Filmy

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danon
Stary wyga
Stary wyga
Kontakt:

Post autor: Danon » 25 mar 2009, 22:49

Musa - filmu nie oglądałem, ale byłem na kilku kazaniach Popiełuszki - może tak mi się trafiło, ale nienawiści w nich nie znalazłem. Czy był takim świętym - nie dla mnie oceniać - w porównaniu ze mną napewno tak. Nie wiem kim byłeś w tamtych czasach - ale nie wmówisz mi że były one dobre..... dla jednostek pewnie tak, ale dla społeczeństwa..... no cóż nie sądźmy abyśmy nie zostali osądzeni............ ja sumienie mam czyste.
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 26 mar 2009, 09:24

Na kazaniach Popiełuszki nie byłem, ale znałem księdza, który głosił podobne, odważne i polityczne. Jego też często przesłuchwali, a mały kościółek w którym był proboszeczem odwiedzało sporo "nieznajomych". Tylko on miał więcej szczęścia, albo szczęście to wynikało z tego, że nie głosił kazań dla tysięcy.

Możliwe, że Popiełuszko mógł trochę odpuścić, kiedy był już świadomy zagrożenia, jednak poczuł, że pełni misję.
Dla mnie to pozytywna postać, a ci co piszą to co cytował musa, to właśnie ci, którzy go zabili. Wołanie z ambony o prawa ludzi do wolności to nie jest coś za co powinno sie zabijać, a Popiełuszko raczej tłumił zapędy do rozruchów niż je wzniecał.

Musa, niezależnie jakie jest twoje zdanie o tym i czy film wiernie przekazuje historię, to idź i zobacz. Wrażenie robi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 26 mar 2009, 11:10

POLECAM :http://prawda2.info/viewtopic.php?t=6343

o Baracku Obamie tam są linki do filmu zarówno do pobrania- nie jest oblożony prawem autorskim- jak i do oglądania w video google czy youtube :zdrowko
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 26 mar 2009, 20:38

Danon pisze:Musa - filmu nie oglądałem, ale byłem na kilku kazaniach Popiełuszki - może tak mi się trafiło, ale nienawiści w nich nie znalazłem. Czy był takim świętym - nie dla mnie oceniać - w porównaniu ze mną napewno tak. Nie wiem kim byłeś w tamtych czasach - ale nie wmówisz mi że były one dobre..... dla jednostek pewnie tak, ale dla społeczeństwa..... no cóż nie sądźmy abyśmy nie zostali osądzeni............ ja sumienie mam czyste.
Zacytowałem całość ponieważ:
też byłem na jego kazaniach, mam inne odczucia, może to były inne kazania. Nie oceniam go, jak zrobią go świętym, to zrobią. Jestem tolerancyjny, wyraziłem tylko swoją opinię i już.
Co do tamtych czasów to bylem po tej właściwej stronie :lol:
A tak przy okazji. Ostatnia swoje kazanie miał w moim kościele (parafii) w Bydgoszczy pod wezwaniem Świętych Polskich Braci Męczenników (nie było to nadane po jego śmierci, tylko wiele lat wcześniej).
Widocznie takie było przeznaczenie...
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 26 mar 2009, 21:09

Hej a nie sądzicie, że rola księdza jest utrzymywać ludzi w wiarze, modlić się. A nie podjudzać tłumy ? Dzisiaj niejeden ksiądz tak robi, sam słyszałem.
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 26 mar 2009, 21:45

musa pisze:A tak przy okazji. Ostatnia swoje kazanie miał w moim kościele (parafii) w Bydgoszczy pod wezwaniem Świętych Polskich Braci Męczenników (nie było to nadane po jego śmierci, tylko wiele lat wcześniej).
Widocznie takie było przeznaczenie...
Tak jest w tym filmie pokazane.
dr.pantyhose pisze:Hej a nie sądzicie, że rola księdza jest utrzymywać ludzi w wiarze, modlić się. A nie podjudzać tłumy ? Dzisiaj niejeden ksiądz tak robi, sam słyszałem.
Jest duza różnica między Popiełuszką, a Rydzykiem. Ten drugi korzystając z wolności rzeczywiście jątrzy.
musa pisze:Nie oceniam go, jak zrobią go świętym, to zrobią. Jestem tolerancyjny, wyraziłem tylko swoją opinię i już.
Męczennik owszem, ale żeby byc świętym trzeba mieć udowodnione czynienie cudów, lub być ich przyczyną z niebios, a z tym będzie trudniej.
Ten film zmienił nieco mój pogląd na ks. Popiełuszkę, chociaż twórcy filmu moim zdaniem popełnili parę błędów i zrobili kilka gaf.
Obrazek
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 26 mar 2009, 21:52

