Jagody, grzyby, kleszcze
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
Hmmm, kleszcze żerują gdy jest ciepło, więc rajstopy powinny być cienkie, max 20 den. Jednak takie rajstopy w środowisku, w którym kleszcze czyhają na ofiarę (wysokie trawy, krzewy) nie przeżyją zbyt długo. Jakoś wątpię w skuteczność rajstop jako ochrony przed kleszczami.papa_smerf pisze:...dodatkowa ochrona przed kleszczami
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Problem w tym, że kleszcz dostaje się na skórę i po niej wędruje w celu znalezienia odpowiedniego miejsca na zakotwiczenie się. Rajstopy o dość gęstym splocie przepuszczają "trabkę" komara, ale kleszcz jest większy, więc nie przeciśnie się przez sitko ściśle przylegające do ciała. Tak więc miejsca osłonięte rajstopami są bezpieczne. Wyżej już nie tak chronią, ale jak ostatnio się twierdzi, kleszcze nie spadają z drzew jak sądzono dawniej, a atakują z poziomu trawy. Jeśli po powrocie do domu z łąki, czy lasu zdejmiemy rajstopy, to usuniemy też kleszcze wędrujące po nich, ale nie pod nimi.
Od kliku lat z żoną wędrujemy do lasu na borówki (na nizinach jagody), poziomki i grzyby. Żadnego kleszcza nie złapaliśmy, za to syn ubrany w dres złapał.
Trawę na działce kosiarką też koszę z rajstopami pod spodniami.
Cały czas mam na myśli rajstopy z lycrą 15-40 den, nie bawełniane, albo kabaretki.
Od kliku lat z żoną wędrujemy do lasu na borówki (na nizinach jagody), poziomki i grzyby. Żadnego kleszcza nie złapaliśmy, za to syn ubrany w dres złapał.
Trawę na działce kosiarką też koszę z rajstopami pod spodniami.
Cały czas mam na myśli rajstopy z lycrą 15-40 den, nie bawełniane, albo kabaretki.
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt:
Wyjście na grzyby o godzinie 6 lub 7 rano - rajstopy się przydają w październiku. Potem, koło południa jest już w nich za ciepło. Ale i tak mam je wtedy ubrane pod spodnie dresowe. Może dlatego nigdy nie przywlokłem z lasu kleszcza. Za to mój tata dość często. Tylko, że jemu przywierają gdzieś w okolicy tułowia.
dr.eklektyczny
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- krzyś
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Ostatnio fachowcy twierdzą, ze kleszcze głównie na łąkach polują na nas i nasze zwierzaki. Tak więc unikanie lasu nie gwarantuje, ze go się nie spotka.krzyś pisze:kleszcza więc jakby mniejsze prawdopodobieństwo złapać
Słusznie, ja też. Mój syn też ma fobię na pająki i jak się okazuje sporo innych ludzi. Przecież u nas czarnych wdów nie ma.krzyś pisze:a rajtki i tak mam
-
- ModTeam
- Kontakt:
Moim zdaniem rajstopy nie stanowią praktycznego zabezpieczenia przed kleszczami, bo musielibyśmy się w nie ubrać jak pszczelarze. Ja nigdy nie mialem kleszcza i nigdy na jagodach czy grzybach nie byłem w rajstopach. Moi rodzice są zapalonymi grzybiarzami, parę razy mieli kleszcze ale najczęściej na plecach lub na głowie, a rajstop na grzyby nie noszą.
- Magda
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
Podobno w Iraku żołnierze stosują rajstopy przeciw komarom. Jakoś ciężko w to uwierzyć, chyba że tam mają jeszcze mniejsze komary niż we Włoszech. Te Włoskie przez cienki tshirt się nie przebijają, a nasze przecież potrafią nawet przez dżinsy. Zresztą w rozmiarze samego komara widać wyraźną różnicę.
-
- Dyskutant
- Kontakt:
- papa_smerf
- AdminTeam
- Kontakt:
Komar nie ma problemu z dostaniem się przez oczko splotu, ale kleszcz żeby się wgryźć musi przejść cały, przy bardzo elastycznych i sprężystych rajstopach ta sztuka mu się nie uda.
Osoba, która będąc w rajstopach znajdzie kleszcza pod pachą może być pewna, że albo dostał się od góry, albo wyszedł do góry po rajstopach, jednak potrzebował na to sporo czasu. Zasada jest taka, ze po powrocie z lasu natychmiast bierzemy kąpiel i przebieramy się w inne ubranie. Ja nie słyszałem żeby ktoś znalazł kleszcza w pachwinie lub pod kolanem, a był w rajstopach.
Do Magdy: wyprawa do lasu to relaks, ale nie pokaz mody na deptaku. Ubieramy długie spodnie na rajstopy i solidne trzewiki (spotyka się żmije).
Przypadek z miejscowości naszej najlepszej narciarki Justyny Kowalczyk.
http://limanowa.in/wydarzenia,1997.html
Osoba, która będąc w rajstopach znajdzie kleszcza pod pachą może być pewna, że albo dostał się od góry, albo wyszedł do góry po rajstopach, jednak potrzebował na to sporo czasu. Zasada jest taka, ze po powrocie z lasu natychmiast bierzemy kąpiel i przebieramy się w inne ubranie. Ja nie słyszałem żeby ktoś znalazł kleszcza w pachwinie lub pod kolanem, a był w rajstopach.
Do Magdy: wyprawa do lasu to relaks, ale nie pokaz mody na deptaku. Ubieramy długie spodnie na rajstopy i solidne trzewiki (spotyka się żmije).
Przypadek z miejscowości naszej najlepszej narciarki Justyny Kowalczyk.
http://limanowa.in/wydarzenia,1997.html
- Magda
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- krzyś
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- Dyskutant
- Kontakt:
-
- Się Rozkręca