Filmy
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
Musa - filmu nie oglądałem, ale byłem na kilku kazaniach Popiełuszki - może tak mi się trafiło, ale nienawiści w nich nie znalazłem. Czy był takim świętym - nie dla mnie oceniać - w porównaniu ze mną napewno tak. Nie wiem kim byłeś w tamtych czasach - ale nie wmówisz mi że były one dobre..... dla jednostek pewnie tak, ale dla społeczeństwa..... no cóż nie sądźmy abyśmy nie zostali osądzeni............ ja sumienie mam czyste.
Rozum przychodzi z wiekiem - niestety najczęściej jest to wieko trumny.
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Na kazaniach Popiełuszki nie byłem, ale znałem księdza, który głosił podobne, odważne i polityczne. Jego też często przesłuchwali, a mały kościółek w którym był proboszeczem odwiedzało sporo "nieznajomych". Tylko on miał więcej szczęścia, albo szczęście to wynikało z tego, że nie głosił kazań dla tysięcy.
Możliwe, że Popiełuszko mógł trochę odpuścić, kiedy był już świadomy zagrożenia, jednak poczuł, że pełni misję.
Dla mnie to pozytywna postać, a ci co piszą to co cytował musa, to właśnie ci, którzy go zabili. Wołanie z ambony o prawa ludzi do wolności to nie jest coś za co powinno sie zabijać, a Popiełuszko raczej tłumił zapędy do rozruchów niż je wzniecał.
Musa, niezależnie jakie jest twoje zdanie o tym i czy film wiernie przekazuje historię, to idź i zobacz. Wrażenie robi.
Możliwe, że Popiełuszko mógł trochę odpuścić, kiedy był już świadomy zagrożenia, jednak poczuł, że pełni misję.
Dla mnie to pozytywna postać, a ci co piszą to co cytował musa, to właśnie ci, którzy go zabili. Wołanie z ambony o prawa ludzi do wolności to nie jest coś za co powinno sie zabijać, a Popiełuszko raczej tłumił zapędy do rozruchów niż je wzniecał.
Musa, niezależnie jakie jest twoje zdanie o tym i czy film wiernie przekazuje historię, to idź i zobacz. Wrażenie robi.
- Magda
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
POLECAM :http://prawda2.info/viewtopic.php?t=6343
o Baracku Obamie tam są linki do filmu zarówno do pobrania- nie jest oblożony prawem autorskim- jak i do oglądania w video google czy youtube
o Baracku Obamie tam są linki do filmu zarówno do pobrania- nie jest oblożony prawem autorskim- jak i do oglądania w video google czy youtube
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Zacytowałem całość ponieważ:Danon pisze:Musa - filmu nie oglądałem, ale byłem na kilku kazaniach Popiełuszki - może tak mi się trafiło, ale nienawiści w nich nie znalazłem. Czy był takim świętym - nie dla mnie oceniać - w porównaniu ze mną napewno tak. Nie wiem kim byłeś w tamtych czasach - ale nie wmówisz mi że były one dobre..... dla jednostek pewnie tak, ale dla społeczeństwa..... no cóż nie sądźmy abyśmy nie zostali osądzeni............ ja sumienie mam czyste.
też byłem na jego kazaniach, mam inne odczucia, może to były inne kazania. Nie oceniam go, jak zrobią go świętym, to zrobią. Jestem tolerancyjny, wyraziłem tylko swoją opinię i już.
Co do tamtych czasów to bylem po tej właściwej stronie
A tak przy okazji. Ostatnia swoje kazanie miał w moim kościele (parafii) w Bydgoszczy pod wezwaniem Świętych Polskich Braci Męczenników (nie było to nadane po jego śmierci, tylko wiele lat wcześniej).
Widocznie takie było przeznaczenie...
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Tak jest w tym filmie pokazane.musa pisze:A tak przy okazji. Ostatnia swoje kazanie miał w moim kościele (parafii) w Bydgoszczy pod wezwaniem Świętych Polskich Braci Męczenników (nie było to nadane po jego śmierci, tylko wiele lat wcześniej).
