Tradycje świąteczne w naszych domach.
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
Tradycje świąteczne w naszych domach.
Założyłem ten temat, bo denerwują mnie opowieści w mediach o Mikołaju przynoszącym prezenty pod choinkę. U mnie w domu Mikołaj przynosi prezenty 6 grudnia, nie mam wtedy jeszcze ubranej choinki Ubieram ja zawsze 23 grudnia wieczorem (inni robią to 24 grudnia, ale ze względu na zamieszanie ja wolę 23 grudnia). Przed wigilijną kolacją prezenty pod choinkę przynosi mi Gwiazdorek lub Gwiazdor
Tomek
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
- Danon
- Stary wyga
- Kontakt:
-
- Znawca tematu
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
jak z reklamy Cyfry, czy innego sat-badziewia? W Wigilię ZAWSZE przychodził Święty Mikołaj, który czasem był śnięty, czasami nie miał czasu osobiście wręczyć prezentów, wtedy zostawiał je pod choinką. 6 grudnia jak dla mnie został wprowadzony włąśnie po to, by Świętego oddzielićod Wigilii.papa_smerf pisze:Gwiazdor
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Tu to się nie zgodzę, tradycja 6 grudnia jest starsza i oparta na autentycznym biskupie Mikołaju, który właśnie obdarowywał dzieci podarkami. 6 grudnia jest prawdopodobnym dniem jego śmierci.byczunio pisze:6 grudnia jak dla mnie został wprowadzony włąśnie po to, by Świętego oddzielićod Wigilii.
Obdarowywanie się prezentami w wigilię, to jest prawdopodobnie zwyczaj niemiecki, tak jak i choinka. Nie przeszkadza mi to, ale moje dzieci Mikołaja wchodzącego do domu zawsze się bardziej bały, niż oczekiwały. Z tego też powodu zaniechałem tego zwyczaju, a prezenty w worku pojawiały się na balkonie jako rzucone przez śpieszącego się Mikołaja. Teraz jak dzieci są wyższe ode mnie, już oficjalnie układa się prezenty pod choinką (po cichu i skrycie).
Dziad Mróz jest zamiennikiem wymyślonym przez ruskich komunistów, aby dzieci nie wiedzialy co to św. Mikołaj.