na np kilka godzin ablbo dni to odpowiedni kupuję. W mapamap trzeba od razu zapłacic raz za całosć. w sumie to też nie jest ła opcja, ale po co?
Radziu

Post autor: Radziu » 16 gru 2011, 14:05

Różnica miedzy tymi mapami jest zasadnicza. Mapamap ma mapy wgrane do pamieci telefonu, a naviexpert korzysta z map online. A co do abonamentów, to mozesz sobie w naviexpert wykupić abonamet na rok dla swojego miasta, to kosztuje jakieś grosze, a jak gdzieś jedziesz dalej, to kupujesz abonament na jeden dzień, na powrót znowu na dzień na resztę Polski. Z tego co wiem, to za aktywne wysyłanie informacji o ruchu i radarach, dostaje się zniżki.
Radziu

Post autor: Radziu » 17 gru 2011, 09:35

A konkretnie w naviexpert. 11zł kosztuje abonament na jedno miasto na rok. A 3zł kosztuje 24 godzinny abonament na całą Polskę. 29zł na miesiąc cała europa. I zawsze masz aktualną mapę. W mapamap jak kupisz mapę to masz ją bez aktualizacji dopóki nie kupisz nowej.
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 17 gru 2011, 11:30

Możliwe. Póki co testuje dalej.

"+" dla MapaMap dlatego,ze nie potrzebuje połączenia z internetem. Chujowo to zrobili w Navi. Mogłoby też ściągać mape w telefon i jezeli jest taka potrzeba to ją aktualizować. Połączenie z netem przedraża sprawę. Wyobraż sobie,ze jedziesz zagranicę, to musisz dodatkowo sobie roaming wykupic i odpowiednie pakiety danych i to jest dodatkowa kasa.

"+" dla Navi za komunikaty głosowe jak przekraczam prędkosć, w mapa sie pokazuje tylko znak - nie znalazłem opcji komunikatu głosowego.
Radziu

Post autor: Radziu » 17 gru 2011, 11:39

W PL transmisja danych to nie problem, za granicą faktycznie gorzej, ale mapamap to i tak tylko PL. Można sobie wykupić miesiaczny pakiet danych w roamingu, a nawet dzienny, 2Mb za 8zł powinno wystarczyć.
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 17 gru 2011, 11:59

To nie tylko PL są mapy dla całej europy. Właśnie zauważyłem,ze można trafic na promocję. Weszłem w sklep i aktualizuj i raz mi się pojawiła zena normalna czyli 119 zł a raz wskoczyła 38 zł czyli coś jak przy kupowaniu biletu lotniczego - można trafić na tani :D
Radziu

Post autor: Radziu » 17 gru 2011, 12:39

Jest europa? Jeszcze niedawno nie było, w opisie na android markecie nadal nie ma.

A co do promocji, to one są niemal non stop. Mam mapemap na nawigacje z wince, maila z takimi promocjami dostaje średnio raz na miesiąc.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 17 gru 2011, 22:01

A po co wam nawigacja do miasta w którym mieszkacie ? Chyba aby pracować jako taksówkarz. Ale oni to znają miasto bez nawigacji.

A z innej beczki nawigacyjnej. Czy ktos z was ma doświadczenie z nawigacją lub z programami potrafiącymi obliczyć najkrótszą trasę po np 100 punktach ? Ja sam używam oprogramowania wbudowanego w Garmina ale nie zawsze działa poprawnie.
dr.eklektyczny
Radziu

Post autor: Radziu » 17 gru 2011, 22:22

Sorka, ale pomimo że mieszkam w Warszawie od urodzenia, to jednak nie znam w wszystkich ulic. Pozatym naviexpert pomaga omijać korki, bo ma "wiedzę" od innych użytkowników.

Nie rozumiem pytania o 100 punktów.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 18 gru 2011, 22:20

Masz odwiedzić 100 róznych adresów i chcesz aby trasa była najkrótsza i abyś nie musiał wracać drugi raz w to samo miejsce. Jest to tzw. dylemat komiwojażera.

Np. Garmin ma wbudowaną funkcję. Niestety czasem nie działa ona zbyt dobrze.
Można tez ją dokupić jako opcję.

https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=664

Niektóre firmy kurierskie stosują program "Quintiq" Niestety jego cena oferowana firmom wraz ze współpracującymi nawigacjami to około 30 milinów euro.

Próbowałem cos takiego znaleźć w jakiejkolwiek wersji ale ta firma zbyt dobrze chroni swoich własności intelektualnych.
Jakiś czas temu można było za darmo używać prywatnie programu Map & Guide.
Ale teraz już nie da się uzyskać darmowego hasła.

Więc czy ktoś słyszał o ajkimś takim programie i najlepiej na komórkę z androidem do takiego planowania ?
dr.eklektyczny
Radziu

Post autor: Radziu » 18 gru 2011, 22:54

Fajna opcja, ale nie jestem kurierem więc po co mi to. Zreszą kurier też bardziej musi brać pod uwagę godzinę umowienia.

W kazdym razie nie znam takich programów.