Widocznie takie było przeznaczenie...
Jest duza różnica między Popiełuszką, a Rydzykiem. Ten drugi korzystając z wolności rzeczywiście jątrzy.dr.pantyhose pisze:Hej a nie sądzicie, że rola księdza jest utrzymywać ludzi w wiarze, modlić się. A nie podjudzać tłumy ? Dzisiaj niejeden ksiądz tak robi, sam słyszałem.
Męczennik owszem, ale żeby byc świętym trzeba mieć udowodnione czynienie cudów, lub być ich przyczyną z niebios, a z tym będzie trudniej.musa pisze:Nie oceniam go, jak zrobią go świętym, to zrobią. Jestem tolerancyjny, wyraziłem tylko swoją opinię i już.
Ten film zmienił nieco mój pogląd na ks. Popiełuszkę, chociaż twórcy filmu moim zdaniem popełnili parę błędów i zrobili kilka gaf.
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- Magda
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Wczoraj wieczorem przypomniałam sobie film"To nie tak jak myślisz kotku" Polecam tę komedię- znów usmiałam sie do łez zapominając o teraźniejszości
ZA FILMWEB:"Przystojny i zamożny neurochirurg Filip Morawski (Jan Frycz) postanawia spędzić grzeszny weekend z młodą pielęgniarką Dominiką (Małgorzata Buczkowska). Niestety, te romantyczne plany może pokrzyżować żona – doktorowa Morawska (Katarzyna Figura). Ale dla człowieka, który na co dzień pracuje ze skalpelem w ręce, nie ma przeszkód nie do pokonania. Nawet gdy sprawy stoją na ostrzu noża… Doktor Filip obmyśla więc misterny plan i, pod pretekstem udziału w sympozjum naukowym chirurgów, rezerwuje apartament dla dwojga w sopockim hotelu. Tymczasem, osamotniona żona doktora, Maria, też chciałaby oddać się weekendowemu szaleństwu - najchętniej w ramionach niejakiego Bogusia (Tomasz Kot). Boguś to typ mężczyzny, któremu nie oprze się żadna znudzona mężatka. Ale kochanek marzeń też skrywa pewien wstydliwy sekret. Obie pary przypadkowo wybierają ten sam hotel i na domiar złego, zamieszkują w sąsiadujących pokojach… Ale to jeszcze nie wszyscy uczestnicy szalonego weekendu. Do hotelu przybywa niezbyt rozgarnięty asystent doktora Morawskiego – Jakub Bazyl (Jacek Borusiński), który zostaje wciągnięty w sieć skomplikowanych kłamstw przez oboje małżonków, próbujących ukryć przed sobą nawzajem żywe dowody zdrady. Niewinna ofiara intrygi szybko bierze sprawy w swoje ręce i udowadnia, że w sprawach męsko-damskich uczeń potrafi zadziwiająco szybko przerosnąć mistrza…"
2 OPIS
Kiedy Maria (Katarzyna Figura), żona doktora Filipa Morawskiego (Jan Frycz) dowiaduje się, że mąż ją zdradza, postanawia odpłacić mu pięknym za nadobne. Wraz ze swoim kochankiem, Bogusiem (Tomasz Kot) wybiera się do sopockiego Grand Hotelu. Nie wie jednak o tym, że niewierny małżonek upatrzył sobie ów hotel na schadzkę z pielęgniarką Dominiką (Małgorzata Buczkowska). Nieszczęsnym trafem wynajmują pokoje obok. Kochanek pani Morawskiej, jest poszukiwany przez policje. Depcze mu po piętach także bandyta (Michał Jarmicki), z którym dokonał napadu na wrocławski bank PKO. Boguś jednak wszystkie pieniądze zatrzymał dla siebie i ani myśli podzielić się łupem . Profesor Gaszyński (Igor Przegrodzki), szef doktora Morawskiego, posyła do niego niezdarnego asystenta, Bazyla (Jacek Borusiński). Bazyl musi pomóc doktorowi Morawskiemu na zjeździe, gdzie czeka ich trudna konfrontacja z przebiegłym doktorem Żmijewskim (Michał Bajor). Wkrótce w hotelu pojawia się też narzeczona asystenta (Małgorzata Kocik), towarzyszy jej ojciec (Jerzy Schejbal) - Williamson, emerytowany major brytyjskiej armii. Tymczasem dyrektor hotelu (Sławomir Orzechowski) obserwuje uważnie wszystkich swoich gości… " :lolol
