rajstopy w prążki
Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose
-
- Początkujący
- Kontakt:
rajstopy w prążki
Z różnych względów to jeden z moich ulubionych rodzajów rajstop. Czy ktoś może ma "namiary" na prążkowane rajstopy, przy czym chodzi mi o rajstopy prążkowane przypominające takie, jakie nosił się w czasach tzw. komuny (PRL). Każdy, kto nosił takie w tamtych czasach, będzie wiedział o co chodzi. Poszukuję takich lub podobnych od dość dawna, ale niestety ciężko trafić. Wolford ma tego typu, ale cena zabija.
- nero
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
- anipoki
- ModTeam
- Kontakt:
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
Prążkowane bawełniane rajstopy takie o jakich mówi Chris kupiłem "na targu pod murami" w moim mieście jesienią w ubiegłym roku i 2 lata temu. Pani je miała w kolorach: cielistym, brązowym i czarnym. Kupiłem wtedy rajstopy w tych dwóch pierwszych kolorach, jako że za czarnymi nie przepadam.
Pisałem tu wtedy o tym zakupie i o tym że pani je nazwała "babcinymi"
A ja o nich mówię, że to są rajstopy takie jak noszą dzieci tyle że duży rozmiar.
Co do firmy to niestety nie wiem jaka, a cena wcale nie była duża bo 15 zł.
http://images70.fotosik.pl/179/123b3815db1b6659gen.jpg
Pisałem tu wtedy o tym zakupie i o tym że pani je nazwała "babcinymi"
A ja o nich mówię, że to są rajstopy takie jak noszą dzieci tyle że duży rozmiar.
Co do firmy to niestety nie wiem jaka, a cena wcale nie była duża bo 15 zł.
http://images70.fotosik.pl/179/123b3815db1b6659gen.jpg
Jasiek
- Bizarek
- Dyskutant
- Kontakt:
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
-
- Początkujący
- Kontakt:
Nie mam fotek z czasów PRL. Generalnie chodzi mniej więcej o coś takiego:nero pisze:Mam parę propozycji ale nie wiem dokładnie o jakie Ci chodzi z tych czasów PRL. Zapodaj jakąś fotkę.
https://www.otto.de/p/feinripp-strickst ... =341920154
http://www.fogal-shop.com/en/tights/nepal-2/
http://www.wolfordshop.com/Hosiery/Meri ... /cl2/vt01/
- anipoki
- ModTeam
- Kontakt:
-
- Się Rozkręca
- Kontakt:
Spróbuj VENEZIANA COSTINA. Występują w kolorach ecru, brązowym i czarnym. Ja już 6 lat mam w swojej kolekcji brązowe, choć najlepiej czuje się w cielistych - niestety nie dostępne. W ubiegłym roku biegałem w nich po poznańskich Jeżycach w listopadowy wieczór (do kompletu białe króciutkie szorty) są bardzo ciepłe. Polecam!
Smrodek
- phmenpl
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- Zaawansowany
- Kontakt:
Rajstopy bawełniane w prążki robi firma WOLA.
W kolorach beżowym lub czarnym.
http://www.wola.pl/odziez/szczegoly/-658/miss+wola.html
Z uwagi na rozciągliwość polecam rozmiar 170/176 a nie mniejszy.
Żeby było śmiesznie to na opakowaniu pisze "Rajstopy damskie",
klikamy na damskie i rozmiar a odnośnik na stronie firmy
przekierowuje do rajstop dziecięcych dla dziewcząt 15-18 lat
W kolorach beżowym lub czarnym.
http://www.wola.pl/odziez/szczegoly/-658/miss+wola.html
Z uwagi na rozciągliwość polecam rozmiar 170/176 a nie mniejszy.
Żeby było śmiesznie to na opakowaniu pisze "Rajstopy damskie",
klikamy na damskie i rozmiar a odnośnik na stronie firmy
przekierowuje do rajstop dziecięcych dla dziewcząt 15-18 lat
Jasiek
-
- Się Rozkręca
- Kontakt:
Rozumiem Jasiek, ale myślę, że to nie są rajstopy, o które chodziło Chrisowi. Te, o których piszesz też mam w swojej kolekcji i nawet nieźle się nosi, ale te ich prążki są tak drobne, że prawie niewidoczne. Babcine rajstopy, np. z anilany mają te prążki o wiele grubsze i wyraźniejsze, ale są też rzadkością. Jak już pisałem polecam: Veneziana Costina, lub też Gabriella Diana.