Pierwszy film o Popiełuszce Agnieszki Holland był gniotem, tam o ile dobrze pamiętam nic się nie trzymało kupy.

A propos tego właśnie kościoła, to grałem w piłkę na placu, gdzie obecnie stoi. :jestok
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 13 kwie 2009, 18:05

Wczoraj wieczorem przypomniałam sobie film"To nie tak jak myślisz kotku" Polecam tę komedię- znów usmiałam sie do łez zapominając o teraźniejszości :-P

ZA FILMWEB:"Przystojny i zamożny neurochirurg Filip Morawski (Jan Frycz) postanawia spędzić grzeszny weekend z młodą pielęgniarką Dominiką (Małgorzata Buczkowska). Niestety, te romantyczne plany może pokrzyżować żona – doktorowa Morawska (Katarzyna Figura). Ale dla człowieka, który na co dzień pracuje ze skalpelem w ręce, nie ma przeszkód nie do pokonania. Nawet gdy sprawy stoją na ostrzu noża… Doktor Filip obmyśla więc misterny plan i, pod pretekstem udziału w sympozjum naukowym chirurgów, rezerwuje apartament dla dwojga w sopockim hotelu. Tymczasem, osamotniona żona doktora, Maria, też chciałaby oddać się weekendowemu szaleństwu - najchętniej w ramionach niejakiego Bogusia (Tomasz Kot). Boguś to typ mężczyzny, któremu nie oprze się żadna znudzona mężatka. Ale kochanek marzeń też skrywa pewien wstydliwy sekret. Obie pary przypadkowo wybierają ten sam hotel i na domiar złego, zamieszkują w sąsiadujących pokojach… Ale to jeszcze nie wszyscy uczestnicy szalonego weekendu. Do hotelu przybywa niezbyt rozgarnięty asystent doktora Morawskiego – Jakub Bazyl (Jacek Borusiński), który zostaje wciągnięty w sieć skomplikowanych kłamstw przez oboje małżonków, próbujących ukryć przed sobą nawzajem żywe dowody zdrady. Niewinna ofiara intrygi szybko bierze sprawy w swoje ręce i udowadnia, że w sprawach męsko-damskich uczeń potrafi zadziwiająco szybko przerosnąć mistrza…"

2 OPIS
Kiedy Maria (Katarzyna Figura), żona doktora Filipa Morawskiego (Jan Frycz) dowiaduje się, że mąż ją zdradza, postanawia odpłacić mu pięknym za nadobne. Wraz ze swoim kochankiem, Bogusiem (Tomasz Kot) wybiera się do sopockiego Grand Hotelu. Nie wie jednak o tym, że niewierny małżonek upatrzył sobie ów hotel na schadzkę z pielęgniarką Dominiką (Małgorzata Buczkowska). Nieszczęsnym trafem wynajmują pokoje obok. Kochanek pani Morawskiej, jest poszukiwany przez policje. Depcze mu po piętach także bandyta (Michał Jarmicki), z którym dokonał napadu na wrocławski bank PKO. Boguś jednak wszystkie pieniądze zatrzymał dla siebie i ani myśli podzielić się łupem . Profesor Gaszyński (Igor Przegrodzki), szef doktora Morawskiego, posyła do niego niezdarnego asystenta, Bazyla (Jacek Borusiński). Bazyl musi pomóc doktorowi Morawskiemu na zjeździe, gdzie czeka ich trudna konfrontacja z przebiegłym doktorem Żmijewskim (Michał Bajor). Wkrótce w hotelu pojawia się też narzeczona asystenta (Małgorzata Kocik), towarzyszy jej ojciec (Jerzy Schejbal) - Williamson, emerytowany major brytyjskiej armii. Tymczasem dyrektor hotelu (Sławomir Orzechowski) obserwuje uważnie wszystkich swoich gości… " :lolol
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 17 kwie 2009, 22:11

