Rajstopy uciskowe - kompresyjne - wspierające

Tutaj dyskutujemy ogólnie na tematy związane z nową moda czyli noszeniem rajstop przez facetów.

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

ODPOWIEDZ
johnwick
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Rajstopy uciskowe - kompresyjne - wspierające

Post autor: johnwick » 05 sty 2024, 16:12

Jakie rajstopy nie(medyczne) polecacie na codzień, jeśli nogi się szybko męczą...?
Czy relax mają dobry ucisk, lepiej noga się czuje?
Jeśli zaś preferujecie 140 den I ucisk, to z jakiej firmy?

Aby nie było za drogo...w końcu na codzień nosić trzeba :))
Proszę o konkrety, jaka marka, grubość, i dlaczego?
lubie_rajstopy
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Re: Rajstopy uciskowe - kompresyjne - wspierające

Post autor: lubie_rajstopy » 05 sty 2024, 20:57

Ja od dawna noszę takie właśnie rajstopy relaksująco-uciskowe 20-40 den. I ze swojego doświadczenia polecam np. Gatta Body Relax Medica, Mona Relax, Veneziana Relax. Co do ich cen, to co prawda może do najtańszych nie należą, ale jak się dobrze poszuka, to można je kupić na allegro czy olx nawet za 1/3 ceny tzw. rynkowej, a nawet i za mniej. Wiele razy tak już kupowałem.
Poza tym niektóre rajstopy tzw. klasyczne, np. Gabriella Classic 15 i 20 den czy Veneziana Classic również z całkiem dobrym skutkiem mogą spełniać funkcję rajstop relaksująco-lekko uciskowych (choć oczywiście nie z tak mocno odczuwalnym efektem jak te, które wymieniłem na wstępie). Przynajmniej w moim przypadku doskonale sprawują się w tej roli.
Generalnie mogę stwierdzić, że im rajstopy mają więcej elastanu (lycry) w składzie, tym bardziej są elastyczne i lepiej przylegają do ciała, a tym samym lekko je uciskają, a o to właśnie w tym wszystkim przecież chodzi :-).
Ostatnio zmieniony 05 sty 2024, 21:29 przez lubie_rajstopy, łącznie zmieniany 1 raz.
kasislaw
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: kasislaw » 05 sty 2024, 20:59

@johnwick: zacznij od Veera. Oni maja fajne przeceny na pomaranczka.pl
Najlepiej zacznij od 40DEN (profilaktyczne), potem 70DEN (profilaktyczne, ale mocniejsze) i jak Ci lekarz zaleci: 140DEN, I klasa ucisku.
Fajne są też 70DEN beauty, nieco mniej cisną niż normalne 70DEN, przy czym są delikatniejsze i bardziej błyszczące (jak zalezy ci na damskim feelu, to zaleta, jak chcesz byc bardziej meski, to wada.)
GoodMan
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: GoodMan » 10 sty 2024, 22:18

Jeśli chodzi o rajstopy kompresyjne, to wszystko zależy od tego, w jakim celu chcesz je nosić.
Z tych cienkich 20 DEN polecam rajstopy Gatta Control Press. Mają stopniowy ucisk od 7 mmHg w okolicach kostki do 4 mmHg w udzie. Dodatkowo mają wzmocnioną piętę i część palcową. Są wygodne, z delikatnym uciskiem. Cena na allegro ok. 20 zł, w salonie Gatty zapłaciłem 40zł.
Z bardzo podobnym uciskiem są rajstopy, również Gatty - Body Relax Medica. Nie mają wzmocnionych palców i pięt, ale za to mają wyszczuplającą część majtkową, która częściowo modeluje odstający brzuch. Cena na allegro również ok. 20 zł.
Są to rajstopy z delikatnym uciskiem, więc do stosowania typowo profilaktycznego, jeśli nie masz żadnych problemów z krążeniem. Na chłodniejsze dni 40 DEN - Gatta Relax Medica lub też fajne - Mona Relax.
Z bardziej skutecznych rajstop, szczególnie jeśli zapowiada się ciężki dzień, spędzony przez kilka godzin w pozycji stojącej czy siedzącej, a wieczorem pojawia się zmęczenie nóg i lekki obrzęk w okolicach kostek, mogę polecić rajstopy firmy Veera. Mają wzmocnione pięty i palce, bardziej trwałe, przewiewne. Ucisk przy najcieńszych 40 DEN jest bardziej odczuwalny, niż w przypadku Gatty, ale spokojnie, po pewnym czasie nogi się przyzwyczajają i zapomina się o nim.
40 DEN - 8-12 mmHg - ucisk profilaktyczny
70 DEN - 13-17 mmHg - mocniejszy ucisk profilaktyczny
140 DEN - 18-21 mmHg - I klasa ucisku (bardziej do wskazań medycznych)
Nie testowałem 70 DEN, ale w przypadku I klasy ucisku 140 DEN ucisk jest dość mocny, odczuwalny cały czas i o ile te profilaktyczne zakłada się z łatwością, to w I klasie dość ciężko. Druga sprawa, im grubsze, tym niestety cieplej, więc na lato 140 DEN nie polecam. Co do ceny to niestety jest dużo wyższa. Jak pisał wcześniej kasislaw, na pomaranczka.pl co jakiś czas są przeceny, np. 40 DEN możesz kupić za ok. 50 zł, 70 DEN to już kwota ok. 70 zł.
Normalnie do pracy zakładam profilaktycznie Gattę Control Press. Na dłuższe wyjazdy, czy szkolenia, gdzie większość dnia spędzam w pozycji siedzącej, zakładam Veerę 40 DEN, a w zimie 140 DEN. Na cieplejsze dni, jeśli w rajstopach jest za gorąco, a bardzo Ci zależy na kompresji, to wtedy pończochy.
Przy moim wzroście 178 cm i wadze 75 kg noszę rozmiar 4.
johnwick
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: johnwick » 10 sty 2024, 23:52

