Dylematy typu unisex lub nie

Tutaj dyskutujemy ogólnie na tematy związane z nową moda czyli noszeniem rajstop przez facetów.

Moderatorzy: anipoki, dr.pantyhose

Awatar użytkownika
nero
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: nero » 08 paź 2010, 22:18

Może dla nas rajstopy są unisex ale wiemy doskonale, że dla większości społeczeństwa tak jeszcze nie jest. A buty unisex? Nie znam takich przykładów poza glanami i butami sportowymi. Poza tym każde chyba różnią się zdecydowanie i szybko rozpoznajemy je jako męskie lub damskie. Choć trzeba przyznać, że nawet mężczyźni - gwiazdy ekranu zaczynają czasami pokazywać się w damskim obuwiu.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 08 paź 2010, 22:24

Glany to chyba buty typowo. Przygarnięte przez kobiety jak i reszta naszego ubioru.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
nero
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: nero » 11 paź 2010, 15:56

Szkoda, że rajstopy są unisex tylko na tym forum. To takie nasze tłumaczenie, nawet usprawiedliwienie. Dla mnie to bez sensu. Otwarcie stwierdzam, że noszę damskie rajstopy a nie jakieś unisex. Na opakowaniu nie widzę takiego opisu więc dlaczego miałbym ściemniać, że rajstopy są unisex. Tak jak kobiety wyglądają ok w spodniach, krawatach, marynarkach, tak uważam, że facet wygląda schludnie i zadbanie w bojówkach i rajstopach. Kiedyś więc może faktycznie rajstopy będą unisex ale minie wiele lat, może nawet dziesięcioleci zanim rajstopy u mężczyzn przyjmą się i staną się stałym elementem garderoby wielu facetów. Oczywiście wielu z Was może myśleć inaczej. Jak zawsze wyrażam tylko moje skromne zdanie.
Radziu

Post autor: Radziu » 11 paź 2010, 16:03

A jest napisane że damskie :?: Na większości pewnie tak, ale są też i takie które tego napisu nie mają. Jak byś nie wiedział są też męskie rajstopy. A są i takie które mają na opakowaniu napisane, że unisex, albo że i dla kobiety i dla mężczyzny. I co ciekawe często niczym się nie różnią poza opakowaniem.
ronin
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: ronin » 11 paź 2010, 16:25

Ale najczęściej tam gdzie nie ma napisane, że damskie, to jest za to fotka kobitki.
Radziu

Post autor: Radziu » 11 paź 2010, 16:30

Na prezerwatywach też przeważnie jest fotka kobitki i nie ma napisu że damskie czy męskie :-P
Awatar użytkownika
nero
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: nero » 11 paź 2010, 18:41

Woow, serio są męskie rajstopy? Nie wiedziałem :) Jedna jaskółka wiosny nie czyni, nie w naszym kraju. Czy rajstopy z kobietką na opakowaniu bez napisu "damskie" są unisex? Nie sądzę. Ehh...
Awatar użytkownika
MusicManiac
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: MusicManiac » 11 paź 2010, 20:17

nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka. Na prezerwatywach kobitka wcale nie przeszkadza, ale na opakowani rajstop może przeszkadzać i chyba na opakowaniu rajstop unisex powinna byc i kobitka i facet tak przynajmniej moim zdanie byłoby najlepiej...
Awatar użytkownika
bo
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: bo » 11 paź 2010, 20:52

Ale po co te ściemnianie, chodzimy w damskich rajstopach i już. Przed kim mam się tłumaczyć , znajomi wiedzą ,że chodzę, a dla obcych nie będę nosił pudełka z unisex.
Tłumaczenie noszę unisex to tłumaczenie się jak by robiło się coś złego. Czyżby tak było :?:
życie jest piękne ...
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 11 paź 2010, 21:04

bo pisze:tłumaczenie się jak by robiło się coś złego
To jakbyś szukał wytłumaczenia.
Nosiłem i te z napisem męskie i te z napisem unisex i na codzień te damskie. Nie ma różnicy w noszeniu a ludzie z zewnątrz na równi traktują te męskie i te damskie i te unisex. Dla niewtajemniczonych wszystkie sa damskie. Więc po co kombinować i kupować męskie lub unisex. Najtaniej wyjdą damskie. I jest tyle modeli do wyboru.
dr.eklektyczny
Awatar użytkownika
bo
Się Rozkręca
Się Rozkręca
Kontakt:

Post autor: bo » 11 paź 2010, 21:18

Chyba nie zrozumiałeś ironii Doktorku . Ja się wyśmiewam z tych wszystkich ...unisex .Ja chodzę w rajstopach damskich i na razie w takich będę chodził .Po prostu nie potrzebuję usprawiedliwienia i tłumaczenia ,że coś jest lub wygląda unisex .
życie jest piękne ...
Awatar użytkownika
MusicManiac
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: MusicManiac » 11 paź 2010, 21:27

ja tylko rozważam kwestie opakowania. wiadomo że rajstopy to rajstopy i pudełko tego nie zmieni. Rajstopy mogą się różnić jedynie cz. majteczkową, bo w męskich jest dziurka na ptaszka. a tak to materiał itp itd jest taki sam przecież. ja też nie potrzebuje wytłumaczenia tylko inni mogą potrzebować tego wytłumaczenia. jeśli kupi rajstopy męskie to będzie inaczej myślał, a dla nas to żadna róznica
Radziu

Post autor: Radziu » 12 paź 2010, 07:44

nero pisze:Woow, serio są męskie rajstopy? Nie wiedziałem :) Jedna jaskółka wiosny nie czyni, nie w naszym kraju. Czy rajstopy z kobietką na opakowaniu bez napisu "damskie" są unisex? Nie sądzę. Ehh...
Dla Ciebie są damskie, dla mnie są unisex :mrgreen:

Rajstop męskich nie jest aż tak mało, no może w Polsce narazie nie ma ich dużo. Biorąc pod uwagę popyt na męskie, trudno żeby było ich tyle co damskich.
pantyhoseman pisze:Na prezerwatywach kobitka wcale nie przeszkadza, ale na opakowani rajstop może przeszkadzać
Mi zupełnie nie przeszkadza :)
bo pisze:Tłumaczenie noszę unisex to tłumaczenie się jak by robiło się coś złego.
A czy określenia unisex trzeba używać do tłumaczenia się :?: Dla mnie rajstopy są unisex. Przed nikim się nie tłumaczę, zresztą nikt nie pytał, a sporo ludzi wie.
dr.pantyhose pisze:...ludzie z zewnątrz na równi traktują te męskie i te damskie i te unisex. Dla niewtajemniczonych wszystkie sa damskie. ...
Otuż to.
pantyhoseman pisze:Rajstopy mogą się różnić jedynie cz. majteczkową, bo w męskich jest dziurka na ptaszka.
W większości jej nie ma.
ronin
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: ronin » 12 paź 2010, 08:57

To z tą kobitką na prezerwatywach to słaby przykład. Na opakowaniu prezerwatyw kobitka nie ma włożonej prezerwatywy (bo jak, chyba że na gruby palec od nogi), ale na opakowaniu rajstop to kobitka ma na nogach to, co się znajduje wewnątrz (oczywiście nie dosłownie:)).
polpon
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: polpon » 12 paź 2010, 11:44

dr.pantyhose pisze:
bo pisze:tłumaczenie się jak by robiło się coś złego
To jakbyś szukał wytłumaczenia.
Nosiłem i te z napisem męskie i te z napisem unisex i na codzień te damskie. Nie ma różnicy w noszeniu a ludzie z zewnątrz na równi traktują te męskie i te damskie i te unisex. Dla niewtajemniczonych wszystkie sa damskie. Więc po co kombinować i kupować męskie lub unisex. Najtaniej wyjdą damskie. I jest tyle modeli do wyboru.
Właśnie sobie wyobraziłem że idąc przez ulice zatrzymuje się obok każdej osoby która dziwnie się na mnie spojrzy(zapewne z powodu rajstop które miał bym na sobie),wyciągam opakowanie i zaczynam ją przekonywać że to są rajstopy męskie i mam prawo je nosić :wleb :yeah :lolol :wleb
Zgadzam się z obydwoma .
normalny facet,choć ... ;-)... A po co drażnić muchy ...
Radziu

Post autor: Radziu » 12 paź 2010, 11:47

Pisali tu tacy, co noszą opakowanie od męskich na wszelki wypadek. A że damskie wychodzą taniej to jeden z poważniejszych argumentów na ich korzyść, a tak jest nie tylko w przypadku rajstop.
bodex
Znawca tematu
Znawca tematu
Kontakt:

Post autor: bodex » 12 paź 2010, 12:16

polpon pisze:Właśnie sobie wyobraziłem że idąc przez ulice zatrzymuje się obok każdej osoby która dziwnie się na mnie spojrzy(zapewne z powodu rajstop które miał bym na sobie),wyciągam opakowanie i zaczynam ją przekonywać że to są rajstopy męskie i mam prawo je nosić
A dlaczego by nie ? W końcu telewizja przekonuje nas, że normalnym jest wyciągać 5 kilogramowy proszek do prania w odpowiedzi na pytanie w czym koszula jest wyprana. :lolol
Radziu