Magda, scenariusze zawodowo piszesz? :wisi
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 17 kwie 2009, 22:37

Nie ,skopiowalam z filmweb- zaznaczyłam przeciez- film fajny być może kogoś nie smieszyć bo są gusta i guściki , ale mnie się podobał :zdrowko
no nie wieszaj mnie tak
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 18 kwie 2009, 08:43

Mam go, tylko nie mogę znaleźć czasu na oglądnięcie.
Obrazek
Awatar użytkownika
musa
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: musa » 18 kwie 2009, 23:06

Magda pisze: no nie wieszaj mnie tak
to ja jestem ten wiszący, jak zobaczyłem, że jest tyle do przeczytania :lol:
Awatar użytkownika
Magda
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: Magda » 19 kwie 2009, 06:18

hihihihi sorry nie zrozumiałam
a co do czytania- osobiście preferuję filmy z napisami, jeśli juz to tylko lektor- dubbing w ogóle nie wchodzi w gre
no pomijam tu shreka :-P
Awatar użytkownika
papa_smerf
AdminTeam
AdminTeam
Kontakt:

Post autor: papa_smerf » 19 kwie 2009, 15:38

Magda pisze:dubbing w ogóle nie wchodzi w gre
no pomijam tu shreka :-P
Jest więcej wyjątków, bo np. Epoka Lodowa" z Pazurą i Malajkatem w rolach wypłosza i mamuta.

A powiedzenie: "jednakowoż wolałbym zaczekać" siedzi mi w głowie od lat. :lol:

No i ""ale ty masz oczyska!"
Obrazek
Rajteki

Post autor: Rajteki » 23 kwie 2009, 21:24

Ja ostatnio "Nie lubię poniedziałku" i "Poszukiwany, poszukiwana" oglądnąłem. Super! :lolol
dr.pantyhose

Post autor: dr.pantyhose » 23 kwie 2009, 22:55

Rajteki a oglądałes już "4 pancernych" czy "07 zgłoś się" ?
Jasiek
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: Jasiek » 24 kwie 2009, 17:15

Rajteki, jeśli dla ciebie film "Poszukiwany poszukiwana" jest super to zobacz film "Śniadanie na Plutonie" (Breakfast on Pluto).
Jasiek
Rajteki

Post autor: Rajteki » 29 kwie 2009, 21:08

Jasiek pisze:Rajteki, jeśli dla ciebie film "Poszukiwany poszukiwana" jest super to zobacz film "Śniadanie na Plutonie"
A co masz do "Poszukiwanego, poszukiwanej"?

Jasiek pisze:"Śniadanie na Plutonie"
To komedia?
Jasiek
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: Jasiek » 29 kwie 2009, 22:47

Nie komedia a raczej powiedziałbym: "opowieść o życiu".
Po prostu zobacz ten film jeśli będziesz mieć możliwość. Polecam.
Jasiek
Rajteki

Post autor: Rajteki » 28 lip 2009, 22:22

Ja ostatnio oglądam stare filmy. :mrgreen:
Radziu

Post autor: Radziu » 28 lip 2009, 23:30

A ja nowe :mrgreen:
Awatar użytkownika
phmenpl
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: phmenpl » 29 lip 2009, 19:27

Słuchajcie a co sądzicie aby była powtórka serialu "Dynastia", to była klasyka PRL-u - Prawda ?
tom49
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: tom49 » 29 lip 2009, 23:16

Dynastia była spoko, ale Moda na sukces to kompletne dno...
Tomek
Awatar użytkownika
phmenpl
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: phmenpl » 30 lip 2009, 16:55

Masz rację "Moda na sukces" już podejżewam że się znudziła każdemu. Mi też.
Miej wyjebane a będzie ci dane
Rajteki

Post autor: Rajteki » 30 lip 2009, 20:07

A jakie seriale oglądacie? :mrgreen:
ODPOWIEDZ