GoodMan pisze: 10 sty 2024, 22:18 Jeśli chodzi o rajstopy kompresyjne, to wszystko zależy od tego, w jakim celu chcesz je nosić.
Z tych cienkich 20 DEN polecam rajstopy Gatta Control Press. Mają stopniowy ucisk od 7 mmHg w okolicach kostki do 4 mmHg w udzie. Dodatkowo mają wzmocnioną piętę i część palcową. Są wygodne, z delikatnym uciskiem. Cena na allegro ok. 20 zł, w salonie Gatty zapłaciłem 40zł.
Z bardzo podobnym uciskiem są rajstopy, również Gatty - Body Relax Medica. Nie mają wzmocnionych palców i pięt, ale za to mają wyszczuplającą część majtkową, która częściowo modeluje odstający brzuch. Cena na allegro również ok. 20 zł.
Są to rajstopy z delikatnym uciskiem, więc do stosowania typowo profilaktycznego, jeśli nie masz żadnych problemów z krążeniem. Na chłodniejsze dni 40 DEN - Gatta Relax Medica lub też fajne - Mona Relax.
Z bardziej skutecznych rajstop, szczególnie jeśli zapowiada się ciężki dzień, spędzony przez kilka godzin w pozycji stojącej czy siedzącej, a wieczorem pojawia się zmęczenie nóg i lekki obrzęk w okolicach kostek, mogę polecić rajstopy firmy Veera. Mają wzmocnione pięty i palce, bardziej trwałe, przewiewne. Ucisk przy najcieńszych 40 DEN jest bardziej odczuwalny, niż w przypadku Gatty, ale spokojnie, po pewnym czasie nogi się przyzwyczajają i zapomina się o nim.
40 DEN - 8-12 mmHg - ucisk profilaktyczny
70 DEN - 13-17 mmHg - mocniejszy ucisk profilaktyczny
140 DEN - 18-21 mmHg - I klasa ucisku (bardziej do wskazań medycznych)
Nie testowałem 70 DEN, ale w przypadku I klasy ucisku 140 DEN ucisk jest dość mocny, odczuwalny cały czas i o ile te profilaktyczne zakłada się z łatwością, to w I klasie dość ciężko. Druga sprawa, im grubsze, tym niestety cieplej, więc na lato 140 DEN nie polecam. Co do ceny to niestety jest dużo wyższa. Jak pisał wcześniej kasislaw, na pomaranczka.pl co jakiś czas są przeceny, np. 40 DEN możesz kupić za ok. 50 zł, 70 DEN to już kwota ok. 70 zł.
Normalnie do pracy zakładam profilaktycznie Gattę Control Press. Na dłuższe wyjazdy, czy szkolenia, gdzie większość dnia spędzam w pozycji siedzącej, zakładam Veerę 40 DEN, a w zimie 140 DEN. Na cieplejsze dni, jeśli w rajstopach jest za gorąco, a bardzo Ci zależy na kompresji, to wtedy pończochy.
Przy moim wzroście 178 cm i wadze 75 kg noszę rozmiar 4.
Widzę że rajstopy 140 den veera na DOZ to aż 50 zł za parę...
Kupiłem sobie ostatnio Salvii, z DOZ, na promce były - 18 zł na sztukę. Mega są, uciskają dobrze, nogi nie są aż tak zmęczone...
Zamówiłem dwie pary, z czego jedna się porwała przy zakładaniu :/
Za mocno pociągnąłem ..

I tak właśnie patrząc na ceny - rety... Trochę kosztują, 5 dych za parę żeby zaraz się rozlecieć...