Aktualnie testuję oprogramowanie typu "czarna skrzynka" czyli rejestracja międzyinnymi obrazu przed samochodem, prędkości, miejsca, godziny itp.
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 19 gru 2011, 09:01

Z tego co widzę w mapamap to jest opcja "dodaj przez" czy też "jedź przez" i tam dodajesz punkty sobie . W navi też coś takiego było, ale już nie wiem dokładni bo odinstalowałem. To o to ci chodzi doktorku?
Radziu

Post autor: Radziu » 19 gru 2011, 09:05

Raczej nie, bo w mapamap, Ty ustalasz kolejność punktów, a Doktorkowi chodziło o to żeby kolejność ustalił program.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 19 gru 2011, 19:48

Dzisiaj znowu jak codzień używałem tej opcji w Garminie i w kilku przypadkach się pomylił.

Jak dotychczas to najlepiej pracuje pod tym względem Quintiq. Ale to duzy kombajn dla firm kurierskich noo i strasznie drogi. A adres wskazuje z dokładnością kilku metrów grzyz przesyła współrzędne do GPSa wykozystując swoją bazę.
dr.eklektyczny
Radziu

Post autor: Radziu » 22 gru 2011, 01:45

Ściągnąłem właśnie do testów mapamap i stwierdzam, że mam tylko mapę Polski. Kasior, jak to zrobiłeś, że masz Europę?
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 22 gru 2011, 14:55

Janie powiedziałem,ze mam, ale można sobie dokupić jak kto potrzebuje. Domyślnie jest mapa Polski. Jak kupisz nast. mape to wchodzisz w Ustawienia >> Zarzadzaj mapami i dodajesz kolejną licencje.
Radziu

Post autor: Radziu » 20 sty 2012, 08:35

Testowałem ostatnio MapaMap na androida. W sumie program nie jest taki zły. Niestety potrafi zapędzić w ślepe uliczki, każe zawracać na zakazie, czasem robi bezsensowne skróty, ale w sumie wersja na nawigacje samochodowe też robi podobne numery. Jednak wersja na androida jest bardziej okrojona. Raczej nie zdecyduję się na zakup.

A teraz testuję Naviexpert, z każdą chwilą coraz mniej mi się podoba. Niby mapy miałybyć takie aktualne dzięki temu, że są onlina, ale ograniczenia prędkości często się nie zgadzają, a wielu fotoradarów nie ma w bazie. Poza tym, program co jakiś czas zawiesza transmisję, więc jeżeli pojedziemy inaczej niż zaplanował, to nagle okazuje się, że w centrum miasta jest pole bez dróg.
Awatar użytkownika
kasior
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: kasior » 20 sty 2012, 11:58

ooo.. ja nie miałem takiej niespodzianki, ale byc może dlatego,że adres wpisałem w domu a potem juz bez neta mnie kierowal z mapy w komórce. co do mapa map to chyba po wykupieniu sa te mapy bardziej rozbudowane i dokladniejsze - taka informacje uzyskałem od osób które to kupiły. Wersja trial jest okrojona, a szkoda, bo przeciez chcą pokazac na co ich stac nieprawdaż?
Radziu

Post autor: Radziu » 20 sty 2012, 13:10

Pobrałeś trasę i jechałeś nią, ale jak byś chciał zboczyć według własnego planu, to program powinien pobrać brakujące fragmenty, a niestety nie zawsze to robi. Wyskakuje komunikat pobieranie, i tak wisi. Dopiero zamkniecie programu i otworzenie od nowa powoduje, że pobranie jest skuteczne.
Awatar użytkownika
Radziu
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Radziu » 01 lis 2012, 23:34

Powrócę do tematu wyższości windowsa xp nad windows 7. Stary komp wywaliłem, bo żona stwierdziła że jest brzydki i nie pasuje jej do wizji nowego mieszkania. Kazała kupić laptopa. Niestety nie ma już laptopów z win xp, były tylko z win7 w różnych wersjach. W moim jest wersja home premium 64bit. Poza tym że ładniej wygląda nie dostrzegłem żadnych zalet, a z wad:

1. Menu start strasznie chaotyczne w porównaniu do xp
2. Brak outlook express, wbudowany klient poczty zbytnio zubożony, musiałem kupić office i korzystać z ofisowego outlooka, który też mi do końca nie pasuje.
3. Musiałem kupić nową drukarkę, bo starej nie dało się podłączyć, (sterowniki od xp nie pasuję, a do win7 nie ma)
4. Komputer pomimo że technologicznie jest dużo szybszy, to windows się dłużej uruchamia.
5. Brak ikony "pokaż pulpit"
6. Moje ulubione gry nie działają, nawet w trybie zgodności z xp
7. Windows zadaje dużo głupich pytań, np czy na pewno otworzyć program który próbuję uruchomić.
8. Nie wpuszcza mnie do katalogu "documents & settings" i kilku innych

Jakoś powoli się przyzwyczajam, ale jednak wolałbym xp.
Prawdziwy mężczyzna ubiera się tak jak chce i ma w d...e co o tym myślą inni!
ODPOWIEDZ