ZA FILMWEB:"Przystojny i zamożny neurochirurg Filip Morawski (Jan Frycz) postanawia spędzić grzeszny weekend z młodą pielęgniarką Dominiką (Małgorzata Buczkowska). Niestety, te romantyczne plany może pokrzyżować żona – doktorowa Morawska (Katarzyna Figura). Ale dla człowieka, który na co dzień pracuje ze skalpelem w ręce, nie ma przeszkód nie do pokonania. Nawet gdy sprawy stoją na ostrzu noża… Doktor Filip obmyśla więc misterny plan i, pod pretekstem udziału w sympozjum naukowym chirurgów, rezerwuje apartament dla dwojga w sopockim hotelu. Tymczasem, osamotniona żona doktora, Maria, też chciałaby oddać się weekendowemu szaleństwu - najchętniej w ramionach niejakiego Bogusia (Tomasz Kot). Boguś to typ mężczyzny, któremu nie oprze się żadna znudzona mężatka. Ale kochanek marzeń też skrywa pewien wstydliwy sekret. Obie pary przypadkowo wybierają ten sam hotel i na domiar złego, zamieszkują w sąsiadujących pokojach… Ale to jeszcze nie wszyscy uczestnicy szalonego weekendu. Do hotelu przybywa niezbyt rozgarnięty asystent doktora Morawskiego – Jakub Bazyl (Jacek Borusiński), który zostaje wciągnięty w sieć skomplikowanych kłamstw przez oboje małżonków, próbujących ukryć przed sobą nawzajem żywe dowody zdrady. Niewinna ofiara intrygi szybko bierze sprawy w swoje ręce i udowadnia, że w sprawach męsko-damskich uczeń potrafi zadziwiająco szybko przerosnąć mistrza…"
2 OPIS
Kiedy Maria (Katarzyna Figura), żona doktora Filipa Morawskiego (Jan Frycz) dowiaduje się, że mąż ją zdradza, postanawia odpłacić mu pięknym za nadobne. Wraz ze swoim kochankiem, Bogusiem (Tomasz Kot) wybiera się do sopockiego Grand Hotelu. Nie wie jednak o tym, że niewierny małżonek upatrzył sobie ów hotel na schadzkę z pielęgniarką Dominiką (Małgorzata Buczkowska). Nieszczęsnym trafem wynajmują pokoje obok. Kochanek pani Morawskiej, jest poszukiwany przez policje. Depcze mu po piętach także bandyta (Michał Jarmicki), z którym dokonał napadu na wrocławski bank PKO. Boguś jednak wszystkie pieniądze zatrzymał dla siebie i ani myśli podzielić się łupem . Profesor Gaszyński (Igor Przegrodzki), szef doktora Morawskiego, posyła do niego niezdarnego asystenta, Bazyla (Jacek Borusiński). Bazyl musi pomóc doktorowi Morawskiemu na zjeździe, gdzie czeka ich trudna konfrontacja z przebiegłym doktorem Żmijewskim (Michał Bajor). Wkrótce w hotelu pojawia się też narzeczona asystenta (Małgorzata Kocik), towarzyszy jej ojciec (Jerzy Schejbal) - Williamson, emerytowany major brytyjskiej armii. Tymczasem dyrektor hotelu (Sławomir Orzechowski) obserwuje uważnie wszystkich swoich gości… " :lolol
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.-Klaudiusz
- musa
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- Magda
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- musa
- Zasiedziały na forum