Swoją drogą - gdybyś(cie) mieli wybierać między uciskowymi z apteki a relax - co byście wybrali na codzien? Lepiej droższe i zapomnieć o relax...?
Praca siedzącą, też chodzę od czasu do czasu
GoodMan
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: GoodMan » 11 sty 2024, 11:09

Niestety ceny profesjonalnych rajstop czy pończoch kompresyjnych mogą szokować, ale coś za coś. Wyrób medyczny zawsze jest drogi. Jeśli po całym dniu odczuwasz tylko zmęczenie nóg, możesz spróbować od rajstop relaksujących, bo niestety te 20 DEN są bardziej relaksujące niż kompresyjne. Jeśli po całym dniu odczuwasz znaczny dyskomfort w nogach, do tego pojawia się lekki obrzęk w okolicach kostek, to zdecydowanie potrzebny jest większy ucisk, minimum 8-12 mmHg. To, gdzie je kupisz, nie ma znaczenia. Natomiast zwracaj uwagę na stopnie kompresji i jaki mają splot. Najlepsze są sploty w formie plastra miodu, bo są przewiewne i można je nosić przy wyższej temperaturze. Co do targania się, niestety im mniej DEN, tym cieńsze i bardziej podatne na zaciąganie czy lecące oczka. Ja przed założeniem kremuje stopy i do zakładania rajstop zakładam nitrylowe rękawiczki, bo jednak męska dłoń nie jest tak delikatna jak kobieca. To zdecydowanie wydłużyło żywotność rajstop.
Awatar użytkownika
legi
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: legi » 13 sty 2024, 03:04

Te rękawiczki niezły pomysł a gdzie je kupiłeś?
--==ooOOoo==--
Moje ulubione - legginsy, legginsy latexowe :mrgreen:
johnwick
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: johnwick » 14 sty 2024, 12:37

Czy rajstopy conte solo 40 den to są relax...?
Pytam się gdyż na Allegro są oferty oficjalnego sklepu gdzie jest ten napis relax, zaś w tytule i opisie nie, na stronie ich www też nic nie widzę...
krzysiu20
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: krzysiu20 » 14 sty 2024, 13:28

johnwick pisze: 14 sty 2024, 12:37 Czy rajstopy conte solo 40 den to są relax...?
Pytam się gdyż na Allegro są oferty oficjalnego sklepu gdzie jest ten napis relax, zaś w tytule i opisie nie, na stronie ich www też nic nie widzę...
Conte solo 40 den to zwykłe rajstopy. Napisem relax bym się nie sugerował. Rajstopy są grubsze i elastyczne więc przyjemnie i delikatnie uciskają nogę i tyłek, ale jakichś specjalnych cech relaksujących nie mają . Od kiedy ich używam to kilka razy zmieniali opakowanie. Ostatnio mi przysłali w takim opakowaniu bez napisu relax:
conte 40den-ost.jpg
mimo tego że na aukcji allegro był jeszcze stary wzór:
conte solo40-1.jpg
krzysiu20
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: krzysiu20 » 14 sty 2024, 13:51

Johnwick to może wypróbuj rajstopy Conte Elegant Active 40den. To rajstopy wyszczuplające i uciskowe:

https://allegro.pl/oferta/rajstopy-dams ... 4f69ac7020.

Może recenzja zadowolonego klienta który nosi te rajstopy Cie przekona:
Bardzo dobra jakość oraz trwałość. Takie rajstopy uciskowe stanowią świetną alternatywą do profilaktycznych wyrobów medycznych. Szkoda że ich marketing jest skierowany jedynie do kobiet. Bo wcale nie są damskie. Sam je noszę i polecam również innym mężczyznom.
johnwick
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: johnwick » 14 sty 2024, 14:20

Hmmm... A ktoś z was nosił Conte active 40 den?
Macie porównanie z Gattą relax...?
W sensie chodzi mi o to czy conte active pomagają wam - nie widzę ile mmHg uciskają...
Jakie macie wrażenia?
GoodMan
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: GoodMan » 21 sty 2024, 16:35

legi pisze: 13 sty 2024, 03:04 Te rękawiczki niezły pomysł a gdzie je kupiłeś?
Kupisz je bez problemu na allegro w niskiej cenie. W każdej aptece też powinni mieć.
Przykład:
https://allegro.pl/oferta/rekawice-reka ... be615269ca
Kolgotki
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: Kolgotki » 21 sty 2024, 18:57

I za każdym razem bawisz się w ten sposób z rękawiczkami? Podziwiam, bo też temat kiedyś przerabiałem, ale po pierwszym razie zrezygnowałem, w zasadzie to nawet całych rajstop nie założyłem, bo do połowy dotarłem i w kolanach powiedziałem sobie - "tak to być nie będzie". Na szczęście w moim przypadku wystarczyło zadbać o dłonie, gdyż głównym problemem zaciągających się rajstop przy zakładaniu była wysuszona skóra. ;-)
GoodMan
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: GoodMan » 24 sty 2024, 07:46

Niestety bardzo mi się wysusza skóra od wody z wodociągów. Rękawiczki zakładam głównie do zakładania rajstop. Do ich ściągania już niekoniecznie. Na szczęście jako osoba pracująca w ochronie zdrowia mam już wprawę w ich szybkim zakładaniu i ściąganiu, więc jedną parę wykorzystuję tak długo, aż się potargają. Rękawiczki nitrylowe mają tę zaletę, że nie mają żadnego talku, więc nie brudzą rąk.
ODPOWIEDZ