Post autor: Radziu » 12 paź 2010, 12:24

bodex, świetne porównanie. Jak by robili reklamę męskich rajstop, to mogliby wykorzystać ten motyw :lol: :lol: :lol:

NP tak: Idzie gość w rajstopach do krótkich spodenek, nagle pojawia się ekipa robiąca wywiad, "ładne rajstopy! To damskie", a on w tym momencie wyciąga z nikąd opakowanie po męskich i mówi "Nie!, to męskie, ale tak samo dobre jak damskie" :mrgreen:
polpon
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: polpon » 12 paź 2010, 16:03

Rozśmieszyliście mnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mamy już gotową reklamę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
normalny facet,choć ... ;-)... A po co drażnić muchy ...
Awatar użytkownika
MusicManiac
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: MusicManiac » 12 paź 2010, 16:36

no to teraz piszcie np. do firmy lida niech robią reklamę w tv :P :D
a tak w ogóle to producenci rajstop męskich mogli by cenę zmniejszyć, bo często cena odstrasza od kupna rajstop, często trzeba je kupować przez neta co daje dodatkowy koszt albo niech robią promocję, że do męskich rajstop gratis są np. podkolanówki i wtedy na pewno lepiej schodziły by te męskie rajstopy. Mam na myśli jeszcze jeden znany pomysł czyli na opakowaniu zapodać unisex i kobiete i chłopa w rajstopach
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 12 paź 2010, 20:48

A ja mam taki pomysł aby producenci rajstop z mężczyzną na opakowaniu (czyli chyba męskich) sprzedawali je taniej niż damskie. Większość kobiet bo taka już tradycja przygarneła by sobie te męskie rajstopy z oszczędności. Mąż lub chłopak takiej pani by miał pudelko z panem w domu. I pytał by kobietę czemu chodzisz w męskich rajstopach. A one na to bo sa tańsze. Resztę sobie sami dopowiedzcie.
dr.eklektyczny
rajstopowicz666
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Post autor: rajstopowicz666 » 12 paź 2010, 21:57

podstawa to to żeby zaczeli męskie sprzedawać w detalu, żeby było je widać na polkach obok damskich a tak to lipa sprzedają je tylko przez internet wysoka cena i do tego jeszcze przesyłka to wole damskie:) no ale gdyby były dostępne w sklepach to ludzie by się podejrzewam zainteresowali. a póki co nikt nawet pojęcia nie ma ze są męskie rajstopy dlatego nie ma na nie popytu brak reklamy i cena wysoka
Awatar użytkownika
MusicManiac
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: MusicManiac » 12 paź 2010, 22:03

dokładnie o to chodzi jeśli sprzedawcy myślą o prawdziwym zysku to muszą zbić cenę i wprowadzić do zwykłych sklepów te rajstopy. nawet lepiej by było gdyby inna firma niż lida w Polsce puściła rajty męskie np. gatta, marylin czy inna to na pewno byłby by tańsze no i reklama do tego :)
Awatar użytkownika
nero
Zasiedziały na forum
Zasiedziały na forum
Kontakt:

Post autor: nero » 12 paź 2010, 23:11

Wg mnie producenci w Polsce jeszcze długo nie zaryzykują. Na początku będą badać rynek oferując rajstopy męskie przez internet. Już widać, że nie jest to jeszcze sensowny biznes bo rajstop firmy Lida nie sprzedaje się tysiące. Gdyby tak było, to w tym sezonie mielibyśmy jakiś nowy pomysł na te rajstopy, może w innej grubości itp. Wszelkie zasypywanie producentów mailami też uważam że nie da rezultatu. Jesteśmy mimo wszystko bardzo konserwatywnym społeczeństwem i bardzo długo przyswajamy wszelkie nowości w modzie traktując je na początku właśnie jako coś odmiennego, dziwnego, zaskakującego, zadziwiającego. Jesteśmy ponad 10 lat za zachodem w rozwoju kraju i mentalności chyba także. Obserwując wydarzenia i podział naszego społeczeństwa odnoszę nawet wrażenie że cofamy się w rozwoju.
dr.pantyhose
ModTeam
ModTeam
Kontakt:

Post autor: dr.pantyhose » 12 paź 2010, 23:20

nero pisze:Jesteśmy ponad 10 lat za zachodem
Zaryzykowal bym stwierdzenie, że czasem i 40 lat za zachodem. Czasem ich wyprzedzamy a czasem jest to 200 lat.
Ktoś chętny to popolemizuję z nim.
dr.eklektyczny
ODPOWIEDZ