Smrodek
-
- Początkujący
- Kontakt:
Zgadza się. Jakkolwiek bawełniane rajstopy z Woli to obecnie poniekąd klasyka gatunku, mają one ledwie dostrzegalną prążkowaną strukturę, jak większość rajstop bawełnianych. Niestety takie typowe prążkowane rajstopy, o których pisałem, są obecnie trudno osiągalne. Większość dostępnych modeli rajstop prążkowanych (vide np. niektóre modele z Mony, Gatty czy Gabrielli) cechuje się dość szerokimi prążkami. Co ciekawe, jeszcze mniej więcej 11-12 lat temu to właśnie Wola produkowała takie "klasyczne" prążkowane rajstopy, ale niestety zaniechali tego. Obecnie najbliższy ideału jest wg mnie Wolford, ale niestety cena powala. Odnoszę wrażenie, że tego typu rajstopy są łatwiej dostępne np. w Niemczech czy USA, ale tu z kolei bariera to cena+koszty wysyłki albo ewentualnie brak opcji dostawy do PL.smrodek pisze:Rozumiem Jasiek, ale myślę, że to nie są rajstopy, o które chodziło Chrisowi. Te, o których piszesz też mam w swojej kolekcji i nawet nieźle się nosi, ale te ich prążki są tak drobne, że prawie niewidoczne. Babcine rajstopy, np. z anilany mają te prążki o wiele grubsze i wyraźniejsze, ale są też rzadkością. Jak już pisałem polecam: Veneziana Costina, lub też Gabriella Diana.
- Bizarek
- Dyskutant
- Kontakt:
Ze względów zdrowotnych noszę stale rajstopy uciskowe. Szkopuł jest tylko taki, że wybór kolorystyczny jest mizerny. Poza czarnymi i beżowymi w kilku odcieniach nie spotkałem jak dotąd przydatnych mi rajstop z jakimś ozdobnym wzorkiem. Czasami wzorzyste pożycza mi żona ale niestety są one tylko ozdobne ale nie spełniają funkcji zdrowotnej.
Pozdrawia, jeden z wielu, Hej!
- krzyś
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
Generalnie, powinno się nosić od wstania z łóżka (należy założyć zanim pójdzie się opróżnić zbiornik balastowy) do wieczornej toalety. Zakładanie rajstop ozdobnych na zdrowotne wydaje mi się przerostem formy nad treścią. Jak to już gdzieś pisałem, wydaje mi się, że zdrowotnych rajstop nie robią w wersji ozdobnej, gdyż większość ich nosicieli ze względów niskiej estetyki zmian chorobowych wolałoby ukryć swoje nogi, a wykonania ozdobne właśnie je eksponowałyby.krzyś pisze:ale chyba rajstop "zdrowotnych" nie trzeba nosic 24h na dobę. więc kiedy jest taka potrzeba kożystaj ze zwykłych jako nowo modny facio
- krzyś
- Zasiedziały na forum
- Kontakt:
-
- ModTeam
- Kontakt:
-
- Stary wyga
- Kontakt:
- conte
- Się Rozkręca
- Kontakt:
Re: rajstopy w prążki
Anipoki napisał o modelu veneziany katerina, a smordek o modelu costina ,chciałbym je kupić ale chyba mają tylko rozmiar 4, czy ktoś wie czy będą pasować na wzrost 183?
-
- Się Rozkręca
- Kontakt:
Ja mam 177 cm wzrostu i ważę 82 kg, ale myśle, ze do tego wzrostu by się rozciągły.
Smrodek
-
- Się Rozkręca
- Kontakt:
- conte
- Się Rozkręca
- Kontakt:
Smrodek czyli na ciebie rozmiar 4 jest idealny czy może jeszcze masz luz?
- anipoki
- ModTeam
- Kontakt:
Conte, spokojnie możesz kupić rozmiar 4 i powinny pasować. Ja mam 180cm wzrostu i wcale nie muszę ich jakoś specjalnie naciągać i wcale nie zjeżdżają mi z tyłka ;)
Noszę to co lubię i w czym się dobrze czuję...